Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
22°C

GALERIE FOTO - Exemple de colectare selectivă în Sibiu, la 10 luni de la demararea proiectului

GALERIE FOTO - Exemple de colectare selectivă în Sibiu, la 10 luni de la demararea proiectului

Deși mai sunt aproximativ două luni până se împlinește un an de când în Sibiu colectarea deșeurilor se face selectiv, în oraș încă există numeroși oameni care fie nu știu, fie refuză pur și simplu să respecte regulile. O practică des întâlnită este aceea a societăților comerciale care încheie contracte insuficiente cu operatorul de salubritate și aruncă resturile majore la întâmplare. Poliția Locală a aplicat 54 de amenzi anul acesta.

În imaginile de mai jos, realizate în prima parte a lunii iunie, puteți vedea o serie de exemple negative. Fotografiile au fost realizate pe Șoseaua Alba-Iulia, în vecinătatea unui service auto, și pe strada Kiev, într-o zonă de case.

soseaua alba iulia 2 kiev 2 kiev 1

În primul caz deșeurile rezultate în urma activității de întreținere și reparare a mașinilor au ajuns direct pe jos, lângă un punct de colectare selectivă.

soseaua alba iulia 1

În cel de-al doilea exemplu se văd documente și hârtii aruncate tot pe jos, la întâmplare. În ambele cazuri pe deșeuri există date clare de identificare a proprietarilor, nu neapărat a persoanelor care au aruncat aiurea gunoaiele.

kiev soseaua alba iulia 3

Reprezentanții SC SOMA, operatorul de salubritate al Sibiului, au explicat pentru Turnul Sfatului să acestea nu sunt simple cazuri izolate, ci probleme cu care se confruntă aproape zilnic. Strict în ceea ce privește exemplele de mai sus, angajații SOMA au ridicat totuși gunoiul în cel mai scurt timp și au igienizat spațiile respective.

Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere și primăriei Sibiu, în subordinea căreia funcționează Poliția Locală.

Poliția Locală este abilitată să aplice astfel de amenzi prin prevederile HCL 210/2001, articolul 25. Dacă în patrulare constată astfel de acțiuni, agenții aplică amenzi. Anul acesta au fost aplicate 54 de amenzi pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, a materialelor de construcții și molozurilor, valoarea amenzilor fiind de 10.000 de lei.

Constatarea contravențiilor de către polițiștii locali se face cu respectarea prevederilor art.15-19 din OG 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor. Conform acestor prevederi, amenda nu se poate aplica după o fotografie, ci doar prin prezența la fața locului a agentului constatator.

”În cazul semnalat de dumneavoastră, polițiștii locali au efectuat un control la fața locului, dar nu au mai fost găsite respectivele deșeuri. Chiar dacă nu a mai fost posibilă aplicarea unei amenzi, reprezentantul legal a societății a fost informat cu privire la această sesizare și avertizat verbal să depoziteze corect deșeurile”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Sibiu.
Amenzile prevăzute  pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor ​au crescut în urmă cu două luni și ​sunt​ acum următoarele​:

- pentru persoane fizice amenda de la ​800-1000 lei

- pentru persoane juridice  de la 1​5​00 - 2​0​00 lei

Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere și Comisariatului Gărzii de Mediu Sibiu.

”Analizând instantaneele foto transmise prin e-mail, în care se pot identifica componente auto deteriorate și ambalaje depozitate fără a respecta cadrul legal impus operatorilor economici de profil, precizăm faptul că instituția noastră va analiza cazul semnalat, urmărind verificare conform normelor de mediu în vigoare”, se arată în răspunsul semnat de comisarul Ciprian Simulescu.
De asemenea, Comisariatul Gărzii de Mediu specifică ”faptul că administrația publică locală Sibiu a dezvoltat recent o structură specializată în managementul și monitorizarea serviciului public de salubrizare , menită a răspunde la toate solicitările specifice pe tema colectării selective a deșeurilor în mun. Sibiu, la adresa de e-mail: management.salubrizare@sibiu.ro, telefon 0269.208800, fax 0269.208811. Aplicarea sancțiunilor contravenționale persoanelor care se fac vinovate de prosta gestionare a punctelor de colectare intră în componența Poliției Locale Sibiu, e-mail: politialocala@sibiu.ro”.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 5 ani

Si mai zice-ti cat de civilizati sunt sibieni ia uite ce fac cu gunoaiele dupa ce ca strazile sunt sparte de nu te poti plimba cu bmwul fara sa al bagii an servis m-ai arunca si gunoaie pa ele.Ami pare rau ca am venit aicea
Raspunde

XCX

Acum 5 ani

D-nul Dobre, un an de cand se colecteaza selectiv deseurile va fi in 1 noiembrie. Si da, asa colectam noi cetatenii selectiv, dupa care spunem " vai ce oras murdar".
Raspunde

Ale

Acum 5 ani

Date naibii de vand legume si dute inapoi la saracie la voi dk nu iti convine aici..ce bmv si u esti lache pantofar
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

Si ce ar trebui sa facem cu cutiile mari de carton, de exemplu? Se le rupem in bucatele, sa impingem cu o mana capacul de cauciuc si sa ne chinuim sa le bagam in pubele? Ar fi culmea. Sa stea cate un functionar din cei care au "gandit proiectul", la fiecare punct de colectare si sa tot rupa cartoane bucatele-bucatele, daca nu au fost capabili sa prevada niste pubele utilizabile !
Raspunde

ilie

Acum 5 ani

mai imbecilule de cititor indiferent ce se face nu esti deacort pentru ori ce nimic iti trebuie un primar un politist . mai puneti mina si incercati sa faceti si voi ceva bun pentru societate o sa va fie recunoscatori.
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

Mai invata gramatica, mai NEimbecilule, dar analfabetule ...
Raspunde

bogo

Acum 5 ani

Nu a fost gandita bine problema de la inceput: asa cum s-au distribuit pubele galbene pentru plastic, trebuiau distribuite pubele pentru hartie/carton. Cantitatea de deseuri de hartie/carton dintr-o gospodarie/apartament este mai mare decat cea de plastic....prin urmare sa te duci cu desagii la pubela albastra si sa te apuci sa indesi un camion de carton intr-o pubeluta mi se pare aberant!!!
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

Corect. Dar nici cele pentru sticla nu sunt bune. Nu borcan ceva mai mare nu incape ...
Raspunde

d-na Fodor oare cum face ??

Acum 5 ani

exemplu: un sibian cumpara un frigider sau cabina de dus sau orice altceva ..., dupa care ramane mult carton si polistiren. Intrebare, daca d-na Fodor este in situatia asta, ma intreb cum face ... cand merge la containerele de cartier cu ambalajele mari de cartoane si bucati mari de polistiren. Isi ia o foarfeca cu ea pt a taia in bucatele marunte cartoanele pt a incape prin fanta MINUSCULA a containerului albastru ? (apropo daca e iarna e si mai jale pt ca garnitura de cauciuc e inghetata) Apoi rupe in bucatele si polistirenul pt a-l introduce in containere? Toata munca asta necesita vreo 5-10 min si MULTI nervi. Asta daca ai norc sa nu gAseti containerele peste jumate pline, ca atunci iti bagi picioarele si : a - lasi desurilE langa containere - ca in fotografii b - duci deseurile in p-ta mare sub balconul d-nei primarite. Eu as merge pe var. b, dar inca am frigider nou...
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

Mie nici nu mi-au distribuit pubelele... Am sesizat in scris celor din primarie, dar mi-au raspuns pe scurt ca nu este treaba lor, cu toate ca eu lor le platesc, implicit se poate considera ca exista o relatie contractuala ...
Raspunde

cetatean

Acum 5 ani

Niciunde in Europa nu se colecteaza asa.
Raspunde

Colectare selectiva

Acum 5 ani

Doar in Italia si Germania, de ex....unde, da, se impature marunt o cutie de carton,
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

Ar trebui amendati drastic si service ul si cealalta persoana identificata..Macar ar da un exemplu !
Raspunde

Marius

Acum 5 ani

In zone din Vasile Aaron (unde-s mii de locatari in turnurile din jur) nici nu au binevoit dupa jumatate de an sa puna pubele pentru colectare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus