Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

Târgul romilor: Noaptea dorm pe jos, în Casa Artelor, ziua vând blide și poze la minut

Târgul romilor: Noaptea dorm pe jos, în Casa Artelor, ziua vând blide și poze la minut

Piața Mică a prins peste noapte culoare. Și nu, nu e din cauza schimbării anotimpului. În fiecare centimetru zace câte-un obiect aurit, poleit sau ruginit. Iar fustele pirandelor de la roșu aprins, până la verde îți sar în ochi fără să vrei. Și toate acestea, după ce și-au odihnit oasele în Casa Artelor, înfofoliți în pături și țoale. După cum poate v-ați dat deja seama vorbim despre Târgul Meșteșugăresc al romilor. Începând de astăzi, până duminică, își expun „marfa” spre vânzare. Însă nu e ca la supermarket, ci negociază cu tine de pleci acasă cu trei ibrice și 10 linguri, nicidecum cu șase farfurii cum ai fi vrut.

Încă de aseară, participanții la târg s-au instalat în oraș. Însă, nu și-au luat cazare pe la vreun hotel sau pensiune, ci și-au întins patul direct în holul de la Casa Artelor. Și-au adus cu ei pături și haine groase și au așteptat ivirea zorilor, ca să se apuce de treabă.

targul romilor Foto: Gabriel George

Dacă în alți ani vorbeam despre un haos aranjat, în care meșteșugarii erau într-o anumită zonă a pieței și comercianții de kitsch-uri în alta, acum totul este o harababură. La nici doi metri de unde se vând prăjituri, întâlnim haine, portofele și genți. Însă, elementul nou al târgului o constituie „pozele magnetice”. Pe un panou, ce e de fapt o bucată de tablă, stau lipite câteva poze, alături de textul „Poze magnetice la minut. 10 lei”.

targul romilor (18)

N-am putut fi indiferentă la asemenea „fiță” a târgului și mi-am făcut și eu. „Da cum să nu, domnișoară. Acușica facem poza”, îmi spune un băiat ce nu avea mai mult de 23 de ani. Dar nu era singur. Era, cred eu, cu părinții. Își pregătește aparatul, îmi zice să stau într-un loc și gata. Îmi face o poză. Dar mai face una și încă una. Vine și-mi arată. Toate erau arse, din cauza luminii. „Hai aici la umbră. Sigur iese”. Nici una nici două, mă pozează în fața unei dubițe. Deja îmi pierdusem răbdarea. Venise și tatăl lui. „Hai că fac eu, te ajut”. Dar am zic că e în regulă și că rămâne aceea.

21277695_1602888139734158_985400531_o

Scoate cardul din paratul foto, îl introduce într-o altă mașinărie ce era pe tarabă și aștept să-mi printeze poza. „Ăsta e un actor din filmele turcești”, zice bărbatul cu mustață și arată cu mâna pe poza din mijlocul panoului. Mă uit cu jumătate de zâmbet și zice „E fimi-o, dar e frumușel” și arată spre cel care mi-a făcut poza. După câteva minute, mi-am primit poza. Cam neclară, cei drept. Întreb de bon, băiatul dă dezaprobator din cap și-mi zice „N-am pentru așa ceva”. Deși am vrut să-mi fac poză la minut, a fost nevoie de cel puțin 15.

targul romilor (10)

Bag repede poza în geantă, ca să nu o mai vadă nimeni și mă plimb printre tarabe. Nimic nou. Aceleași obiecte, vase și haine. Ii-le și gențile sunt la putere. La 50 de lei fiecare. Portofele la 10 și bijuterii „din aur” câte vezi cu ochii. „10 lei bucata. Orice găsești”, zice un bărbat ce vindea argintării vechi. „Dar pentru tine, am altceva. Uite aici, pe taraba asta, lănțișoare și brățări noi și lucioase”. Încuviințez din cap și plec.

targul romilor (11)

Și cum pe la tarabe am văzut cum stă treaba, mă îndrept spre partea meșteșugarilor. Nici nu apuc să mă familiarizez cu locul că îmi sare în față un bărbat cu mustața răsucită, undeva la vreo 35-40 de ani. „Hai ia un ibric. Ți-l las la 150 de lei. Face cafeaua spumă mai ceva ca laptele”. Văd că deasupra cortului are o diplomă pe care scrie locul 1. Îmi zice că a participat la multe concursuri, iar în 2009 a luat locul 1. „Sunt cel mai bun de acolo, domnișoară. Lucrez cu bulibașa. La un ibric lucrez o săptămână, la cazanele de țuică și câte o lună. Nu prea vând, dar oricum am venit pentru Cioabă, este o onoare pentru mine că m-a invitat aici”. Dau să plec, dar nu înainte de a-i face o poză. „Poza asta o să-ți poarte noroc. Acum, dă-mi câțiva lei, așa de noroc. Să-mi iau și eu o bere, că e cald”.

targul romilor (9)

Cazanele de țuică le vinde cu 3000 de lei, însă dacă e mai mare, poate depăși prețul. În apropierea lui, era o tarabă la care se târguiau două doamne. Își cumpărau flori artificiale.

20170901_124013

targul romilor (14) targul romilor (2) targul romilor (3) targul romilor (5) targul romilor (8)

targul romilor

targul romilor piata mica

Comentarii

10 comentarii

€€€€€€

Acum 4 ani

N-au ce cauta intr-un centru istoric, frecventat de turisti, cat nu exista ORGANIZARE !!! Primaria sau institutia abilitata trebuie sa le impuna ordine ! De la astia n-am asteptari, ii stim cu totii cum sunt. Sa dormi pe jos in spatiul public, eu daca dorm pe jos banuiesc ca ma ridica politia, sa atarni covoare de balustrada, nu e chiar un festival, degraba un kitch ordinar Parca Primaria pentru terase, pana la festivaluri, impune anumite norme , umbrele de o anume tonalitate, casute, racordare curent, etc. Daca nu au bani, sau nu vor sa fie un targ civilizat, atunci sa-i mute !!! Asta arata a bazar/obor, nu centru istoric.
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 4 ani

''Ii-le și gențile sunt la putere.'' ?!! V-a tulburat rau de tot balaoachesu' !
Raspunde

adica?

Acum 4 ani

"Piața Mică a prins peste noapte culoare". Corect! Culoarea neagra.
Raspunde

€€€€€€

Acum 4 ani

PS negru si alb, nu sunt culori, sunt tonuri ! Lumina - umbra, combinat creeaza gri. De asta TV -ul era ''alb-negru'', si nu TV in 2 culori ;)
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

nu negru!! cacaniu!!
Raspunde

Baronul

Acum 4 ani

Sibiul cu permanentele sale programe si intruniri devine tot mai mult un oras de circ cu evenimente ieftine - care asa nu mai poate fi luat in considerare ca oras european cu orientare spre occident !
Raspunde

SMDick

Acum 4 ani

Esti ala din Brasov.... Invidiosule!!
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Scurt: TIGANIE!
Raspunde

GRIGORE MANEA

Acum 4 ani

TARGUL ROMILOR= TIGANIE CURATA! PARDON: TIGANIE IMPUTITA!
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 4 ani

Lasze mou, se sa simte bine tuate lume!....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus