Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Întâlnire la Poliție: Autoritățile locale față în față cu urșii. ”Cauza principală e suprapopularea”

Întâlnire la Poliție: Autoritățile locale față în față cu urșii. ”Cauza principală e suprapopularea”

Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu a găzduit săptămâna trecută o întâlnire la care au participat majoritatea instituțiilor principale din județ, de la Prefectură și Inspectoratul pentru Situații de Urgență până la vânători și ONG-uri care luptă pentru protecția animalelor. Tema ședinței a fost una singură: numărul mare de urși din județul Sibiu, care în ultima vreme au ajuns să aibă contacte tot mai dese cu oamenii.

Oficial, în județul nostru se estimează că în acest moment ar există aproape 800 de urși în munți și păduri. Neoficial, numărul lor este mult mai mare și situația riscă să scape de sub control. Aproape că nu mai există localitate aflată în vecinătatea munților, ori a pădurilor, unde populația să nu fi înregistrat pagube din cauza urșilor în ultimul an. Mai mult decât atât, în urmă cu vreo două săptămâni, la marginea Sibiului – în Pădurea Dumbrava, au fost observați nouă urși, în interval de câteva ore.

Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție, ai Jandarmeriei, ai ISU Sibiu, Prefecturii, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, vânători și administratori de fonduri cinegetice, ai Poliției Locale, Direcției Sanitar-Veterinare și ai Animal Life au participat la întâlnire și cu un aspect au fost aproape toți de acord: cauza apariției unui număr tot mai mare de urși este suprapopularea, nu lipsa hranei. Membrii asociațiilor de vânătoare au spus că deși au făcut solicitări la minister, în baza unor dovezi clare, nu au primit derogare pentru a împușca urși.

Mai departe s-a discutat ce trebuie făcut, dacă, spre exemplu, ne confruntăm iarăși cu un urs care ajunge în Sibiu? Polițiștii au luat parte la acțiunea de acum un an au spus, pe șleau, că ursul era total imprevizibil și că ”a sărit un gard de câțiva metri, în fața noastră”. ”Până să punem mâna pe stație, să anunțăm încotro fuge și să ne reașezăm pozițiile ursul era deja la câteva sute de metri distanță, dacă dădea nas în nas cu un om pe stradă puteam ști ce se întâmpla? Decizia luată pe loc a fost să protejăm populația”, ar fi spus polițiștii.

O propunere făcută la întâlnire a fost ca dacă mai apare o situație similară într-o localitate, să fie chemați inclusiv vânători, alături de alte instituții, care să sperie animalul și să protejeze populația. Ideea nu a fost tocmai bine primită, vânătorii spunând că atâta timp cât ei n-au nicio putere să intervină asupra urșilor pe fondurile cinegetice, cum ar putea interveni în zonele populate? În plus, fără un ordin clar de la minister pentru împușcare, nici un vânător nu este dispus să-și riște libertatea.

O contrapropunere a fost aceea ca prefectul județului să ceară de la minister o derogare pentru împușcare, iar dacă se va ivi situația în teren și toți cei de față cad de acord că există un pericol real atunci prefectul să poată da ordinul. Altfel, circuitul documentelor la București este extrem de lung și greoi, iar într-o situație de criză nu poți aștepta după funcționarii din minister.

Până să se ajungă însă la împușcarea urșilor, s-au propus soluții mult mai simple: Montarea de indicatoare cu ”ATENȚIE, URȘI!” în zonele vizate, organizarea de goane prin care animalele să fie îndepărtate de localități, stabilirea unor puncte de hrană a animalelor cât mai departe de localități, conștientizarea populației asupra riscurilor, relocarea populației de urși și reglementarea uzului armelor de vânătoare în interiorul localităților. Unele dintre aceste propuneri sunt ușor de pus în practică, altele doar fanteziste.

Asociația Animal Life a adus la întâlnire un reprezentant al proiectului LIFE Connect Carpathians în cadrul căruia a fost constituită Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) în colaborare cu Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, Fauna & Flora International, și Asociația Zarand. În Hunedoara există chiar și o procedură de intervenție a instituțiilor în cazul unor situații de urgență generate de animalele sălbatice, elaborată în cadrul proiectului menționat mai sus și care funcționează sub autoritatea Instituției Prefectului.

Reprezentantul Fauna and Flora International – dr. Iain Trewby, manager proiect LIFE Connect Carpathians, a prezentat modelul de gestionarea al situațiilor care implică animale sălbatice. De asemenea, acesta a prezentat cazuri concrete în care echipa de intervenție rapidă a acționat pentru a anestezia și reloca animalele periculoase. Ideea a fost bine primită, însă au existat și câteva voci reticente. Unii vânători au întrebat dacă vreuna din intervențiile echipei au vizat măcar o situație similară cu cea din Sibiu, iar răspunsul a fost negativ. Cu toate acestea, Animal Life a susținut soluțiile propuse de asociația de vânători, și anume implementarea unor măsuri specifice de îndepărtare a urșilor și interzicerea totală a prezenței turmelor de oi în pădure (pășunatul în pădure este interzis conform Codului Silvic), acestea cauzând atât pagube fondului forestier dar constituind și un atractant pentru carnivore.

Întâlnirea de la Poliție nu s-a încheiat cu o soluție clară și aplicabilă imediat, însă toți cei prezenți au apreciat discuțiile aplicate, orientarea către fapte concrete, dialogul și deschiderea spre colaborare. Cât privește măsurile pe termen scurt, rămâne de văzut. Iarna este foarte aproape și urșii intră în hibernare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

ursul

Acum 6 ani

Prima problema si cea mai mare este subpopularea cu neuroni a creierilor celor ce s-au intalnit saptamana trecuta si momirea lor de catre vanatori catre solutii care contineau cuvantul pericol si impuscare. De ce sa se complice sa vada problema din mai multe unghiuri ? Pt ca le este greu. Cum sa interzica sau macar sa reglementeze accesul in paduri a sutelor (in fiecare weekend!) de poluatori fonici cu enduro, a celor cu ATV-uri si mai ales cum sa ii deranjeze pe taietorii de lemn ilegal cat si pe cei care o fac la gri ... ?? Puteau ei sa ajunga la concluzia ca habitatul ursilor este invadat din toate partile de tot felul de intrusi si ca habitatul lor este restrans si defrisat IN FIECARE ZI?? Si astfel sa se gandeasca la vreo masura in sensul acesta? Sau ca mare parte din incidente au fost raportate la diverse cabane si case de vacanta care sunt langa padure? Si astfel asta nu e problema ursului ci a plangaciosilor ce si-au construit acolo si acum se mira de prezenta ursilor. Ia inchideti dvs toate drumurile forestiere si exploatarile de lemn si accesul de motorizate in paduri pt vreun an sau 2 si sa vedem atunci. Ursul nu e deloc fan om. Stie bine de ce. Dati-i pace si o sa stea acolo f. linistit in padurea LUI.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

razvy

Acum 6 ani

Suprapopularea cui? A oamenilor sau a ursilor?
Raspunde

...

Acum 6 ani

suprapopularea hotilor de lemne
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Astrida Fodora

Acum 6 ani

trebuie impuscati cat ma multi ursi pana nu omoara pe cineva
Raspunde

!

Acum 6 ani

trebuie impuscati cat ma multi comunisti, olteni, timpiti, bogatasi, escroci pana nu omoara pe cineva. hai sictir
Raspunde

daniela

Acum 6 ani

impeuna cu tine
Raspunde

Ion

Acum 6 ani

... si motocicletele Enduro sunt o cauza !
Raspunde

ifet

Acum 6 ani

sa dea autorizatie de puscat ursi si enduri-sti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus