Cea mai mare întâlnire a sașilor de pretutindeni, desfășurată pe teritoriul României, după 1990, a început astăzi. Spre deosebire de celelalte 26 de ediții de până acum, Întâlnirea Sașilor din acest an are ca scop declarat atragerea în Transilvania a cât mai mulți tineri din Germania, pentru a le arăta potențialul regiunii și pentru a-i convinge că România poate fi o alternativă serioasă în viitorul lor.
Dacă în ultimii ani Întâlnirea Sașilor a avut în jur de 1.200-1.500 participanți, anul acesta se așteaptă ca numărul lor să ajungă la 10-12 mii, de zece ori mai mulți ca de obicei. În afara invitaților oficiali, mulți vor sosi la Sibiu alături de prieteni și cunoștințe, astfel că numărul lor poate fi mult mai mare. Evenimentul nu ţine doar o zi ca în alţi ani, ci se întinde peste trei zile.
https://youtu.be/ldqmldE9T9E
Programul conţine peste 50 de activităţi din care unele se desfăşoară în paralel. Printre acestea se numără prezentarea a 11 expoziţii, 3 lansări de carte, concerte de muzică în spaţiu închis sau în aer liber. Locurile de desfăşurare sunt Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet şi str. Cetăţii.
În toate aceste locaţii vor exista puncte de aprovizionare cu mâncare şi băutură şi va fi muzică de fanfară. Pe scena din Piaţa Mare, vineri, va avea loc festivalul de dansuri săseşti.
Un punct culminant îl constituie parada portului popular de sâmbătă care are loc între 10.30 şi 11.30 pe traseul Piaţa Huet – Piaţa Mică – Piaţa Mare – str. Cetăţii – str. Bălcescu – Piaţa Mare (parţial) şi Piaţa Huet (parţial). La paradă participă aproximativ 1.460 de persoane, dintre care în jur de 280 sunt membri ale celor 12 fanfare. Fanfarele sunt din România (4), Germania (5), Austria (2) şi SUA (1).
După parada portului pe scena din Piaţa Mare se vor ţine alocuţiuni. În afara preşedintelui României, Klaus Johannis, şi primarul Sibiului, Astrid Fodor, va vorbi câte un reprezentant al principalilor organizatori: Martin Bottesch (FDGT), Hans Gärtner (ACS), Herta Daniel (Asociaţia Saşilor din Germania), episcopul Reinhart Guib (Biserica Evanghelică).
Duminica dimineaţa vor avea loc slujbe religioase în biserica evanghelică parohială şi în biserica Sf. Ioan, iar seara va avea loc un spectacol muzical în dialect săsesc în palatul de vară al baronului Samuel von Brukenthal, la Avrig.
Există numeroase activităţi concepute în mod special pentru tineri, gândite şi pregătite în general tot de ei. Pentru ca tinerii sași să înțeleagă mai bine Sibiul pentru ei vor exista cinci ghizi turistici în principalele puncte de atracție ale orașului, care îi vor aștepta și vor ține prezentări.
Mai mult decât atât, comunităţile locale ale saşilor organizează, fiecare în localitatea ei, întâlniri pe plan local. Şi acestea se întind, de regulă, peste mai multe zile şi au loc fie o săptămână înainte fie una după evenimentul de la Sibiu. Caietul program al Întâlnirii Saşilor cuprinde şi acţiunile din aproximativ 60 de localităţi transilvane. În multe cazuri saşii organizează aceste acţiuni împreună cu comunitatea românească din respectiva localitate.
Zeci de formații românești, germane, austriece și americane, formate din sași emigrați din România sau din urmașii lor, își prezintă, începând de vineri dimineața, portul și jocul pe scena amplasată în Piața Mare din centrul Sibiului, unde peste 12.000 de etnici germani au sosit deja la cea mai mare întâlnire a acestora din România, de după 1990.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piața Huet , Astrid Fodor , Piata Mare , Piața Mică , Jamie Oliver , Klaus Johannis , Biserica Evanghelica , Reinhart Guib , Întâlnirii Saşilor , Asociația Sașilor , Martin Bottesch , in direct , Pentru Sibiu , Întâlnirea Saşilor , Programul Memoria Lumii , Promovare Spectacole , Herta Daniel , Hans Gärtner
Vizualizari: 8276
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Popa
Acum 1 oră
Un oarecare
Acum 1 oră
Trubadur
Acum 2 ore
T.
Acum 2 ore
Noboby