Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
20°C

TSTV cu Dan Gherman, managerul Păltiniș Arena: Pe o durată medie de timp Păltinișul se va închide. Gușterlandul ar fi fost mai util dacă era făcut la Păltiniș

TSTV cu Dan Gherman, managerul Păltiniș Arena: Pe o durată medie de timp Păltinișul se va închide. Gușterlandul ar fi fost mai util dacă era făcut la Păltiniș

Complexul de schi și snowbord Păltiniș Arena tocmai a încheiat unul dintre cele mai bune sezoane din ultimii ani. Aproape 70.000 de plătitori de tichete au schiat iarna aceasta la Păltiniș Arena. Doar în pandemie, când oamenii nu puteau călători în străinătate, s-au înregistrat mai mulți vizitatori. Și cu toate acestea, Păltiniș Arena rămâne închis peste vară, noua pârtie este tot blocată în birocrație, iar oficialii complexului nu debordează de optimism.

Păltinișul, privit în ansamblu, pare o stațiune tot mai pustie, fără un loc de promenadă, fără trotuare de acces, cu tot mai puține unități de cazare, în regres de la an la an. Acestea sunt câteva dintre subiectele discutate de reporterul Turnul Sfatului cu Dan Gherman, managerul general al Păltiniș Arena.

”Din punctul meu de vedere, personal, nu din partea firmei pe care o reprezint, o parte din bugetul care s-a alocat către Gușterland putea fi redirecționat către Păltiniș. Păltinișul este prima stațiune montană din țară și cred că pe o durată medie de timp se va închide total, dacă nu se va investi în ea. Gușterlandul este un proiect ambițios, undeva la marginea Sibiului, unde nu sunt unități de cazare, aglomerezi orașul, nu este o zonă cu aer curat – sunt multe fabrici în apropiere care poluează -, și noi acolo contruim o zonă de promenadă, cu activități, lângă o zonă industrială. Din punctul meu de vedere, viziunea celor care au propus acest proiect putea să se îndrepte către Păltiniș. Nu doar pentru că avem noi acolo, stațiunea merită investiții în așa fel încât să atragă cât mai mulți turiști, să crească zona, cel puțin zona veche a Păltinișului, hoteluri, unitățile de cazare, multe s-au închis. Cum este Hotel Hohe Rinne.

Nu știu ce se va întâmpla în viitor. Dacă cei care decid unde se vor redistribui investițiile vor vedea sau vor avea un interes în a dezvolta Păltinișul, poate vom avea copiii noștri care se vor bucura de stațiune, vor fi mai fericiți și vor avea condiții de a își petrece timpul liber” a declarat Dan Gherman la TSTV.

În Sibiu se discută tot mai des despre cum orașul se poate reinventa și împrospăta pentru a rămâne atractiv în ochii turiștilor. Întrebat ce investiții publice ar ajuta Păltinișul, Dan Gherman a spus că vizitatorii nu au nici măcar un trotuar pe care să se plimbe dintr-un loc într-altul.

”Nu este vorba doar de activități, ci și despre o infrastructură a stațiunii care ar trebui îmbunătățită. În Păltiniș lipsește o alee în primul rând de promenadă, unde turiștii să se poată plimba. Un trotuar pe marginea drumului ar fi foarte important pentru dezvoltarea stațiunii. Bineînțeles, și unitățile de cazare ar trebui să rămână deschise pe timpul verii. Dar sunt mult mai multe, este un pachet care ar trebui să vină pentru dezvoltarea stațiunii, astfel încât și noi să putem investi și să avem un mic profit. În ultimii ani am avut un deficit foarte mare, am mers pe minus aproape opt ani de zile sperând că vom merge spre bine”, a mai declarat Dan Gherman.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 14545

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

Claudiu

Acum 1 lună

Alin Chipăilă  are Arena Platos la parteneri "Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu" și probabil că a mai stat la o cană cu vin cu Andy FAZEKAS. Dar cu omul asta a schimbat vreo opinie, vreodată ? Că până la a te duce la târguri de turism sau a umple presa de comunicate pline de statistici, ai la mai puțin de 30 de kilometri ceva care trage să moară. Și iată, lucrul asta se chiar spune cu subiect și predicat. Sigur, cineva ar putea pretinde că ceea ce împărtășește are un punct de vedere al interesului personal; sau poate că nu. Indiferent de poziția din care abordează totul, o face echilibrat, argumentat și cu bun-simt. Domnule Chipăilă, aveți legatura.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Dacă ne urcăm pe bicicletă în 15-20 min ajungem în gusterland, în Paltinis nu. Dacă mergem pe ecologie, cu mașina până la paltinis tot poluare iese.
Raspunde

@Dan

Acum 1 lună

Daca judeci (aiurea) dupa poluare ... toate statiunile din Europa ar trebui inchise. In Gusterland, Primaria ingroapa la propriu circa 50 mil. lei bani publici doar pentru ingroparea retelei de 110KV a DEER. Analiza cost/beneficiu pentru asta, in nici un univers (nici macar cel paralel in care ca fiinteaza primaria Sibiu) nu da niciodata cat de cat acceptabil. Poate tu o sa reusesti sa ajungi in Gusterland cu bicicleta trecand in trafic greu peste podul Garii si apoi pe "piste" antologice pe str. Podului, dar 95% din sibieni n-au sa faca asta. Iar daca ajungi intreg in Gusterland pe bitza, deja ai avut parte de o gramada de adrenalina, nu-ti mai trebuie ringhispieluri. Uite "pista": https://tinyurl.com/bddppe2y
Raspunde

Lasa reclama

Acum 1 lună

Sunt mere si pere. Nu mai amestecati. Grupul tinta ptr Gusterland este unul iar ptr Paltinis altul. Iar trotuarul lipsa si in Paltinis si orounde e inadmisibil!!! La cate ADI uri are zona, chiar puteau face ceva! Altceva decat angajari.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 lună

Nu se închide Păltinișul, se închid afacerile tale, din cauza prețurilor nesimțite care le ceri. E mai ieftin la Oberstdorf, la 40 EUR distanță cu avionul.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Pe bicicletă sau nu, Păltinișul ne-a tot fost lăsat moștenire de la 1900 încoace . Tot pe idei ecologice de genul drumeție, puritate a aerului, sporturi de iarnă s.a.m.d. Și după tot acest timp atât putem să...păstorim? Îl lăsăm să moară și apoi să dispară definitiv doar ca să îngropăm niste cabluri electrice pe bani mulți și să facem o zonă de belvedere betonată cu biscuiți între care , POATE, va crește și ceva iarbă, pe un deal de lut ? Iarta-mă, nu cred că logica îți va risipi vreodată ceață din zona creierului. Altfel nu-mi pot explica cum vezi o comparație între o stațiune montană și un deal de lângă fabrica de cărămidă. Sau, la alegere, Scandia.
Raspunde

Paltinis

Acum 1 lună

Sun doua lucruri diferite. Gsterland , sper sa fie pentru sibieni nu pentru profit. Ca Paltinisul se duce naibii este o realitate. Lucrurile au mers spre dezastru "multumita" lui Patru Milucu si Teodor Ancuta. Ca Arena a fost un concept bun intr-un loc prost ales deoarece nu se putea intra in Paltinis, trebuie asumat de investitori.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Perfectă dreptate aveți va muri incet și sigur,niciodată nu a fost bins văzut Paltinișul, nu au existat niciodată interese de dezvoltare durabilă, numai pe hârtie au fost ceva,dar in realitate mai nimica. PĂCAT
Raspunde

Noica

Acum 1 lună

1. CJ Sibiu ar trebui sa asfalteze - ca backup - drumul Baraj Gura Gaului - Daneasa - Paltinis (in loc de prostia nesabuita prin Rozdesti). 2. Cei de la Arena Platos ar trebui sa preia concesiunea partiei Oncesti de la fam. Bota care pare ca a avut mereu sparle cu primaria Poplaca de la care a concesionat-o si nu investesc nimic -nici macar tunul de zapada artificiala nu-l pornesc! Cu partiile Oncesti si DANEASA revigorate si amenajate la standard de an 2025, Paltinisul (macar iarna) ar fi altceva.
Raspunde

VOX

Acum 1 lună

Unica si cea mai mare problema a Platinisului si care o sa il ingroape definitiv pe termen lung, este faptul ca apartine administrativ de 4 sau 5 UAT - uri astfel ca deciziile de dezvoltare sunt imposibil de luat pentru ca fiecare primar implicat are propriile interese!
Raspunde

Mesterul dupe net

Acum 1 lună

Paltinis... Daca s-ar mai amenaja vreo 10-12 km de partii,in zona releului,gradina si Craciunelu cred ca situatia ar sta muuuuult mai bine. Partii prin padure,pe fete cu expunere cat mai nordica,semi protejate de soare si vant. Automat sezon de minim 4 luni! Un lac de acumulare si tunuri. Dar noi nu gandim asa. Uitati acum,e vreme buna,zapada dar nimeni nu mai deschide. Sau si daca deschide,pretul numa de extrasezon nu e....o zi de ski,in martie ar trebui sa fie 70-100 de lei,sa atraga cat mai multi oameni. Dar NU,noi nu taiem paduri unde ar fi nevoie,taiem doar unde nu se vede. Adica sus in munte,catre Iezerele Candrelului. Cat despre Paltinis vara...in afara de a urca cu telescaunul,la un pret mult prea mare dupa umila parere...40 lei dus intors,nimic altceva. Merg micii,fripturile. Activitati? Trasee? Si fara toate astea,in lunile de vara e plin de masini. Trasee pentru bicicleta,cu shuttle? Uite,din Paltinis de sus,ai putea sa cobori pana la Gura Raului si nu numai. Iar despre Arena...imi pare rau,dar preturile sunt mari,cifra de afaceri e mare,profitul la fel. Atunci cand clientii nu lipsesc,bravo! Schema facuta de stat cu zilele libere de Boboteaza si Sf Ion,au facut practic vacanta de iarna de 3 spatmani. Mai e o saptmana cu zile libere de sf Andrei si 1 dec. Mai una cu 24 ianuarie,dupa aia vacantele la copii in februarie,deci 3 luni de iarna bune! Poate o asociatie impreuna cu cabanierii,pentru a accesa ceva fonduri? E clar ca o mare problema sunt lipsa locurilor de parcare in sezon,dar cum am mai zis,o solutie ar putea sa fie transportul in comun. 3-4 busuri pe zi in sezon,la pret mic si eventual amenajat un loc pentru oamenii care folosesc transportul in comun. Sa ai unde sa te schimbi,cu lockere? Dar na,e greu sa schimbi mentalitatea oamenilor,obiceriurile si mai ales sa ii faci pe oameni sa urmeze reguli.
Raspunde

Bitt Dannman

Acum 1 lună

Schiez de 1 an dar sa fim seriosi, in Paltinis nu ai unde sa schiezi. Iti ia 10 minute sa urci si 5 sa cobori. Pana si bulgarii au partii (Bansko) mai bune. Si vara in afara de cateva trasee de hiking si Arka Park .. nu prea ai ce face. Dar, e aproape, si daca vrei aer mai curat, mergi.
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Ghermane, dacă vrei Gușterland în Păltiniș, n-ai decât să-l faci tu cu banii tăi. Iar noua pârtie e blocată de lege, nu de birocrație. Că vouă nu vă convine legea, aia e altceva.
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

E ușor să zici prostii din astea, e mai greu să verifici dacă legea îți permite să faci așa ceva, să vezi că un asemenea drum trece pe proprietăți din cinci comune. Iar cei de la Arena Platoș ar putea lua Pârtia Oncești doar dacă plătesc mai mult decât Boța.
Raspunde

@HBomb

Acum 1 lună

evident cu respectarea legii, cu licitatie si la expirarea perioadei concesiunii.
Raspunde

Simplu, foarte simplu

Acum 1 lună

Bota, Ancuta, Milucu si tot ce au venit dupa ei ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus