Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Ultimul mare proiect al lui Török la ITM: Ce rezervă de forță de muncă are Sibiul?

Ultimul mare proiect al lui Török la ITM: Ce rezervă de forță de muncă are Sibiul?

Ieșit la pensie zilele trecute, după 12 ani la conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Francisc Szombatfalvi-Török a avut o ultimă preocupare în funcție: în condițiile în care Sibiul - și România în general, se confruntă cu o criză a forței de muncă, câți sibieni refuză să muncească? Ce rezerve are județul nostru și cum pot fi convinși oamenii să aleagă un job din multitudinea care li se oferă?

Datele Institutului Național de Statistică arată că județul Sibiu se află pe locul 5 în țară din punct de vedere al numărului de salariați raportat la numărul total populației aptă de muncă. Procentul de 68% ne plasează la doar trei puncte procentuale în spatele județelor Timiș și Brașov, însă departe de ce se întâmplă în București sau Ilfov, unde se ajunge la 86%. Media la nivel național este de doar 55%, aceasta fiind o explicație pentru numărul mare de vâlceni, mureșeni, hunedoreni sau moldoveni care aleg să se mute la Sibiu în ultimii ani.

”Sibiul se află într-un trend permanent de creștere , atât din punct de vedere al numărului de angajați, cât și al numărului de angajatori”, spune Francisc Török. Această creștere economică este acum frânată de lipsa forței de muncă, iar prima zonă din care ar putea ieși la lumină este cea a asistenței sociale.

colegiu prefectural Torok (9)

Cifrele arată că sunt cel puțin 4600 de asistați sociali în județul Sibiu, doar pe venitul minim garantat. Aspect care reflectă atitudinea generală față de muncă.

”Cea mai apăsătoare problemă la ora actuală, zic eu, este cea a familiei. Familia nu se ocupă de societatea centrată pe muncă, dar în măsura în care are un avantaj caută să profite de el. Ca să dau un exemplu, dacă într-o familie există o persoană cu handicap, familia o ascunde, o folosește doar pentru drepturi și nu o aduce în zona muncii. Acea persoană nu poate câștiga demnitatea de a fi util. Aici este o categorie care ar putea fi adusă în zona muncii. O alată categorie este a celor instituționalizați și care nu sunt într-o stare deosebit de gravă. Nu există preocupare acolo pentru a organiza posibilități de a efectua anumite munci. Așa ar crește și șansele de a își reveni acești oameni sau de a se menține pe un anumit palier. O altă problemă este cea a falșilor asistați sociali. În clipa în care am făcut studiul pe județul Sibiu am constata că 68% din dosarele de asistență socială erau între penibil și penal”, spune Török.

Demersul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu a fost susținut de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, primării din județ și  firme private.

Un alt sector care ascunde rezerve de forță de muncă este cel al muncii la negru. În primele șapte luni ale anului 2017 au fost depistate 106 persoane care lucrau la negru pentru 52 de angajatori. Inspectorii ITM au aplicat 47 amenzi contravenționale în valoare de 750.000 lei. Alți trei angajatori au fost depistați că au primit la muncă un număr de 32 persoane fără încheierea unui contract de muncă motiv pentru care a fost sesizat organul de urmărire penală. Scopul ar trebui să fie convingerea oamenilor să muncească legal, nu amenzile, crede Török.

”Amenzile sunt fără sens, majoritatea sunt transformate în instanțe în avertismente. Procentul de încasare a amenzilor este undeva la 35%. Ce este mai bine, să se de amenzi mici și multe sau amenzi mari și rare, dar care nu sunt luate în seamă?”, spune Török.

Studiul demarat de ITM Sibiu nu are rolul de a identifica un număr de oameni care pe urmă să primească oferte de angajare de la companii private ci de a atrage atenția asupra unei atitudini generale a societății față de muncă. Schimbarea nu poate veni de la București sau de la politicieni, ci ține de educația fiecăruia dintre noi. O analiză a Ziarului Financiar, publicată vara trecută, demonstra că doar 4,8 milioane dintr-un total de 8,8 milioane de persoane apte de muncă sunt salariate, astfel că România are o rezervă de 4 milioane de oameni care ar putea să lucreze. Dacă ar vrea.

”Niciodată în cei 12 ani la ITM nu a venit un politician sibian care să mă întrebe ce se întâmplă pe piața muncii. Asta denotă interesul pentru muncă”, a concluzionat Török.

”Așteptăm la gura statului, care e impotent, să vină să-și miște populația fiindcă la spiritul și cultura muncii nici Biserica nu-și face datoria, nici familia și nici societatea”- Francisc Szombatfalvi-Török.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

grim

Acum 6 ani

Un mare mafiot. Ai protejat firme pe interese personale. La teorie stări bine, dar sunteti roti patati si nu averi demnitatea de a ridica fruntea sus pt a face ceva bine, pentru viitor, pentru cei care muncesc zeci de ore suplimentare pe sntiere si nu va pasa. Cititi niste hârtii care se fac pe genunchi si plecati mai departe indiferenti, dar cu buzunarul plin. Sunteti ademeniti încet de patronii care fac nereguli , va compromiteti ai pe urma nu mai puteti face nimic. Nu averi curaj ai nici demnitate. Trageri cu dintii de o functie, iar in urma voastră rămâne vid
Raspunde

DOREL POPA

Acum 6 ani

A ramas in istorie sub numele TATUCUL SPAGARILOR, saracul a adus si el doi inspectori de munca in institutie, celebrul Istvan Puscas, fost patron al PUMICO, teparul de serviciu al firmelor de constructii, pe care l-a si nasit intr-o combinatie malefica si pe Tarcea ioan, Nelu de la Cisnadie, un minuscul infractor al lemnului. i-a sustinut si promovat in functii, pana DNA-ul i-a saltat cu catuse si au primit fiecare 2 si 3 ani cu suspendare. In 12 ani de activitate s-a remarcat prin sedinte pompoase si discursuri plictisitoare la sedintele unde participa, intalniri grandioase cu agentii economici carora le prezenta diverse grafice, care starneau rasul si in acelasi timp mila. comportamentul fata de angajati, no cmment, unul era oaie, unul era mulete, comportament deseori birjaresc, mai ales atunci cand avea ceva la bord. Noroc cu bypassurile ca s-a mai potolit cu alcoolul. a venit pus politic de PDL, a pupat popoul lui nelu Cindra fugind spre PSD doar ca sa tina functia. si uite ca a reusit. Insa, doar el crede ca a iesit pe usa din fata. amagirea lui e hilara. toti se bucura ca a plecat si ca dovada ca ieise pe usa din dos este faptul ca nici el si nici colegii de la ITM nu au vrut sa dea o masa de despartire. Asta a fost FRANCISC TOROK sa vedem acum ce poama aduce PSD-ul. Pun pariu pe urmatorii 3 pupincu......ul de serviciu COSMIN IONESCU, spag......l sef fost la prefectura LUCI RADU si eternul perdant REMUS FURTUNA. Singurul care merita este Furtuna. e un bun profesionist, nu a fost implicat in scandaluri de spagi, profesor la facultate, a condus institutia ani de zile inainte de era TOROK. Voi ce ziceti? EU PARIEZ PE LUCI RADU, ca e bun si va aduce fonduri la partid
Raspunde

DNA

Acum 6 ani

Ești prostut,Cosmin Ionescu nu este la ITM.
Raspunde

grim

Acum 6 ani

meserias ne nota 10 furtuna, dar stiti vorba aia??? fa ce zice popa nu ce face. hotul neprins negustor cinstit e valoare 0
Raspunde

h.r.

Acum 6 ani

Un spritzar, un demagog vorbitor de vorbe-n vant, un incompetent notoriu. La facultate e de rasu curcii. Nu stie nimic-nimic dpdv tehnic, vorbeste de tablouri studentzilor si de alte bazaconii. Merita sa-i cititi teza de doftoroi. e praf omu, varza, antropologu lu peste. un politruc marunt, meschin, nascut mort. Uitati-l.
Raspunde

Ion

Acum 6 ani

Mare kkat pishat! Shmeker beutoriu!
Raspunde

Titi pesedistul

Acum 6 ani

Pt. DNA tu ești prostuț ca tu nu știi sa citești un comment. Dorel Popa, omul de casa al lui Lucian Radu a spus ca e POSIBIL sa-l pună pe COSMIN IONESCU, care lucrează la Direcția de Sport. Tehnica psihologica, sa-l prezinți pe dușman ca cel mai bun ca sa sara alții sa-l bârfească. Oricum orice numai pe Luci Radu nu. Ma retrag din PSD a doua zi, dacă îl pune pe infect ul asta, microb și pata pe imaginea ITM și PSD. Sa vina toți agenții econdominiu controlați și șpăguiti de asta sa depună marturie
Raspunde

Alaturi de toti cei ce parasesc ciuma rosie!

Acum 6 ani

Nu te mai baga ca chilotasii in cur ca-l confunda pe Cosmin Ionescu cu Razvan Ionescu
Raspunde

Titi pesedistul

Acum 6 ani

Alo, Cosmin Ionescu, e fratele mai mare a lui Răzvan Ionescu, amândoi sunt fiii lui Mihai Ionescu, om de casa a lui Nelu Cindrea, fost președinte de Coopera-ți a, , fost funcționar contopit pe la ITM SIBIU. Pe toți trei, Nelu Cindrea le-a rezolvat job-uri, Mișu bătrânul și cu mezinul Răzvanel la ITM, iar lui Cosmin la Direcția de Sport. Nimeni nu confunda pe nimeni. Marele pesedist era Cosmin, pana a xazut în dizgrație datorita tentativei de puci pe care l-a încercat cu ADI STOICA zis PELICANUL și cu CRISTIAN MARINESCU, puci xare avea scopul de a-l înlocui pe Cindrea. Tentativa nereușită. Un neispravit care a încercat sa muște mâna care i-a hrănit ani de zile pe toți trei. După tentativa nereușită a dispărut din peisaj insa acum odată cu căderea lui Nelu Cindrea, hop și Cosmin Ionescu a apărut brusc pe lângă noua conducere, prin poze pe la întruniri și încet, încet ridica iar pretenții. Un gunoi! Frate-su Razvan Bobby Ionescu, alta nulitate, se face de ras prin controale, e aberant și amândoi nu fac altceva decât reclama unei firme de consultanta care aparține prin interpuși lui Cosmin. Sef la ITM vrea Cosmin, Razvan e prea ingust pentru astfel ee aspiratii. Ăștia vor șefi la ITM?
Raspunde

Robert

Acum 6 ani

Cine.i torok asta de de vreo 2 luni ma inebuniti cu el??? Ba ca iese la pensie...ca sedinte de adio...ba ca...o sa iasa...ba ca...a iesit....etc erc etc.cine.i asta asa important ca tot nu inteleg??????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus