Miercuri,
03.06.2020
Innorat
Acum
6°C

VIDEO Povestea lui Bogdan, polițistul închis cinci ani după ce a împușcat un scandalagiu. Procesul care l-ar putea scoate din penitenciar

08 Octombrie 2017 19:40

VIDEO Povestea lui Bogdan, polițistul închis cinci ani după ce a împușcat un scandalagiu. Procesul care l-ar putea scoate din penitenciar

„Și-a executat cu sânge rece victima“ este doar unul din titlurile din primăvara anului 2016, sub care era anunțată știrea că un polițist din Sibiu a fost încarcerat la Aiud, pentru că a împușcat un sătean care l-a amenințat, înjurat și lovit. Bogdan Grigoraș, acum fost polițist, are însă șansa de a redeveni un om liber, după ce un judecător i-a admis contestația la executare, formulată din pușcărie.

Miercuri, 21 august 2013. Micăsasa, ora 10:00. Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș își anunță șeful de post că va pleca în Țapu, unde era chemat să cerceteze un furt. Agentul de poliție pleacă la Țapu singur, cu mașina, iar după aproape patru ore își termină treaba în satul care nu numără mai mult de 650 de suflete. La plecarea înspre Micăsasa, în fața mașinii polițistului care avea atunci 31 de ani se oprește Andrei Goia, cunoscut pentru atitudinea sa violentă, după cum rezultă și din deciziile instanțelor care au audiat martorii din acest caz.

Goia, în vârstă de 39 de ani, băuse toată dimineața (alcoolemie de 3,2 la mie, după cum s-a stabilit mai apoi), iar motivul pentru care l-a abordat pe polițistul aflat în mașină era faptul că acesta nu a făcut nimic împotriva celor care, cu patru zile în urmă, au tras după el cu bile de paintball. Polițistul i-a cerut să depună o plângere, dar asta l-a inflamat pe scandalagiu, care a început să-l înjure și să-l amenințe. Agentul de poliție a pornit mașina de pe loc, încet, în paralel mergând și Goia. La un moment dat, prin geamul deschis din stânga-față, Goia i-a dat un pumn în nas, după care l-a prins pe polițist de gât și de haine și a încercat să-l scoată din mașină. Bătaia din mijlocul drumului a continuat și după ce polițistul a oprit mașina. A încercat să iasă din autoturism, dar Goia lovea portiera, după care a trântit-o peste piciorul polițistului. Scandalagiul s-a oprit doar când polițistul a scos pistolul din toc, au mai stabilit instanțele de judecată.

Un glonț mortal. Din șase

Ceea ce a urmat are versiuni diferite din punctul de vedere al procurorilor, judecătorilor și a polițistului atacat în mașina de serviciu. Cert este că Andrei Goia s-a îndreptat către căruța lui, aflată în apropiere, calul fiind priponit în fața barului unde a băut. „Inculpatul (polițistul Grigoraș – n.r.) cu pistolul în mână a coborât din mașină și a pornit după Goia, cerându-i să se oprească. Victima nu s-a oprit, ci a continuat să se deplaseze spre căruța și calul său, care staționau în fața magazinului din centrul satului și să adreseze injurii inculpatului. Inculpatul mergea după victimă, la câțiva metri în spatele acesteia“, este descris în sentința prin care polițistul a fost condamnat, mai apoi, pentru omor calificat.

Bogdan Grigoraș susține că scandalagiul continua să îl amenințe, fapt confirmat și de martori. Același polițist spune că, în iureșul evenimentelor, a crezut că Goia vrea să ia un fier din căruță, pentru a-l lovi. ”Când am văzut că nu vrea să oprească, m-am gândit că ceva vrea să facă. Asta îmi era clar”, avea să povestească Grigoraș, din penitenciar, într-un interviu acordat foștilor săi colegi din Poliție, de la ProLex TV. Goia nu a ascultat de somațiile verbale și nici nu s-a lăsat intimidat de focul de avertisment tras în aer. Au urmat alte cinci focuri trase de polițist, dintre care cel puțin unul tot în aer. Două dintre gloanțe l-au lovit pe scandalagiu, dar acesta s-a urcat în căruță și a plecat către casă continuând să înjure și să amenințe polițistul. Acesta din urmă nu a mai mers în urmărirea lui Andrei Goia, ci a strâns de pe jos patru tuburi găsite, sunându-și în același timp și superiorii pe care i-a anunțat de evenimente.

Goia nu a mai trăit mult. S-a mai oprit în fața unei case, unde a încercat să discute cu niște oameni, dar a leșinat și a căzut în căruță. Până la sosirea ambulanței, a murit. La autopsie, s-a descoperit că a fost lovit de două ori: în picior și în abdomen, acesta din urmă fiind și glonțul care i-a fost fatal.

captura grigoras 2 Fostul polițist a apelat, din penitenciar, la o nouă prevedere legală FOTO: captură ProLex TV

Condamnarea. 25% din vinovăție îi aparține celui care a murit

Imediat după incidente, polițistul Bogdan Grigoraș a devenit suspect, apoi urmărit penal, iar mai apoi, inculpat. La patru luni de la incidente, procurorii sibieni l-au trimis în judecată pentru omor calificat. Procesul de la Tribunalul Sibiu s-a încheiat în vara lui 2015. Judecătorul sibian l-a condamnat pe polițist la cinci ani de închisoare, plus alți trei ani în care îi sunt interzise o serie de drepturi, precum și la plata unor daune și a alocației pentru cei doi copii rămași orfani de tată. Grigoraș a formulat apel, dar câteva luni mai târziu, pe 1 martie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia îi respinge acțiunea. Grigoraș este închis în aceeași zi.

În cadrul procesului, reprezentanții Inspectoratului de poliție al județului Sibiu au susținut că Grigoraș a respectat toate procedurile, cerând achitarea colegului lor, dar judecătorii au dat dreptate procurorului de caz. Aceștia au avut în vedere faptul că, de la plecarea înspre căruță, agresorul nu mai reprezenta o amenințare pentru polițist. ”Victima nu a constituit o amenințare pentru inculpat, un pericol real pentru viața sau integritatea fizică a inculpatului sau a altei persoane(…). Victima niciodată nu s-a aplecat spre interiorul căruței pentru a lua vreun obiect”, au mai subliniat judecătorii din Sibiu și din Alba Iulia. Ambele instanțe au analizat și împrejurările care îi interzic unui polițist să folosească arma. Iar una din aceste împrejurări luate în considerare de instanțe este aceea că polițistul – deși nu mai avea vreun coleg cu el – ar fi putut cere ajutorul sătenilor pentru a-l imobiliza pe agresor. „Inculpatul a avut un comportament disproporționat în raport cu natura procedurilor reglementate, a apreciat în mod nejustificat gravitatea acțiunilor întreprinse de victimă, a avut la îndemână alte mijloace de acțiune pentru a imobiliza victima, pe care nu le-a folosit, iar folosirea armamentului nu a fost absolut necesară, nici proporțională”, au mai concluzionat judecătorii.

Aceștia consideră că un sfert din vina celor întâmplate aparține agresorului. Sfertul a contat în stabilirea daunelor. „Date fiind împrejurările în care a fost comisă fapta ( în condițiile provocării inculpatului de către victimă) instanța a reținut un grad de culpă a victimei în comiterea faptei, apreciată la o proporție de 25%, astfel că se va reduce cu acest procent, cuantumul tuturor despăgubirilor civile acordate și a dispus obligarea inculpatului în solidar cu partea responsabilă civilmente”, se mai arată în sentința prin care Grigoraș a fost condamnat.

O lege modificată în favoarea lui Grigoraș

La jumătate de an după încarcerarea celui care a fost dat afară din Poliție în ziua în care a fost condamnat definitiv, legislația referitoare la regimul armelor de foc a fost modificată. În luna ianuarie a acestui an, Grigoraș formulează o contestație în anulare în speranța că va fi eliberat. Atât Tribunalul Sibiu, cât și Curtea de Apel Alba Iulia resping contestația, din motive de procedură juridică. În vara acestui an, însă, fostul polițist mai deschide un proces, al cărui obiect este contestație la executare de această dată. Procesul este pus pe rolul Tribunalului Alba, care, în august, la patru ani de la incidentul din Țapu, decide că fapta lui Grigoraș nu se încadrează la cele penale. Judecătorul a luat în calcul noul articol 52 introdus, din octombrie 2016, în Legea privind regimul armelor de foc și al munițiilor. „Uzul de armă executat în condițiile și în situațiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale“, este articolul avut în vedere de judecător. Care, prin sentința dată, constată ca fiind înlăturat caracterul penal al faptei pentru care Bogdan Grigoraș a fost condamnat. „Constată înlăturat caracterul penal al faptei pentru care a fost condamnat contestatorul Bogdan Gheorghe Grioraș și, totodată, stinsă pedeapsa de 5 ani închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor”, se mai arată în sentința Tribunalului Alba. Hotărârea de la Alba nu este, însă, definitivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a formulat contestația, iar primul termen a fost fixat pentru 9 octombrie, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

33 comentarii

cititescu

Acum 2 ani

Intrebare pentru judecatori: cu cat a crescut numarul agresiunilor asupra politistilor si jandarmilor dupa condamnarea lui Bogdan, fata de aceiasi perioada dinaintea condamnarii lui? Nu de alta dar e bine sa stim daca ciumetii au inteles cum sta treaba...
Raspunde

...

Acum 2 ani

daca-l trimitea si pe bogdan fara arma, ca pe ciprian turcu, poate ca azi bogdan era in pamant si betivul iesea din puscarie....si atunci sarbatoreau toti betivii satului.....
Raspunde

AS

Acum 2 ani

ACESTA ESTE RISCUL POLITISTILOR DIN TARA NOASTRA ....STIU CAND PLEACA DE ACASA DAR NU STIU NICIODATA DACA SE MAI INTORC ...PACAT ! PROCURORUL A DISTRUS O FAMILIE SI VIITORUL UNUI OM INTEGRU PT UN NEMERNIC DE ALCOOLIC....OARE SCENARIILE PROCURORILOR NU SUNT CONSTITUITE DUPA FAPTE REALE ?! S-AU CE SA MAI INTELEGEM? !? ...A FACUT PUSCARIE NEVINOVAT ...OARE MAI MARII TARII NOASTRE SUNT CIA ATAT DE ORBI INCAT SA NU VADA CA SUNTEM O TARA "CONDUSA" DE AGRESORI DE TOATE FELURILE ...DE ALCOOLICI SI ASISTATI SOCIALI....CAPUL SUS...INDIFERENT DE SITUATIE!!!
Raspunde

Li Tai

Acum 2 ani

Parca numai militieni au lasat aici comenturi (cu mici exceptii). Mai inteligentilor care sustineti ca betivul ala trebuia impuscat si ca militianul a fost condamnat aiurea, voi sau sunteti militieni din aia batuti in cap sau sunteti niste gunoie ale societatii. Pai daca orice politist jignit sau agresat de vreun betiv sau oricine aiurea, scoate arma si o descarca in respectivul dupa care pleaca linistit, de ce dreaqu mai trebiue justitie, procurori, judecatori, o gramada de legi, etc, etc? Cand foarte simplu e suficient sa fie pistolari care sa impuste raufacatorii? Oricare dintre voi poaate ati vazut oameni beti, agresivi si pusi pe scandal. Oare trebuie toti impuscati? Dar, aia care au tras cu bile in betiv? Aia erau inteligenti si cinstiti? Halal judecata aveti mai oameni buni. Un om cu alcoolemie de nu stiu cat la suta nu poate fi in nici un caz inteligent cea ce nu iti da dreptul sa descarci arma in el. Oamenii care sunt picati in patima alcolului sunt multi si cei care consuma droguri , sunt multi. Majoritatea sunt foarte agresivi cand sunt sub influenta bauturilor sau drogurilor. Hai sa-i impuscam pe toti si sa curatam lumea de rau. Stiti cand vom reusii? Cand o sa ramana un singur om. Si atunci acela isi va trage un glont in cap deoarece nu va rezista singur pe Pamant.
Raspunde

...

Acum 2 ani

ai scris asta la betie?
Raspunde

...

Acum 2 ani

singurul lucru bun in epoca de aur era faptul ca haimanalele astea luau atata bataie la politie incat ajungeau niste epave umane. daca betivul ala se purta asa cu politistul ce pretentii ai sa fie normal cu ceilalti oameni? inainte golanii aia stiau frica de orice tablagiu, acum striga sus si tare ca au drepturi. in ce tara normala au unii impresia ca poti sa faci scandal si sa dai in politisti si apoi politistii sa astepte sa te dezbeti si sa te cheme la sectie la discutii? nu ar dori poate si o cafea? la boureanu i-a spart politistul ala dintii pentru ca era deja blocat in trafic, nu avea unde sa plece. betivul din cazul de fata dat in politist si a plecat catre caruta. putea sa aiba acolo o ranga, o coasa, o furca, un bici, un par si sa il atace pe politist. din cauza legilor slabe avem nuti camatari, boureni, etc. credeti ca politia va poate apara de asemenea indivizi certati cu legea daca nu au voie sa faca nimic?
Raspunde

LegeDegeaba

Acum 2 ani

Asa e la noi....Intra cineva peste tine in casa sa te omoare, da il omori tu pe el = condamnare - inchisoare, te ataca cineva pe strada si te aperi = condamnare - inchisoare si tot asa....Din aceasta cauza lumea se teme sa faca ceva sau sa sune la politie in cazul unui eveniment, fiindca se poate lasa cu amenzi usturatoare sau mai rau si pentru ce.....ca ai vrut sa faci un bine, de exemplu
Raspunde

ovidiu

Acum 2 ani

Io unul nu l-as elibera pentru ca victima era in stare de ebrietate si deci avea un motiv etilic pentru a fi mai agresiv verbal. Politistul trebuia sa-l invite la sectie pentru discutii cand starea de ebrietate era trecuta si nu sa insiste in discutii cu acesta de la bun inceput. O executat un om beat pentru un scandal.
Raspunde

rosu

Acum 2 ani

Asa-i, Ovidiule. Politistii sunt slab pregatiti, vezi si cel lovit pe autostarda sau ala cu radarul de pe DN intre Sacel si Saliste. Cum te comporti in situatii critice, cum asiguri un vehicul stationat pe autostrada, cum iesi din boscheti in drumul national; oare nu i-o invatat la scoala de politzai? Un om normal se enerveaza, si, daca are arma, il impusca pe betivul care se ia de el. Un Agent de politie, scolit pentru asemenea situatii, deescaleaza situatia si nu face zu de arma. Parerea mea. Pacat de ei, ca-s (sau or fost) tineri.
Raspunde

...

Acum 2 ani

te-ai intrebat daca impuscatul era vreodata treaz?
Raspunde

dreptatea

Acum 2 ani

parerea mea ca trebuia sa il impuste din prima in cap. politistul trebuia acuzat ca a folosit 6 gloante in loc de unul.
Raspunde

ionel

Acum 2 ani

Daca omul se ratragea deja, vazandu-l beat, putea sa-l crute! Sau putea chema ajutoare etc A preferat, ca un las, sa-l execute cu sange rece pe la spate! un alt abuz al politiei romane savarsit fara remuscari (vedeti-l la fata locului cat de calm e baiatu, e intreg, nici o urma de violenta pe el)! cum are 1.67 cand la scoala de agenti este obligatoriu sa ai peste 1.70. Cum a intrat in politie acest om ?
Raspunde

...

Acum 2 ani

executat cy sange rece? dupa ce a lovit politistul? se numeste ultraj. executat cu sange rece dupa ce politistul l-a somat si a tras gloante in aer? daca betivul ala lua din caruta o coasa sau un topor? trebuia sa stea politistul sa fie lovit in cap cu un topor ca sa actioneze? daca betivul ala se lua la bateie cu un alt cetatean si cetateanul ala ii dadea un pumn de murea, cetateanul respectiv era in legitima aparare, dar politistul nu, el trebuie condamnat dupa logica ta de broscoi.
Raspunde

Anton, preparator de beton!

Acum 2 ani

"ionele" - scriu cu "i" mic pentu ca asa ai scris si tu si ai dreptate deoarece denumirea obiectelor se scrie cu litera mica - stai jos, nota 2. Ca de obicei nepregatit si fara cea mai mica capacitate sa intelegi geva. In concluzie: un limitat. PS. Daca jegosul ala care acum din fericire e mort, ar fi trait in SUA si actiona asa, era impuscat mortal inca din momentul in care a bagat mainile pe geam sa ia de gat politistul. Dar poate te duci tu intr-o vacanta in SUA si verifici treaba asta ca sa te convingi singur, daca nu ma crezi ;)
Raspunde

e-manuela

Acum 2 ani

Buna! Nenea, dați gloanțe letale politailor!....
Raspunde

sibian

Acum 2 ani

...acel judecator ce la trimis dupa gratii sa aiba aceiasi soarta,sa dea peste un scandalagiu sa ii umble putin in gura
Raspunde

Unu

Acum 2 ani

De ce a oprit in dreptul barulu, vazandu-l beat? S-a crezut cocos, a incitat, si a gasit ce a cautat! Politist fara tact si fara discernamant! Bun de pozat! Incomprtenta, nesiguranta si neincredere!
Raspunde

ion

Acum 2 ani

pacat ca nu aveti pregatirea necesara ,majoritatea politistilor .
Raspunde

grim

Acum 2 ani

Bravo lui ca om si meserias. Păcat de legea facuta petru mafioti. Eu prefer lege simulara ca in usa, Australia sau canada. Daca ai curaj sa faci altceva decât te someaza politistul sa tragă foc in plin. Focurile de avertisment nu au rol decât când fugi dupa cineva. Daca te stresează fizic sau verbal poti trage in plin. Atunci politisti pot sa se dedice cu adevărat meseriei. Nu trebuie trasi la răspundere sub niciun fel pentru asa ceva. Sa fi batut, uilit si închis merita sa iti faci treaba, sau mai bine te faci ca ploua , timpul trece leafa vine, si sunt si usor corupti. Dar atunci si parlamentarii o sa tremure când sunt opriti si in trafic sau isi dau talente........ Asta înseamnă civilizatie
Raspunde

las vegas

Acum 2 ani

Legea nu este perfecta si nu ii protejaza eficient. Dar pt. ca in Politie se angajeaza mai ales oportunistii , se pare ca nici nu sunt pregatiti cum trebuie. Sa nu mai vorbim de starea lor psihica - multi din pacate sunt niste frustrati.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Ce autoritatea să aibe politaii din zilele noastre cand tocmai legile lor ii baga la închisoare...in ce tara civilizată este condamnat politistul..culmea dupa ce tot el a luat primul bătaie in timpul serviciului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus