Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Greenpeace „a adus” soarele în Piața Mare. „Am vrut să-i trimitem o carte poștală președintelui Klaus Iohannis”

Greenpeace „a adus” soarele în Piața Mare. „Am vrut să-i trimitem o carte poștală președintelui Klaus Iohannis”

Chiar dacă e înnorat, la Sibiu a strălucit soarele. În Piața Mare, Greenpeace au simulat un soare pentru a trage un semnal de alarmă asupra modului în care ar trebui să folosim energia. Soarele este o sursă importantă de energie electrică, grație panourilor solare, care sunt prietenoase cu mediul. Sibiul este singurul oraș din România în care s-a organizat acest eveniment, iar în alegerea orașului a cântărit faptul că președintele țării Klaus Iohannis este de aici și, totodată, este locul în care se va desfășura Summit-ul UE în 2019.

La prânz, în Piața Mare, din mai multe prelate și baloane s-a alcătuit un soare. Președintele campaniei Greenpeace România, Radu Voinescu spune că „soarele este un mesaj. Un mesaj pe care, noi cetățenii, îl arătăm liderilor lumii, sursa noastră de energie. Astăzi, am învățat să ne stăpânim energia, să o mânuim în timp real, așa cum vine de la soare, fără să mai avem nevoie să o stocăm în combustibil fosil timp de 20 de milioane de ani și după aceea să dezechilibrăm clima. Nu avem nevoie de combustibili poluanți care ne îmbolnăvesc și ne omoară. Ne dorim să ne producem energia într-un mod curat, într-un mod în care astăzi este sustenabil pentru că tehnologia a ajuns aici”.

sibiu piata mare greenpeace (2)

Prima acțiune de acest gen s-a realizat în 2015, la Paris, când a avut loc Summit-ul Națiunilor Unite despre climă. Atunci, organizatorii și-au dorit să transmită un mesaj liderilor: „soarele este sursa noastră de energie. Lăsați-ne să luăm energia din soare, nu avem nevoie de cărbune”, mai spune președintele campaniei Greenpeace. De atunci, „soarele” a mai ajuns încă în 11-12 orașe europene, majoritatea Capitale Culturale Europene.

sibiu piata mare greenpeace (4)

Sibiul este singurul oraș din România în care a avut loc această acțiune. „Am ales Sibiul pentru că am vrut un oraș în care să se vadă genul de valori pe care le apărăm și le promovăm noi aplicate. Nu la nivel de vorbe, ci cât mai aproape de act. Este și orașul de unde provine omul căruia îi vorbim. Am vrut să-i trimitem o carte poștală președintelui Klaus Iohannis să ne reprezinte ținându-și cuvântul pe care și l-a asumat în 2015 la Paris. Am ales Sibiul pentru că aici se va ține Summit-ul UE și e un moment în care se întâmplă lucruri”, explică Radu Voinescu de ce a ales Sibiul.

sibiu piata mare greenpeace (8)

Pe lângă „soare”, în Piața Mare a fost instalat și un panou solar portabil. Trecătorii au putut să-și încarce telefoanele acolo. „Chiar și în aceste momente funcționează, la 99% baterie, pentru că ne-am gândit ca oamenii care trec prin Piața Mare să își încarce telefonul sau chiar un laptop. Panourile sunt mai ieftine, însă tot sistemul nostru costă 10.000 de euro. O mare parte din cost este din cauza bateriilor. În ceea ce privește accesibilitatea pentru oamenii de rând, totul depinde de ce își propune statul – să încurajeze oamenii și să subvenționeze astfel de sisteme sau să continue să subvenționeze cărbunele și gazul, caz în care astfel de panouri nu vor ajunge prea curând accesibile omului de rând”, a explicat Alin Tănase, coordonator de campanie Greenpeace.

Foto Silvana Armat / Bogdan Brylynski

sibiu piata mare greenpeace (1) sibiu piata mare greenpeace (5) sibiu piata mare greenpeace (6) sibiu piata mare greenpeace (7) sibiu piata mare greenpeace (10) sibiu piata mare greenpeace (1) sibiu piata mare greenpeace (2)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

o proasta

Acum 4 ani

alo, nenea! ceva ceva, comentariu cretin care vrea sa para inteligent, dar are niste referinte numai de mine intelese, cu niste ghilimele puse aiurea la un cuvant fara nici un sens
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 4 ani

Trebuie sa alegem intre spatiu pentru panouri si spatiu pentru crescut hrana. Amandoua concureaza pentru acelasi soare. Chestia cu fiecare sa-si monteze panouri pe acoperis este cat se poate de stupida. Foarte rar se intampla sa ai orientearea si inclinatia ideala pentru o eficienta acceptabila, ca sa nu mai vorbim de problema caldurii generate de panouri. Tehnologia este inca departed de a fii eficiente panourile pe scara larga. Subventiile pentru panouri au fost pana nu de mult o metoda de a spala bani. In teorie suna frumos energie solara dar realitatea este ceva mai dura decat plelate si baloane. Mai deschideti ochii si la sursele/studiile care arata devarul ne prelucrat jurnalistic.
Raspunde

Cosmin

Acum 4 ani

Zici ca-i sigla FCSB :))
Raspunde

cine,ce?

Acum 4 ani

daca tehnologia e destul de avansata cum de nu este viabil economic?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus