Luni,
09.09.2024
Cer Senin
Acum
27°C

„Sibianul“ căruia Morgan Freeman i-a luat un interviu: „aș vrea ca apoi să îmi pot cumpăra o casă lângă Mediaș“

„Sibianul“ căruia Morgan Freeman i-a luat un interviu: „aș vrea ca apoi să îmi pot cumpăra o casă lângă Mediaș“

Despre Izidor au aflat numeroși americani, imediat după Revoluție, după ce un post de televiziune a difuzat imagini care redau condițiile teribile în care erau crescuți orfanii cu dizabilități sub regimul comunist. Izidor apărea în acele imagini și, la 11 ani, era adoptat și dus în SUA. De mai bine de un an stă lângă Mediaș, unde lucrează cu doi copii orfani. Iar despre povestea lui Izidor a aflat și Morgan Freeman, care vara aceasta i-a luat interviu pentru un documentar difuzat prin intermediul National Geographic.

Izidor – care după adopție poartă numele de familie Ruckel – are acum 37 de ani. S-a născut într-un sat din Sighetul Marmației, dar la trei luni după naștere familia l-a abandonat într-un orfelinat unde creșteau alți 500 de copii, majoritatea cu dizabilități. Timp de 11 ani a crescut într-un mediu unde iubirea și afecțiunea lipseau aproape complet, locul lor fiind luat de bătăi, umilință și degradare. Adoptat și devenit, mai apoi, adolescent, Izidor a crescut în Denver, statul Colorado, unde a și publicat o carte – „Abandonat pe viață“ – despre experiențele vieții lui. Și-a atras renumele de „avocat al orfanilor“, iar presa centrală din România i-a acordat spați largi, după ce cartea sa a intrat și în atenția presei americane.

De mai bine de un an, Izidor stă în Ighișu Nou, satul care aparține de Mediaș. A ajuns aici la invitația reprezentanților asociației Love Light România, care activează în zonă. Din două zile, cât era invitația inițială, Izidor a ajuns să rămână o lună. După care, cei de la fundație i-au oferit un loc de muncă, contract pe o perioadă de un an care tocmai a fost prelungit.

Puterea iubirii

Întâlnirea dintre Izidor și Morgan Freeman a fost generată de intenția actorului american de a realiza un nou documentar pentru National Geographic. „The Story of Us with Morgan Freeman“ (Povestea noastră, cu Morgan Freeman) este numele documentarului cu șase episoade. Iar unul dintre episoade îl are în centru pe Izidor. „Oamenii care lucrează pentru el au căutat pe internet o poveste care să ilustreze puterea iubirii. Și în toate căutările, numele meu se pare că apărea cel mai mult. Așa că au vrut să vadă ce poveste am eu: dat click pe o înregistrare audio, un interviu realizat cu mine de un radio din America. Apoi au găsit un articol din Washington Post, au văzut că am dat multe interviuri. Și au venit cei din echipă să mă cunoască. După două săptămâni, mi-au spus că eu sunt povestea care se potrivește cel mai bine pentru emisiunea lor“, își amintește Izidor.

izidor ruckel morgan freeman National Geographic Justin Lubin 2 Morgan Freeman a filmat timp de patru ore povestea lui Izidor FOTO National Geographic / Justin Lubin

Povestea lui l-a impresionat și pe Morgan Freeman, astfel încât actorul a ținut să fie cel care realizează interviul cu românul care își dorește să devină medieșean. Întâlnirea cu actorul american a avut loc într-un parc din Los Angeles. „Pe Morgan Freeman l-a interesat cum poate un copil, care a crescut într-o instituție fără iubire, fără compasiune, cum poate el învăța ce este iubirea după ce a devenit adult. Un copil este rupt în mai multe bucăți într-o astfel de instituție. Prin urmare, mai poate el învăța ce este iubirea? Și mai poate iubirea să fie, de fapt, unealta prin care putem face această lume mai bună? Asta a încercat să afle de la mine“, descrie Izidor. Patru ore a durat interviul, la finalul căreia actorul american l-a invitat pe Izidor la masă. El i-a povestit actorului că, totuși, frânturi de iubire a apucat să cunoască de la doi angajați ai orfelinatului. „Cred că iubirea este o parte foarte importantă a devenirii ființei umane. Iubirea te ajută să empatizezi, să înțelegi și dacă nu ești crescut cu iubire poți deveni o ființă cu inimă rece. Iar modul în care crești tu va fi și modul pe care îl vei transmite mai departe, copiilor tăi. Transmiți mai departe din generație în generație“, spune Izidor. Din punctul lui de vedere, iubirea poate fi învățată, el fiind unul din exemplele în acest sens.

Planurile pentru o casă

De la familia din SUA, Izidor a plecat de tânăr pentru a trăi pe propriile puteri. A ajuns acum înapoi în România, unde speră să se stabilească. Și nu în zona locurilor natale din jurul Sighetului Marmației, ci în zona Mediașului. Chiar în Ighișu Nou, dacă se poate. Și speră să se întâmple acest lucru după difuzarea interviului, dacă acesta va duce la creșterea vânzărilor cărții sale - «Abandonat pe viață». „Eu nu sunt o persoană bogată. De aceea sper ca în urma difuzării emisiunii, să fie cumpărate cât mai multe cărți. Astfel încât, mai apoi, din banii de vânzare a cărții să îmi pot cumpăra o casă, aici, în satul în care trăiesc și să îmi fac viața aici. Evident, aș vrea să termin și filmul la care mă gândesc, filmul inspirat din carte. I-am dat și lui Morgan Freeman o carte, i-am dat toate informațiile despre film, dar dacă are timp, poate o să ne deschidă o ușă“, mai spune Izidor.

“Morgan Freeman a fost cu adevărat curios să vadă cum a putut dragostea să aibă un impact asupra cuiva care a fost închis atâția ani. Am putut vedea, în timpul interviului, cum povestea mea, despre orfelinat, pe care o asculta, l-a șocat și i-a deschis ochii", Izidor Ruckel
Episodul filmat cu Izidor Ruckel se numește ”Puterea iubirii” și va fi difuzat în premieră doar în SUA, pe 25 octombrie. Anul viitor, însă, este programată și lansarea acestui documentar în restul lumii, mai precis în alte 171 de țări (45 de limbi). În România, National Geographic va difuza interviul lui Morgan Freeman cu Izidor Ruckel la sfârșitul lunii februarie.

Discriminarea

Izidor spune că, la reîntoarcerea în țară, a simțit că s-a întors acasă. Iar printre motivele pentru care vrea să se stabilească în zonă este cel referitor la modul în care România s-a schimbat de la căderea comunismului. Dar, oamenii mai au de lucru pe partea de mentalitate, mai crede cel educat în spiritul empatiei americane. „Mă simt confortabil aici, mi-am găsit pacea și, nu știu, mă simt ca și cum m-aș fi întors acasă. Dar, evident, mai este de lucru la mentalitatea oamenilor. Chiar și la Mediaș când merg mi s-a întâmplat să nu îmi fie permis accesul în unele locuri. «Ești handicapat», așa mi s-a spus. Deci, în România cei cu dizabilități sunt discriminați. Și la fel sunt și cei săraci. Nimeni nu vrea să aibă de a face cu ei. Am fost în Timișoara și am vrut să duc un copil fără casă la masă. Dar nu am fost lăsați să intrăm, cei din restaurante spunându-mi că acel copil este hoț, este țigan și nu are voie să intre“, descrie Izidor din experiențele sale. Pentru acest lucru, el ar propune înăsprirea pedepselor pentru discriminare.

izidor ruckel morgan freemanFoto Facebook Izidor Ruckel 2 Pentru Izidor, întâlnirea cu Morgan Freeman ar putea reprezenta șansa de a-și cumpăra o casă FOTO Facebook / Izidor Ruckle

”Mi-au spus că, de fapt, mă iubeau”

Despre condițiile din orfelinatele românești, Izidor spune că se remarcă o îmbunătățire materială. „Dar există o problemă cu aceste orfelinate: chiar și după ce acestea au fost închise pentru renovare, la redeschidere a fost adus același personal. Iar oamenii aceia ar fi trebuit concediați din cauza comportamentului lor abuziv cu care au fost învățați. Statul ar fi trebuit să îi înlocuiască pe toți. Eu am stat de vorbă cu cei mici, cu orfanii, și separat. Și pentru că mă știau de la televizor au fost deschiși cu mine. Iar ei îmi spuneau despre condițiile bune în care sunt cazați, dar și despre faptul că unii dintre ei sunt supuși diferitelor abuzuri. Cred că eforturile sunt considerabile, iar ceea ce mai lipsește este asigurarea siguranței orfanilor în instituții. Iar ceea ce este la fel de grav este că deși se fac controale, atunci când acestea vin copiilor le este teamă să vorbească“, subliniază Izidor din deficiențele sistemului public românesc.

Anul trecut, Izidor a avut și ocazia de a se întâlni cu o parte din cei care l-au crescut timp de 11 ani în ”orfelinatul groazei”. ”Mi-au spus că nu le-a plăcut ceea ce am vorbit în presă, despre modul în care eram tratați. Mi-au spus că, de fapt, ne iubeau. Așa că am întrebat-o pe una dintre femeile care ar fi trebuit să ne îngrijească: «tu crezi că ai fost un înger cu noi?». Mi-a răspuns pe loc: «Da». O, Doamne, dar cred că era unul dintre cei mai răi îngeri. În mentalitatea ei, ea știa doar așa să lucreze, așa a fost învățată. Prin urmare, modul în care tratează ea copiii este perfect normal. Nu vede nicio încălcare a legilor sau a drepturilor altora. Probabil că așa aș fi gândit și eu dacă nu aveam ocazia de a putea compara. În Statele Unite, astfel de oameni sunt denumiți inumani”, spune Izidor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zexe

Acum 6 ani

Minte *** ăsta de îngheață apele.
Raspunde

Adi

Acum 6 ani

Da. Este o mare încurajare pt cei care vor sa adopte un copil. Îl crești și când e mare, merge sa își caute originile...trist pt el. Eu nu m-aș fi întors niciodată.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus