Decembrie 2016. Parlamentarii de Sibiu și-au preluat oficial mandatul. În aceeași zi, la solicitarea Turnul Sfatului, fiecare dintre ei a declarat ce va urmări cu precădere în mandatul pe care tocmai îl începeau. Un singur lucru. Acum câteva zile, parlamentarii au intrat în vacanță, iar continuarea activității va continua în septembrie.
Social-democrații au fost cei mai zgârciți, majoritatea spunând că vor sprijini programul de guvernare. Dan Barna, deputatul USR, a spus că promite să rămână decent, iar liberalii s-au avântat în proiecte concrete, însă greu de realizat, în situația în care îi așteaptă un mandat în opoziție.
Turcan. Educație, educație…
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că are în vedere generalizarea a două proiecte demarate în ultimul mandat parlamentar. ”Generalizarea programului «After School» și generalizarea programului de alimentație în școală. Sunt două angajamente pe care le-am luat înaintea campaniei și în timpul campaniei electorale. Eu cred în reușita prin educație și cred că aceste două programe însoțite și de alte măsuri pot asigura acea incluziune a copiilor în sistemul de educație și performanțe mai mari. Evident că nu sunt suficiente și evident că programul pe educație îl voi urmări îndeaproape, pas cu pas”, a declarat deputatul liberal.
În primul an de mandat cele două obiective ale deputatului nu au fost duse la îndeplinire, însă are o scuză: a preluat președinția interimară a partidului.
Raluca Turcan a revenit cu un drept la replică în care explică faptul că după ce a inițiat propuneri legislative pentru extinderea programului ”After School” și a programului de alimentație sănătoasă în școli – ”Masă la Școală”, totul ține ca acestea să treacă de votul parlamentului. ”Acum mingea este în curtea majorității PSD –ALDE. De ei depinde pentru că au majoritate parlamentară, Pot să sfideze așteptările părinților, profesorilor, elevilor sau să dea un vot pentru proiectele pe care le-am pus pe masă”, a spus Raluca Turcan într-un drept la replică.
Textul integral transmis de Raluca Turcan:
”Angajamentele luate în Campania electorală AU FOST RESPECTATE!
Am spus că voi lupta pentru generalizarea programului ”After School” și a programului de alimentație sănătoasă în școli – ”Masă la Școală”. Aceste angajamente sunt materializate în initiative legislative: (PLx 472/2015) – pentru programul ”Școală după Școală” prin care am propus ca fiecare școlar să beneficieze de un tichet valoric de 200 de lei pe lună pentru a participa la programul ”After School”. Proiectul legislativ a trecut de plenul Camerei Deputaților, iar în acest moment este blocat la Senat de majorotatea PSD-ALDE. Dacă ar fi fost votat în această sesiune – din toamnă toți copiii ar fi putut beneficia de programul After-School.
A doua promisiune – programul ”Masă la Școală” – și acest proiect legislativ (PLx 645/2013) a fost dezbătut în această sesiune parlamentară în toate comisiile de specialitate – Comisia de Buget, Comisia de Învățământ și cea de Administrație au dat aviz negativ după ce și Guvernul PSD-ALDE a spus că ”NU susține acest proiect legislativ”. În acest moment proiectul de lege este pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Dacă în prima săptămână din septembrie s-ar reveni asupra acestui raport și s-ar vota FAVORABIL, el va putea fi aplicat în majoritatea școlilor. Acum mingea este în curtea majorității PSD –ALDE. De ei depinde pentru că au majoritate parlamentară, Pot să sfideze așteptările părinților, profesorilor, elevilor sau să dea un vot pentru proiectele pe care le-am pus pe masă. Este vorba despre primirea unui pachet cu alimente diversificate în valoare de 10 lei pe zi, în fiecare zi de școală.
Aceeași soartă o are și proiectul de lege pentru susținerea învățământului profesional – Bursa investitorului (PLx 172/2014). Votat de PSD-ALDE pentru respingere și așteaptă pe Ordinea de Zi la Camera Deputaților.
Acestea sunt cele trei proiecte de care m-am ocupat în Parlament și pe care le voi urmări și le voi susține până în ziua votului. Dacă PSD-ALDE nu va înțelege că fără o alimentație sănătoasă în școală nu vom face decât să îndepărtăm copii de școală și să creștem risipa prin programul ”Cornul și Laptele”, dacă nu vom sprijini părinții care muncesc și nu vom face programul ”Școală după Școală” functional – rezultatele școlare ale elevilor nu se vor îmbunătăți. Iar fără stimularea investițiilor în învățământul profesional vom pierde ultimul avantaj pe care-l mai avea țara noastră – forța de muncă bine calificată”.
Ioan Terea. Împădurire
Deputatul PSD, Ioan Terea, a declarat că va susține programul de guvernare, însă ca și prioritate personală este programul național de împădurire. ”Mă țin cât pot de mult de agenda din programul de guvernare, nu pot susține că merg acolo doar pentru o lege pentru sibieni, trebuie să susținem legi la nivel național, iar programul de guvernare promis în campanie trebuie să fie literă de lege pentru PSD în următorii patru ani. Un singur lucru: programul de împăduriri”, a spus Ioan Terea.
În februarie 2017 guvernul anunța că prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale se va dezvolta un program prin care se dorește împădurirea terenurilor agricole lăsate acum în paragină. Conform proiectului, proprietarii de terenuri agricole care vor dori să intre în programul prima împădurire vor primi în primul la înființarea pădurii cate 6000 de euro de hectar. În următorii ani, timp de 12 ani, vor primi cate 2700 de euro de hectar pe an. După anunțarea intenției, despre program nu s-a mai auzit nimic, cert este că până acum nu a fost pus în funcțiune.
Terea a avut însă mai multe intervenții în cadrul Comisiei pentru Agricultură, pentru modificarea Ordonanței 51, adoptată anul trecut, care prevede sancțiuni drastice pentru furtul de lemne. ”Dacă vorbim de legea contravențiilor silvice, atunci să vorbim de contravenții făcute de altcineva nu de personalul silvic, iar acest personal să fie ordonat, ferm, hotărât, fără parti-pris-uri politice, să fie sancționați cei care greșesc, până la plângere penală. Sunt măsuri. Să ajungi să amendezi un șef de ocol de până la cinci lei salariul pe care îl are, părerea mea e că e aberație. Așa suntem noi, ori, ori… Nu găsim calea de mijloc, să vedem interesul pădurii românești”, a spus Terea în cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților. Ordonanța cu pricina a fost modificată, iar sancțiunile au fost diminuate.
Ovidiu Sitterli. Pe mâna PSD…
Întrebat care este un obiectiv pe care-l va urmări în acest mandat, președintele interimar al PSD Sibiu, Ovidiu Sitterli a spus simplu: ”programul de guvernare. Tot”. În primul an de mandat, Sitterli nu s-a remarcat însă cu nimic. Are o singură luare de cuvânt în parlament, atunci când a depus jurământul. Nu are nicio întrebare sau interpelare și nicio declarație politică. S-a remarcat doar atunci când nu a semnat moțiune de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Grindeanu. Și-a revenit însă la vot.
Nicolae Neagu. Normalitate, corectitudine…
”Un singur lucru? Corectitudine, normalitate, legi bune pentru sibieni. E singurul lucru pe care trebuie să-l fac, să fiu acolo, să fiu corect și indiferent dacă voi fi la putere sau în opoziție, să reprezint onest cetățenii”, a declarat Nicolae Neagu, întrebat fiind care este prioritatea sa în acest mandat de deputat.
Dan Barna. ”Să rămânem decenți”
Singurul parlamentar USR de Sibiu, Dan Barna, spune că prioritatea sa în acest mandat este ”să rămânem decenți”. Fiind o chestiune de gust, după primul an de mandat nu putem comenta dacă activitatea lui Dan Barna în parlament a fost decentă. Cert este că până acum, purtătorul de cuvânt al USR are 18 luări de cuvânt, opt propuneri legislative la care se cosemnatar, trei întrebări și interpelări adresate miniștrilor și a semnat două moțiuni de cenzură.
Constantin Șovăială. Cod administrativ și lege pentru Salvamont
”Una din idei, așa cum am spus și în campanie, este adoptarea unui cod administrativ având în vedere că sunt multe disfuncționalități și nepotriviri în legislația care reglementează administrația locală. O altă chestie am spus că mă bat pentru o lege a salvamontului, având în vedere că în ultima perioadă au avut loc atâtea situații, încât nu au fost reglementări sau au fost reglementări foarte ambigue. În urma discuțiilor purtate cu colegii mei de la Salvamont, ei solicită o lege specială a Salvamontului”. Acestea sunt principalele obiective ae deputatului liberal al începutul mandatului La un an după, anunță că specialiștii discută încă despre un cod administrativ. Constantin Șovăială a solicitat Guvernului, în speță Ministerului Dezvoltării Regionale și Administratiei Publice să comunice public stadiul elaborării acestui cod. “Răspunsul atunci a fost că specialiștii discută și că în trimestrul II al anului 2017 proiectul va ajunge la Guvern, iar de acolo la Parlament. Este simplu de intuit că partidele de la putere nu au avut timp să se ocupe de etapele promise, fiind mai preocupate recent de debarcarea propriului guvern decât de orice altceva. Sper că cei de la putere înțeleg ca pentru o administrație eficientă este nevoie de legi suple, simple și clare și că nu vor mai bate pasul pe loc. Am declarat în campania electorală că mă interesează în mod deosebit acest subiect și – deși sunt deputat al opoziției- voi continua să insist pentru realizarea sa”, spune Constantin Șovăială.
Mircea Cazan. Retehnologizare on-line
A lăsat Camera Deputaților pentru Senat, însă liberalul Mircea Cazan spune că va insista în continuare pentru trecerea administrației locale în mediul virtual. ”Dacă bunul Dumnezeu ne ajută, să-mi aduc aportul la tot ce înseamnă retehnologizare, la tot ce înseamnă formele on-line din instituțiile de stat”, a spus Cazan, întrebat fiind ce-și propune să facă în acest nou mandat. Până acum nu s-au făcut pași importanți în acest sens și nici nu se anunță prea curând.
Nicolae Avram și Viorel Arcaș. ”Programul de guvernare”
PSD-iștii sunt setați pe programul de guvernare. Cifrele arătate românilor în timpul campaniei electorale sunt ținute acum strâns la piept de către parlamentari și niciunul nu vrea să le dea de-o parte. Nimic în afara programului de guvernare. Senatorul Mircea Avram a prins mandatul pe final, la redistribuire și întrebat fiind ce va face acolo a răspuns simplu: ”voi susține programul de guvernare”.
Senatorul PSD Viorel Arcaș susține că în acest mandat va continua ce a început în precedentele. ”O să continui exact ce am început. Cel mai important, o să încerc să punem în aplicare, absolut integral programul nostru de guvernare. Acesta e cel mai important”, a declarat Viorel Arcaș, fără a ne lăsa un lucru concret.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Viorel Arcaș , Camera Deputatilor , Camerei Deputaților , Constantin Șovăială , Mircea Cazan , Raluca Turcan , Turnul Sfatului , Nicolae Neagu , Guvernului Grindeanu , Ioan Terea , Dan Barna , Ovidiu Sitterli , after school , Administraţiei Publice , Pentru Sibiu , Nicolae Avramescu , promisiuni , senatoris , Senatorul Mircea Avram
Vizualizari: 2457
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Gogu
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Justin
Acum 6 ore
Marius
Acum 6 ore
Tzepe. tzepe ...