Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ține Sibiul curat! Cum precolectați corect deșeurile reciclabile (P)

Ține Sibiul curat! Cum precolectați corect deșeurile reciclabile (P)

La fel cum taxele de salubrizare pot scădea dacă sibienii împart în mod corect fracțiile de deșeuri reciclabile, costurile ridicării, transportului și depozitării deșeurilor sibienilor pot scădea dacă aceștia precolectează în mod corect deșeurile biodegradabile.

Deșeurile biodegradabile trebuie precolectate de sibieni în recipientele de culoare maro. „Orice alt deșeu care nu este biodegradabil și este aruncat în pubela sau containerul maro compromite întreg deșeul biodegradabil care a fost colectat corect“, arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, asociație care reunește reprezentanții tuturor localităților din județ în cadrul proiectului de colectare selectivă. Pentru cei care locuiesc la case, în mediul rural, deșeurile biodegradabile trebuie folosite pentru obținerea de compost, un îngrăşământ natural 100%. Pentru producerea compostului în gospodăriile din mediul rural, locuitorilor le-au fost puse la dispoziţie, în mod gratuit, compostoare individuale, în care trebuie să ajungă toate deşeurile biodegradabile.

Deşeurile biodegradabile care se colectează în recipientele de culoare maro în Municipiile Sibiu şi Mediaş/compostoarele individuale din mediul rural sunt: – resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite; – resturi de pâine şi cereale; – zaţ de cafea/resturi de ceai; – păr şi blană; – haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite; – coji de ouă; – coji de nucă; – cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn); – rumeguş, fân şi paie; – resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori); – plante de casă; – bucăţi de lemn mărunţit; – ziare, hârtie, carton mărunţite, umede şi murdare.

Reprezentanții ADI Eco Sibiu trag și un semnal de alarmă asupra afirmațiilor nesusținute de realitate despre colectarea selectivă, dar lansate în diferite medii de persoane mai puțin informate. „Dacă vă întrebați: «De ce să-mi selectez deșeurile? Oricum ajung toate în același loc, amestecate….!», ADI ECO Sibiu vă spune că nu este adevărat. Este doar o expresie folosită de cei indiferenți și care cred că știu tot, despre toate. Haideți să selectăm deșeurile! Să ținem Sibiul curat!”, arată reprezentanții ADI Eco Sibiu.

Următoarele deșeuri nu fac parte din categoria deșeurilor biodegradabile: – resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete; – resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă); – ouă întregi; – grăsimi animale şi uleiuri vegetale (în cazul în care nu se colectează separat); – excremente ale animalelor de companie; – cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni); – resturi vegetale din curte tratate cu pesticide; – lemn tratat sau vopsit.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

gunoier

Acum 6 ani

nu inteleg de ce firma soma nu face campanie de informare prin pliante. asa sunt toti informatii, prin aceasta metoda sunt informatii doar cei care citesc ziarul adica vreo 10 % din sibieni ? si apoi firma se plange ca nu reuseste sa stranga destul gunoi selectat pentru valorificare. inca nu stiu sigur cum sa selectez gunoiul.
Raspunde

Iulian

Acum 6 ani

Reprezentanții ADI Eco Sibiu trag și un semnal de alarmă asupra afirmațiilor nesusținute de realitate despre colectarea selectivă, dar lansate în diferite medii de persoane mai puțin informate. „Dacă vă întrebați: «De ce să-mi selectez deșeurile? Oricum ajung toate în același loc, amestecate….!», ADI ECO Sibiu vă spune că nu este adevărat. Este doar o expresie folosită de cei indiferenți și care cred că știu tot, despre toate. Haideți să selectăm deșeurile! Să ținem Sibiul curat!”, arată reprezentanții ADI Eco Sibiu. Cum sa nu fie adevarat? Aveti poze, filmari cum SOMA amesteca deseurile!!! Chiar ne insultati inteligenta in asa hal? Pe bune? Recunoasteti ca sunteti praf, ca ati facut un proiect mort din fasa, ca nu sunteti in stare sa gestionati situatia la nivel de Consiliu Judetean.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus