Joi,
24.09.2020
Partial Noros
Acum
10°C

Vila din Sub Arini vs. Garsoniera din Șelimbăr

21 Octombrie 2017 15:46

Vila din Sub Arini vs. Garsoniera din Șelimbăr

În calitate de arhitect, am proiectat și din unele, și din altele: cea mai mare locuință proiectată de mine (da, o vilă în Sub Arini) are 2,700 mp, iar cea mai mică (o garsonieră într-un bloc construit undeva undeva prin câmpiile comunei limitrofe...) are exact 18 mp, cam cât baia de serviciu din vila cu pricina...

Cum ar veni, la o socoteală simplă, o familie locuiește într-un spațiu de 150 de ori mai mare decât o altă familie. Prima nu e foarte numeroasă - un copil (un pic răsfățat, dar isteț foc), a doua e ceva mai mare - două fete, frumușele și istețe dar prea mici ca să-și dea seama de calitatea slabă a locuirii, însă foarte fericite că dorm cu părinții lor în același pat...

N-aș ști să vă spun care familie e mai fericită, dar cu siguranță una stă într-o casă mult prea mare iar cealaltă într-o casă mult prea mică.

Locuințele sunt cele care ar trebui dimensionate strict după necesitățile persoanelor care le locuiesc. De la fiecare după posibilități, fiecăruia după necesități. Sloganul ăsta pare a fi al generației hipster dar era -formal- baza ideologică a gândirii comuniste, de aici sau de aiurea, și se trăgea din teoriile foarte seducătoare ale lui Marx și Engels. Necesitățile locative erau evaluate -în România, cel puțin- după numărul de persoane cărora le era atribuită o locuință. Ești burlac? Garsonieră. Te-ai însurat și ai făcut un copil? Apartament de 2 camere. Ai o funcție de conducere și-ți trebuie liniște ca să concepi viitorul socialist al întreprinderii unde ești ștab? Casă de sas. (Aici nu prea conta câți copii ai, că la ăia cu mulți copii dar un pic mai bruneți nu se mai aplica algoritmul socialist. Țiganii, orice s-ar zice, au fost persecutați de toate regimurile în România, de la Antonescu la Ceaușescu, iar acuma -în plină democrație- nu ne place că-și fac case cu turnulețe, că-s urâte și că de unde au bani de casele alea. Păi, aș avea două motive pentru care nu m-aș minuna așa de tare: 1. e gustul lor, și 2. nu-i treaba mea de unde au bani, poate i-au furat și n-au fost prinși, care-i problema...?! Sau poate chiar i-au câștigat cinstit, dar nu despre asta vorbim...)

Necesitățile locative moderne sunt auto-evaluate în continuare foarte prost. Oamenii pun un mare semn de egalitate între venitul pe care-l au și casa care trebuie să reprezinte acest venit. Dacă ai avut noroc în viață (-sau inteligență, sau spirit antreprenorial, sa o moștenire babană-), sau orice altceva și ai dat de bani, e musai să arăți chestia asta prin mașina pe care-o ai și prin casa pe care ți-o faci.

N-am nimic împotriva mașinilor - și alea de 1,000 € au tot 4 roți și-un volan, la fel ca alea de 150 de ori mai scumpe.

N-am nimic împotriva ceasurilor - și alea de 100 € au tot un cadran și-o curea, la fel ca alea de 150 de ori mai scumpe.

Dar cu casele e altă treabă... Apar case enorme, împodobite și împopoțonate ca o mireasă, cu piscine, garaje, barbeque-uri, terenuri de tenis cu iluminat nocturn etc etc, încât chiar te întrebi dacă oamenii ăia își folosesc casele lor așa cum au fost proiectate.

Răspunsul este: nu. Știu familii cu piscine în care niciunul din părinți nu știe să înoate, iar juniorii merg la Aria. Știu familii cu șeminee în care se face focul de două ori pe an: de Crăciun și Anul Nou (șeminee care costă cât o mașină, nu vorbim de-un godin amărât...). Știu familii cu vilă de vacanță la Păltiniș, dar nimeni din familie nu schiază (e adevărat cazul, casa e pe lângă biblioteca unde a stat Noica, știu că e de mirare dar asta e realitatea...).

Cred că o mare risipă a multora e casa pe care-o construiesc prost - nu în conformitate cu ceea ce le trebuie, sau cu ceea ce le place, ci cu ceea ce trebuie arătat vecinilor, rudelor și prietenilor. (de ex. unui client de-al meu îi place să facă vin, i-am propus un subsol ca o cramă dar a zis că nu mai este în trend, conceptul e depășit, și ulterior și-a făcut un fel de boacăză anexă a casei, unde are damigenele, alambicurile și sculele de umplut sticle, că face un vin artizanal chiar bun dar - dacă nu mai e în trend să ai chimniță, face și el ce poate, deși putea să-și conformeze casa mult mai adecvat hobby-ului său...)

Warren Buffet, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, stă în aceeași casă de peste 40 de ani, între timp a mai câștigat cât să-și cumpere vreo sută de mii de case dintr-alea... La întrebarea de ce nu vă schimbați casa cu una mai mare, a dat un răspuns foarte înțelept: aș avea câteva probleme în plus la o casă mai mare: pentru grădină, un grădinar; pentru piscină, un băiat care s-o curețe periodic; pentru camerele de oaspeți, câteva femei de serviciu care să le țină curate, să le aerisească în permanență etc etc. Toți oamenii ăștia trebuie verificați, coordonați - dar eu sunt foarte ocupat, nu prea am timp de lucrurile astea...

Cred că ar trebui ținut un curs obligatoriu la școala vieții, care să se cheme: ce fel de casă-mi trebuie. Dar mi-e teamă că majoritatea dintre noi ar rămâne repetenți la examenul final..."

Comentarii

18 comentarii

Eu

Acum 2 ani

Mare dreptate aveti dl. Arhitect
Raspunde

X

Acum 2 ani

Eu cred ca fiecare om are dreptul sa isi aleaga compromisurile cu care se simte cel mai comfortabil. O vila la Paltinis inseamna mai mult decat schiat, cum anul ofera mai mult decat iarna. Casa cu piscina poate era menita pentru ca cei mici sa nu repete greselile parintilor care nu au invatat sa innoate. In acelasi timp un arhitect crede ca alegerea casei e cea mai importanta decizie a vietii, un mecanic va zice ca masina e cea mai importanta, si un ceasornicar ceasul si asa mai departe. Haideti sa ne facem cu totii meseria cat mai bine si sa oferim sfaturi cand sunt solicitate sau e evident ca o persoana e in dificultate. Nu cred ca ne-ar strica o mentalitate in care sa fim mai putin critici fata de alegerilor celorlalti si mai axata pe alegerile noastre.
Raspunde

adica?

Acum 2 ani

N-am nimic împotriva arhitectilor – și ăia care-ți cer 100 € pe un proiect, tot un proiect de casă îți dau, la fel ca ăia de 150 de ori mai scumpi. Nu?
Raspunde

bmw auriu

Acum 2 ani

Mentalitatea cocalarilor este ca musai trebuie sa ai casa mare si impunatoare, in plus la manelisti trebuie si turnulete.....Casa este, pe langa masina, ceas si lantul de aur de la gat, un semn al inteligentei, atentie nu al bogatiei! Am intalnit in Europa oameni ff bogati dar modesti, cum se pomenste si in articol, oameni care au creat ceva palpabil cu inteligenta lor si nu puneau mare valoare pe bogatie. La noi daca ai bani, sigur esti ff destept, adica smecher. Politicienii exceleaza in afirmarea acestor noi valori sociale! Ce pretentie sa mai avem de la restul?
Raspunde

vasile

Acum 2 ani

Domnule Arhitect- Cunosc destule persoane care au o carca de bani si prefera sa stea la bloc. Legat de treaba cu paltinisul - apai unde sa schiez in Paltinis, - La Platos sau Oncesti?! Astea sunt partii de schi? Mai bine faci o plimbare in poiana Gaujoara decat sa bag bani la familia care exploateaza Telescaunul din Paltinis sau la Platos.----- De plimbare prin sanul naturii auzit-ai tu domnule Arhitect?! E mai sanatoasa si e gratis!!!
Raspunde

Baditescu Mihai

Acum 2 ani

Apropo de Garsoniera din Selimbar de la shotte prietenul lui Maricuta din granita cu Selimbarul domnule arhitect nu ati respectat legea locuintei privind proiectarea iar acum tineti pledoarii ieftine si amagitoare.
Raspunde

Liviu

Acum 2 ani

Eu cred ca trebuie tinut cont de parerea specialistului ..in fiecare domeniu. In cazul nostru, dl arhitect cam are dreptate, in sensul ca are experienta in proiectarea unui camin care sa satisfaca necesitatile celui care il locuieste. Ca a fost platit sa proiecteze altceva decat ceea ce s-ar fi potrivit (vezi cazul celui cu vinul) nu e vina lui. In fata legii este responsabil numai pentru asigurarea exigentelor de rezistenta, siguranta la foc..seisme samd. Restul e can can. E relevant insa, pentru mentalitatea societatii din care facem parte, modul in care fiecare isi da cu parerea...suntem generatia parerologilor si a lucrurilor facute dupa ureche....iar cand apar probleme....cautam tapi ispasitori in speicalisti carora li s-a refuzat consilierea atunci cand trebuia.
Raspunde

Laura

Acum 2 ani

Unde sunt vremurile de alta data cand arhitectii aveau o anumita prestanta morala si nu isi barfeau clientii!? Cat despre schiatul la Paltinis... am citit si am râs...
Raspunde

bmw auriu

Acum 2 ani

Ce anumite consideri barfa in opinia arhitectului? Sa inteleg ca daca nu are lant de aur la gat si bmw auriu( cred ca nu are...), omul nu e specialist? Adica nu are prestanta morala sa aiba un punct de vedere?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unu

Acum 2 ani

Sibiu e un rahat arhitectural, la fel si sibienii!
Raspunde

cititor

Acum 2 ani

Dle arhitect, amenajarea sau cum s-o numi in termeni de specialitate a librariei Habitus este conceptia dvs?
Raspunde

Petre

Acum 2 ani

Dl. Grigorov are un discurs cel putin mediocru pentru un arhitect...de altfel, realizarile lui arhitecturale sunt la fel.
Raspunde

PlicusorBan

Acum 2 ani

Caracter de tigan, daca ajungi sa-ti barfestii clientii care te-au facut "arhitect" .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus