Duminică,
01.08.2021
Cer Senin
Acum
30°C

Primăria a prezentat viitorul Lacului lui Binder: 13 milioane de lei pentru un centru ce poate deveni de agrement din 2019 FOTO

Primăria a prezentat viitorul Lacului lui Binder: 13 milioane de lei pentru un centru ce poate deveni de agrement din 2019 FOTO

”Era timpul să investim în această zonă”, au fost printre primele cuvinte ale primarului Astrid Fodor, în fața câtorva zeci de sibieni care au participat, marți seară, la prezentarea planurilor de investiții care ar urma să schimbe zona Lacului lui Binder într-un centru de agrement.

Prezentarea a fost generată de finalizarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect, studiu contractat în prima parte a lunii august din acest an și realizat de Point Verde din Sibiu pentru suma de 110.000 de lei. Planurile prezentate de arhitectul Mihai Țucă, reprezentantul Point Verde, grupează activitățile viitorului centru de agrement în șapte: zona de acces principală cu un pavilion cu mai multe funcțiuni, zona unui ponton plutitor care va reprezenta locul de start pentru cei care vor practica schiul nautic și wakeboardingul, precum și o zonă dedicată celor care vor să se dea cu caiacul sau să practice SUP (stand up paddle – un fel de placă pe care se stă în picioare, poziție din care se și vâslește). Celelalte zone sunt cele de gradene verzi, cea de plajă, sport și joacă, cea de îmbăiere și, în fine, cea de promenadă, aceasta din urmă înconjurând tot lacul.

”Zona acestui lac s-a degradat. Face parte dintr-o zonă a orașului în care mai avem trei străzi de reabilitat, dar lipsesc facilitățile de agrement. Din punctul meu de vedere, prin acest proiect, într-un spațiu unitar, aducem multe funcțiuni. Practic tot ceea ce poți să își dorești din punct de vedere al agrementului le ai adunate într-un loc de cinci hectare”, a spus primarul Astrid Fodor în fața celor prezenți. Ea a anunțat că investițiile necesare estimate prin Studiul de fezabilitate sunt de aproximativ 13 milioane de lei și că aceşti indicatorii tehnico-economici ai proiectului urmează să fie supuși aprobării Consiliului local ce se va întruni la finele acestei luni. „Dacă aprobă Consiliul local studiul de fezabilitate, luna următoare pornim procedura de licitație pentru proiectul tehnic și execuție. Iar dacă totul merge normal, fără contestații, am putea începe lucrările în primăvară. Nu este un studiu de fezabilitate care se va pune în sertar, îl vom pune în aplicare“, a promis primarul Astrid Fodor.

prezentare lacul lui binder 1

Arhitectul Mihai Țucă spune că a prevăzut prin SF ca perioada de execuție a lucrărilor să fie de 12 luni. „Mai mult de lucru va fi la asanarea lacului. Dar proiectul se va finisa în detaliu în perioadă mai îndelungată, deoarece prevede și elemente de peisagistică care se vor dezvolta în timp”, a mai precizat Țucă.

”Apa este curată”

Lacul lui Binder s-a format în groapa rezultată dintr-o exploatare de pământ, folosit ca materie primă pentru o fabrică de țiglă. Groapa s-a umplut cu apă, rezultând Lacul lui Binder, care are o suprafață de peste 37.000 de mp, un perimetru de mai bine de 800 de metri și o adâncime maximă de puțin peste 12 metri. Adâncimea lacului crește brusc, astfel încât cu excepția unei mici porțiuni, la doi metri de mal fundul apei este la peste patru metri față de suprafață. ”50 de ani oamenii l-au desconsiderat, dar este o zonă care ar putea deveni un pol al întregului oraș. E un loc creat de om și mobilat de natură. Vedeți cum e cucerit de vegetație și faună, peisajul e frumos. Deocamdată, privit doar de departe”, a spus arhitectul Mihai Țucă la începutul prezentării proiectului.

„Acest centru de agrement poate face legătura între zona turistică și cea naturală a Sibiului. De ce să nu avem și un lac de care să ne bucurăm în timpul liber? Totul e ca zona să se dezvolte coerent“, Marius Țucă, arhitectul care a realizat SF-ul Centrului de agrement Lacul lui Binder
În cei 50 de ani în care Lacul lui Binder a fost modelat de natură și de gunoaiele aruncate de sibieni, apa s-a păstrat curată, spun cei care au realizat SF-ul pentru amenajarea centrului de agrement. „Am găsit și rațe și raci, care sunt foarte pretențioși, un semn de bio-curățenie a apei. Am și analizat apa, este foarte curată. Sunt și zone cu animale mici de baltă, care dau un aspect natural foarte evident”, a spus Țucă.

prezentare lacul lui binder 3

Potrivit lui, asanarea zonei este primul lucru care trebuie realizat, printr-o dragare totală a lacului. Gunoaiele aruncate de-a lungul timpului au afectat doar malurile și zona de sub apă imediat apropiată acestor maluri. Din discuțiile purtate inclusiv cu cei de la ISU, solicitați în mai multe rânduri să intervină pentru a căuta persoane înecate, pe fundul lacului mai zac însă numeroase deșeuri de mari dimensiuni, metalice în special. „Natura își va putea intra foarte ușor în drepturi“, afirmă Țucă făcând referire la dragarea totală a fundului lacului.

Centrul propune sibienilor sporturi noi

Wakeboarding, SUP, dar și caiac sau schi pe apă sunt sporturi absolut noi pentru zona Sibiului. Toate acestea ar urma să poată fi practicate pe luciul de apă al Lacului lui Binder Wakeboardingul și schiul pe apă ar urma să folosească instalațiile pe cablu care vor înconjura luciul de apă, la o distanță de minim 26 de metri de maluri. ”Instalațiile sunt foarte silențioase”, promite Mihai Țucă, cel care spune că a vizitat zone de agrement cu astfel de instalații. Inventate în anii ’50 de un inginer german, «waterski-ul» și «wakeboarding-ul» presupun ca schiorul (sau cel care folosește placa – wakeboard - în locul schiurilor pentru apă, ) să fie tras de o frânghie conectată la sisteme de cabluri cu alimentare electrică, în locul clasicei metode prin care schiorul este tras pe suprafața apei de o frânghie legată de o barcă.

schita binder 9 mare

Pentru SUP și caiac, zona de practicare este una de dimensiuni prea restrânse, în timp ce schiul pe apă ar monopoliza mare parte din suprafața lacului a remarcat una dintre participantele la discuții, urbanistă de profesie. ”Activitățile sportive pot să coexiste printr-un sistem de programări: într-o dimineață SUP, în alta caiac, în alta wakeboarding, de exemplu. Toți trebuie să încăpem acolo. Dar trebuie să ținem cont de toate facilitățile care pot fi amenajate”, a replicat Țucă.

Întrebați cărui segment de piață se adresează centrul de agrement proiectat, reprezentanții Primăriei au arătat că, în cazul sporturilor noi, tinerii sunt cei vizați. ”E un sport nou (wakeboardingul – n.r.) și sper să își găsească adepți. Unde am fost noi să vizităm astfel de investiții veneau elevi de clasa I, să facă acolo sport, așa ne gândim și la elevii din Sibiu”, a declarat Astrid Fodor.

Maluri ”înguste”. Adâncimea apei va scădea

Terenurile de care Primăria dispune în jurul Lacului lui Binder nu sunt foarte generoase, fâșia de teren public care înconjoară apa având o lățime cuprinsă între cinci și 20 de metri. În acest context, spațiile care urmează a fi amenajate pe maluri nu au dimensiuni ample. Spre exemplu, zona de gradene verzi (mal ”în trepte late”) va acoperi aproximativ 300 de metri pătrați, fiind destinată recreării, observării activităților de pe lac sau picnicurilor.

schita binder 1

La fel, zona de plajă va avea o suprafață disponibilă pentru aproximativ 100 de persoane, a mai arătat arhitectul Mihai Țucă. O parte din activitățile ”terestre” vor fi mutate, însă, pe apă. Astfel, studiul de fezabilitate propune realizarea unui loc de joacă plutitor, demontabil și modular. Acest loc de joacă va fi dublat de cel ”terestru”, printre funcțiunile sportive din viitorul centru fiind proiectat și o zonă de volei de plajă. De altfel, în zona plajei și a acestui teren, fundul apei va fi ridicat, astfel încât adâncimea apei să permită înotul în condiții de siguranță, iar soarele să poată încălzi mai repede apa în această parte. Intrarea în apă se va face și prin intermediul unui ponton, altul decât cel proiectat pentru practicarea sporturilor de apă.

Parcare acoperită cu panouri fotovoltaice

Dincolo de dotările normale ale unei astfel de investiții (vestiare, un mic bar, zonă de vânzare a biletelor, cabinet medical etc), studiul prezentat propune și o parcare pentru aproximativ 100 de autoturisme. ”Aceste locuri ar urma să fie acoperite cu panouri fotovoltaice, iar energia să fie stocată și folosită mai apoi de echipamentele din complex”, a mai precizat Țucă.

Două vor fi accesele principale în viitorul centru, din străzile Tractorului și, respectiv, Lacul lui Binder, străzi care urmează să intre în reabilitare. O a treia intrare va fi amenajată în special pentru intervențiile autospecialelor pentru cazuri de urgență.

Construcțiile ilegale, demolate

Barăcile și garajele amenajate pe domeniul public urmează a fi demolate, a anunțat primarul Astrid Fodor. Potrivit căreia, inclusiv micii oameni de afaceri din zonă așteaptă o astfel de investiție. „Unii dintre vecini se arătau deschiși, sunt mici firme cu diverse servicii care și-ar putea reorienta profilul în funcție de ceea ce facem noi acolo. Deocamdată nu aveau de ce să îl schimbe“, a spus primarul.

Din rândul celor prezenți s-a discutat și despre felul în care centrul de agrement poate fi folosit și în afara sezonului cald. ”Wakeboarding se practică în costum de neopren, deci cei mai temerari pot începe din mai și pot continua până în octombrie. Iar zona de promenadă poate fi folosită și iarna. E clar că anumite activități vor putea fi practicate doar în sezonul cald. De adaptarea centrului pentru sezonul rece nu m-aș apropia, căci e foarte periculos să amenajezi un patinoar pe lac, de exemplu”, a răspuns Mihai  Țucă.

Citește și Lacul lui Binder devine zonă de sporturi nautice, promenadă și plajă | Video

 

schita binder 8 schita binder 7 schita binder 6 schita binder 5 schita binder 4 schita binder 3 schita binder 2

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

B

Acum 3 ani

Felicitari primariei incaodata. Chiar proiectul e la inceput de drum, trebuie sa apreciem initiativa si oportunitatea fructificata de dezvoltare a unei zone aproape moarte din oras.
Raspunde

el

Acum 3 ani

Bravooo! Va fi o valoare adaugata zonei!
Raspunde

Anonimul din Caineni

Acum 3 ani

Păcat însă că e o zonă plină de dubioși...
Raspunde

Tibi

Acum 3 ani

Si băieții cu vopsitoriile auto din zona sa le dati flit...eu nu vin la agrement sa primesc miros de vopsea în bot....mai ales că fiarele aruncate (provenite din dezmembrari auto sau mașini lovite) nu își au locul în zona aceea. Nu le mai dați autorizații de funcționare. Sibiu s a extins...sa plece in afara orașelor...vrem liniște și aer curat.
Raspunde

ToTo

Acum 3 ani

Va ieși un fel de caca maca. E o tzira de lac, bine ca nu baga si ferry boat.
Raspunde

ar fi ok

Acum 3 ani

pe langa asta, v-ati gandit sa faqceti in sens giratoriu la intersectia lunga cu tiglari?
Raspunde

Un sibian

Acum 3 ani

nu, nu s-au gandit, ei nu gandesc asa departe! e mai interesant sa vii de pe tiglarilor dupa vreo 60-70 de secunde de rosu, ca sa dai tot in semafor rosu in fata la scoala 13. Ca sa nu pomenim de alte aberatii din zona.
Raspunde

gigi

Acum 3 ani

cine sa vina acolo sa faca agrement ba oameni buni..... acolo trebuie agrement pentru pescari nu plimbareli pe lac aiurea.... o munca titanica...bine-venita de altfel... dar intrebarea este... cine sunt beneficiarii?, ca eu unu nu ma duc decat daca e bec si luna.... pe fundul lacului, spun oamenii , sunt cabluri de otel pe care se plimbau vagonetii cu pamant, inclusiv vagoneti de metal care zac pe fundul lacului, deci, dragarea a zeci de tone de materiale... dar daca merge... da-i 'nainte :)
Raspunde

...

Acum 3 ani

pana la urma exista sau nu curenti de adancime? apa e periculoasa sau nu pentru inot? vor fi angajati salvamari? vom vedea ce va iesi din treaba asta, dar cred ca era mult mai util si mai profitabil un aqua parc cu piscine acoperite, cu apa calda tot timpul anului, dar probabil, asa ceva il l-ar pe ciolan cu aria lui. au mai fost zvonuri ca dezvoltarea aeroportului l-ar fi incurcat pe carabulea cu atlassibul. sper ca nu e adevarat ca anumite interese personale meschine reusesc sa dea deoparte interesele unei comunitati. sper ca nu avem o administratie locala asa de prapadita.
Raspunde

Angajati_zona_VEST_enervati_rau

Acum 3 ani

E un proiect interesant, dar este nevoie in primul rand de decongestionarea traficului de pe Alba-Iulia pt o gramada de oameni care stau aiurea in trafic zi de zi. Solutia o stie toata lumea si a vehiculat-o si dl Popa in campania electorala (dar campania trece, si merge sloganul ). Amenajarea drumului care trece prin Campsor si viabilizarea zonei ca oricum cei care vor o casa in Sibiu sunt directionati spre Calea Cisnadiei si Selimbar pentru ca in Sibiu nu gasesc terenuri libere. Daca cineva crede ca gaseste un teren liber la un pret decent nu umflat de vreo 3 ori se inseala, dar poate totusi sa-si piarda vreo 3 ani cautand.. Deci haideti sa vedem si prioritatile si apoi ne ocupam si de agrement, dar poate gandit mai bine, nu inghesuit pe un laculet.
Raspunde

...

Acum 3 ani

pai dupa ce va stresati voi o saptamana in trafic spre locul de munca, mergeti in week-end sa va relaxati la lacul lui binder. ca pana la belina e cam departe.....
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

De ce nu te semnezi cu numele real ??? Chiar nu iti e rusine sa furi identitatea altei persoane si sa postezi tot felul de mesaje prostesti ?
Raspunde

...

Acum 3 ani

cu cine ai treaba lenuto?
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 3 ani

Da' submarine panoramice de ce nu-s in ditamai Caspica Hermannstadtiana?Io nu ma dau cu caiacu' daca ma latra cinii;voi silentium!
Raspunde

un cititor

Acum 3 ani

Numai bine sa poata fura tiganii in voie ...
Raspunde

un cititor

Acum 3 ani

Cine plm are interes in zona si cat este dispus sa dea spaga pentru o asemenea ineptie: baza de agrement in tiganie?
Raspunde

...

Acum 3 ani

s-a dus attila sa-noate / cand pe burta, cand pe spate / si cand s-a intors la mal / p.la haine, p.la cal / cine-a fost primu-n tiglari?
Raspunde

Angy

Acum 3 ani

Akolo in zona chiar langa Lacul lui Binder am văzut ca se construiesc vile sau blocuri cu apartamente ! Cine cunoaște zona mai bine ce ziceți ? E de recomandat cumpărarea unui apartament in aceea zona ?
Raspunde

Cristina

Acum 3 ani

Dar cu oameni de acolo ce faceti ii dati in strada cu copii nu le dati o locuinta
Raspunde

Ety

Acum 3 ani

Inteleg ca apa spala mai bine banii , nu-i asa ? .... ecologizati si apoi propuneti ! Pana atunci ne mai gandim ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus