Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

La loc comanda: contractul de sortare a deșeurilor nu se mai reziliază ”pe motiv” de 7,4 milioane de lei

La loc comanda: contractul de sortare a deșeurilor nu se mai reziliază ”pe motiv” de 7,4 milioane de lei

Proiectul referitor la rezilierea contractului cu asocierea care operează stațiile de sortare și compost în cadrul proiectului de colectare selectivă a deșeurilor va fi retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Sibiu. La cererea primarilor, ADI Eco Sibiu nu va mai fi de acord cu încetarea contractului ”cu acordul părților”, iar dacă asocierea Brantner Environment – Schuster & Co Ecologic vrea să renunțe la contract, le va fi cerută garanția de bună execuție, în valoare de 7,4 milioane de lei. Cel mai probabil, urmează procese.

La o zi după ce pe site-ul Consiliului Județean Sibiu a fost publicat proiectul de hotărâre referitor la încetarea contractului cu cei de la Brantner și obligarea acestora să mai opereze stațiile încă 90 de zile de la reziliere, primarii din județ s-au reunit în ședință. Aceasta a fost prilejuită de organizarea unei adunări generale a asociaților din cadrul Asociației de dezvoltare intercomunitară (ADI) Eco Sibiu, prin care aleșilor locali li s-a cerut acordul pentru încetarea contractului cu asocierea Brantner Environment – Schuster & Co Ecologic, prin acordul părților. Primarii, însă, au respins această propunere venită în urma negocierilor dintre executivul ADI Eco și cei de la Brantner. „Noi nu am avut o problemă cu rezilierea în sine, am avut o problemă cu modalitatea de reziliere. Adică, nu putem pe ca în urma unui contract care știm că nu s-a derulat corect, să le dăm înapoi garanția de bună execuție. Pentru că e ușor penală o astfel de situație. Prin urmare, nimeni nu a fost de acord și s-a convenit că nu suntem cu acordul părților, chiar dacă ajungem în Justiție și acolo să se decidă“, a declarat unul din aleșii care a participat la AGA ADI Eco Sibiu, ce a avut loc în după-amiaza zilei de joi.

Proces. Cel mai probabil

Președinta Consiliului Județean Sibiu și, totodată, președinta ADI Eco Sibiu, Daniela Cîmpean, a confirmat pentru Turnul Sfatului decizia luată de primari. „Conform propunerii ADI Eco, încetarea contractului urma să fie făcută prin acordul părților, adică a UAT-urilor (unități teritorial-administrative – n.r.) și a Brantner-ului. În aceste condiții nu se reținea garanția de bună execuție. Cu primarii am avut chiar o adevărată dezbatere pe această temă, deoarece sunt avantaje și dezavantaje în ambele scenarii. Dacă reziliem contractul cu acordul părților, nu se încasează garanția de bună execuție, dar se rezolvă mai repede problema la stațiile de sortare și compost și putem demara mai repede procedurile pentru angajarea unui noi operator”, explică Daniela Cîmpean. Pe de altă parte, garanția de bună execuție (în proporție de 10% din valoarea contractului, adică 7,4 milioane de lei) a contat mai mult, în cele din urmă. „Pe de altă parte, au fost primari care au pus problema că în condițiile în care actualii operatori nu și-au făcut treaba – și există rapoarte de monitorizare în acest sens – nu le putem da garanția de bună execuție înapoi. Deci ambele scenarii au motive și pro și contra. La final s-a decis că nu se poate înceta prin acordul părților, deoarece Brantner-ul nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contract“, mai spune Daniela Cîmpean. Obligațiile la care aceasta face referire țin, de exemplu, de procesarea cu întârziere a deșeurilor biodegradabile în vederea producerii de compost sau numărul minim de angajați asumat prin contract.

Proiectul de pe ordinea de zi a Consiliului județean va fi retras, deoarece nu mai are obiect, din moment ce rezilierea contractului cu acordul părților a fost respinsă de asociații din cadrul ADI Eco Sibiu. ”Dacă cei de la Brantner vor rezilierea contractului, există și alte proceduri”, arată Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu.

Cel mai probabil, cei de la Brantner vor cere în instanță încetarea contractului, dar fără plata garanției de bună execuție. Reprezentanții asociației au anunțat că urmează a exprima un punct de vedere referitor la noua situație.

Cantități și investiții

Asocierea Brantner – Schuster & Co Ecologic a notificat încetarea contractului prin acordul părților în 24 august 2017. După preavizul de 30 de zile, în calitate de operatori de servicii publice și conform legislației în vigoare, asocierea celor două firme urma a opera stațiile de sortare mai urma a opera stațiile de sortare și compost de la Șura Mică, respectiv Cisnădie, încă 90 de zile. Prin urmare, până în 27 decembrie 2017, ADI Eco Sibiu ar fi trebuit să angajeze un nou operator în vederea sortării deșeurilor reciclabile și a producerii de compost din cele biodegradabile.

Motivele invocate de Brantner în solicitarea de încetare a contractului prin acordul părților țin de cantitățile de deșeuri reciclabile mult mai mici decât cele estimate inițial. Cum, în realitate, cantitățile s-au dovedit a fi la aproximativ 15% din estimări, cei de la Brantner au arătat că tariful de 157,45 de lei/tona de deșeu procesat este unul mult subdimensionat, activitatea firmelor implicate în proiect fiind pe pierdere. Cei de la Brantner au apreciat că un tarif corect pentru ei ar fi de minim 735/lei pe tona de deșeu procesat. În plus, stațiile de la Șura Mică (finalizate în 2015 din fonduri europene) ar avea nevoie de investiții suplimentare pentru a funcționa la parametri optimi. Iar dacă aceste investiții vor fi făcute din banii operatorilor, tariful calculat de Brantner era de 850 de lei/tona de deșeu procesat.

 

Citește și Colectarea selectivă: contractul pentru sortarea deșeurilor va fi reziliat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Anonymus

Acum 6 ani

După preavizul de 30 de zile, în calitate de operatori de servicii publice și conform legislației în vigoare, asocierea celor două firme urma a opera stațiile de sortare mai urma a opera stațiile de sortare și compost de la Șura Mică, respectiv Cisnădie, încă 90 de zile. corectorul de la acest ziar muirific a citit aceasta fraza sau a dat doar bifa de tipar... va si amar de ea jurnalistica :)) Traiane scrie mai simplu si pe intelesul tuturor si nu vei mai face astfel de gafe. Nu mai este domnul Roman sa iti corecteze materialele...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus