Miercuri,
01.12.2021
Innorat
Acum
5°C

Oamenii din spatele sistemului: De meserie, membru de partid

Oamenii din spatele sistemului: De meserie, membru de partid

Noul prefect de Sibiu este un fost candidat PSD la alegerile locale. Înaintea lui, un alt fost prefect de Sibiu a ajuns director al Spitalului TBC. Altul, deputat de Sibiu. În fruntea profesorilor din județ este un consilier local PSD. Un alt consilier local, de această dată, PNL, este noul director la societatea Drumuri și Poduri a Consiliului Județean. Un alt fost consilier local și parlamentar PSD, Gheorghe Suditu, a ajuns cu sprijinul FDGR în Consiliul de Administrație de la societatea URBANA, a Primăriei Sibiu. În schimb, un membru FDGR, Gabriel Tischer, este noul președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Sibiu. Toate aceste numiri s-au făcut într-un singur an, într-o perioadă în care toate partidele clamează necesitatea independenței față de politic în administrația locală.

Adela Muntean, Claudia Mery Simtion, Ovidiu Spătari, Gheorghe Suditu, Gabriel Tischer sunt numele unor persoane aflate în poziții importante în județ. În spatele numirii lor, adversarii politici vorbesc de interese de partid. Doar că fiecare partid important din județ, PSD, PNL și FDGR promovează astfel de numiri.

Noul prefect, candidat la Roșia

Secretara Primăriei comuna Roșia este noul prefect al județului Sibiu, după decizia luată de guvern la mijlocul săptămânii trecute. Adela Muntean a fost promovată din funcția de secretar al Primăriei Roșia, iar la alegerile de anul trecut a candidat din partea PSD pentru funcția de primar al comunei Roșia. Acuzați de o numire vădit politică, social-democrații sibieni susțin însă că noul prefect de Sibiu nu mai este membru de partid încă de anul trecut.

Precedenții prefecți de Sibiu, deși independenți din punct de vedere politic, au fost acuzați de susținere politică după ce și-au încheiat funcția din fruntea Instituției prefectului. Ovidiu Sitterli a candidat la alegerile locale din partea PSD, iar după alegerile parlamentare a ajuns deputat de Sibiu. Cristian Roman a devenit manager al Spitalului de pneumoftiziologie Sibiu, în urma unui concurs.

Cine politizarea învățământul?

Ministrul Educației Liviu Pop a numit-o de două săptămâni inspector școlar general pe Claudia Mery Simtion. Profesoară de sport și consilier local din partea PSD Claudia Mery Simtion atrăgea atenția, în Consiliul Local, că PSD nu era reprezentat în comisiile de concurs pentru stabilirea noilor directori ai unităților de învățământ din municipiu, aflate în desfășurare la momentul respectiv. Ea chiar acuza în acea clipă politizarea învățământului. ”În iunie s-a adoptat în unanimitate hotărârea Consiliului local pentru desemnarea reprezentanților în consiliile de administrație ale școlilor din Sibiu. Toți consilierii locali, inclusiv cei de la PSD, au primit școli unde să reprezinte Consiliul Local în consiliile de administrație. Toți consilierii locali avem aceleași drepturi și aceleași obligații. Faptul că în comisiile de concurs pentru posturile de director, desemnarea consilierilor locali s-a făcut numai dintr-o parte a eșichierului politic, adică doi membri de la FDGR și un membru de la PNL, duce la senzația de politizare a acestui concurs. Peste tot se spune că acest concurs are drept scop depolitizarea învățământului”, declara Claudia Simtion în urmă cu un an.

Acum a venit rândul liberalilor că-i acuze pe social-democrați de politizarea educației. ”Actuala de guvernare PSD – ALDE vorbește de depolitizare în sistemul de educație și în fruntea inspectoratului Școlar General Sibiu a fost propus un consilier local PSD, nu contează cum îl cheamă. Deci un consilier local PSD, care nu a participat la concursul de ocupare a postului și nu a obținut această poziție în urma unui concurs de ocupare a postului, iar în funcția de prefect am înțeles că a fost propusă o persoană candidat PSD la primăria unei localități. Așadar, despre ce vorbim aici. Vorbim de politizare”, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute, liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan.

Un alt consilier, la drumuri

Ovidiu Spătari, consilier local PNL este noul director al societății de construcții a județului Sibiu, după ce a fost declarat admis în urma interviului susținut în fața Comisiei de administrație al societăți. A primit 90 de puncte dintr-un maxim de 100. Nicolae Muntean, cel care până în prezent conducea instituția, nu s-a mai prezentat la această probă. Aceeași comisie de concurs a desemnat-o directoare economică pe Emilia Răcuciu (85 de puncte), soția lui Horațiu Răcuciu, fostul prefect și actual primar al orașului Săliște. Celelalte două concurente – Mădălina Stoica și Crina Todescu – au fost declarate respinse (cu 70 și, respectiv, 45 de puncte).

Întrebată dacă nu s-a întâmplat la Drumuri și Poduri exact ce s-a întâmplat la Inspectoratul Școlar, Raluca Turcan a declarat că este o diferență majoră: ”Nu este același lucru, pentru că la Drumuri și Poduri s-a făcut un concurs”, a declarat președintele PNL Sibiu.

Oamenii FDGR

FDGR a fost acuzat că l-a ajutat pe fostul lider PSD; Gheorghe Suditu, să primească un loc în Consiliul de Administrație al SC Urbana, societate aflată în subordinea Consiliului Local. Nu ar fi fost numit dacă în Consiliul Local nu ar fi beneficiat de voturile FDGR și PSD.

O altă numire care ridică semne de întrebare este cea a lui Gabriel Tischer în fruntea Consiliului de Administrație al Aeroportului Sibiu. Asta, după ce până în ziua selecției s-a vorbit că pe această poziție va candida chiar administratorul public al județului, Sebastian Dotcoș.

Gabriel Tischer este cetățean român, dar și german și face parte din cele șase persoane alese pentru a face parte din acest CA în urma unei proceduri de selecție demarată în vara acestui an. Alături de Tischer au mai fost selectați Ștefan Florin Nartea (avocat), Dan Ciprian Lazăr, Sebastian Dotcoș (administratorul județului), Adrian Besoiu (fost consilier județean, membru al CA al Drumuri și Poduri, societate publică) și Radu Gabriel Bondar. Tischer este membru al FDGR Cisnădie.

 

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Un sibian

Acum 4 ani

suditu trogloditu, lasa-ne si tu!!
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Vazand poza si citiind titlul, am crezut ca-i vorba despre amaratul din poza. Cand colo, aceleasi nume cunoscute. Articol din capitolul: manaca si ei, autorii, o paine...
Raspunde

vividragan pentru turcan

Acum 4 ani

Doamna Turcan nu mai prostiti lumea cu concursul de la DRUMURI SI PODURI ca nu a fost decat o selectie de dosare si un interviu,Tare curios sunt daca se dadea si ceva scris oamenii dumneavostra cam ce note luau.Desi sunt membru al PNL din 1997 nu credeam vreodata ca acest partid sa ia din practicile PSD-LUI.Deci chiar daca veniti din fundul Moldovei nu ne confundati cu niste fraieri.
Raspunde

ToTo

Acum 4 ani

Nu pot comenta altceva decat ca e chiar din fundu moldovii, în rest bine punctat. Am vrut doar să accentuez Fundu moldovii pt ca doamna tiran s-a si folosit de fund sa ajunga ceea ce a ajuns, dar din pacate o cam doare in fund de prostii din Sibiu care au votat-o.
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

fdgr la aeroport sibiu? numai lufti si austria vor avea acces,altii nu se va deschide muresul si ne ia smintina pacat de un aeroport nou sa vazut si de cind cu mos martin botes la sefia cons judetean!
Raspunde

!

Acum 4 ani

Stati mai linistiti! Aeroportul tocmai s-a mobilat cu profesionisti! Prea cinstita marelui militian a angajat recent o profesionista de la psd. Tinerii fara pile nu au voie! Voi va legati de sefi, da pesedeul lucreaza "corect" la toate nivelurile. Sa vedeti acum toate companiile lumii cum o sa se bata pe Aeroportul Sibiu!
Raspunde

PSD - Ciuma roșie

Acum 4 ani

Politruci,incompetenți sau total afoni pe domeniul lor ,slugi de partid..... E boala endemica in administrația locală si centrală...cei 30 de ani de asemenea promovări au adus cele 2 administrații ,locală si centrală la un nivel f.josnic cu birocrația pe care o vedem astăzi,cand obținerea actelor durează mai mult decat construcția
Raspunde

alzara1918

Acum 4 ani

Intolerabil cât de tolerantă este populaţia cu aceste ploşniţe numite generic " clada politică " de la preşcolară la academică ; uitaţi - vă la numule de mai sus ( mai ales la şefii lor ) şi imaginaţi - i - vă în economia de piaţă ( de la care se revendică ) : cine i - ar angaja în societatea sa ? Faptul că e parazitat arată căcorpul social e doar în comă ,nu mort .
Raspunde

politrucul

Acum 4 ani

Vin ai nostri, pleaca ai nostri/ Noi ramanem tot ca prosti...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus