Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
14°C

Festivalul Zilele Vecinătății a scos ”Dioda” în stradă

Festivalul Zilele Vecinătății a scos ”Dioda” în stradă

Peste 5000 de sibieni, locuitori ai cartierului Dioda, sau doar vecini, au participat sâmbătă și duminică la programele, concursurile și concertele organizate cu ocazia Festivalului Zilele Vecinătății, ce s-a desfășurat pe strada Hipodromului.

Cei mai mici s-au distrat la piscina cu baloane și la tobognul gonflabil, și-au pregătit mașinuțe pentru a participa la Concursul de maşinuţe de lemn „Pasionat de automibile Faurecia”, au dansat, au participat la cursurile din cadrul atelierului Englishforall Sibiu și și-au făcut costume de regi și regine alături de Diana Ribana, transmit organizatorii printr-un comunicat de presă.

zilele vecinatatii (2)

Tinerii au dansat alături de trupa Deepcentral, DJ Mircea Mihăilă și Wildchild, au învățat primii pași de tango, iar cei mai în vârstă au avut ocazia să fie gazde pentru Junii Sibiului, alături de soliștii Alina Bîcă, Viorica Telcean, Traian Stoiță, Camelia Cosma Stoiță și Radu Goța.

zilele vecinatatii (1)

Festivalul a fost precedat, miercuri 21 iunie, de o întâlnire a locuitorilor de aici cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, în care s-a vorbit despre recentele lucrări de reabilitare din zonă și de problemele comunității.

Istoria cartierului

Cu toții au aflat însă istoria cartierului și lucruri puțin știute de zona în care locuiesc. Aceste date, dar și multe alte lucruri interesante legate de această zonă a Sibiului, au putut fi aflate din ziarul Festivalului care a ajuns la fiecare locuitor al cartierului.

În perioada medievală, terenul era ocupat de pădurea Dumbrava care îşi făcea loc până în zona Dioda de astăzi. În această perioadă se trasează elementul care a fost definitoriu pentru viitoarea formare a zonei, mai precis se structurează drumul ce lega cetatea Sibiului de valea Oltului și de zona vamală. Acesta, alături de drumul ce ducea la Cisnădie, erau cele două drumuri directe dinspre Sibiu spre Țara Românească, peste munți. Până în perioada interbelică, drumul, devenit între timp stradă, a purtat numele de calea Turnu Roșu. Astăzi, bulevardul se numește Vasile Milea și rămâne și în prezent una din principalele rute de legătură ale Sibiului cu restul României.

În sec. XIX, primele clădiri care se construiesc în zona Dioda de azi apar târziu, după mijlocul secolului al XIX-lea. Se construiesc aici clădiri militare, acestea făcând parte din complexul militar austro-ungar ce va modela Sibiul acelei perioade. De altfel, întreg terenul aparținea în acel moment armatei imperiale. Cea mai importantă clădire se construiește la câteva sute de metri de zona Dioda, fiind vorba de cazarma de infanterie. Aceasta este inaugurată la 1 octombrie 1891, pe locul curții Meierhof, care va fi extinsa în 1909.

Povestea modernă a zonei Dioda începe la mijlocul anilor 60 ai secolului trecut, mai precis în anul 1965, când se construiește primul bloc de dimensiuni mari din Sibiu, bloc ce a rămas în memoria colectivă a sibienilor cu numele de „Blocul Turn”. Zona se dezvoltă în ritm alert mai ales din cauza dorinţei autorităţilor locale comuniste de a raporta îndepliniri şi depăşiri ale sarcinilor de plan în construcţia de locuinţe pentru oamenii muncii.

Începând cu 1980, cartierul este remodelat prin adăugarea a cinci blocuri de tip „plombă” care vor închide astfel spațiile deschise dintre blocurile deja construite și vor reduce substanțial spațiul verde. Aceste blocuri vor fi date în folosință începând cu anii 1983/1984.

Construcţia complexului Dioda de pe Calea Dumbravii a început în anul 1993 şi a durat mai mult de 10 ani. Clădirea este a doua ca dimensiune din România, după Casa Poporului. Are 12 niveluri: două subsoluri, un mezanin, un parter şi opt etaje şi însumează 9.653 metri pătraţi construiţi, 3.007 mp de birouri şi 4.780 mp de săli de şedinţe şi holuri. Cele sapte terase au 1.200 mp.

Tradiția Vecinătății

Zilele Vecinătății și-a propus încă de la înființare, în urmă cu patru ani să reînvie tradiția vecinătăților sibiene de odinioară atât de bine ancorată în cadrul comunității și să transforme pentru câteva zile străzile cartierelor în spații de petrecere a timpului liber.

zilele vecinatatii (3)

Festivalul Zilele Vecinătății s-a aflat în acest an la a patra ediție. În anul 2014 a fost organizat în cel mai mare cartier al orașului, cartierul Hipodrom, cu o continuare a unui eveniment de mai mici dimensiuni in cartierul Terezian. În anul 2015 festivalul a avut un real succes în cartierul Vasile Aaron, iar anul trecut gazdă a festivalului a fost Valea Aurie. În fiecare an, festivalul Zilele Vecinătăţii este organizat de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu într-un cartier al Sibiului în care s-au realizat lucrări însemnate de înfrumuseţare a infrastructurii, pentru a sărbători noua faţă a zonei.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Comentarii

5 comentarii

Thom

Acum 3 ani

Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului mai bine sa toaleteze arborii, vegetatia, parcurile, sa smulga buruienile crescute pe cladiri si pasaje istorice, sa raporteze interventii ce mutileaza cladiri din zona istorica, si altele, nu sa organizeze petreceri de strada la pachet cu blocare trafic. Bine ca stim cu ce se ocupa, interesant e si de aflat ce buget si mai ales de unde ?!
Raspunde

Marchean Dorin

Acum 3 ani

Asociatia pentru infrumusetarea orasului are sediul in Ferentari? Sau in Timisoara la clanul ...? Are finantare de la bugetul local? Daca da atunci e pacat de banii cheltuiti.
Raspunde

BON

Acum 3 ani

1. Ce legătură are str. Hipodromului, care aparţine de cart. Hipodrom II, cu cart. Dioda? 2. De ce nu și-au organizat "zilele"la ei în cartier, în parcarea de pe locul fostei centrale? 3. Care tradiţie a vecinătăţilor, că eu de mai bine de 60 de ani n-am pomenit aşa ceva? Invenţii pentru sifonarea onur fonduri. Şi cine vă dă dreptul să blocaţi artere principale de circulaţie, când sunt atâtea alte locuri unde să vă îmbătaţi şi să ascultaţi manele cu vecinii. Nişte porci!!!
Raspunde

politrucul

Acum 3 ani

Like
Raspunde

Muc si Sfarc

Acum 3 ani

Sifonare de fonduri, marca Fuego, care e si presedinte la asociatia fantoma, care se vrea continuatoare a clei vechi, Exact ca FDGR . mostenitoarea asociatiei fasciste. Sasi ati votat, sasi va ies acum pe nas.. fumuri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus