Fostul președintele al Consiliului Județean Sibiu, Martin Bottesch, este în prezent președinte al Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania și organizator al Întâlnirii Sașilor, care va avea loc săptămâna aceasta la Sibiu. Se anunță a fi cea mai mare întâlnire a sașilor din România, de după Revoluție încoace. Am stat de vorbă cu el despre însemnătatea întâlnirii și ce va avea de câștigat Sibiul după eveniment.
Rep.: Dacă ne uităm la popularizarea întâlnirii, la numărul foarte mare de invitați din toată lumea, și amploarea ei, puteți spune că e cel mai mare eveniment găzduit de Sibiu de la Capitala Culturală încoace?
M. B.: Sibiul a găzduit multe evenimente mari după anul 2007. Eu pot spune că este cel mai mare al sașilor după 1990. Comparația cu alte evenimente nu aș vrea să o fac pentru că au fost foarte multe evenimente cu participare mare.
Rep.: De ce promovare s-a bucurat Sibiu în perioada aceasta? Când aveți peste 12.000 de invitați care vorbesc despre oraș există un impact.
M. B.: Promovarea evenimentului în Germania a început în urmă cu doi ani de zile, de când au început pregătirile. Au existat materiale de promovare în aproape toate publicațiile sașilor germani, pe posturile de radio, iar recent am ajuns la Deutsche Welle și Hotnews. Ne-a ajutat și a intermediat această promovare ambasadorul României, domnul Emil Hurezeanu, de la Berlin. El a confirmat și va participa personal la eveniment. Deci mult mai multă lume a auzit despre eveniment decât cei care participă. Tot acum se face o mare promovare pe internet, de unde poate fi urmărit oriunde în lume.
Rep.: Ce imagine are Sibiul în Germania, în momentul de față?
M. B.: Sibiul are o imagine bună. Multă lume care a fost aici, vorbind pe urmă cu ei, mi-au spus că le place foarte mult cum arată Sibiul și vin cu plăcere de fiecare dată. Sibiul este un element pozitiv pentru România în ceea ce privește imaginea în afară.
Rep.: Ce va însemna Întâlnire Sașilor din punct de vedere economic pentru Sibiu. Vom avea o mare masă de oameni care vin, se cazează, mănâncă, vizitează…
M. B.: Bineînțeles că va avea un impact economic, așa cum toate activitățile culturale au un impact economic. Acesta va avea importanță nu numai pentru cei care vor vinde în Piața Mare, Piața Mică și așa mai departe, ci și pentru cei care au locuri de cazare sau restaurante, toată lumea va profita. Aflându-se atât de multă lume la Sibiu, pentru cel puțin trei zile, nu vor sta numai în Piața Mare, vor vizita și alte zone, vor cumpăra multe lucruri, așa că impactul este unul deosebit.
Rep.: Pe de altă parte, cât s-a investit în organizarea Întâlnirii? Am văzut că bugetul aproximativ se ridică la 600.000 de lei.
M. B.: Este o pregătire logistică deosebită care, de fapt, pe noi ca organizație ne-a depășit. Pentru asta am încheiat contracte cu diferite firme specializate care fac mereu asemenea pregătiri pentru diferite evenimente. Toate aceste pregătiri există deja, s-au făcut, însă începând cu 1 august se vor și amenaja locurile din centrul istoric. Veți vedea o mare desfășurare de forțe.
Rep.: Spuneați că unul din țelurile evenimentului este de a atrage tineri din Germania și Austria, tineri sași, cărora să le arătați concret că Sibiul poate fi o alternativă pentru viitorul lor. Realist vorbind, cât de atrăgător credeți că este Sibiul pentru ei?
M. B.: Nu promovăm numai Sibiul, noi ne dorim ca ei să ajungă să aprecieze ceea ce este în Transilvania în general. Dacă ei au bunici sau rude în Sibiu bineînțeles că vor aprecia Sibiul în primul rând, dar dacă ei provin din altă localitate atunci ei vor vedea în primul rând localitatea respectivă. Sibiul este clar că va fi pe primul loc întrucât evenimentul are loc preponderent aici. Noi am ales Sibiu și pentru că putem să conferim o imagine pozitivă, punem să le arătăm că merită te ocupi de Sibiu, de Transilvania, merită să cunoști aceste locuri și poate chiar să trăiești aici, să te implici și să faci ceva pentru el.
Rep.: Avem exemple clare de sași care s-au întors și acum o viață bună în Sibiu.
M. B.: Bineînțeles că există exemple de oameni care au venit înapoi, unii temporar, alții permanent, și au înțeles că Sibiul este o alternativă pentru viața în altă parte decât Germania.
Rep.: Cu ce va rămâne Sibiul după Întâlnirea Sașilor?
M. B.: Sibiul și comunitatea românească din Sibiu va constata că sașii încă există în număr mare, ei se simt ca fiind o comunitate și doresc să-și păstreze identitatea. Sașii încă au o legătură cu Sibiul, cu Transilvania, iar participanții sper să rămână cu o impresie bună asupra României, asupra Sibiului, asupra Transilvaniei și legătura care oricum există pe undeva va fi întărită.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piata Mare , Piața Mică , Emil Hurezeanu , Consiliului Județean Sibiu , Deutsche Welle , Întâlnirii Saşilor , Martin Bottesch , Forumului Democrat , Pentru Sibiu , Capitala Culturală Europeană , Întâlnire Sașilor , Întâlnirea Saşilor , Programul Memoria Lumii
Vizualizari: 4944
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Dan
Acum 7 ore
Noi noi
Acum 7 ore
IoB
Acum 7 ore
Barosanu
Acum 8 ore
Kukuruku