Luni,
30.11.2020
Ceata
Acum
-1°C

Liceenii sibieni, la șefia instituțiilor publice din Sibiu. Pentru o zi

06 Iulie 2017 11:43

Liceenii sibieni, la șefia instituțiilor publice din Sibiu. Pentru o zi

Pentru o zi, instituții ca Primăria, Consiliul Județean și Spitalul Clinic Județean vor avea la conducere elevi. Ideea i-a aparținut unei eleve din clasa a XI-a și se va pune în practică între 11 și 13 iulie, prin intermediul Consiliului Județean al Elevilor Sibiu. Astfel, liceeni care sunt interesați să vadă cum e să fii manager, primar sau președinte pot aplica completând un formular de înscriere.

Liana Butoi este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” și totodată președinte al Consiliului Județean al Elevilor din Sibiu. În urmă cu o lună de zile, a făcut parte din programul „Ministru pentru o zi”, la București. După experiența de acolo, s-a gândit că s-ar putea aplica și la nivel județean. Astfel, crede ea, elevii și-ar da seama încă de timpuriu ce își doresc să facă pe viitor și cum funcționează, de fapt, lucrurile într-o instituție.

Primar, șef IPJ, ISU, rectorul ULBS... 

Proiectul, sub numele „Ce ar fi dacă...” își propune ca pentru o zi, elevii să aibă putere de decizie în lucrurile care se întâmplă la nivelul Sibiului. Aici, vorbim despre următoarele funcții: primar al Municipiului Sibiu, președinte al Consiliului Județean, inspector școlar general, președinte al Tribunalului Sibiu, rectorul ULBS, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu, inspector şef al Inspectoratului de Poliție Sibiu, inspector şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Sibiu, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu și inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmerie Sibiu.

„Ideea a venit foarte simplu. Ne-am gândit ce evenimente putem organiza care să fie de interes pentru liceeni, având în vedere faptul că în Sibiu se organizează evenimente care țin de multe domenii. Astfel, a venit și ideea aceasta la un brainstorming. Inițiatorul proiectului eu am fost, iar plecare mea la București pentru a deveni ministru pentru o zi a venit mănuşă, pentru a vedea cum este să participi la un proiect de acest gen și cum să facem/să nu facem la nivel județean. Am întocmit întâi o listă cu instituțiile cu care am vrea să colaborăm, mai apoi eu am formulat o adresă către fiecare instituție și am fost personal la fiecare instituție pentru a le lăsa”, a explicat pentru Turnul Sfatului, Liana Butoi, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Sibiu.

„Unele instituții ne-au lăudat,  iar de la alte instituții au fost puțin amuzați”

În ceea ce privește perioada în care se va desfășura programul, Liana spune că a vrut să fie în timpul vacanței pentru a nu încurca activitatea din timpul anului școlar. Vizavi de acceptul instituțiilor din Sibiu pentru derularea acestui proiect, menționează că „nu pot spune că am întâmpinat rezistență din partea instituțiilor. De la unele instituții am primit prompt răspunsul, de la altele a trebuit să așteptăm mai mult sau sau să merg în audienţă pentru a clarifica anumite detalii, iar din cauza stufoaselor proceduri a trebuit să așteptăm puțin și să luăm legătură cu mai multe persoane dar, din fericire, așteptarea a meritat. Unele instituții ne-au lăudat pentru inițiativă și au fost impresionați de curajul pe care l-am avut, având în vedere faptul că în adrese am specificat pentru ce funcții dorim să aplice elevii, iar de la alte instituții au fost puțin amuzați de faptul că avem pretenții pentru funcțiile de conducere”, spune președinta Consiliului Elevilor Sibiu.

„Să vadă din interiorul instituției cum și ce se lucrează”

Proiectul se va desfășura pe durata unei singure zile, după cum urmează: la Primăria Municipiului Sibiu, șefia va fi luată de un elev în data de 11 iulie, în data de 12 iulie la Poliţie, iar celelalte instituții în 13 iulie. Acesta își propune să apropie liceenii sibieni de instituții și să faciliteze o mai bună implicare civică a tinerilor în viața civică.

„Ei acum știu cu ce se ocupă instituțiile din afara lor, acum au șansa să înțeleagă mai bine și să vadă din interiorul instituției cum și ce se lucrează. Pentru o zi, aceste instituții o să aibă doi președinți sau doi inspectori șef”, mai spune Liana.

Tinerii care doresc să se înscrie la acest program o pot face până duminică, 9 iulie, la ora 20:00 completând acest formular. Singura condiție este să studieze la unul dintre liceele din județul Sibiu. Liana nu se va implica deoarece „un principiu foarte important după care mă ghidez este cel al eticii. Implicându-mă în mai multe fundații și asociații ca de exemplu FCS și A.L.E.G, am învățat că pentru a te numi un profesionist pe lângă alte principii trebuie să ai în vizor și etica”, explică ea.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Comentarii

1 comentarii

Roman

Acum 3 ani

Ideal dacă copiii pusi sefi pentru o zi ar putea rămâne în continuare, începând cu cloaca de la Aeroport.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus