Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Etica memoriei la Sibiu. Un caz de impostură: Radu Selejan

Etica memoriei la Sibiu. Un caz de impostură: Radu Selejan

M-a indispus mult săptămâna trecută o chestiune legată de, să-i zic așa, etica memoriei culturale a Sibiului. O publicație locală a inițiat un proiect numit "Catedrale de oameni". OK, titlul e bombastic, mi-am zis atunci când mi-a căzut sub ochi, dar nu strică niciodată un exercițiu de memorie identitară locală, dacă e bine făcut.

Am văzut întâmplător, în curtea interioară a Primăriei, panourile ilustrative ale proiectului - gingaș gândite, bine cumpănite, ca să-l parafrazez pe Arghezi; l-am văzut în josul uneia dintre ele și pe Mircea Ivănescu, amintit doar cu trei rânduri cam zgârcite, cam puțin pentru poetul despre care Alexandru Cistelecan (cel mai important critic de poezie de azi, alături de Ion Pop) crede că a influențat cel mai decisiv scrisul de poezie în limba română din 1945 încoace, și despre care Mircea Cărtărescu (cel mai important scriitor român de azi) crede că era „cel mai influent și mai avansat teoretic” poet român postbelic; cam puține rânduri, zic, dar m-am bucurat totuși să văd că se afla amintit acolo. Am nutrit speranța că, totuși, catedralele astea umane vor fi un lucru bine făcut.

Nu zic că nu va fi fost. Dar ce m-a scos din pepeni a fost, de fapt, nu proiectul în sine - a cărui idee, cum ziceam, dacă e corect gestionată, poate fi binevenită. Ci un compte rendu al evenimentului - în care era enumerată un soi de listă scurtă a „catedralelor de oameni” (hm, totuși...) aniversate de frumosul proiect. Ei bine, pe acea listă scurtă se aflau într-adevăr trei nume de scriitori: Vasile Aaron (fair enough), Emil Cioran (splendid, e și el un scriitor admirabil) și... Radu Selejan. Nici Mircea Ivănescu, nici Lucian Blaga (care a trăit și a scris, totuși, șase ani încheiați în liniștitul nostru burg), nici Ion Mircea (admirabil poet șaptezecist, unul dintre cei mai importanți doi-trei ai generației lui, și redactor-șef al Transilvaniei), nici Iustin Panța (fără de care nouăzecismul poetic nu e conceptibil, și redactor-șef al revistei Euphorion) - nici unul dintre acești minunați scriitori nu au meritat să facă obiectul aducerii aminte pe the short list a piosului proiect. Ci Radu Selejan, scriitor iremediabil mediocru, din care nu poți deschide o carte fără să roșești fie din impuls etic, fie din bun-simț estetic. Literatura lui e când virusată de o frazeologie comunistă indigestă, când de o mediocritate estetică ireproșabilă, când ambele deodată.

Cum e totuși posibil ca, într-o țară în care comunismul e condamnat oficial, un scriitor care a glorificat această ideologie criminală pe zeci de pagini (unde mai pui că a funcționat ca redactor-șef adjunct al Cuvântului nou, organ al C.J. al P.C.R. Covasna, și ca redactor al ziarului Comitetului P.C.R. Sibiu) să fie onorat cu numele unei școli generale?  Există în Sibiu școli care poartă numele lui Eminescu, al lui Caragiale, al lui Șaguna, al lui Brukenthal, al lui Lazăr, al lui Cioran - e neverosimil că, în vecinătatea lor simbolică și fizică, poate exista o școală care să pună pe frontispiciul ei numele unui asemenea scriitoraș irelevant estetic și foarte vulnerabil sub raport moral. Unde mai pui că școala cu pricina e la o sută de metri de locul unde a trăit Mircea Ivănescu - dacă tot era nevoie ca ea să poarte un nume, ar fi fost cât se poate de potrivit să aleagă numele acestui enorm poet și cărturar, traducător al lui Joyce, Kafka, Nietzsche, Rilke, Musil, Broch, Eliot și al atâtor altor zeci de mari scriitori ai modernității universale. Sutele de elevi ai acelei școli (și părinții lor, în fond, și de asemenea profesorii care lucrează acolo, în fine, întreaga comunitate locală) ar câștiga un blazon cu adevărat demn de un asemenea exercițiu de cult al memoriei. Una e să fii elevul unei școli care poartă numele unui scriitor inexistent ca percepție în afara județului (istoriile literare ale ultimelor decenii nici măcar nu-l menționează) - și alta să poți spune că studiezi la o școală care poartă numele unuia dintre cei doi poeți trăitori în Sibiu (chiar dacă din accidente ale istoriei) propuși la premiul Nobel pentru literatură: cel dintâi e Lucian Blaga (care l-a ratat la mustață în 1956, știm asta azi pertinamente), cel de-al doilea e Mircea Ivănescu (bine cunoscut la marile festivaluri internaționale de poezie, o spun în directă cunoștință de cauză).

Există o etică a memoriei. A-l așeza pe Radu Selejan în asemenea avanposturi onorifice ale memoriei noastre culturale nu ține de etică - ba chiar dimpotrivă. E un gest de insanitate a lăsa scriitori precum cei enumerați mai sus (de la Mircea Ivănescu la Iustin Panța) în afara gesticulației noastre patrimoniale, și de a transforma în schimb în patrimoniu public opera deopotrivă mediocră și discutabilă sub raport etic a lui Radu Selejan.  E, spus tout court, un caz de impostură. Ei, și ce, se poate spune - nu trăim într-o țară de impostori, în care șefi de tabloide ajung miniștri ai Culturii, iar sindicaliști analfabeți - miniștri ai Educației? Ba sigur că da, aș răspunde. Însă, mai întâi, speram că Sibiul e altfel; și, mai apoi, ce mă irită cel mai mult e faptul că, fără voia și vina lor, sute de elevi și zeci de profesori sunt captivi în această impostură. Care, dintr-una privată, iată că a devenit una publică.

Dacă tot ne apucăm să construim „catedrale de oameni”, n-ar strica să ne asigurăm că materia din care le construim e rezistentă și curată. Altminteri, dacă alegem cărămizi mâncate de tot soiul de boli, nu prea avem de ce să ne mirăm că, din vreme în vreme, catedralele astea se năruie peste noi.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

27 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sabasios

Acum 5 ani

Domnul Radu Vancu are dreptate. Sa no uitam pe marele om de cultura Wolf von Aichelburg. Memoria unora e scurta.Si controlata. Dar aici e la latitudinea scriitorilor si a celor ce stiu sa lupte. Mare pacat ca unele strazi nu le poarta numele.
Raspunde

cetatean sibian

Acum 5 ani

Are dreptate sa se supere ca n-au fost amintiti scriitori numiti de el, insa de ce sa-il improaste cu noroi pe Radu Selejan? Cu ce-l deranjeaza ca o scoala de cartier poarta numele acestui scriitor modest (ca valoare literara) care si-a petrecut ultimii 30 de ani din viata in orasul nostru? Credeam ca dl. Vancu e un spirit ales, dar cred ca m-am inselat. Un spirit ales nu improasca niciodata cu noroi... Sincer imi pare rau pt. Radu Vancu... Nu ma asteptam sa reactioneze in acest mod...Pacat de eruditia si talentul lui...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mircea s. bozan

Acum 5 ani

ar fi foarte interesanta o lista cu colaborationistii propagandei comuniste din perioada insangerata a comunimului....
Raspunde

un om de bine

Acum 5 ani

Ideea este ca acum 40 de ani, scriitorul Radu Selejan era ziarist la o publicatie comunsta, iar opera lui literara nu se putea compara cu cea a lui Caragiale. Si ca scriitor si jurnalist in comunism avea unele avantaje probabil, de aceea este atat de vehement dl. Vancu. Astazi, in democratie, dl. Vancu este un poet cunoscut si scrie la reviste literare si de cultura. Felicitari! Dar, si dansul , in aceasta calitate, se bucura de avantajele pe care i le ofera pozitia sa, asa cum se bucura pe vremuri raposatul Radu Selejan. . Spre exemplu, demisia si reintoarcerea la revista Transilvania... Adica, ieri ai fost tu mare, astazi sunt eu, pot da de pamant cu cine vreau... pacat. Un spirit cu adevarat inalt nu face asa ceva... Dar se pare ca uneori vulturii zboara mai jos decat gainile.
Raspunde

cititor scarbit

Acum 5 ani

Turnul Sfatului, nu va e rusine sa gazduiti vomele acestui mediocru ale carui poezii sunt atat de proaste incat ii e si lui rusine sa le publice pe pagina proprie de Facebook? Individul acesta are un tupeu nemasurat, dupa ce linge si pupa regimul zilei de cand a aparut in spatiul public,e si peste masura de neobrazat. El insusi face parte din gasca de impostori din jurul Humanitas, o adunatura de behaitori fara nici o calitate morala, cu un caracter de zdrente si o lacomie care-i fac nefrecventabili de oricine mai are putin bun-simt. Norocul lui ca exista un public infatuat, care crede ca daca are niste carti laudate de unii in biblioteca (culmea, laudate de membri ai aceleiasi gasti ordinare), gata, s-au integrat in clasa publicului cult. nu mai conteaza ca nu le citeste nimeni. Crede cineva ca intr-o tara in care impostura a acaparat toate domeniile cultura a fost iertata? Nu domnilor, uitati-va la ei, crema ticalosilor, cu cat tupeu agreseaza oamenii de cultura care-i deranjeaza chiar si la atatia ani de la disparitia lor. Nimicnicia acestor scarbosi pesudointelectuali este infioratoare.
Raspunde

alt cetatean scarbit

Acum 5 ani

Cine vorbeste de impostura . Dl. Vancu si-a dat demisia cu surle si trambite de la Transilvania cand se afla sub egida Bibliotecii Astra, iar cand revista a trecut la Muzeul Astra s-a intors la revista pe sest si probabil pe un salariu mai mare. Si-a publicat jurnalul intim ca sa castige bani.. Din probelmele lui familiale si personale a scos bani frumosi, iar acum face spume la gura pt. ca cineva a amintit numele unui scriitor mediocru, nu atat de mare cum e domnia sa. Mai mare rusine, dle Vancu. Cine este impostorul? Si se crede formator de opinie...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ramona

Acum 5 ani

Are dreptate. L-am cunoscut PE Mircea Ivanescu, a fost mare OM DW cultura.
Raspunde

Pop

Acum 5 ani

Dzeu sa-i ierte pe Radu Selejan si pe Mircea Ivanescu. Dzeu sa-l ierte si pe acest poetas gregar, netalentat, care se baga singur in seama, periodic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

nicolaie lazăr

Acum 5 ani

Şi va fi - din păcate - continuată nu atât impostura cât acceptarea ei în văzul lumii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mircea s. bozan

Acum 5 ani

este epoca activistilor PCR, a propagandistilor de partid din perioada noptii comuniste. Este perioada nostalgicilor emigranti, care au pus mana pe cetate. Imi aduc aminte in copilarie, cand ieseai pe "Bretter", aproape toata lumea care se plimba, se cunostea. In perioada aceea, poetii si scriitorii, artistii plastici si actorii cetatii, erau pretuiti de locuitorii urbei. Romani, germani, evrei sau maghiari. Nu-i aminteste astazi aproape de loc pe Radu Stanca, pe Aichelburg, pe Paul Constant, pe Goga, pe Cioran; Ivanescu, Avram si de ce nu generatia tanara Danila, Panta, Mircea, Pop. Foarte putini cunosc activitatea literara germana de la Sibiu si nu se mai vorbeste aproape deloc despre acestia....Mai ramane sa facem statui in Cetate demolatorilor vietii spirituale: Barbulet, Nae, Hurubean, Braga, Cristea, a nomenclaturistilor care au emigrat la Sibiu, pentru a distruge si demola, tot ce le iesea in cale....
Raspunde

raspopitul

Acum 5 ani

Tu cand ai devenit agent german, mai paduche? Atunci sau mai tarziu?
Raspunde

altul

Acum 5 ani

"cel mai decisiv" "mediocritate estetică ireproșabilă" "Comitetului P.C.R. Sibiu". Nu-i destul sa-ti placa barba, polemicile si "beutura" ca sa fii poet si om al condeiului. Pentru ca, uite cum ajungi sa te exprimi. Sau nu scrisul te reprezinta?
Raspunde

Ion Pop

Acum 5 ani

Omul asta se baga prea mult in seama si le stie el mai bine pe toate. Macar la poezie se pricepe, dar dupa ce l-a facut praf pe Iohannis intr-un editorial, s-a aapucat ulterior sa il laude ca vezi doamne apara justiția. Apoi la lăudat pe Băsescu pana la vomitare, ca acum sa ne spuna ca el de fapt a aparat idea de justitie si de euroatlantism. Sigur ca omul mai si greseste, dar totusi nu e cazul de atât diletantism. Altfel Vancu e un tip valoros, desi nu inteleg de ce are el pretentii mari dr la Sibiu intr-un oras al mafiei imobiliare, al lui Carabulea, Maricuta, etc
Raspunde

Cetățean

Acum 5 ani

Vancu: „cel mai...”, „cel mai...” Acest poet are numai certitudini, dar cultura profundă presupune obligatorii îndoieli. Doar proștii au numai certitudini.
Raspunde

Ion

Acum 5 ani

Un las... improasca cu noroi si vome un MORT, care nu mai poate sa se apere. Libidinos individ acest pupinkurist de Cartarescu, Patapievici et al.
Raspunde

Fonfu

Acum 5 ani

Ce CARACTER INFECT, ce INS ABJECT... Sotia omului terfelit ii este colega de facultate, o distinsa profesoara. De ce sa-i terfelesti memoria? Cum o va mai privi in ochi pe sotia lui, acest caracter abject? Daca n-a fost suficient de bun, lasa-l in pacea lui de acum, o sa-l judece posteritatea si, mai ales, Dumnezeu...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

rosu

Acum 5 ani

Cel mai mare scriitor, nascut la Sibiu, a fost Oskar Pastior. Chiar daca se zvoneste ca a colaborat cu Secu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

periscop

Acum 5 ani

Cele mai multe din comentariile postate mai sus pot face parte, oricând, dintr-o antologie cu titlul ... "arta" polemicii post-decembriste...
Raspunde

un om de bine

Acum 5 ani

Ai dreptate, insa recunoaste ca de data asta dl. Vancu a exagerat. Un intelectual de talia sa si un artist de valoare nu se preteaza si kestii de-astea meschine...
Raspunde

Anaid

Acum 5 ani

Turnul sfatului, in loc sa publicati "opinii" de acest "nivel intelectual", mai bine cautati motivul din spatele atacului josnic. Impostura e in alta parte si trebuie cautata in gasca pseudointelectualilor de care vorbea cineva mai sus. Dar, cum armele culturii si decentei le sunt straine, apeleaza la astfel de mijloace si la "fituici virtuale" de doi lei dornice sa le publice. Pentru asa o "publicatie" sunteti pasibili inclusiv de a fi dati in judecata, ceea ce nu ar fi rau deloc.
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 5 ani

Sau poate, ai vrut sa spui: "Etica imposturii la Sibiu.O festa a memoriei: Radu Vancu"?...
Raspunde

B.Utoru

Acum 5 ani

Una-i una și două-s mai multe. Ca întotdeauna la români, fiecare are părticica lui de dreptate. Radu Selejan a fost un rapsod comunist, un culturnic profitor al vremurilor trecute, a cărui amintire ar trebui să fie doar în statistici. Radu Vancu este un profitor al vremurilor de acum, un pupător de dosuri prezidențiale. Caractere identice (nu discut calitatea poetică a celor doi Radu).
Raspunde

un om de bine

Acum 5 ani

Ai dreptate! Insa nu inteleg inversunarea lui Radu Vancu! Oare crede ca Radu Selejan a profitat mai mult de conjunctura decat el? Radu Selejan a fost ziarist la Tribuna, a primit o casa destul de frumoasa pe strada Moldovei, a publicat cateva carti pt. care a fost si remunerat nu stiu cat de bine... Dupa revolutie a avut ore al Facultatea de Jurnalistica din Sibiu.. Radu Vancu e cadru didactic la Facultatea de Litere pe meritul lui pt. ca e un om foarte destept si pregatit profesional, a publicat si el cateva carti, scrie la reviste literare de prestigiu, e si traducator... Un spirit ata de inalt ar trebui sa nu se amesteca in .. . tarate ca e pacat...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

emilia

Acum 5 ani

Nu inteleg de ce rapsodul comunist Radu Seljan e aparat aici si prezentat ca o personalitate literara demna de memoria altcuiva decat a familiei sale bine infiltrate in pseudouniversitatea Sibiu. Faptul ca familia are mijloacele financiare necesare sa ii cladeasca si cinsteasca postum memoria si meritele literare inexistente (premii, concursuri etc) nu ar trebui sa schimbe cu nimic receptia lui literara.
Raspunde

...

Acum 5 ani

"Una e să fii elevul unei școli care poartă numele unui scriitor inexistent ca percepție în afara județului (istoriile literare ale ultimelor decenii nici măcar nu-l menționează) – și alta să poți spune că studiezi la o școală care poartă numele unuia dintre cei doi poeți trăitori în Sibiu (chiar dacă din accidente ale istoriei) propuși la premiul Nobel pentru literatură: cel dintâi e Lucian Blaga (care l-a ratat la mustață în 1956, știm asta azi pertinamente)" care-i problema ca scoala pe care o termini se numeste "radu selejan" sau altcumva? asta te face mai prost sau mai destept? indiferent cum te considera unii sau altii, indiferent cum te consideri tu, imbecilitatea pe care ai exprimat-o te descalifica, te face sa fii mic de tot, un paduche in viata. nu ai dreptul sa jignesti atatia elevi si absolventi ai unei scoli, si, indirect, profesorii care predau acolo, pentru ca numele scolii e al unui personaj pe care tu nu-l agreezi. esti un gunoi ba nene ba.....
Raspunde

un pedagog de scoal ... de cartier

Acum 5 ani

Radu a studiat intr-o scoala de cartier , in Terezian, a facut parte dintr-o familie modesta si tot a ajuns mare formator de opinie... poate si vreun elev de la scola Radu Selejan ii va calca pe urme dlui Vancu... E o scoala de cartier ca oricare alta, aceasta scoala Radu Selejan. de ce atata patima, dle Vancu???
Raspunde

raspopitul

Acum 5 ani

Unsurosul Vancu este mai impostor decat cel pe care-l acuza. Si fara caracter, pe deasupra!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus