Sebastian Marian are 39 de ani, este absolvent al Facultății de Inginerie din Sibiu, și de 12 ani lucrează la Compa-IT. El pleacă săptămâna aceasta în Japonia, unde va reprezenta România la RoboCup, considerat unul dintre cele mai mari concursuri de robotică din lume. Acolo va concura împotriva unor oameni cu bugete uriașe în spate și acces la tehnologie de ultimă oră cum poate nici nu există în România. Sebastian merge la RoboCup de 15 ani, de câteva ori chiar reușind clasarea pe podium, performanță de neegalat în Europa.
S. M.: Pot spune ca este singurul proiect cu adevărat provocator pe care l-am întâlnit în 39 de ani de viață și a cărui finalizare voi avea poate șansa să o trăiesc.
Rep.: Sunt puține domenii în care România este în top pe plan internațional, iar cercetarea științifică, din punctul meu de vedere, clar nu este un astfel de domeniu. Cu toate acestea, Sibiul trimite de ani de zile o echipă să concureze cu cele mai bune din lume, într-un sector ce presupune tehnologii de ultimă generație. Cum e posibil?
S. M.: Din punctul meu de vedere, orice este posibil atunci când la mijloc este vorba de pasiune. Atunci când te implici cu toate resursele pe care le ai într-un domeniu, când eşti pasionat de ceva cu adevărat, îţi vei dedica tot timpul pentru acel ceva, şi fără nicio discuţie rezultatele nu vor întârzia să apară. România are foarte mulţi tineri talentaţi, problema la noi în ţară rămâne motivaţia. Ce te-ar putea face să rămâi aici atunci când toate calculele îţi dau că ar fi mai bine să pleci din ţară?
Rep.: Cum a luat naștere echipa Oxsy și cum vă pregătiți pentru RoboCup de-a lungul unui an?
S. M.: Echipa Oxsy s-a născut în iulie 2002, odată cu proiectul meu de diplomă în domeniul sistemelor mulţi-agent, proiect cu care am absolvit secţia de Automatizări şi Calculatoare, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu. Auzisem de acest proiect de la un coleg care era cu un an mai mare şi m-a interesat imediat subiectul. Am căutat, m-am documetat şi am mers cu el înainte. Practic toată nebunia a început după ce am terminat facultatea, am continuat proiectul şi am reuşit să particip în 2003 în Padova-Italia pentru prima dată la această competiţie. Şi acum îmi aduc aminte cum am învins chiar capul grupei în primul meu meci oficial în RoboCup.
Rep.: Cât de greu e pentru cineva din Sibiu să aibă acces la tehnologii de ultimă oră și să dezvolte tehnologii de ultimă oră?
S. M.: Aici a fost într-adevăr o problemă de care m-am lovit în România. Până în 2005 am bătut la multe uşi să le prezint proiectul, să le explic despre ce este vorba, să le cer sprijin în continuarea acestui proiect. Scepticismul este cuvântul potrivit pentru ce am primit atunci că şi răspunsuri, nu era nimeni pregătit să înţeleagă că în final acesta va fi viitorul. În ţări precum Japonia, China îmi aduc aminte cum veneau caruri de televiziune şi transmiteau în direct evenimentele, ţări care înţelegeau foarte clar unde trebuie investit, la noi de abia decă aveau îngăduinţă să mă asculte două, trei minute legat de acest subiect.
Rep.: Cât de costisitor este să faci așa ceva în Sibiu?
S. M.: Şansa mea a fost că în anul 2005 m-am angajat la Compa-IT şi aici conducerea a înţeles subiectul şi de atunci mă sprijină necondiţionat. Dacă ar fi fost doar vorba de muncă şi pasiune nu ar fi fost nicio problemă, îmi aduc aminte cum luni de zile plecăm în grabă după muncă spre casă şi îmi continuăm proiectul cu mult până după miezul nopţii. Însă costurile participării nu sunt de loc mici şi fără ajutorul Compa-IT nu aveam cum să continui munca asta timp de 15 ani. În aceaşi măsură vreau să mulţumesc soţiei şi celor doi băieţi, care mi-au îngăduit şi mi-au suportat absenteismul din viaţa de familie de-a lungul a multor luni în fiecare an, de când particip la această competiţie, atunci când concentarea mea era îndreptată doar spre acest proiect.
Rep.: Ce ai învățat din experiența participărilor anterioare la RoboCup?
S. M.: Pot spune că doar după o singură participare la această competiţie ţi se vor deschide ochii despre ce înseamnă cu adevărat tehnologia viitorului şi despre direcţia în care ar trebui să ne îndreptăm şi noi românii, dacă dorim să ţinem pasul cu ţările care investesc mult în acest domeniu. După 15 ani, am învăţat să îmi respect oponenţii, indiferent de valoarea lor. La început vedem totul ca un război din care cineva pleacă cu totul. În timp îţi dai seama că este o competiţie din care toţi plecăm cu câte ceva, pentru că, de fapt în spate există o colaborare între toate echipele participante, pentru ca împreună să ne putem atinge scopul final. Este vorba de prietenie, împărtăşire de idei şi informaţii utile, ne ajutăm unii pe alţii pentru a evolua mult mai repde. Aceasta este de fapt ideea, o competiţie şi nu un război. Fiecare lucrează un an în colţul lui de lume şi apoi ne adunăm să vedem ce putem scoate mai bun. E adevărat că fiecare râvneşte la podium, până la urmă există o luptă între echipe dar ea trebuie văzută la un alt nivel, mult mai civilizat.
Rep.: Cum e văzută România la astfel de evenimente?
S. M.: România este văzută foarte bine, până la urmă prin rezultate atragi atenţia oriunde. Pot spune că în liga Soccer Simulation 2D în care particip, chiar reprezint steagul Europei în confruntările cu tot ce înseamnă continentul Asiatic, care este extrem de puternic în domeniu. Dacă mă uit peste clasamentele din ultimii ani, pot spune că din anul 2009 am preluat titlul de cea mai puternică echipă din Europa, dintre toate echipele care evoluează în această ligă. De multe ori am primit invitaţii gratuite la diferite evenimente locale din Asia şi Europa, asta tot datorită rezultatelor obţinute în toţi aceşti ani. Sunt multe echipe din ţările Europei de est care doresc să participe la această competiţie, însă nu reuşesc să treacă de calificări. Că să ajungi să participi la evenimentul final, unde participă maxim 24 de echipe în liga noastră, trebuie să tragi tare, ai concurenţi puternici. La mine nu mai este cazul acum, pentru că sunt calificat automat având în vedere că fac parte din careul de aşi ca să zic aşa. Dar am tras şi eu din greu la rândul meuca să ajung să beneficiez de reputaţia şi privelegiul pe care îl am azi în această ligă.
Rep.: Cu ce speranțe pleci la ediția din acest an?
S. M.: Aici pot răspunde destul de simplu. Un singur regret am în aceşti 15 ani legat de această competiţie. Niciodată nu am reuşit să joc finala mare. De patru ori am ajuns în semifinale şi nu am reuşit să trec mai departe. Într-adevăr, din cele patru finale mici ce au urmat după înfrângerea din semifinale am câştigat 3, însă îmi doresc enorm să joc o finală mare, indiferent de rezultat. Este un sentiment al triumfului, că ai dat tot ce ai mai bun din tine după un an de muncă, un sentiment de neînlocuit. Cred că echipa este pregătită după atâţia ani de o finală mare, mai ales acum la comemorarea a 20 de ani de RoboCup. Va fi o adevărată sărbătoare a roboticii în Nagoya anul acesta, practic competiţia se întoarce aici după 20 de ani de la prima ei ediţie pe care a găzduit-o oraşul japonez în 1997.
Rep.: Ce aplicabilitate în viața de zi cu zi are munca echipei Oxsy? Îmi poți da câteva exemple, fie și ipotetice?
S. M.: Prin definiţie RoboCup este un proiect internaţional în domeniul roboticii şi al calculatoarelor ce are ca scop promovarea sistemelor de inteligenţă artificială în întreagă lume, într-o gamă largă de tehnologii de ultimă oră, unde pot fi integrate şi examinate. RoboCup a ales jocul de fotbal ca subiect de cercetare. Ideea de baza a acestui efort conjugat este de a dezvolta sisteme computerizate, capabile să presteze diferite sarcini specifice oamenilor. Practic ligile noi care au apărut în ultimii 20 de ani acoperă o arie foarte mare de aplicabilitate în domeniu roboticii. RoboCup@Home este o liga apărută în anul 2006, care este orientată pe aplicaţii din lumea reală. În cadrul acestei ligi se dezvoltă aplicaţii ce permit interacţiunea oamenilor cu roboţi autonomi. Scopul acestei ligi este de a dezvolta apilcații pentru roboţi ce ar putea ajuta sau asista oamenii, în viaţa de zi cu zi. RoboCup Industrial este o ligă apărută în anul 2012, orientată spre dezvoltarea de roboţi echipaţi cu sisteme avansate de manipulare ce au că scop aplicaţii industriale, unde roboţii vor colabora cu oamenii pentru executarea unor task-uri complexe de la fabricaţie, automatizare, până la susţinerea unei logistici generale. Echipa Oxsy îşi propune să contribuie la realizarea acestui proiect şi să reprezinte România într-o manieră mai mult decât onorabilă. Practic în liga în care participăm, Soccer Simulation 2D, se dezvoltă creierul robotului că să zic aşa, urmând că acest soft să fie pus în viitor pe un corp de robot şi astfel robotul să îşi poată facă perfect treaba pentru care a fost conceput. Ca un exemplu practic din ziua de astăzi, putem să aruncăm o privire spre aspiratoarele inteligente, tip robot, care îţi aspiră casa, se încarcă singure la priză, etc. Evident acesta este doar începutul, ce se întâmplă aici la RoboCup are cu totul şi cu totul o altă dimensiune.
Rep.: Ajută-mă să înțeleg amploarea evenimentului la care vei participa săptămâna viitoare? Cam câți înscriși sunt, din câte țări, costuri etc?
S. M.: Din 1997 proiectul a crescut an de an. Am ajuns acum în 2017 să avem sute de echipe participante, din peste 40 de ţări, şi în jur de 3500 de oameni de ştiinţă implicaţi. Aici vorbim strict de participanţi. Pe lângă asta sunt zeci de mii de vizitatori în cele șapte zile, presă, etc. Evenimentul este colosal. Sunt transmisii în direct din foarte multe ligi, astăzi am ajuns la 13 ligi diferite. S-a început în 1997 cu una singură, Soccer Simulation 2D, în care echipa noastră participă de 15 ani, practic cea mai veche ligă din întreaga competiţie. Dacă stăm să ne gândim însă câte alte echipe nu reuşesc să se califice la această faza finală ne dăm seama ce nebunie este în jurul acestui proiect. Sunt sute de universităţi de prestigiu, firme mari, care au echipe implicate în acest eveniment, sponsori importanţi, o întreagă lume.
Rep.: Când te afli acolo, te simți reprezentant al Sibiului și al României sau e mai mult un proiect personal?
S. M.: De-a lungul timpului foarte multă lume m-a întrebat de ce nu am plecat afară şi de ce mai stau aici. Întotdeauna am simţit că pot face lucuri la fel de mari ca şi alţii chiar dacă le fac din România. Tricourile pe care le port de fiecare dată în timpul competiţiei, poartă de 15 ani scris pe spate România – Sibiu. Visul meu este că într-o zi să pot aduce acest eveniment în România şi, de ce nu, în Sibiu. Oraşul nostru are multe atuuri şi îndeplineşte din punct de vedere logistic cerinţele organizării unui astfel de eveniment. M-am interesat de aceste lucruri pentru că acest gând sincer mă bate de mult şi este unul foarte serios. Va trebui să fac un proiect amplu şi să-l depun în ideea de candidatură a Sibiului în organizarea acestui eveniment. Deja până în 2019 candidaturile sunt câştigate. Cel mai devreme ar fi 2020 însă este greu de crezut că aş putea reuşi atât de repede. De aceea doresc să ajung prin rezultate să pot avea un cuvânt de spus acolo.
Site-ul oficial al competiției și alte detalii despre RoboCup găsiți aici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Genius Loci , Eveniment Tv , Lucian Blaga , Aktor Tehnical Societe Anonyme , Sebastian Marian , Concursului Internaţional , Soccer Simulation , Muzeul Căilor Ferate Române , robocup , tehnologie , robotica , stirea zilei , Pentru Sibiu , stiri sibiu , Cup Industrial , Echipa Oxsy , pasiune , Star Sibian , Voluntariat Japonia
Vizualizari: 8446
Ultimele comentarii
Acum 56 minute
Emil
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Dege Aba
Acum 1 oră
Bună asta...
Acum 1 oră
Xxx