Marţi,
04.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Peste 2000 de sibience au îmbrăcat IA weekend-ul trecut

Peste 2000 de sibience au îmbrăcat IA weekend-ul trecut

În weekend-ul ce tocmai a trecut, Muzeul Astra a îmbrăcat straie de sărbătoare. Și ce s-ar potrivi mai bine decât costumele populare tradiționale? Mai ales că au fost Sânzienele și totodată Ziua Universală a IEI. Peste 7200 de vizitatori au trecut pragul muzeului, iar o tremie dintre aceștia au purtat o ie, având astfel accesul gratuit.

Evenimentul, ajuns la cea de-a IV-a ediție, a atras 7239 de vizitatori în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, dintre care mai mult de o treime au purtat Ia sau o altă cămașă tradițională. Numărul acestora este cu aproape 1500 mai mare față de cel înregistrat la ediția de anul trecut (5831).

„Vineri am omagiat cea mai mare țesătoare din Valea Hârtibaciului, doamna Silvia Tecoanță, prin lansarea volumului Un Tezaur uman viu, o Lecție de țesut. Expoziție IA AIdoma a adus acasă nu doar cele 40 de cămăși românești aflate peste granițe, în marile muzee ale lumii, ci și poveștile lor, tainele din spatele semnelor cusute, alături de cele care le-au ajutat să se materializeze în timpul prezent prin trudă și documentare, 33 din cele aproape 20.000 de membre ale celei mai mari șezători virtuale Semne cusute în acțiune, coordonate de arh. Ioana Corduneanu”, transmit reprezentanții muzeului. Expoziția va rămâne până la mijlocul lunii august.

ziua iei ie muzeul astra (2)

Sâmbătă, au pedalat în ie din centrul istoric până în Muzeul ASTRA mai mult de 200 doamne și domni pe Biciclete Cochete. Atelierele educaționale, cele de consiliere sau atelierele de creație conduse de meșteri populari au stârnit interesul câtorva sute de participanți. „Concursurile au scos la iveală nenumărate ii și cămăși vechi și valoroase, dar și povești hazlii sau crâmpeie cutremurătoare de viață. Am aflat cum se pedepseau iile în locul femeilor frumoase, dar și cum, chiar de pe front, cea mai mare preocupare a unui țăran simplu din Țara Făgărașului nu era propria viață ci familia lăsată acasă și treburile gospodărești, căci toate aveau rostul și timpul lor”, mai spun reprezentanții Muzeului Astra.

ziua iei ie biciclete cochete

De asemenea, aproape 100 de persoane s-au prins în Hora de Sânziene duminică, la ieșirea de la Sfânta Liturghie, în zona Bisericii din Bezded. Hora a fost deschisă și condusă de către președinta Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean.

@FocusSibiu Focus Sibiu

Foto: Muzeul Astra

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

politrucul

Acum 5 ani

Pai da, da' una dintre elee....Imhhm, hmm!...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus