De o bună perioadă de timp, în Centrul Vechi al Sibiului a apărut o nouă tendință, cea a țepilor de la vitrinele magazinelor. Aceștia stau drepți, cu vârful ascuțit în sus, la pervazul Carrefour din Piața Mare și a unui magazin de rochii, de pe Bălcescu. Am vrut să aflăm ce părere au sibienii despre ei și, mai ales, care este rostul lor din perspectiva proprietarilor clădirilor.
Pe Nicolae Bălcescu, pe partea stângă cum vii înspre Piața Mare, de câteva luni s-a deschis un magazin nou de rochii. Însă, nu rochiile mi-au atras atenția, ci „păzitorii” vitrinei. Au fost montați niște țepi ascuțiți și subțiri, ca acele unui arici. Reprezentanții magazinului spun că au pus țepii de puțin timp și au făcut-o ca să se protejeze. „De când am deschis, am zugrăvit de vreo cinci ori. Zugrăvim tot la două săptămâni fațada. Am găsit de la înghețată și excremente, până la vomă. Se așezau acolo și lăsau urme și mizerie. Cumva trebuie să ne protejăm”, spun aceștia.
În inima Sibiului, cum s-ar zice, la noul și proaspătul Carrefour de lângă Turnul Sfatului, întâlnim aceeași situație. Doar că, de data aceasta, țepii seamănă mai degrabă cu cei de la porțile ce împrejmuiesc castelele. Îi găsești la toate geamurile supermarket-ului, chiar și la colțuri, unde nu sunt geamuri. „Oamenii sunt obișnuiți să stea acolo și să pună pantofii pe fațadă. Scopul lor este de a proteja fațada, ca acest centru să arate cât de cât civilizat. Eu mă văd perfect îndreptățit să le pun. Deja este murdărit și a fost zugrăvit de trei săptămâni. Aș ruga Primăria să pună bănci. Toată lumea confundă fațada cu băncile. Fiind clădire istorică, totul este foarte scump. Numai pentru documentația dosarul aferent autorizației de construcție, când s-a schimbat panoul publicitare din Billa în Carrefour și reparația fațadei, s-a plătit 13.000 de lei, ceea ce este foarte, foarte mult”, spune proprietarul clădirii în care se află supermarket-ul.
„Noi și Vlad Țepeș”
Sibienii, nu par deloc a fi încântați de aceste „metode de apărare”. Ba mai mult, le văd primejdioase. „Mi se pare foarte urât. Nu am mai văzut așa ceva nicăieri. Probabil că le-au pus ca să nu stea lumea în fund. Totuși, este Centrul Istoric, nu putem apela la astfel de tertipuri. Dacă voiau să evite acest lucru, puteau să pună flori. Ce frumos era. Iar, iarna, să pună brăduți sau ornamente în conformitate cu anotimpul. Dacă nu au cunoștințe de redecorare, să întrebe pe cineva avizat”, spune o sibiancă în vârstă de 60 de ani.
Sebastian consideră aceste țepe foarte periculoase. „Astfel de metehne învechite sunt cel puțin jenante, sunt un pericol pentru copii, eu fiind părinte a doi copii. În plus, arată și rău”.
Și Rareș, un tânăr în vârstă de 27 de ani spune că nu le vede locul. „Totuși, trebuie să ne amintim că în 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană și noi cum ne primim turiștii? Cu țepi. Noi și Vlad Țepeș”, spune el contrariat.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Piata Mare , Turnul Sfatului , centrul istoric , Centrul Vechi , Și Rareș , Vlad Țepeș , Capitala Culturală Europeană , Pe Nicolae Bălcescu
Vizualizari: 10664
Ultimele comentarii
Acum 14 minute
Horea @Un sibian
Acum 21 minute
Mihai
Acum 24 minute
Troll E. Buzu
Acum 32 minute
Hehe
Acum 51 minute
Lucy