Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Satul unde o mână de oameni fac legea. Primarul cere ajutor de la București

Satul unde o mână de oameni fac legea. Primarul cere ajutor de la București

În satul sibian Apoldu de Sus, care aparține de Miercurea Sibiului, există o mână de oameni care fac ce-i taie capul pentru că legea nu are nicio valoare pentru ei. Acțiunile lor aduc pagube însemnate domeniului public și proprietăților private, însă nici Poliția și nici Primăria nu reușesc să să-i oprească.

Persoanele în cauză fac parte din familia Ciociu, Ilie și Dumitru, dar oamenii din Apoldu folosesc pentru descrierea lor sintagme precum ”un clan de romi”. Tot în sat sunt cunoscuți după poreclele ”Țucă”, ”Doanți”, ”Paca” și ”Dumi”, inclusiv de către primar sau polițiști. Principala nemulțumire a cetățenilor este că ei dețin mai multe animale pe care le lasă libere pe unde se nimerește. Așa ajung în grădinile localnicilor, pe terenurile cultivate de aceștia și chiar pe domeniul public, unde au rupt garduri sau stricat coșuri de gunoi. În timp, pagubele sunt semnificative.

apoldu de sus 4

”Animalele sunt nesupravegheate prin grădini, pe șosea și pe străzi. Au fost cazuri când au sărit noaptea în fața mașinilor, au distrus pubelele de gunoi, au deteriorat stâlpi și porți, atât la grădini cât și la locuințele oamenilor. Distrug și înnoptează în lanurile de porumb de pe raza localității ,toate acestea cu buna știință a proprietarilor acestor animale. S-au făcut nenumărate plângeri, atât scrise cât și verbale la politie dar cetățenii nu vad nici un rezultat”, spune un localnic foarte nemulțumit.

Reporterul Turnul Sfatului a cerut reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu să comunice ce măsuri s-au luat împotriva celor menționați mai sus, la sesizările cetățenilor. Pe scurt, polițiștii au dat amenzi – pe care nimeni nu le plătește niciodată, și arată cu degetul către primărie, care ar avea mai multe atribuții legale.

apoldu de sus 3

”Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Miercurea Sibiului și posturilor de poliție arondate au aplicat un număr de 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.100 de lei unui număr de 7 proprietari de animale (cai), domiciliați în localitatea Apoldu de Sus, conform art. 2 punctul 17 din  Legea 61 / 1991 R pentru ”lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri”. Facem mențiunea că la nivelul Primăriei Orașului Miercurea Sibiului nu există un loc special amenajat pentru ridicarea animalelor fără supraveghere, motiv pentru care animalele depistate nesupravegheate au fost predate proprietarilor. Totodată, persoanele care au suferit prejudicii de pe urma acestor animale au fost îndrumate să se adreseze Judecătoriei Săliște pentru recuperarea pagubei întrucât, conform art. 1375 din Noul Cod Civil, ”proprietarul unui animal sau cel care se servește de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa””, se arată în răspunsul primit de la IPJ Sibiu.

apoldu de sus 5

Mai departe, primarul din Miercurea Sibiu – oraș al județului, ridică din umeri și spune că de la București ar trebui să vină cineva să-i rezolve problema, altfel și-a făcut dușmani destui.

”Eu am vorbit cu ei dar din păcate nu prea avem cum să-i ajutăm pe săracii păgubiți. La noi degeaba se dau amenzi că nu le plătesc. Cu oboarele este o problemă pentru că nu mai avem competențe și dacă se întâmplă ceva cu animalul, știți cum e la noi… Cine prinde hoțul, sau e dur cu hoțul, Poliția îl ia la anchetă pe acela care a sărit la hoț. Părerea mea, că am discutat cu multă lume pe treaba asta, ar trebui să fie ca în țările civilizate o Poliție a animalelor. Ei nici nu recunosc că sunt ale lor, dar dacă ar fi cipate s-ar cunoaște clar proprietarul. Domne’, dacă în trei zile nu vii să-ți iei animalul și să plătești amenda, îți valorificăm animalul! Cam așa ceva ar trebui, dacă vrem să ne civilizăm. Altfel, nu facem nimic… Avem veterinar în sat, dar nu știu exact ce face, a fost demarată o acțiune din aceasta de cipare, apoi abandonată… Exact nu știu. O soluție nu există. Soluția este la nivelul țării, tot ce merge prost trebuie rezolvat de la București, nu poate fi lăsat la moașa comunală, la primărie, care n-are nicio lege să susțină până la capăt. Poliția s-a dus după ei, le-a dat amenzi și nu le plătesc. Ne încărcăm cu debite și n-ai de la cine să recuperezi, că n-au nimic pe nume. E foarte ciudată situația, dar vi se pare ceva nou? Ciudat e nu facem nimic până la capăt în țara asta! Eu nu mai intru pe nimic nou ce nu pot să duc până la capăt. Îmi fac numai dușmani și pe urmă, cu dreptatea în mână am plătit tot eu! Mi-a ajuns!”, a declarat primarul Ioan Troancă, aflat la al trei mandat de primar în Miercurea Sibiului.

apoldu de sus 6

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

23 comentarii

grim

Acum 4 ani

otraviti-le animalele. e simplu
Raspunde

Carmen

Acum 4 ani

Ce comentariu aiurea! Ce vină au animalele?
Raspunde

Radu

Acum 4 ani

N-ai vrea tu sa gusti niste șoricioaică?
Raspunde

un cititor

Acum 4 ani

Corect !!!
Raspunde

MADEVIL

Acum 4 ani

Cum ar fi sa va strângeți vreo 10 mai hotărâți și să le dați în bot la ciori , să de învețe minte
Raspunde

Ion Pop

Acum 4 ani

Primarul e un corupt sau incompetent, mana in mana cu ei sau habarnist. Batuti bine si gata
Raspunde

Mare prostie

Acum 4 ani

Acelasi lucru se intampla, aproape, peste tot la sate. In Rosi, Vurpar, Nou, Daia, este exact aceasi problema. Animalele sunt lasate pur si simplu libere sa intre in culturile oamenilor.
Raspunde

Dracu

Acum 4 ani

Pai asta e de fapt taranul roman. Nu cum apare el in manualele de istorie. El e de fapt un handicapat mintal care sta ascuns dupa perdea de frica unor tzigani imputiti. Asa sta ascuns de cand lumea si pamantul. Si nu numai taranul, ci tot romanul de rand. De aia suntem unde suntem. Ca ne e frica sa le crapam capetele la ciumele astea de ciori.
Raspunde

Darth Vader Tuciuriu

Acum 4 ani

Numarul tiganilor, care de ceva vreme li se zice rromi, este in crestere, populatia de romani este in scadere, la un moment dat o sa apara o contopire a romanilor cu aceasta rasa de rromi, drept argument avem manelele si obiceiurile imprumutate de romani de la dansii, iar din aceasta contopire o sa iasa rrromani, care o sa cucereasca UE si o sa ii zica rrROmUEnia si o sa o taie bucati si o sa o vanda la fier vechi americanilor pe dolari cu care o sa cumpere tot aurul de la rosia montana de la canadieni si o sa isi faca salbe si dinti de aur precum si alte accesorii. Pai daca romanii care ne conduc sunt certati cu legea, ce model sa urmeze si tiganul ? ca el nu stie multa carte sau deloc, dar e istet, e supravietuitor.
Raspunde

dorello

Acum 4 ani

Eu as propune o solutie simpla: Daca animalele nu sunt marcate in niciun fel si tiganii nu au acte care sa demonstreze ca sunt ale lor si nici nu le supravegheaza...sa inchirieze cineva o masina de transport animale sa ia 1-2 cai si sa-i duca intr-un alt judet in ceva targ de animale si sa-i vanda sau sa-i dea gratis. Daca nici atunci nu se rezolva problema se repeta operatiunea pana se termina caii. Problem solved.
Raspunde

€€€€€€

Acum 4 ani

Eh lume buna, asta se intampla daca sutem prea moi, si respectam drepturile omului, minoritatilor, pentru cei care nu dau 1 sfant pe asta ! Cam la fel e si cu musulmanii in Europa. Liberatatea, respectul, dreptul, democratia, bunul simt, sunt o ''strada'' cu 2 sensuri, nu cu sens unic !!! Cat timp lasi copilul razgaiat sa faca ce vrea, fara vreo invatatura sau corectie, tot ce e posibil sa puna mana pe cutit in ceva ani si sa te omoare. Sper ca se intelege metafora/paralela...
Raspunde

Un oarecare

Acum 4 ani

furat-le cai! simplu...legati si duce-ti undeva sa nu mai stie tiganii de ei...si apai sa vezi ce fain le vine
Raspunde

Roger

Acum 4 ani

Mai apolzenilor, problema voastra reala nu sunt tiganii cu caii lor. Din declaratie, e clara pasivitatea primarului care permite sa se intample asa ceva. Daca nu se descurca intr-o situatie simpla cum este cea cu caii, ridica semne de intrebare in cazul rezolvarii problemelor mai complexe pe care le are o primarie.
Raspunde

unu

Acum 4 ani

lucrul acesta se intampla in toate satele romanesti. si in oltenia, este identic... chiar in sate de 100% romani, exista cateva familii care dau drumul animalelor in voie. intreb si eu: CE FACE POLITIA DIN ACESTE SATE! Domnii sefi de post ? alooo, politia sibiu, alooo, IVANCEA alooo... sau stai ca voi sunteti speciali, nu faceti chestii de-astea simple... voi cu doctorate si agenti numai cu facultate nu va pretati la maruntisuri de-astea! ASTA TREBUIE SA FACETI, bah, de-asta va platim!!! PUTORILOR!
Raspunde

EU

Acum 4 ani

Daca primarul s-a saturat ,de ce nu-si da demisia?Un oras numai cu numele ,fara apa si canalizare dar cu taxe si impozite de urbe europeana.
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

primar corupt militie corupta la LONDRA cu voi
Raspunde

Bavaria

Acum 4 ani

Luati caii si la abatoare de cai ( PFERDEMETZGEREI ) cu ei. Pe ruta Passau - Deggendorf - Straubing - München ! Internetul este plin de adrese....din Germania.
Raspunde

Ardelean

Acum 4 ani

Democratia lui peste, tiganul e tot tigan si-n ziua de pasti. Inchisoarea rezolva problema nespalatilor din Romania. Lagurul pentru puturosi nu e o inventie depasita.
Raspunde

Trebuie sa muncim nu sa cersim

Acum 4 ani

Cei mai multi tigani nu vor sa munceasca. La nivel de Europa trebuie adoptata o masura unitara pentru acesti puturosi. Daca e nevoie trebuie adoptata chiar si ideea unui lagar de concentrare.
Raspunde

Mercureanul obosit.

Acum 4 ani

Polițiștilor le este frică. Punct. Primarul mai vrea un mandat si tiganii din Apoldu si cu cei din Dobarca îi pot asigura un nou mandat. Restul e cancan. Apoldu de sus e cum e, mergeti la Dobarca sa vedeti jale. Sunt 80% țigani in sat. Poliția trece prin sat baricadata in masină. Si intoarce capul in partea cealaltă. Sa fie caldut, sa vina salariul si sa nu fie evenimente. Bietii oameni pot muri. Sa spuna domn primar ca si el a fost scuipat si agresat.....ce sa mai vorbim de oamenii simplii. Si daca politia mai face cate un dosarel, la judecatoria Saliste se rezolva totul. Se platesc rate ca la bancă. Libertate pentru toti si dreptate pentru hoti.......
Raspunde

Mihnea

Acum 4 ani

Primarul si poliția sunt mână-n mână cu nelegiuitorii, de aceea este scăpată situația de subcontrol!
Raspunde

Judy

Acum 4 ani

Pe cine sa punem Primar? Toata Primaria in Miercurea pute dea Brinza! In Apold sint toate Hotarele plin cu Gunoaie. (Domnu Primar trece in Daca Duster pe linga iele) In Blesan se constuesc Cabane fara aprobare.(Domnu Primar este invitat la Gratar) Daca Domn Primar wrea sa aduca pe cineva din Bucurest pentru problema rromi lor, sa le arata toate problemele de la Apold.
Raspunde

Ioan

Acum 2 ani

Nu vorbiti despre primar daca nu il cunoasteti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus