Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Turma

Știi că vara drumurile naționale sunt pline. Că pe oricare DJ sau DC te-ai ascunde, tot riști să te așezi într-o coloană care îți va prelungi proporțional perioada petrecută în trafic. Cu toate acestea, te dai de ceasul morții când vara petreci cinci ore în trafic înspre și dinspre Bâlea Lac.

Urăști la fel de mult autostrada a doua a României, cea care e văzută ca „drum al bucureștenilor să ajungă mai repede la mare“ și nu mai ales ca acea cale de rulare rapidă care ar trebui să lege portul Constanța de coridorul IV pan-european. Urăști autostrada pentru că e înghesuială, tocmai acum când – alături de alte zeci de mii de români – ai decis că sfârșitul prelungit de săptămână trebuie să îl petreci la mare.

Și ca să fie trei scenarii cu nervi, mai urăști și înghesuiala de la Mamaia, lipsa unui petic liber de plajă în oricare din Euforii, mâncarea proastă și scumpă, cazarea unde liniște nu e nici măcar înainte de răsărit. Că ”așa a fost și anul trecut”.

Toate cele de mai sus nu sunt noutăți. Sunt povești ronțăite an de an în jurnalele de televiziuni. Nu-s subiecte cu mare încărcătură, dar prind la public. Căci publicul e cel care, până la urmă, face cozile dinspre și înspre Transfăgărășan, amorțește în traficul spre mare ori spre munte și urlă la toți ospătarii că va merge să facă sesizare la OPC.

Cu excepțiile de rigoare, însă, tot acest public își merită experiențele nefericite din zilele libere. Când știi că jumătate din Românie tânjește după răcoarea de la peste 2.000 de metri, în munții Făgăraș, tu te aștepți să ajungi sus în 50 de minute? Când știi că toți preferă autostrada, iar ora de eliberare a camerei e 12:00 pentru toți, de ce te plângi că în după-amiaza aceea e îmbuibat traficul? Când știi că și anul trecut ai mâncat prost și scump în Neptun, de ce alegi aceeași stațiune?

E adevărat, în țara asta sunt multe bătăi de cap care de la sistem ni se trag, iar faptul că nu avem autostrăzi ori infrastructură feroviară decentă ține mai puțin de cei care se înghesuie zilele acestea pe drumuri. Dar, la fel de adevărat e că în foarte multe situații „ne-o facem cu mâna noastră”. Nu doar la Bâlea Lac e răcoare, ci și pe la Păltiniș. Vei scăpa de traficul infernal de pe autostradă dacă pleci cu trei ore înainte de chek-out-ul tuturor și vei descoperi o mare superbă și la Sfântu Gheorghe ori în Sulina.

Nu doar România etatistă ucide plăcerea din concediile românilor. Ci românii, prin spiritul lor de turmă, își nădușesc bruma de zile libere pentru care au tras din greu tot anul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, e prosti-prosti! Bine cel puțin ca e multi....
Raspunde

Folki

Acum 6 ani

Tu esti seful turmei prostilor ,gunoi penal!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus