Pentru că una au declarat în dosarul pe baza căruia au obținut, gratuit, dreptul de a-și vinde marfa în Piața de la Sala Transilvania și alta era realitatea în grădina lor, șase dintre comercianții obișnuiți ai pieței au fost înlăturați.
În ultimele două luni și jumătate, o comisie de evaluare din partea Consiliului Județean Sibiu a verificat, aleatoriu, situația a 48 de producători agricoli care au primit dreptul de a vinde în Piața volantă Transilvania. ” În județul Sibiu au fost verificați producători din Bungard, Cârța, Gura Râului, Jina, Racovița, Rășinari, Sadu, Tălmaciu, Tălmăcel, Tilișca, Veștem”, informează reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, instituția în subordinea căreia funcționează piața. Verificările s-au desfășurat atât la tarabele din piață, cât și la punctele de producție declarate în dosarele producătorilor. „S-au constatat neconformități la sectorul carmangerie referitoare la materia primă, în acest sens fiind trimise 9 notificări, prin care s-au solicitat documente suplimentare, care să ateste sursa locală a materiei prime. La sectorul legume/fructe au fost trimise 6 notificări de excludere a producătorilor din Piața Volantă Transilvania, deoarece aceștia nu au demonstrat pe teren că dețin culturile de legume pe care le comercializau în piață“, se arată în comunicatul emis de CJ Sibiu.
Este prima rundă de verificări de acest fel realizată de la înființarea pieței, iar pentru verificare s-au folosit și fotografii ale tarabelor din piață. „Am aplicat o metodologie de bun simț, din unghiul cumpărătorului: comparăm ce expune producătorul la tarabă cu ce găsim la el în gospodărie. În fiecare verificare în teren am pornit la drum cu fotografia punctului de comercializare în piață și informațiile depuse la dosar, iar în teren s-au verificat produsele respective, atât cantitativ, cât și calitativ. De exemplu, pentru legume am verificat în teren soiurile cultivate, stadiul de dezvoltare al plantelor, suprafețele trecute în atestatul de producător, pentru a vedea în ce măsură ceea ce vedem la tarabă corespunde cu ce găsim în teren”, explică dr. Maximilian Drăgan, consilier al președintei Consiliului Județean Sibiu. Pentru sectorul legume/fructe, la verificări au participat și agenții agricoli din cadrul primăriei cu ajutorul cărora s-au identificat terenurile cultivate de respectivii producători, iar pentru carmangerii, verificările s-au făcut împreună cu inspectori din cadrul DSVSA, mai precizează autoritățile județene.
Verificările efectuate la tarabele din piață au vizat aproape 100 de producători. ”S-a apreciat modul în care sunt aranjate produsele pentru vânzare, etichetarea tuturor produselor, igiena și siguranța alimentelor, și menținerea la zi a documentelor de producător. Rezultatul evaluărilor contează în special pentru cei care solicită reînnoirea contractelor după 20 august”, mai precizează autoritățile.
NOTĂ. Versiunea inițială a acestui articol a fost însoțită de o fotografie în care apăreau și producătorii locali Florica și Nicolae Maier, din Șura Mare. Fotografia a fost înlocuită deoarece cei doi producători nu se numără printre cei sancționați de autoritățile județene. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente pricinuite de ilustrația aleasă inițial.Foto: arhiva TS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Șura Mare , Sala Transilvania , Gura Râului , Consiliului Județean Sibiu , controale , Piaţa Transilvania , Pentru Sibiu , Nicolae Maier , verificari , Piața Volantă Transilvania , Maximilian Drăgan
Vizualizari: 6722
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Toma
Acum 1 oră
K.Samuel
Acum 2 ore
Un sibian vero
Acum 2 ore
Pentru barosanu
Acum 2 ore
1989