Joi,
24.09.2020
Cer Senin
Acum
13°C

Biserica Evanghelică: Bisericile fortificate nu sunt de vânzare

01 August 2017 16:20

Biserica Evanghelică: Bisericile fortificate nu sunt de vânzare

Bisericile și bisericile fortificate ardelene rămân în patrimoniul Bisericii Evanghelice C. A. din România (BECAR) și ale comunităților ei, anunță biroul de presă al instituției într-un comunicat de presă.

Comunicatul apare după ce o știre prezentată de site-ul hotnews.ro în urmă cu ceva zile. În articol se prezenta situația bisericii fortificate din localitatea Țapu, județul Sibiu. În respectivul articol, preotul Ulf Ziegler, administratorul bisericii, a spus că lăcașul din Țapu își caută un nou proprietar. Pentru a salva edificiul, administratorii bisericii declarau că sunt dispuși să vândă tot ansamblul la prețul terenului, respectiv aproximativ 10 mii de euro. Biserica evanghelică fortificată din Țapu a fost construită în secolul XV. Ansamblul este format din biserică, incinta fortificată, cu turn de poartă și acces secundar fortificat.

https://youtu.be/ZTfneJixkwM

Biserica Evanghelică susține însă că nicio biserică fortificată nu va fi vândută. ”Înstrăinarea unei biserici nu este o premisă pentru o astfel de cooperare, motiv pentru care începând din 1990 până acum au existat doar două cazuri (Retiș și Caransebeș, care au fost preluate de către Biserica Ortodoxă Română). Contracte de îchiriere, de arendă sau de comodat s-au dovedit a fi soluții bune. Prin astfel de proceduri, multe biserici săsești au fost salvate în ultimii ani, mai ales în anii 1970 și 1980 în Ardealul de Nord și Bucovina de Sud. Este esențial pentru B.E.C.A.R., ca bisericile să poată fi folosite şi în continuare ca lăcașuri de cult sau pentru evenimente culturale sau turistice. În acest context comunele, în special, sunt o variantă inspirată ca parteneri. Așadar B.E.C.A.R. nu pune bisericile sale la dispoziție. Ea poartă responsabilitatea juridică, morală și creștină pentru aceste monumente istorice și acționează în acest sens. Această strategie, care implică toate forțele bine-intenţionate, este și va rămâne strategia Consistoriului Superior al B.E.C.A.R. și ale protopopiatelor sale, incluzând în mod deosebit asociațiile comunităţilor sașilor din Germania cât şi a autoritățile locale”, scrie în comunicat.

 

Foto: Biserica din Mălâncrav

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

€€€€€€

Acum 3 ani

Dar Biserica Azilului din Orasul de Jos (Unterstadt) parca de evanghelici apartinea, si a fost data ortodocsilor, care au facut un mic dezastru acolo, nici un element de valoare descoperit nu e pus in valoare (ex. fundatia fostului turn din zidarie), ancadramente... In schimb plin de covoare pe jos si pereti, icoane cat incape...ca la mama lor in Musulmanostan. Vorbim de un monument de exceptie, datat secolele 13-14--18, care a deservit cel mai vechi spital de pe actualul teritoriu al tarii. Trebuia facut muzeu sau sala concerte, nu data BOR care oricum au la fiecare colt de strada cate o catedrala noua cu termopane 'sfinte'.
Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

"rămân în patrimoniul Bisericii Evanghelice C. A. din România (BECAR) și ale comunităților ei" ... care comunitati? Ale mortilor ?
Raspunde

Geto-dac

Acum 3 ani

Bine ai zis ale morților care s-au transformat în vi și ilegal FDGR a preluat niste clădiri plătite cu vârf și îndesat marilor criminali de către populația românească după unirea tuturor autohtonilor români 1918 .Din păcate azi de restituie și pe numele pisicilor săsești dacă nu se mai găsesc vii ....numai să le între lor banii in buzunare ...ex : Biertan samd
Raspunde

Marius

Acum 9 luni

Buna ziua, mai este valabil anuntul? Aveti un contact real pt mai multe informatii? Multumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus