Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Start-Up Nation. Semnele unui Sibiu care încetinește

Pentru cei care au dat click mai târziu pe site-urile de știri, Sibiul s-a clasat pe un rușinos – aș spune eu – loc 23 la nivel național într-un prim clasament întocmit pentru Start-Up Nation, programul național prin care sunt susținute inițiativele tinerilor întreprinzători.

Iar susținerea aceasta înseamnă alocări nerambursabile de cel mult 200.000 de lei. Bani pentru orice ai nevoie la noua ta firmă (de la mașină, la calculatoare, consumabile etc.).

Din județul Sibiu au fost depuse 117 planuri de afaceri declarate finanțabile înainte de o evaluare mai aprofundată. Un număr insignifiant, aproape, dacă e să comparăm cu cele 1.250 de inițiative în afaceri din Cluj care solicită acest sprijin financiar și care au șansa să îl primească. Bine, să nu comparăm Sibiul cu Clujul și nici cu Bucureștiul (1.399 de planuri de afaceri selecționate în primă fază). Dar dacă am face-o cu Alba? Păi, nu ar fi foarte bine, căci tinerii întreprinzători din Alba au depus 190 de planuri de afaceri. Cu Mureșul? Nope, nici aici nu e bine, căci sunt 229 de planuri de afaceri. Brașovul? 294 de planuri. Hunedoara? 123!. Noroc cu Harghita și Covasna, ori cu Teleorman, județe din care au fost trimise sub 100 de planuri de afaceri care merită să primească susținere de câte 200.000 de lei.

Faptul că nu avem tineri care să aibă dorința și putința de a scrie un plan de afaceri pentru o întreprindere mică ori mijlocie, plan de afaceri de redactat într-o cerere-tip nu este deloc un semn bun. Ci expresia unei migrații din ce în ce mai puternice a creierelor productive, a tinerilor cu inițiativă. Care, dacă nu pleacă din țară, merg la București ori la Cluj.

Rezultatele Start-Up Nation dovedesc încă o dată că Sibiul trebuie să investească în mediul universitar, că Sibiul trebuie să investească în atragerea de capital uman de calitate. Altfel, vom continua să ne adâncim în condiția de mână de lucru ieftină pentru industria automotive a multinaționalelor.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Bah baieti, pa' di cie n-atz zas ca ne putem cumpara BMW-uri cu banii aia, ca sa fim si noi di la egal la egal cu oltenii? Iar ne-atz dezinformat prin omisiune....
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Sincer, irelevanta treaba. Ca si numarul de turisti pe an sau luna. Una sunt marile investitii, fabricile, companiile mari, multinationalele, alta tentativele astea de mici afaceri. Din acele 1250 din Cj, cate vor da roade? Din partea mea toate, dar stim ca nu asa sta treaba. Mai e si varianta, intre multe, multe altele, ca din cele 117 in Sb, 50 sa mearga bine peste 5 ani, si din cele 1250 din Cj, 20 sa mearga bine in 5 ani. Ca la ruleta. In cazul de fata, rezultatul conteaza, initiativa mai putin. Vom trai si vom vedea.
Raspunde

A

Acum 6 ani

Cel mai probabil aproape de 50% din proiectele depuse in Cluj vor merge bine si se vor dezvolta. E un oras care ofera aceasta posibilitate iar acolo tinerii sunt mult mai energici si motivati iar in schimb in Sibiu, cu putin noroc 10 vor avea succes. Problema e ca ULBS nu se axeaza absolut deloc pe specializari care sa permita dezvoltarea de afaceri si nu au nicio treaba cu cerintele de pe piata muncii. Aici ori faci inginerie si te duci sa lucrezi la multinationalele din zona industriala vest ori faci o specializare de dragul de a avea o diploma si cam atat (vezi specializarile LMA, stiinte politice, studii de securitate, studii europene, sociologie, stiinte sociale, psihologie, management etc.)
Raspunde

Mitica

Acum 6 ani

Chiar si daca nu vor da roade in mod direct acei bani totusi conteaza. Banii vor ramine in Cluj. Daca 1000 de microintreprinderi primesc 40000 de euro fiecare, asta inseamna ca 40 de milioane de euro intra in Cluj si nu se mai dau inapoi. In fiecare an 40 de milioane de euro se aduna. Iar undeva cumva tot se vor regasi acei bani pe plan local. Vorba aia, primesti nu dai.
Raspunde

MGM

Acum 6 ani

Pai extinde analiza la piata muncii si gasesti raspunsul la lipsa de initiativa pe mici afaceri, in Sibiu. Programul start-up impune crearea si mentinerea locurilor de munca, insa in Sibiu, ca angajator, ai o problema cu asta (si cine e in domeniu poate confirma). Majoritatea absolventilor sunt absorbiti de terase si restaurante - unde banul vine mai repede si mai mult, persoane cu studii medii nu se gasesc, iar cererea de forta de munca e in crestere, pe o oferta tot mai mica. In aceste conditii, cine se inhama la o afacere in care risca sa dea banii inapoi, cand riscul tine de probabilitatea angajarilor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus