Miercuri,
16.06.2021
Innorat
Acum
15°C

Lungul drum către un ministru. Cinci adrese, două întâlniri ratate, două drumuri la București și o minciună

Lungul drum către un ministru. Cinci adrese, două întâlniri ratate, două drumuri la București și o minciună

Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD) a picat ca un trăsnet peste administrația județului.  O directivă de la București, transmite Sibiului că cele aproximativ 5.000 de tone de deșeu rezidual colectat lunar din municipiul Sibiu și localitățile învecinate va trebui transportat mai întâi la 100 de km distanță, până la Galda de Jos (județul Alba). Acolo urmează a fi trecute printr-o stație de tratare, iar ceea ce rămâne va fi cărat înapoi. Asta scrie în noul Plan Național de Gestionare a Deșeurilor. Autoritățile sibiene au reclamat că acest plan generează cheltuieli suplimentare de 1,7 mil. de euro anual, cheltuieli care tot de sibieni ar trebui acoperite prin taxa de salubrizare.

Pentru a preîntâmpina aceste efecte, conducerea Consiliului Județean Sibiu susține că a făcut nu mai puțin de cinci adrese oficiale, direct prin Consiliului Județean și prin intermediul Asociației de dezvoltare intercomunitară (ADI) Eco Sibiu, s-au cerut întâlniri cu ministrul mediului la care Grațiela Gavrilescu (foto) nu a ajuns, s-au făcut drumuri la București, iar totul a culminat cu o minciună lejeră a ministrului Mediului, chiar în Sibiu.

Primul demers făcut de Consiliul Județean a fost făcut în 28 martie, când s-a cerut prima dată includerea în județul Sibiu a unei stații de tratare pentru a evita drumul gunoiului la Alba. Fără nici un răspuns. O lună mai târziu, în 26 aprilie se revine cu această adresă. O zi mai târziu apare pe site-ul Ministerului Mediului prima versiune a PNGD.

În 8 iunie, ADI ECO Sibiu revine cu o adresă în care exprimă același punct de vedere cu cel al Consiliului Județean. Fără nici un răspuns.

În 14 iunie ADI ECO transmite un nou document în care exprimă un punct de vedere cu privire la PNGCD. În 17 iunie, ADI Eco cere o întrevedere la București cu ministrul Mediului. În 24 iunie, Ministerul Mediului răspunde la toate adresele spunând că va lua în considerare documentele transmise.

În 29 iunie o delegație a ADI ECO merge la București pentru a discuta pe versiunea primară a PNGCD. Se întâlnesc cu un secretar de stat. În 7 iulie Consiliul Județean și ADI ECO primesc un mail similar de la Ministerul Mediului: ”propunerile cu privire la integrarea tuturor considerațiilor cu privire la mediu în pregătirea și adoptarea acestui important document (PNGD) vor fi analizate”.

În 31 iulie, se sună de la minister pentru a se comunica faptul că ministrul Gavrilescu are timp pentru președinte CJ Sibiu, Daniela Cîmpean în 2 august. La întâlnire vine doar un secretar de stat. Două zile mai tîrziu, ministrul Mediului vine la Sibiu și evită o întâlnire cu reprezentanții CJ Sibiu și ADI ECO. Mai mult, în cadrul unei conferințe de presă spune că o invită pe președinta Daniela Cîmpean la minister pentru a discuta pe subiectul PNGD. Adică exact ce s-a încercat din 28 martie.  ”Doamna ministru fie nu știe ce se întâmplă în minister, fie este de rea credință când face aceasta invitație în condițiile în care cu două zille înainte am facut, la invitația dumneaei, o deplasare la București, tocmai pentru a discuta acest PNGD. Mai mult, dacă știa că PNGD-ul este subiect sensibil pentru sibieni, ne invita pe noi și pe reprezentanții ADI ECO la discuții în 4 august,  când a venit la Sibiu. A evitat și a mințit din nou spunând că știe că președinta CJ este în concediu. Nu a fost adresată nicio invitație Consiliului Județean Sibiu sau ADI ECO de a participa la vreo întâlnire cu doamna ministru la Sibiu, ceea ce arată clar că s-a evitat efectiv o discuție directă”, spune Daniela Cîmpean.

 

14 pași prin care nu se rezolvă o problemă de 1,7 milioane euro/an

28.03.2017 - a fost transmisă pe faxul Ministerului Mediului solicitarea Consiliului Județean Sibiu, prin adresa nr. 4517/03.03.2017, de a include în viitorul PNGD la nivelul județului Sibiu o instalație de tratare a deșeului rezidual;

26.04.2017 - Consiliul Județean Sibiu a revenit la adresa nr. 4517/03.03.2017 prin adresa nr. 5712/25.04.2017, transmisă Ministerului Mediului prin fax;

27.04.2017 - apare pe site-ul Ministerul Mediului la secțiunea Transparență prima versiune a PNGD-ului

08.05.2017 - ADI ECO Sibiu transmite prin adresa nr. 447 punctul său de vedere cu privire la prima versiune a PNGD-ului. Punctul de vedere ADI ECO Sibiu a fost transmis prin e-mail către: Cosmin Teodoru, Mihaela Frasineanu, Cecilia Martin (Ministerul Mediului) și pe fax-ul Ministerului Mediului

14.06.2017  - ADI ECO Sibiu  transmite prin adresa nr. 578  un nou punct de vedere față de prima versiune a PNGD-ului. Punctul de vedere ADI ECO Sibiu a fost transmis către Ministerul Mediului prin e-mail către: Cosmin Teodoru, Mihaela Frăsineanu, Cecilia Martin.

17.05.2017 - Prin adresa 491, ADI ECO solicită o audiență la ministrul Grațiela Gavrilescu.

24.05.2017 - Ministerul Mediului răspunde printr-o adresă transmisă prin fax, la adresele Consiliului Judetean Sibiu (nr. 4517/03.03.2017 și 5712/25.04.2017) în sensul că va analiza solicitările.

29.05.2017 - un reprezentant ADI ECO Sibiu s-a deplasat la Ministerul Mediului pentru o întâlnire pe PNGD

14.06.2017 - în urma celor discutate la minister cu un secretar de stat, ADI ECO Sibiu transmite al doilea punct de vedere față de prima variantă a PNGD-ului.

21.06.2017 - Asistența Tehnică pentru realizarea PNGD-ului transmite către CJ Sibiu o invitație la un workshop de prezentare a PNGD-ului pentru data de 28.06.2017.

06.07.2017 - Ministerul Mediului prin adresa 4015/05.07.2017 transmisă prin fax către ADI ECO Sibiu se comunică faptul că propunerile cu privire la “integrarea tuturor considerațiilor cu privire la mediu în pregătirea și adoptarea acestui important document (PNGD) vor fi analizate”. Răspunsul este identic cu cel transmis CJ-ului.

31.07.2017 - Un reprezentant al Ministerului Mediului a anunțat ADI ECO Sibiu, că data pentru audiența solicitată în scris din data de 17.05.2017, va avea loc în data de 02.08.2017 ora 10, la Ministerul Mediului.

02.08.2017 - președinta CJ Sibiu, Daniela Cimpean, împreună cu 2 reprezentanți ADI ECO se deplasează la minister pentru audiență însă nu vine decât secretarul de stat Laurentiu Adrian Neculaescu și directorul Cosmin Teodoru

4.08.2017 – Grațiela Gavrilescu anunță într-o conferință de presă că o invită pe președinta CJ Sibiu la minister, pentru audiență pe subiectul PNGD.

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Alzara 1918

Acum 3 ani

Un proiect eşuat din faşă .
Raspunde

un cititor

Acum 3 ani

In poza nu este "aia" cu greva foamei? Sa intelegam ca, singura conditie in Ro ca sa ajungi "mare conducator" este sa nu mananci cateva zile?
Raspunde

Gangsta

Acum 3 ani

Pe Facebook-ul PSD arata chiar bine maretul-penibil eveniment facut in cinstea inaugurarea cladirii neterminate.
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

D-na " presedinta" de CJ, cum iti place tie sa-ti spui ( mai ia cartea de gramatica), nu esti in stare sa faci colectarea selectivă in Sibiu? Haloooo, primăria si CJ, nu mai dormiti!!!! Apucati-va de treaba!!!!! Ce sa va mai faca un ministru in afara faptului ca v-a dat bani????? Pune osul la munca d-na " presedinta" CJ si mai pune mana si pe o carte din cand in cand!
Raspunde

Ion Ion ot Ionești

Acum 3 ani

taci că ești prost...
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

in acets timp izmenarii de la PSD Sibiu se bat cu caramida in piept ca "isi respecta promisiunile"; merg sa numere buruienile din santuri si organizeaza seminarii despre feminism la Mandra. indrazniti sa credeti, fi-rea-ti a dracu de nesimtiti!
Raspunde

@zzz

Acum 3 ani

Sa nu -ți tai venele! E pacat!
Raspunde

H

Acum 3 ani

Duduia asta cu ce treaba e pe la CJ? Ca nu inteleg. Se milogeste prin ziare sa vina un ministru sa-i faca treaba! Duduie, la munca.....ca rezultate zero!
Raspunde

Ion Ion ot Ionești

Acum 3 ani

stai jos, că nici tu nu treci testul de inteligență....
Raspunde

Catalin

Acum 3 ani

Nu ati inteles numic....Sibiul face treaba buna,colecteaza,sorteaza...dar doamna ministru vrea ca gunoiul sa se duca la Alba pe bani multi....ai tai ....ai mei...Pe urma sa-l aducem inapoi...tratat...Pe banii tai...so mei...
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

e ok, noi indrazmin sa credem in romania oricat de dobitoci sunt cei care ne conduc...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus