Nevinovat, condamnat ”pe degeaba”, ”pâinea lui Dumnezeu” sunt câteva din vorbele celor aproape 200 de enoriași din toată țara, veniți la Sibiu pentru a-și arăta susținerea față de Cristian Pomohaci. Acesta a sosit marți dimineața la Mitropolia Sibiului, unde se judecă apelul său împotriva deciziei de excludere din rândul preoțimii, hotărâre luată de Arhiepiscopia din Alba Iulia. Pomohaci, fostul preot din Moșuni (jud. Mureș) este cercetat de procurori pentru corupere de minori în scopuri sexuale.
Dintr-un SUV înmatriculat în Cluj și pe ale cărui numere apare combinația ”DUH”, Cristian Pomohaci a coborât cu 15 minute înainte de ora nouă a zilei de marți. Rapid și, inițial, cu zâmbetul pe buze, Pomohaci a intrat în clădirea Arhiepiscopiei Sibiului fără să dea vreo declarație și lăsându-și avocata la volanul mașinii cu motorul pornit.
În urma lui Pomohaci au încercat să ajungă și câțiva credincioși, postați vreme îndelungată în poarta Catedralei Mitropolitane. Sunt zece și sunt tocmai din Borșa, județul Maramureș, de unde s-au pus pe drum de luni seara, de la ora 11:00. De dimineață, de la ora 05:00, cei zece maramureșeni așteaptă lângă catedrală. ”În 5 mai 2010 spune că s-a dus bolnav de cangrenă la piciorul stâng. „Și cu rugăciunile și cu postul pe care mi le-au dat părintele Cristian, azi sunt aici să îl susțin, cu amândouă picioarele. Am fost la el la Moșuni și Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunileׅ. Eu nu cred nicio acuzație, cât am fost acolo, șapte ani și câteva luni, auzeam ceva, vedeam ceva. Nicio acuzație”, povestește Grigore Danciu, de 74 de ani.
Alături de cei zece maramureșeni, însă, au venit în continuu enoriași. Nu toți enoriașii au fost dispuși să vorbească despre motivul venirii. „Noi am venit să vedem Sibiul, dom’le“, răspunde o femeie cu broboadă, care își acoperă fața cu o umbrelă. La fel ca și ceilalți, femeia a intrat în catedrală, unde susținătorii lui Pomohaci s-au organizat și și-au trecut numele în tabele. Mai apoi au ieșit în curtea catedralei, unde s-au așezat în cerc și au început să citească, în liniște, din cărți de rugăciuni.
Și pro, și contra
Toți cei care au venit să îl susțină pe Cristian Pomohaci, și al căror număr a ajuns către 200, cred cu tărie în nevinovăția acestuia. ”Preotului credeți că i-ar fi îngăduit Dumnezeu să pună mâna pe Sfântul Potir dacă face un asemenea păcat? E strigător la cer, preotul e alesul lui Dumnezeu. Eu cred că părintele este nevinovat și îl tăvălește prin noroi. Să îmi zică mie că sunt lesbiană, cum să spun eu că nu sunt lesbiană? Sunt niște acuze scârboase. Eu cred că Dumnezeu din cer va face dreptate și nu îi lasă nepedepsiți pe ticăloșii care îi tăvălesc pe preot prin noroi nevinovat. Îmi doresc să revină unde își are locul, unde îi este menirea”, spune o femeie, deranjată de „tămâia Satanei“ fumată de unul dintre ziariștii care o filmau.
Alături de enoriașii din țară a venit și un grup de credincioși din Șeica Mare. ”Pentru noi o fost pita lui Dumnezău. Și pentru mine, că am fost operat la inimă, și nevastă-mea o fost la el, băiatul, noră-mea, toți am fost la el. Foarte cumsecade și foarte bun. De ce o făcut Irineu (arhiepiscopul din Alba Iulia – n.r.) lucrul acesta și pentru ce?”, se întreabă un pensionar din Șeica Mare. Alături de el, soția lui dă vina pe jurnaliști pentru tot ceea ce s-a întâmplat. „Nevinovat, e condamnat pe degeaba. Numai bine a făcut părintele la toată lumea, părintele Cristian de la Moșuni. Dumnezeu să îl întărească și să îi dea putere să ducă mocirla în care l-au băgat ziariștii. Dumnezău să ajute pentru dreptatea care trebuie să se facă“, se roagă cu ochii închiși femeia, lăsându-se filmată de cameramani.
Printre trecători, însă, opiniile diferă. „Este preot și ar trebui să dea exemplu moral. Trebuie judecat și să fie dat afară”, spune, spre exemplu, o femeie care susține că este ortodoxă. Afirmațiile îi sunt susținute și de alți sibieni care își fac cruce trecând prin dreptul catedralei.
Decizia de la Sibiu va putea fi contestată
Apelul formulat de Cristian Pomohaci împotriva excluderii sale din rândurile preoțimii este judecat de Consistoriul mitrpolitan, care este format din cinci membri. Este vorba de câte un preot reprezentant al fiecărei eparhii din Mitropolia Ardealului: Arad, Covasna-Harghita, Deva, Alba și Sibiu. „Cine poate ști cât va dura judecata? Consistoriul va fi cel care va hotărî. Depinde și de mărturiile și dovezile care sunt aduse, rămâne să vedem ce se întâmplă în desfășurare”, spune Corneliu Voinea, consilier în cadrul Mitropoliei Ardealului. Decizia de la Sibiu poate fi contestată la Patriarhie.
foto Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Alba Iulia , Mitropolia Ardealului , Mitropoliei Ardealului , Silvana Armat , Arhiepiscopiei Sibiului , Șeica Mare , Sfântul Potir , Catedralei Mitropolitane , Preotul Ioan Sârbu , Pentru Sibiu , Corneliu Voinea , caterisit , Grigore Danciu , Mitropolia Sibiului , Cristian Pomohaci
Vizualizari: 4606
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
Adina
Acum 2 ore
HellTown
Acum 2 ore
Ionica vecinu
Acum 2 ore
Casian