Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Șase vânzători din Piața volantă Transilvania, excluși de la tarabe din cauza neregulilor din teren

Șase vânzători din Piața volantă Transilvania, excluși de la tarabe din cauza neregulilor din teren

Pentru că una au declarat în dosarul pe baza căruia au obținut, gratuit, dreptul de a-și vinde marfa în Piața de la Sala Transilvania și alta era realitatea în grădina lor, șase dintre comercianții obișnuiți ai pieței au fost înlăturați.

În ultimele două luni și jumătate, o comisie de evaluare din partea Consiliului Județean Sibiu a verificat, aleatoriu, situația a 48 de producători agricoli care au primit dreptul de a vinde în Piața volantă Transilvania. ” În județul Sibiu au fost verificați producători din Bungard, Cârța, Gura Râului, Jina, Racovița, Rășinari, Sadu, Tălmaciu, Tălmăcel, Tilișca, Veștem”, informează reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, instituția în subordinea căreia funcționează piața. Verificările s-au desfășurat atât la tarabele din piață, cât și la punctele de producție declarate în dosarele producătorilor. „S-au constatat neconformități la sectorul carmangerie referitoare la materia primă, în acest sens fiind trimise 9 notificări, prin care s-au solicitat documente suplimentare, care să ateste sursa locală a materiei prime. La sectorul legume/fructe au fost trimise 6 notificări de excludere a producătorilor din Piața Volantă Transilvania, deoarece aceștia nu au demonstrat pe teren că dețin culturile de legume pe care le comercializau în piață“, se arată în comunicatul emis de CJ Sibiu.

Este prima rundă de verificări de acest fel realizată de la înființarea pieței, iar pentru verificare s-au folosit și fotografii ale tarabelor din piață. „Am aplicat o metodologie de bun simț, din unghiul cumpărătorului: comparăm ce expune producătorul la tarabă cu ce găsim la el în gospodărie. În fiecare verificare în teren am pornit la drum cu fotografia punctului de comercializare în piață și informațiile depuse la dosar, iar în teren s-au verificat produsele respective, atât cantitativ, cât și calitativ. De exemplu, pentru legume am verificat în teren soiurile cultivate, stadiul de dezvoltare al plantelor, suprafețele trecute în atestatul de producător, pentru a vedea în ce măsură ceea ce vedem la tarabă corespunde cu ce găsim în teren”, explică dr. Maximilian Drăgan, consilier al președintei Consiliului Județean Sibiu. Pentru sectorul legume/fructe, la verificări au participat și agenții agricoli din cadrul primăriei cu ajutorul cărora s-au identificat terenurile cultivate de respectivii producători, iar pentru carmangerii, verificările s-au făcut împreună cu inspectori din cadrul DSVSA, mai precizează autoritățile județene.

Verificările efectuate la tarabele din piață au vizat aproape 100 de producători. ”S-a apreciat modul în care sunt aranjate produsele pentru vânzare, etichetarea tuturor produselor, igiena și siguranța alimentelor, și menținerea la zi a documentelor de producător. Rezultatul evaluărilor contează în special pentru cei care solicită reînnoirea contractelor după 20 august”, mai precizează autoritățile.

NOTĂ. Versiunea inițială a acestui articol a fost însoțită de o fotografie în care apăreau și producătorii locali Florica și Nicolae Maier, din Șura Mare. Fotografia a fost înlocuită deoarece cei doi producători nu se numără printre cei sancționați de autoritățile județene. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente pricinuite de ilustrația aleasă inițial.
Foto: arhiva TS

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

cine,ce?

Acum 6 ani

practic aia cu legume recoltate care nu se mai vad in gradina or fost dati afara si ai cu care de la metro o primit avertisment...... si dsvsa se pricepe la orice, mai ales la atentii
Raspunde

el

Acum 6 ani

Si care.s aia? Sai cunoastem si noi. Altfel dam de ei si la Cibin!
Raspunde

zorica

Acum 6 ani

Stiu din sursa sigura ca e mai rentabil sa cumperi si sa vinzi acolo decat sa-ti tii un SRL, am lucrat la un SRL si a spus ca se reprofileaza exact ccum am scris , asa ca a incetat activittatea pe SRL , ce-i drept avea si spatele acoperit, asa cum se intampla in RO. Nu i-am urmarit dar eu nu cumpar de acolo ...
Raspunde

Koko

Acum 6 ani

Și câți or mai fi...
Raspunde

Cl. anul politic

Acum 6 ani

Așa este, luați la puricat și Piața Cibin și vedeți câți producători reali sunt acolo. Și dacă nu cumva pun prea multe pesticide și îngrășăminte în produsele pe care le vând (nu în ale lor de acasă).
Raspunde

Maria

Acum 6 ani

Sunt pline de chimicale, hormoni si antibiotice. Ne omoara. Nu verifica nimeni cantitatea de otravuri din produsele acestea fie ele de origine vegetala sau animala. Va axati pe acte si etichete si alte prostii secundare. Vrem produse bio numai asa inceteaza progresul cancerului, al tumorilor si al altor boli. Sunt o multime de metode naturale pentru daunatori dar nimeni nu instruieste pe acesti producatori. Emisiunile TV sunt pline de sfaturi proaste, chimicale. Ne scufundam in prostie, ne omoram unii pe altii pentru blestamatii astia de bani. Interziceti pe piata produsele cu chimicale. In Ungaria statul a dat foc la toate lanurile de porumb unde s-au folosit pesticide si ierbicide. La noi...
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Atz vrut UE, "civilizatie occidentala" ochii va fac ca la jocuri mecanice , numai $$$ si €€€ vedeți! Acum, luati si va "vitaminizați" sa vi se netezească creierul si sa lucitz de prostie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus