Mii de sași au umplut centrul Sibiului în cursul zilei de sâmbătă, când printre oficialități s-a aflat și Klaus Iohannis, fostul primar al orașului și actualul președinte al României. Mulți dintre sașii veniți la cea de-a 27-a ediție a Întâlnirii sașilor din România au îmbrăcat straiele populare, în ciuda temperaturilor de peste 34 de grade Celsius. Oamenii s-au bucurat, dar la final au tras concluzia: „după ce se termină, ne întoarcem acasă. Acasă e în Germania“.
Într-un Sibiu toropit de călduri aparent incompatibile cu buna dispoziție, mai bine de 1.000 de sași – din cele câteva mii reunite la întâlnirea dedicată lor – au defilat în costume populare, cu cizme înalte la bărbați, pieptare strânse și fuste lungi la femei. Președintele Klaus Iohannis – sas, de asemenea – a asistat la parada porturilor tradiționale dintr-un parc apropiat de centrul Sibiului, parc aflat pe traseul paradei. Alături de soția sa, Carmen Iohannis, și oficialități din Germania și România, președintele a salutat degajat diferitele grupuri de sași îmbrăcați tradițional, aflați în paradă, și a dat semne că apreciază chiuiturile celor care îi trec prin față. „Vă întâmpin cu căldură la Sibiu, capitala sașilor din frumoasa noastră Transilvanie“, le-a transmis, jumătate de oră mai târziu, Iohannis. De această dată, președintele vorbea de pe scena amenajată în Piața Mare a Sibiului, scenă în fața căreia s-au adunat, în primele rânduri, participanții la paradă. Datorită faptului că în organizarea celei de-a 27-a Întâlniri a sașilor s-au implicat și comunitățile acestora din țări precum Germania sau Statelor Unite, la Sibiu au venit de mai bine de zece ori mai mulți sași decât la edițiile anterioare.
”Cele mai frumoase amintiri și cele mai puternice energii”
Klaus Iohannis și-a transmis mesajul în două limbi, vorbind în română, după care singur își traducea frazele și în germană. „Este o mare bucurie pentru mine să îi salut pe toți cei care poartă cu mândrie, pe mai departe, identitatea, amintirea și spiritul specific al sașilor transilvăneni. Mai ales sunt bucuros să văd alături de seniori mulți copii, mulți tineri. De aceea mă adresez mai ales vouă, tinerilor, spunându-vă că aceste zile pe care le veți petrece în Transilvania vă vor oferi cu siguranță cele mai frumoase amintiri și cele mai puternice energii“, a spus președintele de pe scenă, achiesând astfel la intențiile organizatorilor Întâlnirii sașilor de la Sibiu.
Președintele și-a purtat discursul prin istoria sașilor și a amintit de marile personalități ale acestei comunități, precum Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal, Stephan Ludwig Roth ori Hermann Oberth. „Viața și opera lor constituie stâlpii pe care s-a ridicat civilizația săsească din Transilvania, dar pe care s-a sprijinit și evoluția României“, a punctat președintele.
În ciuda căldurii ridicate, sașii îmbrăcați în costumele populare au continuat să aplaude pauzele de respiro din discursul prezidențial. Și chiar dacă cel puțin o fată a fost scoasă pe brațe de sub razele soarelui și din fața scenei, majoritatea sașilor au continuat să asculte povețele celui care, timp de mai bine de 10 ani, a fost președintele Forumului Democrat al Germanilor din România. „Din Sibiu, vă chem să vorbiți copiilor și nepoților voștri în graiul tradițional despre ținutul celor șapte cetăți. Îndemnați-i să cunoască, să cinstească și să-și însușească valorile care ne-au făcut cunoscuți, iubiți și respectați“, le-a mai transmis Iohannis.
Sașii sunt bine organizați în Germania
Printre cei care au ascultat discursul președintelui este și Katarina Mai. De loc, este din Cristian, un sat aflat aproape de Sibiu și care l-a părăsit împreună cu familia în 1979, pe când avea 19 ani. „Pentru mine, da, a fost bine că am plecat, deoarece mi-am găsit soțul acolo“, râde femeia care acum are 57 de ani și al cărui soț, de loc, e din Șura Mică. Adică un sat aflat tot lângă Sibiu, dar în partea opusă Cristianului din care a plecat Katarina.
După 43 de ani, Katarina Mai a îmbrăcat din nou costumul cu care a participat la Confirmare, în Cristian
De la emigrare, a mai trecut de doar două ori prin țară, prima dată fiind în 1985. Acum, fiind sărbătoare mare, a decis să poarte și costumul popular primit de la părinții ei când avea 14 ani. „L-am primit la Confirmare (sărbătoare în cadrul căreia tinerii erau oficial primiți în cadrul comunității – n.r.). Eram mai slăbuță atunci, dar și acum merge, dacă l-am mai lărgit. E prima oară când port de atunci costumul acesta“, râde femeia. În timp ce pe scenă discursurile oficiale se apropie de final, Katarina Mai are propriile ei concluzii. „E foarte frumos ceea ce se întâmplă aici, dar după această întâlnire plecăm acasă. Acasă, în Germania. Inima mea e în Transilvania, aici m-am născut, dar nu mai este acasă pentru mine. Acasă e acolo unde mă simt bine“, spune femeia. Recunoaște că cei doi copii pe care îi are, ambii de peste 30 de ani, nu au mare interes față de ceea ce se întâmplă în România. „Știu că este locul de unde vin părinții lor. Dar în Germania sașii sunt bine organizați, astfel încât își găsesc acolo comunitatea de care au nevoie“, lămurește Katarina Mai. „Dar știți ce mă mai bucură? Când aud că aici lucrurile încep să meargă mai bine“, revine iarăși la zâmbet Katarina, de sub costumul ei de „landleriță“.
”Aici nu aveți organizarea din Germania”
Din Agnita, împreună cu familia, Renate Ramp-Wagner a plecat în Germania imediat după revoluția din 1989. „În sens material, a fost o decizie bună, deoarece fiecare duce o viață mai ușoară acolo. Dar nu poți să nu recunosc că rădăcinile tot te trag. Ai tot timpul un pic de dor de casă, de meleagurile acestea“, recunoaște Renate. Nu a rămas în Germania, ci s-a stabilit în Olanda, unde s-a căsătorit. Are un fiu, iar împreună familia a mai fost de două ori în țară. „Fiul meu este născut în Olanda și este chiar interesat de rădăcinile acestea, ale mele. Acum, am apucat să mergem să vedem mai multe locuri din țară, am fost la Sighișoara, Brașov, Mălăncrav, în mai multe locuri. Suntem foarte impresionați de amabilitatea cu care am fost primiți peste tot, de români, de oamenii care au rămas să trăiască aici“, apreciază femeia.
Renate Ramp-Wagner a plecat acum 27 de ani din zona Agnitei
Și ea portă costumul popular primit tot de la părinți, la vârsta de 14 ani, înaintea Confirmării, iar soțul și fiul său și-au cumpărat costume populare, pentru a-și arăta respectul față de comunitatea săsească. „Eu le tot spun, haideți să vedeți și România, să vedeți cât de calzi sunt oamenii de acolo. Dar, nu, știți cum sunt olandezi, toți se uită la tine așa…“, adoptă soțul Renatei o mină de om preocupat de altceva.
La câteva mese mai încolo, tot ascuns de soare împreună cu familia sa îmbrăcată în port tradițional, stă Konrad Lurtz care a emigrat tot imediat după Revoluție, din Jibert (județul Brașov) și s-a stabilit în zona Frankfurtului. În 2003 s-a întâlnit cu o româncă în Germania, cu care s-a căsătorit mai apoi, iar de atunci vine în fiecare an în România. „Sunt plecat de prea mult timp din România, iar abilitățile mele de a lucra nu mai corespund cu cele de aici. Nu salariile de aici sunt problema, ci organizarea din Germania. Asta lipsește aici“, spune cu părere de rău Konrad. Părere de rău deoarece omul chiar vrea să se întoarcă în țară, dar mai așteaptă până la pensie. „Dacă am fi mai mulți care să ne întoarcem, să formăm iarăși o comunitate de sași, ar mai fi ceva. Dar dacă suntem singurii care ne întoarcem, cu o floare nu se face primăvară“, spune Konrad.
Konrad și familia sa revin anual în țară. La pensie, Konrad va dori să se stabilească din nou în România
În jurul său, mesele se umplu, deoarece discursurile oficiale s-au încheiat. Pe scenă urmează dansuri populare, concerte de fanfară, iar în restul centrului au loc vernisaje, lansări de carte, dar și petreceri. La miile de locuri sub umbrare amenajate în piețele centrale ale Sibiului, trei mici cu pâine, muștar și cartofi costă 18 lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Johannes Honterus , Hermann Oberth , Din Sibiu , Carmen Iohannis , Piata Mare , klaus iohannis , Statelor Unite , sura mica , Preşedintele Klaus Iohannis , Str Konrad Haas , Asociația Sașilor , Forumului Democrat , Pentru Sibiu , Stephan Ludwig Roth , Întâlnirea Saşilor , Din Agnita , Katarina Mai , Konrad Lurtz , Renate Ramp
Vizualizari: 18272
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Pintilie
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Xxx
Acum 3 ore
Nobody
Acum 4 ore
Claudiu