Joi,
08.12.2022
Innorat
Acum
4°C

Investiție de 6.000 de lei. Cât de eficiente sunt panourile solare pe timp de iarnă?

Investiție de 6.000 de lei. Cât de eficiente sunt panourile solare pe timp de iarnă?

Un metru pătrat de panou solar poate încălzi volumul echivalent unei suprafețe de trei metri pătrați dintr-o locuință, arată singurul producător român de astfel de instalații. El a făcut și o serie de calcule care arată că, utilizând o instalație cu panouri solare, factura la energie poate scădea cu până la 35 – 40%.

Sistemele cu panouri solare pot asigura atât prepararea apei calde, cât şi un aport de energie în procesul de încălzire a unei locuinţe pe perioada sezonului rece. Singurul producător de panouri solare din România arată că, în prezent, românii preferă să achiziţioneze şi să instaleze sisteme solare pentru a reduce costurile pentru prepararea apei calde menajere. Motivele de mediu sunt, deocamdată, secundare.

Amortizarea acestor sisteme se face într-o perioadă de timp cuprinsă între trei şi opt ani, perioada de garanţie a acestor panouri fiind, în cazul producătorului român, de zece ani. „Dacă urmărim costurile energiei convenţionale în ultimii 15 – 20 de ani, vedem că acestea au crescut în continuu. Este tot mai scump să ne încălzim casa sau apa menajeră, în aceste condiţii. Prin urmare, are sens instalarea unor astfel de sisteme. Care, în plus, mai aduc şi o oarecare autonomie energetică, pentru că nu mai eşti nevoit să dispui de gaze, lemne sau energie electrică“, explică Silviu Iordache, directorul general al Panosol, singura fabrică românească în care sunt produse panouri solare.

Calcule

Sistemele cu panouri solare funcţionează, însă, şi iarna. La parametri mai reduşi decât în perioada sezonului cald, având în vedere unghiul mai redus sub care razele solare ating suprafaţa pământului, dar şi faptul că zilele sunt mai scurte.

Evident, contează şi dacă cerul este înnorat. „Soarele, radiaţia solară, aduce aportul de încălzire. O dată ce razele sunt filtrate de nori, radiaţiile se reduc foarte mult. În România, de exemplu, în zona sudică, într-o zi de vară însorită avem o radiaţie de aproximativ 1.200 – 1.300 de waţi pe metru pătrat. În aceeaşi zi de vară, dar înnorată, cu nori denşi, când plouă, avem doar 150 de waţi pe metru pătrat, deci radiaţiile solare se reduc de aproape zece ori. Proporţional scade şi cantitatea de energie termică produsă de sisteme”, detaliază Silviu Iordache.

Acesta a şi realizat o serie de calcule pentru a estima utilitatea panourilor solare pe timp de iarnă. „Media insolaţiei în lunile noiembrie – martie este de 1,74 de KWh/mp/zi, din care, utilizând un colector Panosol pot fi captaţi 1,65 KWh/mp/zi. Media de temperatură în lunile noiembrie – martie este de 2,34 de grade Celsius, ceea ce determină o cantitate necesară încălzirii spaţiului de locuit la 22 de grade Celsius de 9 Wh/mp sau 216 Wh/mp/zi. Un metru pătrat de panou solar poate încălzi 7,5 metri cubi de incintă, echivalentul a trei metri pătraţi dintr-o locuinţă“, calculează producătorul de panouri modul în care astfel de sisteme compensează din energia consumată prin metodele convenţionale de încălzire a locuinţelor.

Aceste calcule, prin care panourile solare pot asigura un aport de o treime din necesarul de energie pentru încălzire, însă, sunt valabile doar în cazul locuinţelor bine izolate. „O casă bine izolată este cea care are geamuri tripan, pereţi din cărămidă de minim 30 de cm şi cu un strat izolant de minim 10 cm. O locuinţă poate consuma mai mult sau mai puţină energie în funcţie de izolare”, arată Silviu Iordache.

Cât subvenția de la stat

În România, piaţa panourilor solare este strâns legată de programul Casa Verde, prin care Guvernul subvenţionează instalarea de sisteme solare de producere a apei calde sau energiei termice cu sume de până la 6.000 de lei. ”În anii în care acest program funcţionează, piaţa se dublează sau chiar se triplează faţă de cifrele normale”, arată producătorul român de panouri solare.

Referitor la preţuri, sisteme solare cu bazine presurizate – care funcţionează şi iarna pentru prepararea apei calde menajere – pornesc de la 3.500 de lei şi pot ajunge până la 8.000 de lei, în funcţie de dimensiunea lor. „În cele mai multe cazuri, subvenţia acoperă costul sistemului. Cei mai mulţi români preferă să îşi achiziţioneze sisteme de 5.000 de lei, mai plătesc manopera 1.000 de lei şi în acest fel au toate cheltuielile acoperite din subvenţia dată de Guvern. Dar asta numai în cazul sistemelor de mici dimensiuni pentru prepararea apei calde menajere”, explică Silviu Iordache.

În cazul celor care doresc să îşi instaleze astfel de sisteme şi pentru prepararea apei calde, dar şi pentru încălzirea locuinţei, preţurile cresc simţitor, pornind de la 15.000 de lei şi până la aproximativ 25.000 de lei pentru o casă de mari dimensiuni.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Csobanel Sighianu

Acum 5 ani

Bre, fiti batosi si, obligati pe Astru sa vina de la Apus!
Raspunde

costica

Acum 5 ani

Succesul este rezultatul atitudinilor, iar atitudinile nu sunt altceva decât deprinderi de gândire. O asemenea deprindere nu este un instinct, ci o reacţie provocată prin repetare. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: pacurarucostica1963gmail com
Raspunde

Freud

Acum 5 ani

Um mincinos,reclama la romstal,doi mincinosi ,asta cu castigurile lui......
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, credeti ca investiția amintita va fi cel puțin la fel de "rentabila" precum cea in biletul de loterie?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus