Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Tăriceanu îi scrie lui Iohannis: Eu susțin democrația. Dumneavoastră susțineți un sistem ocult de putere

Tăriceanu îi scrie lui Iohannis: Eu susțin democrația. Dumneavoastră susțineți un sistem ocult de putere

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, continuă seria atacurilor extrem de dure la adresa șefului statului, apelând, de data aceasta, la formula unei scrisori deschise. În text, liderul ALDE, trimis în judecată într-un dosar de corupție, vorbește despre „spectacolul televizat al cătușelor” și despre cum Klaus Iohannis ar încuraja „abuzurile și excesele unui sistem ocult de putere”.

Tăriceanu scrie că Iohannis stă în spatele sistemului ”pentru că este singura cale prin care considerați că veți câștiga al doilea mandat”, iar Guvernul Cioloș, promovat de președinte, ”a reprezentat un dezastru pentru România generat de incompetență și rea-voință”.

Scrisoarea integrală a lui Călin Popescu Tăriceanu:

„Domnule Președinte, nici un român nu este mulțumit să crească prețul la benzină și motorină, dar întrebarea pe care mi-o pun este de ce sunteți îngrijorat de soarta românilor doar când vă convine pentru a critica Guvernul. De ce ați tăcut mâlc atunci când eliminarea supraaccizei nu s-a regăsit în scăderea prețului la carburanți la început de 2017? Simplu: pentru că nu ați fi obținut nici un potențial beneficiu electoral, situându-vă pe aceeași poziție cu guvernul PSD-ALDE.

Ceea ce mi se pare mult mai grav, pentru că ține direct de responsabilitățile constituționale pe care le aveți, este încurajarea abuzurilor și exceselor unui sistem ocult de putere de la nivelul instituțiilor de forță. În trecut, v-ați mulțumit să fiți beneficiarul acestor excese și abuzuri, atunci când într-un mod nedemocratic v-ați instalat guvernul Dvs. Acum, din beneficiar ați ajuns patronul acestui sistem și principalul său apărător. De ce? Simplu: pentru că este singura cale prin care considerați că veți câștiga al doilea mandat. Ați arătat tuturor românilor că ați dat greș în alegerea guvernului Cioloș, care a reprezentat un dezastru pentru România generat de incompetență și rea-voință. Apoi, ați arătat că ați dat greș și în reformarea partidului Dvs. Își amintesc toți românii când încurajați partidele să aducă oameni noi și «curați», adică pioni docili ai sistemului ocult de putere. PNL a jucat cum a dorit Președintele și a cules un dezastru electoral în 2016. Două eșecuri usturătoare, după care ați rămas în postura de a încerca să vindeți românilor o singură iluzie: a luptei anticorupție.

Domnule Președinte, marea problemă este că iluzia pe care încercați să o întrețineți începe să se destrame, iar dumneavoastră începeți să pedalați în gol, desprins de realitatea românilor și de ceea ce vor ei. Marea majoritate a românilor vor ca abuzurile și excesele din sistemul de justiție să înceteze. Ca lupta anticorupție să nu mai fie folosită ca paravan pentru eliminarea adversarilor politici. Marea majoritate a românilor vor ca șefa DNA să nu mai sfideze Parlamentul și să spună public adevărul despre noaptea alegerilor din 2009. Pe toate aceste subiecte esențiale pentru viitorul României, dumneavoastră vă aflați împotriva opiniei românilor.

Marea majoritate a românilor, și din ce în ce mai mulți magistrați onești, își doresc un sistem de justiție reformat. Ca președinte al Senatului mi-am asumat sprijinirea acestei reforme, alături de majoritatea parlamentară actuală. De aceea, sprijin legile justiției pe care ministrul Tudorel Toader le-a propus. Ceea ce vă deranjează cel mai mult la aceste legi este că nu veți mai decide dumneavoastră, ca om politic, cine vor fi șefii Parchetului și DNA. Adică, mai concret, vă supără că veți avea mai puțină putere și influență politică. Este adevărat, o să fie mai puțin bine pentru Dumneavoastră, dar va fi mult mai bine pentru sistemul de justiție care va avea o șansă în plus să se însănătoșească. În acest fel, puterea nu va mai sta în pixul unui singur om, iar alegerea șefilor acestor structuri va fi făcută în urma dezbaterilor și votului din CSM.

Mai mult, consider că sunt necesare inițiative legislative suplimentare, pentru a ne asigura că drepturile și libertățile românilor sunt respectate. Aceleași drepturi și libertăți pe care văd că sunteți dispus să le călcați în picioare pentru a câștiga un al doilea mandat. Sunt legi pe care le voi susține cum este cea privind crearea unei agenții independente care să se asigure că nu se mai comit abuzuri în ascultarea telefoanelor cetățenilor.

Domnule Președinte, se pare că ne aflăm pe poziții iremediabil opuse, dar nu în termenii pe care îi folosiți. Eu susțin democrația, drepturile și libertățile cetățenilor. Dumneavoastră susțineți un sistem ocult de putere și închideți ochii la abuzuri. Eu susțin un Parlament puternic. Dumneavoastră susțineți un Parlament subordonat și controlabil prin spectacolul televizat al cătușelor. Vă consider un om politic orbit de putere (asemenea fostului președinte Băsescu), care încearcă să vândă în continuare românilor iluzia că spectacolul regizat al cătușelor ar fi de fapt lupta anticorupție, când este o luptă împotriva democrației și a statului de drept. Iluzia pe care încercați să o întrețineți este, însă, cel mai mare pericol pentru România de astăzi. De aceea, voi continua să o demasc și voi continua să acționez conform principiilor liberale în care cred, iar protejarea libertăților cetățenilor este pe primul loc. Asta mă face adversarul sistemului ocult de putere și, pe cale de consecință, adversarul dumneavoastră. Sper măcar, ca pe viitor, să aveți curajul să vă susțineți personal punctele de vedere, nu prin intermediari.”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zoldi Tibor

Acum 6 ani

D-nule Johannis .d-voastra vedeti numai penali in guvern.Asa o fii.Dar d-voastra cand aveti de gand sa returnati banii datorati fiscului prin hotarare judevatoreasca DEFINITIVA!!!! HOTUL STRIGA HOTII!!
Raspunde

vai de noi

Acum 6 ani

Vaia, vai, greu cu limba romana! In ce hotarare judecatoreasca scrie ca Joha datoreaza bani statului?????? Vezi ca te spala antena 3 pe creier! Nu mai crede tot ce-ti zic niste penali! Nu crede pe cei care au ramas repetenti pe la scoli ptr. ca e clar cat de bine stiu sa interpreteze o lege!
Raspunde

GUVERNATORUL ardealului

Acum 6 ani

Klausi nu discuta -- EL face !!Diferenta intre sas si roman !!
Raspunde

el

Acum 6 ani

Nu se gaseste ac de pielea acestui nesimtit Calin file 5 neveste? Sa dispara odata din piesajul politic ca ne.am saturat sa mai auzim arogantele unui repetent!
Raspunde

kokos

Acum 6 ani

Iote si la asta , acum recunoaste ca a crescut pretul la motorina si benzina , ieri zicea ca n-a vazut nicio crestere.Mars de aici ba mincinosule care esti tu mincinos!
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Tariceanu este echivalentul blondelor din bancuri. E simpatic uneori pentru că lui nu-i rușine de penibilul în care se scaldă. Copii mici sunt la fel dar ei sunt inocenți si de aceea drăguți, Tăriceanu e ca proasta... Cam ăsta este nivelul gunoaielor trase în siajul lui Dragnea, practic același gen care au fost și după coada lui Băsescu, coincidență?!
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Bah papitzoiule, ve' sa nu-sh puie cumva-n cap, sa te "sustzaie" ea pe tine!...
Raspunde

Omg

Acum 6 ani

Tengat de sclav! Tengura de ghertoi!
Raspunde

Jakob

Acum 6 ani

Calin file de hot, corrupt, mincinos de fapt este o capusa acceptata de 10 -11 ani de noi toti. Tariceanu este de fapt un vierme mai mare decat Dragnea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus