Peste două zile, mai precis joi, 21 septembrie, de la ora 18, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Poezie de la Sibiu (Poets in Transylvania, cum e el denumit pentru străini). Vor participa poeți din vreo 15 țări, din Europa și din afara ei, vor avea loc dezbateri de poezie pe tema Artă și acțiune socială (la care, pe lângă poeții invitați, vor participa și artistul vizual Dan Perjovschi, și regizorul Radu Nica), poeții din Tabăra de Poezie Tânără a Festivalului vor scrie pe Zidul lui Dan Perjovschi de la Teatrul „Radu Stanca” hai-ku-uri inspirate din desenele lui.
E, după cum se vede, un festival frumos, construit după modelul celor mai bune festivaluri de literatură europene pe care le-am văzut în ultimul deceniu. L-am început la Revista Transilvania, apoi, când aceasta a fost trecută la Biblioteca Județeană ASTRA, l-am continuat cu ajutorul Bibliotecii - iar acum construim această a cincea ediție (cea mai amplă de până acum) la Muzeul ASTRA, cu ajutorul Primăriei Sibiu (prin Agenda culturală) și al Universității „Lucian Blaga”. După cum se vede din această simplă înșiruire, e nevoie de colaborarea a multe instituții pentru ca un festival internațional de literatură să poată exista. Le mulțumesc aici tuturor - Sibiul, cu enorma lui tradiție literară, merită din plin un astfel de festival.
Nu se cade să laude festivalul tocmai cei care îl construiesc. Împreună cu Vlad Pojoga și cu Dragoș Varga, ne-am bucurat de fiecare dată ca de un succes propriu atunci când cineva a avut cuvinte bune despre el (și, slavă Domnului, de la Lloyd Schwartz & Gokcenur Celebioglu până la Mircea Cărtărescu & Florin Iaru, au vorbit apreciativ despre el destui mari poeți). Vreau să spun aici numai atât: m-am bucurat cel mai mult să văd crescând în Sibiu un public al Festivalului. De la mâna de oameni de la primele ediții, am ajuns la cea din urmă să fim peste o sută de oameni la fiecare lectură. Nu umpli un stadion sau o piață cu 100 sau 150 de oameni, firește; dar știu din proprie experiență că la cele mai bune și mai mari festivaluri europene, publicul nu e mai numeros și nici mai conaisseur decât cel din Sibiu. Poezia a fost dintotdeauna o artă de avangardă, publicul ei a fost mereu restrâns; însă, așa cum arată finanțistul Jacques Attali în Scurtă istorie a viitorului, acele comunități în care poezia a mers bine au fost eficiente și pe plan economic - creativitatea lingvistică s-a transferat subtil și în aceea industrială și economică. Găsesc că exemplul Sibiului, în care maturizarea publicului de literatură coincide cu maturizarea economică, susține din plin teza lui Attali (nu degeaba i-au cerut consultanță diverși președinți francezi, de la Mitterand la Hollande).
Însă nu despre economie va fi vorba la festival - ci despre poezie. Vă aștept la lecturile din fiecare seară de joi până sâmbătă, pentru a vedea împreună cât de polifonică și de inventivă e această artă cu public atât de mic - dar interesată până la manie de supraviețuirea umanului din noi. Kafka scria undeva o frază bizară, în care spunea că poetul e un chinez care se întoarce acasă; nu cred că înțeleg prea exact ce voia să spună. Dar știu pertinamente că, pe de altă parte, poezia e arta care învață umanul din noi să se întoarcă mereu acasă. Fără greș.
Iar Sibiul e un acasă ideal al poeziei. De oriunde ar fi ea. Veniți la lecturile Festivalului - și vă veți convinge.
P.S. Copiez aici afișul Festivalului, precum și programul lecturilor publice & al dezbaterilor.
Joi, 21 septembrie, ora 18
Muzeul Astra, Piața Mică nr. 11 – Casa Hermes, Sala Cinema
Deschiderea oficială a Festivalului
Prezentarea invitaților
Lecturi de poezie:
Gokcenur C. (Turcia)
Silke Scheuermann (Germania)
Claudiu Komartin (România)
Tara Skurtu (Statele Unite)
Ana Pepelnik (Slovenia)
Rubén Martín (Spania)
Inge Braeckman (Belgia)
Performance poetic: „Trenul cu două locomotive”
Un spectacol după poeme de Iustin Panța
Scenariu, performance și regie: Charlie Fălămaș
Vineri, 22 septembrie, ora 11
Librăria Habitus, Piața Mică
Masă rotundă: Artă și acțiune socială
Discuții cu poeții invitați
Participă Dan Perjovschi (artist vizual) & Radu Nica (regizor)
Sesiune finală de întrebări din partea publicului
Vineri, 22 septembrie, ora 18
Catedrala Evanghelică, Piața Huet
Intro muzical de Claudiu Conț (chitară)
Lecturi de poezie:
Begoña Callejon (Spania)
Lloyd Schwartz (Statele Unite)
Vasilis Amanatidis (Grecia)
Nora Iuga (România)
Tiberiu Neacșu (România)
Renata Morresi (Italia)
Stéphane Lambion (Franța)
Sâmbătă, 23 septembrie, ora 11
Zidul lui Dan Perjovschi, Teatrul „Radu Stanca”
Poeții tineri scriu pe Zidul lui Dan Perjovschi
hai-ku-uri compuse după imaginile lui
Sâmbătă, 23 septembrie, ora 18
Librăria Habitus, Piața Mică
Lecturi de poezie:
Svetlana Cârstean (România)
Johannes Heldén (Suedia)
Ziba Karbassi (Iran/Marea Britanie)
Marcin Baran (Polonia)
Péter Závada (Ungaria)
Ana Donțu (România)
Jason Nelson (Australia)
Închiderea oficială a Festivalului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Muzeul Astra , Piața Huet , Dan Perjovschi , Biblioteca Județeană , marea britanie , Statele Unite , Piața Mică , Casa Hermes , Festivalului Internaţional , Lucian Blaga , Iustin Panța , Mircea Cărtărescu , Dragoș Varga , Claudiu Komartin , Radu Stanca , Iar Sibiul , Libraria Habitus , Primăriei Sibiu , Charlie Fălămaș , Catedrala Evanghelică , Florin Iaru , Poets în Transylvania , Jacques Attali , Radu Nica , cnm astra , Svetlana Cârstean , Ana Donţu , Gokcenur Celebioglu , Lloyd Schwartz , Nora Iuga , Sala Cinema , Stéphane Lambion , Ana Pepelnik , Begoña Callejon , Claudiu Conț , Vlad Pojoga , Inge Braeckman , Jason Nelson , Johannes Heldén , Marcin Baran , Participă Dan Perjovschi , Péter Závada , Renata Morresi , Rubén Martín , Silke Scheuermann , Tara Skurtu , Tiberiu Neacșu , Vasilis Amanatidis , Ziba Karbassi , Poezie Tânără , Festivalul Internațional de Po
Vizualizari: 4672
Ultimele comentarii
Acum 59 minute
Sibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 2 ore
Aurel Metrescu
Acum 2 ore
Hermannstädter