Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Când arta depășește boala. Un adolescent, diagnosticat cu autism, comunică prin desen

Când arta depășește boala. Un adolescent, diagnosticat cu autism, comunică prin desen

Are 16 ani și chipul i se luminează când cineva îi apreciază desenele. Nici măcar boala de care suferă nu l-a împiedicat să facă ce-i place. La început, a fost modul prin care a scăpat de stereotipii, dar de mai bine de șase ani, desenul s-a transformat într-o pasiune pentru Gabriel Ilie Popa, din Cisnădie. Încă de când avea trei ani a fost diagnosticat cu autism, iar de atunci nu a lipsit nicio săptămână de la terapie.

Dialogul nu este punctul lui forte, însă desenele lui comunică mai bine decât o fac marii filologi. În cadrul terapiilor de la Spitalul de Psihiatrie a descoperit creionul și a găsit o modalitate perfectă de a se regăsi pe el: desenând. Însă, nu s-a mulțumit cu simple liniuțe, ci s-a specializat pe grafică. „Îmi place să desenez Primăria din Sibiu, Palatul Brukenthal și Casa Albastră din Muzeul Astra”, spune el.

„A descoperit rigla”

Mai mult decât atât, de curând și-a lansat și propriul album cu desenele făcute de-a lungul timpului. „Aceasta este cartea noastră de vizită”, mărturisește mama lui Gabriel, Iuliana. Ea l-a susținut și a făcut tot ce a putut pentru a-l ajuta să se însănătoșească. Chiar dacă își crește cei trei copii singură, la Cisnădie, și-a făcut mereu timp să vină la Sibiu la terapie cu Gabriel.

„La început, nu a fost o pasiune. Am încercat să-i înlocuim stereotipia. Își flutura mult mânuțele și desenul venea drept recompensă. Apoi s-a dezvoltat pasiunea și, între timp, a descoperit rigla. Astfel, a început să fie perfecționist și atent pe detalii”, povestește mama lui Gabriel.

gabriel popa autism

Ar avea de cineva care să-l îndrume

Din toamnă o să fie elev al Liceului Tehnologic de Construcții și Arhitectură Carol I, dar ar avea nevoie de mai multă îndrumare în direcția artistică.

„Ne e greu. Ne izbim de lipsa unei persoane care să-l modeleze sau să-l ducă într-o direcție. Să-l îndrume. Într-un timp, am avut persoane dispuse să lucreze cu el, însă nu au continuat Am salariu de asistent personal, de însoțitor. Altceva nu pot să fac pentru că trebuie să stau în permanență cu el. Dacă nu este întrebat, el de la sine nu vorbește. El este învățat cu rutina lui și nu știu niciodată cum va reacționa la o modificare de program”, mărturisește mama lui Gabriel.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

cine,ce?

Acum 6 ani

eu stiu o fata cu autism care comunica prin pumni aplicatiti mamai ei
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Foarte fain ce face, dar are nevoie de ceva indrumare/lectii, legat de perspectiva, hasura (creat volum lumina-umbra). Poate incerca si ceva din cap, ceea ce simte, nu doar sa ''copieze''. Cu asa ceva poti avea succes !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus