Sâmbătă,
01.10.2022
Partial Noros
Acum
25°C

60 de copii și adulți au strâns gunoaiele din parcul Sub Arini. Au găsit mături, uși de sobă, scaune și scutece

60 de copii și adulți au strâns gunoaiele din parcul Sub Arini. Au găsit mături, uși de sobă, scaune și scutece

Dacă majoritatea oamenilor spun sâmbăta „start” relaxării, 60 de adulți și copii au început weekend-ul în Parcul Sub Arini. Însă, nu pentru a se destinde, ci pentru a strânge gunoaiele. Printr-o acțiune a asociației „Joaca de-a ecologia” s-au strâns nu mai puțin de 25 de saci de gunoaie. Printre lucrurile aruncate la voia întâmplării nu au lipsit ușile de sobă, scaunele sau măturile. Cel mai mic participant a avut doi ani, însă asta nu l-a împiedicat să strângă ambalaje și sticle de plastic.

De la acțiunea „Curățenie cu cei mici în Parcul Sub Arini”, ce a avut loc sâmbătă, de la ora 10:30, nu a lipsit nici actrița Ofelia Popii, care a venit împreună că cu soțul și fetița ei. „Urăsc mizeria din parcuri și de pe străzi. Sper ca publicul larg să înțeleagă ce mesaj dorim să transmitem”, a menționat actrița Ofelia Popii.

joaca de-a ecologia

Copiii, „foarte implicați”

Scopul inițiativei este de a igieniza parcul, de a-i învăța pe cei mici să respecte natura și de a încuraja folosirea coșurilor de gunoi. „Am găsit tot felul de lucruri de care s-au minunat cei mici: mături, coş de metal, uşă de sobă, scaun, pamperşi. Au fost copii care au fost foarte implicaţi şi s-au dus în parc de mai multe ori astfel încât au strâns mai mulţi saci. Au fost foarte încântaţi de activitate. Au zis că e distractiv, i-am încurajat să se joace diverse jocuri, de exemplu să dea la coş, punga de gunoi să fie coşul, iar gunoiul propriu-zis să fie mingea”, spune Raluca Faloba, președintele „Joaca de-a ecologia”.

joaca de-a ecologia parcul sub arini gunoaie copii curatenie deseuri (2)

Toți participanții au primit mănuşi, pungi, suc, iar copiii au primit insigne „Curăţenie cu cei mici în parc". De asemenea, au avut la dispoziţie cretă colorată și au desenat mai multe lucruri din natură. Pe copaci au prins cu sfoară afişe care încurajează folosirea coşurilor de gunoi şi care prezintă timpul de degradare pentru diverse gunoaie frecvent întâlnite în parc.

„Am montat nişte panouri mari cu povestea cărţii <<Prietenii naturii>> care se bazează pe această acţiune de ecologizare, pentru că publicul să poată citi povestea lui Tudor, un băieţel care curăță parcul din oraşul său împreună cu familia şi e rasplitit de natură şi animale cu obiecte magice”, mai spune Raluca Faloba.

De la o ediție la alta, amploarea acestei acțiuni crește. Tot mai mulți părinți sunt interesați să vină împreună cu cei mici pentru a-i învăța prin joacă cât de important e să trăiești într-un mediu curat. „Întâlnim atât familii care au participat la ediţii precedente, cât şi oameni noi şi mă bucur că cei mici primesc cu entuziasm acţiunile noastre. Sper ca şi cei din jur, care au văzut că strângem gunoaiele alături de copii să fi înţeles mesajul nostru, iar anul viitor revenim cu o nouă ediţie”, menționează președinta Asociației „Joaca de-a ecologia”.

joaca de-a ecologia parcul sub arini gunoaie copii curatenie deseuri (3)

Ce spun părinții despre această acțiune

Printre părinții care au venit împreună că cu fii lor au fost și Cătălina Costache și Oana Munteanu. Le-a plăcut foarte mult ideea acestui proiect și promit că vor participa și la edițiile următoare.

„Am fost plăcut surprinsă de iniţiativele asociaţiei <<Joacă De-a Ecologia>>, iar astăzi, mi-am adus fiul şi alţi doi prieteni pentru a curăţa parcul Sub Arini. Aşa cum au subliniat copiii chiar azi dimineaţă, acest parc este plămânul Sibiului, iar natura înconjurătoare ei o percep ca pe o <<fiinţă>>. Când i-am văzut cu câtă dăruire au început curăţarea pârâului din parc şi câte reproşuri au formulat improtriva celor care <<îşi bat joc de natură>>, mi-am dat seama că participarea lor la această acţiune a fost o idee excelentă. Nu putem schimba situaţia de fapt în România, din multe puncte de vedere, decât prin educaţie. Ori, aceasta este cu atât mai eficace cu cât se realizează prin puterea exemplului. Un copil care a participat la o astfel de acţiune nu va arunca la rândul lui gunoaie în parc”, spune Cătălina Costache.

joaca de-a ecologia parcul sub arini gunoaie copii curatenie deseuri (4)

Oana Munteanu a venit împreună cu fetițele ei și au participat cu drag la această activitate. „Dacă eu l-am avut pe Captain Planet când eram mică să mă înveţe ecologie, fetiţele mele au azi acţiunile celor de la <<Joacă de-a ecologia>> să înveţe ce înseamnă să trăieşti într-un oraş curat şi cum pot pune mâna să ajute. Am participat cu mare drag azi la curăţarea Parcului Sub Arini în care mergem aproape zilnic să ne jucăm”, zice ea.

joaca de-a ecologia parcul sub arini gunoaie copii curatenie deseuri (5)

joaca de-a ecologia parcul sub arini gunoaie copii curatenie deseuri (6) joaca de-a ecologia parcul sub arini gunoaie copii curatenie deseuri (7)

Foto: Facebook Joaca de-a Ecologia

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

tot mai responsabili

Acum 5 ani

depinde doar de noi
Raspunde

LupuLaOi

Acum 5 ani

Bravoooooooo. Sa luam si restul exemplu.
Raspunde

x

Acum 5 ani

Bravo! Laudabila actiune!!!
Raspunde

Bani publici

Acum 5 ani

e finanteaza proiectul? Si cu cat?
Raspunde

dd

Acum 5 ani

Minunat!
Raspunde

Marin

Acum 5 ani

Au ajuns sa stranga copiii deseurile dupa toate putoriile din oras. Toti prost crescutii cu 2 clase. Anul trecut au mai strans inca o data si a tinut exact cateva luni curatenia.
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

FELICITARI!!! Din pacte cei platiti sa faca asta n-o fac!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus