Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Incredibila umilință

Din nefericire, într-un interval relativ scurt de timp am fost nevoit să plec și să mă întorc în aceeași zi la și de la București și, respectiv, Brașov. Spun nefericire, deoarece am experiența unor drumuri spre Capitală și în augustul anului trecut. Când tot poporul părea să fi ieșit în concediu cu mașina, strecurându-se pe aceleași drumuri deja încărcate de autocamioane și mașinile de concediu ale celorlalți români, plecați după un alt fel de trai în alte țări.

E vorba de faptul că drumurile par (deși sunt oricum) insuficiente pentru puhoiul de mașini care se revarsă la fiecare intersecție. Traversarea Văii Oltului devine experiența șerpuirii într-o imensă coloană toxică și lentă, presărată cu emoții când vreunul mai agitat ori grăbit decide să devină un kamikaze sisific și începe a depăși indiferent de restricțiile de circulație, în speranța unei deplasări normale.

Șerpuirii toxice și emoțiilor pentru propria-ți viață li se mai adaugă și absolut grotesca situație în care, fără a vorbi de vârful de trafic al vreunei zile speciale, te trezești că stai, pur și simplu stai, la ieșirea de pe autostrada din Pitești, către Sibiu, de exemplu. Stai, deoarece drumul național cu doar o bandă pe sens nu poate prelua traficul îngrămădit chiar și pe autostradă. Reintrat, în cele din urmă, pe DN, iarăși devii parte a unei șerpării.

Însă tuturor acestor aspecte negative, călătoriilor mele rutiere recente li s-au adăugat și două accidente. Ambele la întoarcere. Și ambele cu blocarea totală a traficului. În primul caz a fost un accident mortal (a adormit la volan și pasagerul din dreapta a devenit victimă pentru ultima dată). Am stat două ore, cât vor fi durat cercetările, căci de muncit la deblocarea drumului nu prea a fost ce. Al doilea accident, cu trei mașini implicate sub un soare ce arunca 40 de grade Celsius înspre pământ. Mașini de descarcerare, trei ambulanțe, un mare echipaj de poliție cu ceva laborator mobil. O oră și 40 de minute de stat în soare. Când au trecut încet cele două mașini de tractare auto, s-au văzut și pagubele. Cred că în cazul a două dintre mașini nici nu s-au declanșat airbag-urile, atât de ușor erau lovite, doar cea de-a treia mașină părea că avea nevoie de o reparație mai serioasă (dar nici pe de-aproape daună totală). În ambele situații, coloanele de mașini au depășit 20 de kilometri, pe ambele sensuri. Dar nu faptul că niciunul dintre accidente nu a părut atât de dificil de rezolvat din punctul de vedere al degajării traficului îmi pare cel mai umilitor (va fi vorba de proceduri specifice, care solicită măsurători de tot felul, asta e). Cel mai umilitor e faptul că ești încarcerat în propria-ți mașină fără să știi despre ce e vorba. Bine, ai Waze-ul care la un moment dat îți semnalează - pe baza notificărilor emise de ceilalți blocați ca și tine – că în față e un accident. Iar aplicația aceea mai are opțiunea de a-ți estima timpul pe care îl vei mai avea de petrecut în blocaj. Dar evident că, în cazul unui accident care închide drumul, aplicația n-are de unde să-și culeagă date, așa că dă erori ample.

Prin urmare stai fără să știi cât va mai dura. Cauți în minte și pe GPS alternative, dar nu știi dacă va mai dura și cât. Vezi disperați care aleg să iasă de-a dreptul prin câmp și-apoi prin pădure, pe drumuri neasfaltate și care pe hartă se opresc undeva prin pustiu. Așa că stai.

Într-adevăr, prin orașe se circulă mai lejer, chiar și cu mașina, în luna lui august. Dar de te vei pune la drum mai lung de 100 de kilometri n-ai cum să nu te simți umilit.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, bine ca nu v-ati simțit umiliți, atunci cand ati fost la vot si ati acordat increderea voastra, cu amândouă "manuri" unor coate-goale, indiferent de poziția partidelor pe eșicherul politic...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus