Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Sașii reîntorși la Sibiu: ”după ce se termină, ne întoarcem acasă. Acasă e în Germania” | Foto

Sașii reîntorși la Sibiu: ”după ce se termină, ne întoarcem acasă. Acasă e în Germania” | Foto

Mii de sași au umplut centrul Sibiului în cursul zilei de sâmbătă, când printre oficialități s-a aflat și Klaus Iohannis, fostul primar al orașului și actualul președinte al României. Mulți dintre sașii veniți la cea de-a 27-a ediție a Întâlnirii sașilor din România au îmbrăcat straiele populare, în ciuda temperaturilor de peste 34 de grade Celsius. Oamenii s-au bucurat, dar la final au tras concluzia: „după ce se termină, ne întoarcem acasă. Acasă e în Germania“.

Într-un Sibiu toropit de călduri aparent incompatibile cu buna dispoziție, mai bine de 1.000 de sași – din cele câteva mii reunite la întâlnirea dedicată lor – au defilat în costume populare, cu cizme înalte la bărbați, pieptare strânse și fuste lungi la femei. Președintele Klaus Iohannis – sas, de asemenea – a asistat la parada porturilor tradiționale dintr-un parc apropiat de centrul Sibiului, parc aflat pe traseul paradei. Alături de soția sa, Carmen Iohannis, și oficialități din Germania și România, președintele a salutat degajat diferitele grupuri de sași îmbrăcați tradițional, aflați în paradă, și a dat semne că apreciază chiuiturile celor care îi trec prin față. „Vă întâmpin cu căldură la Sibiu, capitala sașilor din frumoasa noastră Transilvanie“, le-a transmis, jumătate de oră mai târziu, Iohannis. De această dată, președintele vorbea de pe scena amenajată în Piața Mare a Sibiului, scenă în fața căreia s-au adunat, în primele rânduri, participanții la paradă. Datorită faptului că în organizarea celei de-a 27-a Întâlniri a sașilor s-au implicat și comunitățile acestora din țări precum Germania sau Statelor Unite, la Sibiu au venit de mai bine de zece ori mai mulți sași decât la edițiile anterioare.

”Cele mai frumoase amintiri și cele mai puternice energii”

Klaus Iohannis și-a transmis mesajul în două limbi, vorbind în română, după care singur își traducea frazele și în germană. „Este o mare bucurie pentru mine să îi salut pe toți cei care poartă cu mândrie, pe mai departe, identitatea, amintirea și spiritul specific al sașilor transilvăneni. Mai ales sunt bucuros să văd alături de seniori mulți copii, mulți tineri. De aceea mă adresez mai ales vouă, tinerilor, spunându-vă că aceste zile pe care le veți petrece în Transilvania vă vor oferi cu siguranță cele mai frumoase amintiri și cele mai puternice energii“, a spus președintele de pe scenă, achiesând astfel la intențiile organizatorilor Întâlnirii sașilor de la Sibiu.

intalnirea sasilor 7 Președintele și-a purtat discursul prin istoria sașilor și a amintit de marile personalități ale acestei comunități, precum Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal, Stephan Ludwig Roth ori Hermann Oberth. „Viața și opera lor constituie stâlpii pe care s-a ridicat civilizația săsească din Transilvania, dar pe care s-a sprijinit și evoluția României“, a punctat președintele.

În ciuda căldurii ridicate, sașii îmbrăcați în costumele populare au continuat să aplaude pauzele de respiro din discursul prezidențial. Și chiar dacă cel puțin o fată a fost scoasă pe brațe de sub razele soarelui și din fața scenei, majoritatea sașilor au continuat să asculte povețele celui care, timp de mai bine de 10 ani, a fost președintele Forumului Democrat al Germanilor din România. „Din Sibiu, vă chem să vorbiți copiilor și nepoților voștri în graiul tradițional despre ținutul celor șapte cetăți. Îndemnați-i să cunoască, să cinstească și să-și însușească valorile care ne-au făcut cunoscuți, iubiți și respectați“, le-a mai transmis Iohannis.

Sașii sunt bine organizați în Germania

Printre cei care au ascultat discursul președintelui este și Katarina Mai. De loc, este din Cristian, un sat aflat aproape de Sibiu și care l-a părăsit împreună cu familia în 1979, pe când avea 19 ani. „Pentru mine, da, a fost bine că am plecat, deoarece mi-am găsit soțul acolo“, râde femeia care acum are 57 de ani și al cărui soț, de loc, e din Șura Mică. Adică un sat aflat tot lângă Sibiu, dar în partea opusă Cristianului din care a plecat Katarina.

intalnirea sasilor 12 După 43 de ani, Katarina Mai a îmbrăcat din nou costumul cu care a participat la Confirmare, în Cristian

De la emigrare, a mai trecut de doar două ori prin țară, prima dată fiind în 1985. Acum, fiind sărbătoare mare, a decis să poarte și costumul popular primit de la părinții ei când avea 14 ani. „L-am primit la Confirmare (sărbătoare în cadrul căreia tinerii erau oficial primiți în cadrul comunității – n.r.). Eram mai slăbuță atunci, dar și acum merge, dacă l-am mai lărgit. E prima oară când port de atunci costumul acesta“, râde femeia. În timp ce pe scenă discursurile oficiale se apropie de final, Katarina Mai are propriile ei concluzii. „E foarte frumos ceea ce se întâmplă aici, dar după această întâlnire plecăm acasă. Acasă, în Germania. Inima mea e în Transilvania, aici m-am născut, dar nu mai este acasă pentru mine. Acasă e acolo unde mă simt bine“, spune femeia. Recunoaște că cei doi copii pe care îi are, ambii de peste 30 de ani, nu au mare interes față de ceea ce se întâmplă în România. „Știu că este locul de unde vin părinții lor. Dar în Germania sașii sunt bine organizați, astfel încât își găsesc acolo comunitatea de care au nevoie“, lămurește Katarina Mai. „Dar știți ce mă mai bucură? Când aud că aici lucrurile încep să meargă mai bine“, revine iarăși la zâmbet Katarina, de sub costumul ei de „landleriță“.

”Aici nu aveți organizarea din Germania”

Din Agnita, împreună cu familia, Renate Ramp-Wagner a plecat în Germania imediat după revoluția din 1989. „În sens material, a fost o decizie bună, deoarece fiecare duce o viață mai ușoară acolo. Dar nu poți să nu recunosc că rădăcinile tot te trag. Ai tot timpul un pic de dor de casă, de meleagurile acestea“, recunoaște Renate. Nu a rămas în Germania, ci s-a stabilit în Olanda, unde s-a căsătorit. Are un fiu, iar împreună familia a mai fost de două ori în țară. „Fiul meu este născut în Olanda și este chiar interesat de rădăcinile acestea, ale mele. Acum, am apucat să mergem să vedem mai multe locuri din țară, am fost la Sighișoara, Brașov, Mălăncrav, în mai multe locuri. Suntem foarte impresionați de amabilitatea cu care am fost primiți peste tot, de români, de oamenii care au rămas să trăiască aici“, apreciază femeia.

intalnirea sasilor 10 Renate Ramp-Wagner a plecat acum 27 de ani din zona Agnitei

Și ea portă costumul popular primit tot de la părinți, la vârsta de 14 ani, înaintea Confirmării, iar soțul și fiul său și-au cumpărat costume populare, pentru a-și arăta respectul față de comunitatea săsească. „Eu le tot spun, haideți să vedeți și România, să vedeți cât de calzi sunt oamenii de acolo. Dar, nu, știți cum sunt olandezi, toți se uită la tine așa…“, adoptă soțul Renatei o mină de om preocupat de altceva.

La câteva mese mai încolo, tot ascuns de soare împreună cu familia sa îmbrăcată în port tradițional, stă Konrad Lurtz care a emigrat tot imediat după Revoluție, din Jibert (județul Brașov) și s-a stabilit în zona Frankfurtului. În 2003 s-a întâlnit cu o româncă în Germania, cu care s-a căsătorit mai apoi, iar de atunci vine în fiecare an în România. „Sunt plecat de prea mult timp din România, iar abilitățile mele de a lucra nu mai corespund cu cele de aici. Nu salariile de aici sunt problema, ci organizarea din Germania. Asta lipsește aici“, spune cu părere de rău Konrad. Părere de rău deoarece omul chiar vrea să se întoarcă în țară, dar mai așteaptă până la pensie. „Dacă am fi mai mulți care să ne întoarcem, să formăm iarăși o comunitate de sași, ar mai fi ceva. Dar dacă suntem singurii care ne întoarcem, cu o floare nu se face primăvară“, spune Konrad.

intalnirea sasilor 11 Konrad și familia sa revin anual în țară. La pensie, Konrad va dori să se stabilească din nou în România

În jurul său, mesele se umplu, deoarece discursurile oficiale s-au încheiat. Pe scenă urmează dansuri populare, concerte de fanfară, iar în restul centrului au loc vernisaje, lansări de carte, dar și petreceri. La miile de locuri sub umbrare amenajate în piețele centrale ale Sibiului, trei mici cu pâine, muștar și cartofi costă 18 lei.

intalnirea sasilor 9 intalnirea sasilor 8 intalnirea sasilor 6 intalnirea sasilor 5 intalnirea sasilor 4 intalnirea sasilor 3 intalnirea sasilor 2 intalnirea sasilor 1

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

103 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Giyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Mno, pa' asta înseamnă ca voi suntetz o populatzie de nomazi! Io stiu ca acas' e locu' un te nashti...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HOP

Acum 6 ani

Retardat, ce esti ! din care parte esti ? sigur nu de pe aici !nomazii astia acum 8-900 de ani au puss in Transilvania bazele unei ,regiuni puternice ,boggate,sasi si ungurii au facut regiunea asta atragatoaare ptr. voi moldoveni,olteni,regateni,
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 6 ani

Marș "acasa" atunci !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Folki

Acum 6 ani

Ciocu mic troll infect!!
Raspunde

Heiderose

Acum 6 ani

Noua nu ne spune nimeni "mars"-tine minte asta! Daca sasii se intilnesc in orasele si satele din Ardeal, aceste locuri au infiintat stramosii nostri prin munca cinstita-tine minte asta!
Raspunde

werner

Acum 6 ani

Se pare ca mai bine printre jihadist si alti taietori de capete in Germania . Duca-se in pustie daca in Sibiu nu le mai place? Oricum in 20-30 de ani nu vor mai avea o tara… cel mult un califat islamic sau pasalic Turcesc daca au noroc. Vorbitorilor de german le recomand calduros lectura Thilo Sarazzin’s “ Deutschland schafft sich ab” si poate cea a lui Michel Houellebecq “ Submission” – traducere in Engleza. “Germany is a nation constantly pondering its guilt, a nation that wonders if it should exist. You can’t integrate into such a nation. No young Syrian, Turk or Afghan, would be excited to join a society that constantly doubts itself.”
Raspunde

Heiderose

Acum 6 ani

Ce WErner-IOn era un nume mai potrivit pentru Dvstra!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Plecarea lor - o tragedie naţională şi o realizare individuală ( recunoaşteţi modelul ?) Un popor născut şi dispărut prin privilegii.
Raspunde

sibianul realist

Acum 6 ani

Plecarea lor a fost voluntatra si o bucure pt. ei! Unde e tragedia?
Raspunde

SIMI

Acum 6 ani

Au gasit sibiul....plin de olteni.....normal ca vor sa plece cat mai repede
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Hmm, astfel de raspunsuri, si atitudini fata de locul nasterii (cu toate problemele aferente, institutionale sau personale), merita o replica ! Bun, perfect, ACASA e Deutschland, pentru care v-ati vandut ca curvele pentru un supermarket plin, atat, nici macar pentru libertate, ca majoritatea provin din mediul rural, la dracu-n praznic, unde aveau toata libertatea sa mearga cu bivolii la pascut. Ceea ce a-ti facut se poate numi tradare, ok, v-au vandut ca pe sclavi in Atlanta, dar nimeni nu v-a pus pistolul la tampla ! In schimb altii au ramas ACASA, oricum ar fi, acasa e acasa, si au facut, si fac, treaba buna in continuare. Drum bun inapoi, multa fericire, sanatate, si o viata implinita !!! Data viitoare ramaneti ACASA !
Raspunde

Someșan Ioan

Acum 6 ani

Nu s-au vândut, ci au fost vânduți de regimul Ceaușescu. Ei s-au dus acolo unde primeau condiții mai bune de viață și mulți aveau rude acolo. Sper că nu veți fi la fel de aspru cu românii plecați în străinătate, temporar sau definitiv, pentru o viață demnă, mai bună. De ce nu vă revoltați la fel de tare pe cei care au condus și conduc prost această țară minunată și de Dumnezeu binecuvântată cu de toate?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

born in '73

Acum 6 ani

euroiule, ferice de tine ca nu poti realiza cat de prost esti !
Raspunde

Someșan Ioan

Acum 6 ani

România a pierdut enorm prin plecarea sașilor. În locul lor avem tot mai mulți țigani, care nici nu se străduiesc să se integreze, cu foarte mici excepții. De vină sunt autoritățile, care nu impun ceea ce este necesar, ci tolerează ca să obțină voturi. Nici în Germania nu este ordine, organizare și disciplină din conștiință, ci datorită unor legi aspre, drepte pentru toți și care se aplică tuturor, de la vlădică până la opincă. Apropo de centenar și declarațiile liderilor UDMR: aș vrea să văd pe un maghiar stabilit în America că nu cinstește sau nu sărbătorește ziua de 4 iulie, ziua națională a SUA. Ce credeți că ar păți ?!
Raspunde

HOP

Acum 6 ani

BRAVOO!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

werner

Acum 6 ani

Delene..pui de lele... doar bolshevici inabuseau opinia publica? Te ai dat si tu cu rosii lui Soros de stergi comentarile care ti se par tie neportivite pentru gustul tau de ziarist de doi lei?:
Raspunde

bine

Acum 6 ani

acum am priceput reconstruim cu moldovenii si regatenii :))))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, nu credeti ca-s cam putini "stâlpi" pentru a va erija in naționalitate conducătoare?....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Daniela Ciocanea

Acum 6 ani

"Cel puțin o fata a fost scoasă pe brațe"... si acum ce vreți, sa va plângem de mila?....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Bah, sa va fie clar, ai de samtzitz românește suntetetz bine veniți, ăilaltz....
Raspunde

Sebastian

Acum 6 ani

Cam multe comentarii negative la adresa sașilor... și nu prea le văd rostul... fiecare a declarat ceea ce a crezut de cuviință. Nu cred ca cineva trebuie pus la zid pentru opinia sa. Și da, acasă e unde te simți bine, nu unde te-ai născut. Dacă ar fi fost unde te-ai nascut, atunci nu ar mai fi existat SUA, de exemplu, pentru ca fiecare ar fi vrut sa fie acasă și nimeni nu ar mai fi emigrat. Sunt roman stabilit in Germania, și pot spune și eu ca nu neaparat salariile sunt problema in România, ci calitatea vieții. Nivelul de trai și-l stabilește fiecare chiar și in România (cât vrea sa câștige, câte mașini sa aibă etc.), dar calitatea vieții (sistem de sănătate, drumuri etc.) este datoria statului, iar Statul Român este deficitar in a-și face cetățenii multumiți.
Raspunde

Angela opris

Acum 6 ani

Sigur că dacă aveam posibilitate si noi am fi plecat in vremea comunismului!!!!! Sasii sunt oameni deosebiți harnici si organizați.am copilărit alaturi de ei si am invatat multe de la ei!!! Păcat ca au plecat ....
Raspunde

vasluianul

Acum 6 ani

DA, dar sunt cam saraci cu duhul ceea ce se observa si acum cu ochiul liber!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mama mare

Acum 6 ani

Dar Sebatian daca nu va place traiul de aici de ce va pune-ti parintii sa va trimita pachete ? Sunt tineri care fac ceva pentru tara si nu pleaca dincolo . Cat despre sasi , foarte multi au fugit de pe vremea lui Ceausescu . Si nu pentru nu aveau ce le trebuie ,ci asa au vrut . Sunt multi tineri care au plecat dincolo si au invatat ceva , insa ei prefera sa fie sluga acolo in loc sa faca ceva aici . Asta inseamna ca nu le pasa . Chiar si cei care lucra in strainatate la drumuri de ce nu vin in tara sa isi faca o firma si sa ajute statul , sa avem drumuri precum in Germania ? Au uitat de unde au plecat .
Raspunde

Ina

Acum 6 ani

Cat din banii din impozite se duc intr-adevar in drumuri si cat se fura? Cum se poarta statul cu firmele mici? Cate licitatii se atribuie corect? Daca raspunzi cinstit la aceste intrebari vei avea si raspunsul la intrebarea "de ce nu vin in tara?"! Stai linistita ca nu au uitat de unde au plecat, problema e ca gasesc aceeasi mentalitate de cate ori se intorc!
Raspunde

sibianul realist

Acum 6 ani

Asa e! Pe vremea comunistilor sasii aveau case frumoase, gospodarii, insa au vrut sa plece 'sus' crezand ca acolo sunt cainii cu colaci in coada. Dar etnicii lor nu i-au primit chiar cu bratele deschise... Au plecat ca au vrut, nu i-a gonit nimeni. Au lasat comunistilor casele loer frumoase numai ca sa aplece! Comunistii sunt vinovati de multe, dar nu putem pune totul in carca comunistilor... Omul, ca individ separat, face propriile greseli si alegeri...
Raspunde

Mariana

Acum 6 ani

Sunt o persoana care cunoaste bine realitatea intrucat am convietuit cu sasii intr-una din cele mai frumoase comune ale judetlui. Si da, erau foarte bine organizati si cand traiau in Romania, au fost in multe privinte un model de urmat pt.romani. Din pacate au plecat, fiecare avand motivatia lui. Acum spun ca ""acasa "" este in Germania. Am vazut insa si cum sunt tratati acolo de catre germani. A zecea roata la caruta. Rar o sa vezi ca sunt prietenii intre nemti si sasi. Nemtii nu ii primesc in anturajul lor. Desigur ii respecta la serviciu, sunt politicosi cu ei , dar doar atat. Sasii se intalnesc numai ei intre ei. De ce majoritatea s-au casatorit numai cu sasi, sasoaice din Romanai si chiar cu persoane de etnie roma si nu si-au luat parteneri nemti ?
Raspunde

Heiderose

Acum 6 ani

De unde ai tu informatiile acestea ca sasii sint a zecea roata la caruta? E o inventie de a voastra de a romanilor, nascuta din nestiinta si din invidie.Sasii care muncesc cinstit, se poarta omeneste, isi vad de treaba sint priviti cu multa simpatie si respect de nemtii bastinasi.Noi traim intr-un oras mare,aproape 20 de mii de sasi veniti de-a lungul anilor, avem servicii bune,avem prieteni nemti,sintem integrati in comunitatile existente - ne simtim foarte bine!Mai incercati sa fiti oameni inainte sa scrieti asa niste minciuni!
Raspunde

Mensch

Acum 6 ani

"Nemtii nu ii primesc in anturajul lor. Desigur ii respecta la serviciu, sunt politicosi cu ei , dar doar atat. Sasii se intalnesc numai ei intre ei." Acest lucru nu pot sa confirm! Germania nu este compusa doar din Bavaria si Baden Würtenberg. In Nord oamenii (nemtii) sunt cu totul altfel. Eu, de ex. am doar prieteni nemti, care m-au primit foarte calduros. Prieteniile tin deja de 27 de ani. Din potriva, erau chiar interesati de locurile de unde provin si am fost cu ei in Romania si foarte mult le-a placut... Eu cred ca depinde si mult de gradul inteligenta a fiecarui individ. Pentru mine nu exista romani, tigani, nemti, etc. ci doar OM. Omeneste te poti purta egal ce nationalitate ai!
Raspunde

ioan

Acum 6 ani

Am vrea si noi sa vedem o Primarie dintr-o localitate aflata in Gemania unde sunt multi Romani, Primarie care va avea cel putin intentia de a organiza o editie a intilnirii Romanilor din Germania, Romanii de acolo muncesc si cotribuie la bunastarea acelei zone ca si sasii din Sibiu.
Raspunde

George

Acum 6 ani

Nu stiu de unde esti, dar logica ta e profund gresita- sasii care au venit, s-au nascut aici,ei sau inaintasii lor ! Sasii au contribuit la cultura materiala si spirituala a Transilvaniei. Pentru romani, Germania nu e nici macar adoptiva, pentru sasi da.
Raspunde

sibianul realist

Acum 6 ani

Nu-i acelasi lucru., Ioane! Sasii au trait in Romania sute de ani, au fost compatriotii nostri. In Germania sunt doar niste emigranti... Dar cred ca isi organizeaza singuri intalniri nu se bazeaza pe primarii... Sau sunt si ei invrajbiti ca multi romani care traiesc in strainatae?
Raspunde

Tavi

Acum 6 ani

Eu sunt Roman dar si pentru mine este acasa Germania. Diferenta de civilizatie este foarte mare si asta te face sa alegi Germania chiar daca esti nascut in Romania. In Romania trebuie sa astepti o Luna pentru inscrierea unei Rulote in circulatie, in Germania 5 Minute. Romania este inca in Evul mediu. Ce sa faci in Romania ? Sa te bati cu indivizi ca Mihai ? Hai sa fim seriosi !
Raspunde

sibianul realist

Acum 6 ani

Tavi, asta e ca si cum nu ti-ai iubi mama pentru ca are riduri si ti-ai gasi o mama care si-a facut lifting si are fata neteda...
Raspunde

Tavi

Acum 6 ani

Mariana tu locuiesti pe alta planeta, habar nu ai. Ce scri tu nu este adevarat. Eu am nu un Prieten, am 1000 de Prieteni Urgermani. Daca esti civilizat si iti porti cinstea gasesti 1000 de Prieteni. Se mai spune ca Germani sunt reci ! Nici asta nu este adevarat. Vino in Tara lor Romane, fi harnic, cinstit, corect, onest, prietenos si atunci o sa ai 1000 de prieteni Gemani Originali din Mosi Stramosi care o sa fie mai de valoare decat multi Romani cocliti care au aceiasi origine ca si tine.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mariana

Acum 6 ani

Tavi draga, mai intai invata sa scrii corect romaneste si apoi posteaza. Ti-as recomanda sa incepi cu gramatica din clasele primare. Din pacate esti un agramat.
Raspunde

!

Acum 6 ani

Dute.n saracie, proasto !
Raspunde

trei puncte

Acum 6 ani

nu, mariana, e ca si cum ti-ai iubi mama adoptiva care te apreciaza si iubeste spre deosebire de mama "adevarata" care te-a nascut si abandonat.
Raspunde

mama mare

Acum 6 ani

Pe mine ma inerveaza cand vad , sasii vin dar vor cladirile spunand ca sunt ale lor . Ia uita-ti asa au facut cu liceul Pedagogic a trebuit mutat deoarece fosta cladire era a lor a Bisericii Evanghelice si tot asa vor sa faca si cu liceul de Arta . Treziti-va si cititi si voi ,testamentul fostului Guvernator Samuel Von Brunketal , scrie ca lasa prin testament cele doua muzee ;Muzeul din centru si cel din Avrig cu tot ce contine , arta ,etc . Deci ce treaba mai au ei cu celelalte cladiri ?Poate da un interviu domnu vice- primar Razvan Pop care este istoric .
Raspunde

Heiderose

Acum 6 ani

Au fost cladiri proprietate a comunitatii sasilor,cladite si intretinute de sasi ,furate de comunisti!
Raspunde

HOP

Acum 6 ani

de ce nu sint in stare asti de conduc tara asta minunata,populata de harnici si onesti ....oare sa constr.ei...scoli.etc?de ce nu constr. Biserica Ortodoxa ?de ce doar de case, bunuri confiscate de banditi aia de au prapadit tara asta?guvernul nu trebuie sa puna la loc nimic,nu te mai enerva ca poate faci vreuna,au FOST ALE LOR,AU FOST FURATI,JEFUITI !!!!oare pricepi ?sint sceptic !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosemarie Hartmann

Acum 6 ani

Doamne cit sinteti de inapoiati ! Sasii nu se casatoresc cu nemti? Cine va povestit minciunile acestea? Sint sasoica din zona Sighisoara ,plecata definitiv de 27 de ani in Germania.Traiesc bine si foarte multumita aici in Tara mea mama,am multi prieteni nemti nascuti aici si in toti anii acestia nu am avut nici o data sentimentul ca sint straina.Eu am venit la neamul meu,cunosc limba,traditiile portul-sint acasa in Germania! Din primele clipe cind am aflat ca se va organiza intilnirea sasilor la Sibiu, am incercat sa le sugerezi organizatorilor ca nu e bine ce fac.Romanii nu merita,sau cel putin majoritatea romanilor nu merita nici sa te mai uiti la ei,nu sa mai vizitezi Romania.Si-au batuut joc din generatii de sasi dupa 1918, din pacate nici in 2017 nu s-a schimbat nimic.Ramineti cu mindria voastra,cu tot ce aveti...si cu saracia voastra materiala si emotionala.Sasii plecati nu au nevoie de voi,de nici un roman! Daca se reintorc in Transilvania, in Ardeal -e tara stromosilor lor, din secolul al XII. sasii au intemeiat sate si orase infloritoare in Ardeal.Ce ati facut voi in 27 de ani de democratie? Pune-ti mina si lucrati si lasa-ti smecheria si hotia....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

badea#rezist

Acum 6 ani

Traiti bine si nu mai veniti....nemul lui Hitler.Stati acolo ...
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

A-ti creat o civilizatie, in tara care a fost singura care v-a dat o identitate, Transilvania. Sunteti veniti de peste tot, Olanda, Belgia, Vest, Sud Germania, Luxembourg, Franta, deci o adunatura, care si-au creat un rost, si pana la urma o natie aici in Transilvania. Drept a-ti creat o civilizatie, pe care va pisati cu bolta acum, spunand ca Germ. e acasa pt. ca nu e in Evul mediu ! Draguta, sa iti aduc aminte mentalul limitat si inapoiat al sasului de Ev mediu ?!? Cel care se pare, nu a disparut o data cu desfiintarea breslelor, ultimile in Europa, la 1870 ! Si se pare ca a-ti creat o civilizatie atata timp cat v-i sa tot dat si a-ti avut privilegii ! Cand gata privilegiile, luati talpasita si se pare ca nu sunteti buni de nimic, si practic ai nimanui, fara o tara si o identitate clara ! Tiganii mai sunt ca voi, tot pe duca si roata pe steag, de altfel o parte din ei buni mestesugari, ramasi mental si tehnic in Ev mediu !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Roman patriot

Acum 6 ani

Rosemarie...du bist eine verdammte Hure...Mund zu !!!
Raspunde

Iulian

Acum 6 ani

Daca nu plecau sasii cum isi mai lua werner 6 case?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iliuta Trascau

Acum 6 ani

S-a ne mai lasa sasalaii cu prostiile lor! E tara noastra, nu a lor! Sa mearga la ei, sunt hoti si putori! Romania dara sasi si unguri!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosemarie Hartmann

Acum 6 ani

Si de ce Romania a ajuns cea mai saraca tara din Europa,dupa ce au plecat sasii?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kriss VL

Acum 6 ani

Bine ca or plecat sasii, da-i naibi de lucru slab!!! Ardealul e romanesc si trebuie populat cu olteni si moldoveni frati nostrii! Afara cu sasii si ungurii din tara noastra sfanta romaneasca!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 6 ani

Sasii au sufletul gol in Germania. Toti viseaza sa se intoarca inapoi candva. Raman cu visul!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosemarie Hartmann

Acum 6 ani

Cine va povestit minciunile acestea? Sasii au realizat ceva si in Germania, pe linga Ardeal!
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Rosemarie Hartmann du bist Echt Blöd so Wörter darf niemand schreiben du machst nur mehr Has das ist nicht schön
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosemarie Hartmann

Acum 6 ani

Wenn Du deutsch schreiben willst"vecina"-dann lerne die Sprache zuerst!
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Pe Romaneste mai bine spus Proasta satului
Raspunde

Heiderose

Acum 6 ani

Proasta satului e cea care jigneste asa! Ce ti-au facut sasii? Nu ti-au lasat o casa destul de mare cu o gospodarie completa? De ce nu va duceti in Oltenia si in Moldova si traiti acolo ca romani patrioti?
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Nu degeaba nu ți-au ascultat sfatul organizatorii daca era ceva de capul tău sigur dar așa poate alta data
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

politrucul

Acum 6 ani

Vecino, nu fi țață! Să le aratam sasilor ca suntem civilizatii si fără ei!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosemarie Hartmann

Acum 6 ani

Nu am putut crede ca exista oameni asa primitivi ca "vecina"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Geto-dac

Acum 6 ani

Da romanul tot indobitocit a rămas ....pupa fundul celui ce nu mai există și care i-a fost stăpân sute de ani ,unde străbunii noștri au fost umiliți și uciși când aveau un cuvânt de spus pe tărâmul lor cucerit de ei maghiarii ,germanii ,austriecii și sașii la un loc ...acuma suntem tot sclavii lor datorita loviturii de stat 1989 fie ei în străinătate ,fie în țară . Continuam sa pupam in fund biserica catolică ce ne-au luat toate clădirile plătite cu vârf și îndesat după marea unire 1918 de către străbunii nostrii .Și da au putut să facă case ,drumuri etc dar ați uitat că noi eram sclavii lor și ei una din cele 3 națiuni privilegiate !!!??? Adică stăpâne peste ființa umană !!! Oare străbunii de au chinuit nu au fost ai noștrii ,ei nu erau oameni !!! Oare civilizarea actuala nu este menita sa uitam epoca iobăgiei !!! Sa ne purtam frumos cu ei sa ii aducem și să ne cumpere pe un salariu de mizerie tot în țara noastră ,când ai plecat de bună voie și nesiliți de nimeni după 89 !!! Chiar așa nepatrioti Am ajuns ,ultima țară săracă durata la zero din Europa de ei și tot cu ei străinii ținem !!! Ne merităm soarta .noi când ne ducem în Austria,Germania se poarta ca și cu câinii ,rasisti până în măduva oaselor ,dar noi 2000 de ani am tot pupat funduri natie fara demnitate ,unii din noi .
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Comentariul meu a fost facut doar la dresa lui Frau Rosemarie nu a sașilor ea face niște afirmații tâmpite ,Politrucul mai citește o data afirmația ei si o sa vezi care e țața
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosemarie Hartmann

Acum 6 ani

Sinteti de o sesimtire pura!
Raspunde

ioan

Acum 6 ani

Gheorghe draga au venit si sasi care s-au nascut acolo, apropo de logica la care faci referire.
Raspunde

jigodia valahá

Acum 6 ani

http://ziarulromanesc.de/focus/romanul-care-talharit-cu-bestialitate-batrani-austria-arestat-romania/
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Toate padurile au uscaturi http://www.turnulsfatului.ro/2015/07/09/actualizare-austriac-de-63-de-ani-suspectat-ca-a-violat-doua-fete-de-9-si-11-ani/ apoi a fost gasit spanzurat in arest.
Raspunde

cine,ce?

Acum 6 ani

comic este ca in romania lumea le spune sasi, dar in germania ie zice romani
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Ja Frau Rosemarie PUR römenisch si sint mindra de asta
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Iar romanii au trăit întodeauna bine laolalta cu sașii pe care într-adevăr i-am așteptat cu drag si cu emoții dar exista tot mereu cineva care sa vorbească aiurea si sa facă ura între nații ,,Frau Rosemarie"
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

hei da cium se zice in saseste la borit si urinat pe porti in zona centrala dupa gosse festival pacat ca nu am avut aparat de pozat
Raspunde

Ardelean

Acum 6 ani

Stimate “Geto-dac” îmi pare rău sa constat ignoranţa ta în materie de istorie. Afirmi “ați uitat că noi eram sclavii lor”. Fals, nu au existat robi (sau sclavi) în randul românilor! Robi erau în Transilvania ca şi în Moldova şi Muntenia doar ţiganii şi tătarii. In Muntenia Codul penal din 1818 preciza că „Toți țiganii sunt născuți robi” și că „Țiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”. In Ardeal robia şi iobăgia au fost desfiinţate în 1786 prin Ordonanţa împăratului Iosif II, iar în Moldova şi Muntenia robia s-a desfiinţat 70 de ani mai târziu. In privinţa iobăgiei care presupunea anumite obligaţii materiale faţă de senior, aceasta avea si o formă mai grea şerbia, care implica „legarea de glie“ şi care a fost instituită în Ţara Românească prin decret a lui Mihai Viteazul. În Ardeal iobăgia nu era apanaj exclusiv al românilor, fiindcă existau de asemeni iobagi unguri şi de alte neamuri Pe teritoriile scaunelor săseşti nu existau iobagi. De pildă cetatea Sibiului - construită şi locuită exclusiv de germani până la sfârşitul sec.XVII - deţinea terenuri agricole care erau exploatate şi de către aredaşi români numiţi “maieri” care foloseau la munca câmpului ţigani. Aceşti români nu erau singurii care se bucurau de protectie şi privilegii din partea cetăţii. Obştile satelor păstoreşti româneşti întreţineau bune relaţii comerciale, deţinând standuri de vânzare permanente în interiorul cetăţii. În general prezenţa celorlalte naţiuni în spaţiul transilvan a contribuit benefic la emanciparea românilor ardeleni. Să nu uităm ca prima traducere completă în limba română, a Noului Testament, a fost realizată în 1648 din dispoziţia principelui György Rákóczi I de Felsővadász, care înfiinţează în 1669 învăţământul primar în limba română şi în 1657 prima scoală medie românească la Făgăraş. Tot el impune folosirea limbii române în bisericile românilor din Ardeal, în timp ce în Muntenia şi în Moldova se utilizază scrierea cirilică şi limba slavonă. Ideile iluministe din şcoala ardeleană, cultura română propagată de ASTRA, tehnologiile noi, rotaţia culturilor agricole, toate înfloresc în Ardealul multietnic care beneficiază de contactul cu civilizaţia central europeană spre deosebire de Valahia şi de Moldova. Ardelean
Raspunde

Ion Ion ot Ionești

Acum 6 ani

Așa-i mă Ardelene. Că ăia s-or dat proștii ăia de țărani pe urma lu' alde Horia, Cloșca și Crișan ș-or pus mâna pe furci, coase și topoare, de bine ce o duceau. Îi țineau ungurii în puf, numa' cu cozonac și tort de li-i se acrise de la atâta dulce. Vroiau și ei să facă o mămăligă cu mălai d-ăla mucegăit da' grofii nu și nu! Musai să mânce numa' pită albă și nu cu slană, ci cu șuncă. De Praga! Să nu mai vorbim de cât de respectați erau, că își scoteau nobilii pălăria în fața lor când îi întâlneau pe stradă și dacă se întâmpla să fie vreo fumeie borțoasă, iute îi cedau scaunul în autobuz...
Raspunde

ioana

Acum 6 ani

Buna seara, oameni buni1 ATI AUZIT DE TOLERANTA SI IUBIREA DE SEMENI?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eva

Acum 6 ani

No unde-i "vecina" si neamul ei al minunat? Vi-ati pierdut glasul,scrisul? Dati-ii drumul cu ura,invidia si reprosurile la adresa sasilor! Dar cind vin cu cadouri, cu camioane cu ajutoare dupa revolutie ...atunci le zimbiti in fata??Dumnezeu nu doarme,vine rindul fiecaruia! Ce tie nu-ti place ,altuia nu fache-mai stiu proverbul din copilarie.Asa sa va ajute bunul Dumnezeu!
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Nu STI sa citești romaneste Evă nu m-am referit la sași ci la Frau Rosemarie acum ce sari si tu ca proasta in fata trenului stai la rind ca ați scriu si ți-e daca vrei sau ai chef de cearta
Raspunde

gospodina

Acum 6 ani

Vecino, stii se scrie cu 2 i!
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Si poți sa STI ca neamul meu e minunat si mindru si frumos
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Crezi ca stau ca tine toata ziua romani trebuie sa si muncească asta apropo ca tot ai vrut sa STI unde sint si unde e neamul nostru
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Si nici nu a fost vorba de ura ,invidie sau reproșuri la adresa sașilor mai citește odată de sus ce a scris Frau Rosemarie si poate vezi cine nea jignit prima .Eine schöne Tag.
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Ai dreptate gospodina scuze
Raspunde

7Buerger

Acum 6 ani

Ce v-a sarit asa mustarul ca a spus femeia,,ne intoarcem acasa in Germania". E normal sa spuna asa,daca voi imediat injurati omul si asta cu un vocabular ghiolbanesc de neam prost.Sasii au cetatenia germana spre deosebire de celelelalte 2-3 milioane de Romani,Tigani etc.care sunt plecati(unii doar la furat si cersit) Pe astia nu ii injurati....care va (ne) fac tara de c-cat peste tot in lume?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus