Sâmbătă,
24.02.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu, ediția a V-a. Sibiul - Casă a poeziei

Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu, ediția a V-a. Sibiul - Casă a poeziei

Peste două zile, mai precis joi, 21 septembrie, de la ora 18, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Poezie de la Sibiu (Poets in Transylvania, cum e el denumit pentru străini). Vor participa poeți din vreo 15 țări, din Europa și din afara ei, vor avea loc dezbateri de poezie pe tema Artă și acțiune socială (la care, pe lângă poeții invitați, vor participa și artistul vizual Dan Perjovschi, și regizorul Radu Nica), poeții din Tabăra de Poezie Tânără a Festivalului vor scrie pe Zidul lui Dan Perjovschi de la Teatrul „Radu Stanca” hai-ku-uri inspirate din desenele lui.

E, după cum se vede, un festival frumos, construit după modelul celor mai bune festivaluri de literatură europene pe care le-am văzut în ultimul deceniu. L-am început la Revista Transilvania, apoi, când aceasta a fost trecută la Biblioteca Județeană ASTRA, l-am continuat cu ajutorul Bibliotecii - iar acum construim această a cincea ediție (cea mai amplă de până acum) la Muzeul ASTRA, cu ajutorul Primăriei Sibiu (prin Agenda culturală) și al Universității „Lucian Blaga”. După cum se vede din această simplă înșiruire, e nevoie de colaborarea a multe instituții pentru ca un festival internațional de literatură să poată exista. Le mulțumesc aici tuturor - Sibiul, cu enorma lui tradiție literară, merită din plin un astfel de festival.

Nu se cade să laude festivalul tocmai cei care îl construiesc. Împreună cu Vlad Pojoga și cu Dragoș Varga, ne-am bucurat de fiecare dată ca de un succes propriu atunci când cineva a avut cuvinte bune despre el (și, slavă Domnului, de la Lloyd Schwartz & Gokcenur Celebioglu până la Mircea Cărtărescu & Florin Iaru, au vorbit apreciativ despre el destui mari poeți). Vreau să spun aici numai atât: m-am bucurat cel mai mult să văd crescând în Sibiu un public al Festivalului. De la mâna de oameni de la primele ediții, am ajuns la cea din urmă să fim peste o sută de oameni la fiecare lectură. Nu umpli un stadion sau o piață cu 100 sau 150 de oameni, firește; dar știu din proprie experiență că la cele mai bune și mai mari festivaluri europene, publicul nu e mai numeros și nici mai conaisseur decât cel din Sibiu. Poezia a fost dintotdeauna o artă de avangardă, publicul ei a fost mereu restrâns; însă, așa cum arată finanțistul Jacques Attali în Scurtă istorie a viitorului, acele comunități în care poezia a mers bine au fost eficiente și pe plan economic - creativitatea lingvistică s-a transferat subtil și în aceea industrială și economică. Găsesc că exemplul Sibiului, în care maturizarea publicului de literatură coincide cu maturizarea economică, susține din plin teza lui Attali (nu degeaba i-au cerut consultanță diverși președinți francezi, de la Mitterand la Hollande).

Însă nu despre economie va fi vorba la festival - ci despre poezie. Vă aștept la lecturile din fiecare seară de joi până sâmbătă, pentru a vedea împreună cât de polifonică și de inventivă e această artă cu public atât de mic - dar interesată până la manie de supraviețuirea umanului din noi. Kafka scria undeva o frază bizară, în care spunea că poetul e un chinez care se întoarce acasă; nu cred că înțeleg prea exact ce voia să spună. Dar știu pertinamente că, pe de altă parte, poezia e arta care învață umanul din noi să se întoarcă mereu acasă. Fără greș.

Iar Sibiul e un acasă ideal al poeziei. De oriunde ar fi ea. Veniți la lecturile Festivalului - și vă veți convinge.

 

P.S.  Copiez aici afișul Festivalului, precum și programul lecturilor publice & al dezbaterilor.

 

afis festival

Joi, 21 septembrie, ora 18

Muzeul Astra, Piața Mică nr. 11 – Casa Hermes, Sala Cinema

 

Deschiderea oficială a Festivalului

Prezentarea invitaților

 

Lecturi de poezie:

Gokcenur C. (Turcia)

Silke Scheuermann (Germania)

Claudiu Komartin (România)

Tara Skurtu (Statele Unite)

Ana Pepelnik (Slovenia)

Rubén Martín (Spania)

Inge Braeckman (Belgia)

 

Performance poetic: „Trenul cu două locomotive”

Un spectacol după poeme de Iustin Panța

Scenariu, performance și regie: Charlie Fălămaș

 

 

 

Vineri, 22 septembrie, ora 11

Librăria Habitus, Piața Mică

 

Masă rotundă: Artă și acțiune socială

Discuții cu poeții invitați

Participă Dan Perjovschi (artist vizual) & Radu Nica (regizor)

Sesiune finală de întrebări din partea publicului

 

 

Vineri, 22 septembrie, ora 18

Catedrala Evanghelică, Piața Huet

 

Intro muzical de Claudiu Conț (chitară)

 

Lecturi de poezie:

Begoña Callejon (Spania)

Lloyd Schwartz (Statele Unite)

Vasilis Amanatidis (Grecia)

Nora Iuga (România)

Tiberiu Neacșu (România)

Renata Morresi (Italia)

Stéphane Lambion (Franța)

 

 

 

Sâmbătă, 23 septembrie, ora 11

Zidul lui Dan Perjovschi, Teatrul „Radu Stanca”

 

Poeții tineri scriu pe Zidul lui Dan Perjovschi

hai-ku-uri compuse după imaginile lui

 

 

Sâmbătă, 23 septembrie, ora 18

Librăria Habitus, Piața Mică

 

Lecturi de poezie:

Svetlana Cârstean (România)

Johannes Heldén (Suedia)

Ziba Karbassi (Iran/Marea Britanie)

Marcin Baran (Polonia)

Péter Závada (Ungaria)

Ana Donțu (România)

Jason Nelson (Australia)

 

Închiderea oficială a Festivalului

 

 

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

Ion Pop

Acum 6 ani

Bani publici aruncați pe geam. Vor participa cativa oameni, se vor laudă ei intre ei, apoi organizatorii se vor plimba pe la ceilalți participanți pe gratis. In acest timp in Sibiu străzile de pământ raman la fel, la Ulbs se plătesc 5 lei brut pe ora iar spitalul e jalnic. Sigur ca cu banii de festival nu se puteau repara toate astea, dar oare e moral sa ne ținem e poezie ca altii sa aibe motiv de plimbare? Intreb doar...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

drumu de pământ

Acum 6 ani

cu banii pentru un festival cultural asfaltezi un metru de stradă, nea caisă. iar copiii lu matale poate vor înțelege, dacă ajung vreodată pe la aşa ceva, şi altceva în afară de tot ceea ce ține de burtă şi de cur
Raspunde

Ion Pop

Acum 6 ani

Esti un prost. Punct!
Raspunde

///

Acum 6 ani

drumule,, la festivaluri ca acesta se beas si se fumeaza... de unde atata educatie? Poate [pt. copiii lu matale, pt. ai mei, nu...
Raspunde

poetasul

Acum 6 ani

Programul ca programul, dar beutura???
Raspunde

mr. kalm

Acum 6 ani

desfrâu! Sodoma și Gomora! :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus