Joi,
29.09.2022
Ceata
Acum
10°C

FOTO VIDEO Pomohaci a venit la Sibiu să fie reprimit în preoție. 200 de enoriași se roagă alături de el

FOTO VIDEO Pomohaci a venit la Sibiu să fie reprimit în preoție. 200 de enoriași se roagă alături de el

Nevinovat, condamnat ”pe degeaba”, ”pâinea lui Dumnezeu” sunt câteva din vorbele celor aproape 200 de enoriași din toată țara, veniți la Sibiu pentru a-și arăta susținerea față de Cristian Pomohaci. Acesta a sosit marți dimineața la Mitropolia Sibiului, unde se judecă apelul său împotriva deciziei de excludere din rândul preoțimii, hotărâre luată de Arhiepiscopia din Alba Iulia. Pomohaci, fostul preot din Moșuni (jud. Mureș) este cercetat de procurori pentru corupere de minori în scopuri sexuale.

pomohaci

Dintr-un SUV înmatriculat în Cluj și pe ale cărui numere apare combinația ”DUH”, Cristian Pomohaci a coborât cu 15 minute înainte de ora nouă a zilei de marți. Rapid și, inițial, cu zâmbetul pe buze, Pomohaci a intrat în clădirea Arhiepiscopiei Sibiului fără să dea vreo declarație și lăsându-și avocata la volanul mașinii cu motorul pornit.

DSC_0511

 

În urma lui Pomohaci au încercat să ajungă și câțiva credincioși, postați vreme îndelungată în poarta Catedralei Mitropolitane. Sunt zece și sunt tocmai din Borșa, județul Maramureș, de unde s-au pus pe drum de luni seara, de la ora 11:00. De dimineață, de la ora 05:00, cei zece maramureșeni așteaptă lângă catedrală. ”În 5 mai 2010 spune că s-a dus bolnav de cangrenă la piciorul stâng. „Și cu rugăciunile și cu postul pe care mi le-au dat părintele Cristian, azi sunt aici să îl susțin, cu amândouă picioarele. Am fost la el la Moșuni și Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunileׅ. Eu nu cred nicio acuzație, cât am fost acolo, șapte ani și câteva luni, auzeam ceva, vedeam ceva. Nicio acuzație”, povestește Grigore Danciu, de 74 de ani.pomohaci (14)

Alături de cei zece maramureșeni, însă, au venit în continuu enoriași. Nu toți enoriașii au fost dispuși să vorbească despre motivul venirii. „Noi am venit să vedem Sibiul, dom’le“, răspunde o femeie cu broboadă, care își acoperă fața cu o umbrelă. La fel ca și ceilalți, femeia a intrat în catedrală, unde susținătorii lui Pomohaci s-au organizat și și-au trecut numele în tabele. Mai apoi au ieșit în curtea catedralei, unde s-au așezat în cerc și au început să citească, în liniște, din cărți de rugăciuni.

pomohaci (2)

pomohaci (13) pomohaci (16)

Și pro, și contra

Toți cei care au venit să îl susțină pe Cristian Pomohaci, și al căror număr a ajuns către 200, cred cu tărie în nevinovăția acestuia. ”Preotului credeți că i-ar fi îngăduit Dumnezeu să pună mâna pe Sfântul Potir dacă face un asemenea păcat? E strigător la cer, preotul e alesul lui Dumnezeu. Eu cred că părintele este nevinovat și îl tăvălește prin noroi. Să îmi zică mie că sunt lesbiană, cum să spun eu că nu sunt lesbiană? Sunt niște acuze scârboase. Eu cred că Dumnezeu din cer va face dreptate și nu îi lasă nepedepsiți pe ticăloșii care îi tăvălesc pe preot prin noroi nevinovat. Îmi doresc să revină unde își are locul, unde îi este menirea”, spune o femeie, deranjată de „tămâia Satanei“ fumată de unul dintre ziariștii care o filmau.

pomohaci (8)

Alături de enoriașii din țară a venit și un grup de credincioși din Șeica Mare. ”Pentru noi o fost pita lui Dumnezău. Și pentru mine, că am fost operat la inimă, și nevastă-mea o fost la el, băiatul, noră-mea, toți am fost la el. Foarte cumsecade și foarte bun. De ce o făcut Irineu (arhiepiscopul din Alba Iulia – n.r.) lucrul acesta și pentru ce?”, se întreabă un pensionar din Șeica Mare. Alături de el, soția lui dă vina pe jurnaliști pentru tot ceea ce s-a întâmplat. „Nevinovat, e condamnat pe degeaba. Numai bine a făcut părintele la toată lumea, părintele Cristian de la Moșuni. Dumnezeu să îl întărească și să îi dea putere să ducă mocirla în care l-au băgat ziariștii. Dumnezău să ajute pentru dreptatea care trebuie să se facă“, se roagă cu ochii închiși femeia, lăsându-se filmată de cameramani.

pomohaci (10)

Printre trecători, însă, opiniile diferă. „Este preot și ar trebui să dea exemplu moral. Trebuie judecat și să fie dat afară”, spune, spre exemplu, o femeie care susține că este ortodoxă. Afirmațiile îi sunt susținute și de alți sibieni care își fac cruce trecând prin dreptul catedralei.

 

Decizia de la Sibiu va putea fi contestată

Apelul formulat de Cristian Pomohaci împotriva excluderii sale din rândurile preoțimii este judecat de Consistoriul mitrpolitan, care este format din cinci membri. Este vorba de câte un preot reprezentant al fiecărei eparhii din Mitropolia Ardealului: Arad, Covasna-Harghita, Deva, Alba și Sibiu. „Cine poate ști cât va dura judecata? Consistoriul va fi cel care va hotărî. Depinde și de mărturiile și dovezile care sunt aduse, rămâne să vedem ce se întâmplă în desfășurare”, spune Corneliu Voinea, consilier în cadrul Mitropoliei Ardealului. Decizia de la Sibiu poate fi contestată la Patriarhie.

foto Silvana Armat

pomohaci pomohaci (2) pomohaci (15) pomohaci (17) pomohaci (1) pomohaci (3) pomohaci (11) pomohaci (13)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

idgaf

Acum 5 ani

@autor: lapte ani sunt 7 ani? sau inseamna altceva?
Raspunde

loredana

Acum 5 ani

SA NU MAI SLUJEASCA DELOC-INCHIS.NU SE FACE ASA CEVA,CUM SA MAI AI INCREDERE IN PREOTII SI SA MAI MERGI SI LA BISERICA SA TE MAI ROGI SI SA TE MAI SI SPOVEDESTI LA HOTII ASTIA...
Raspunde

un_cititor

Acum 5 ani

Ai avut vreodata incredere in popi? Atunti imi este mila de tine.....
Raspunde

loredana

Acum 5 ani

bineinteles ca NU
Raspunde

///

Acum 5 ani

Nu mai judecati, mai, ca poate sunteti mai pacatosi ca el... L-ati vazut abuzand un copil? Vorbiti tot i plus..
Raspunde

streza SB66DUH

Acum 5 ani

biserica in sine e o prostie. se imbogatesc toti burtosii pe seama prostilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus