Duminică,
26.03.2023
Partial Noros
Acum
14°C

Analiză. „Revoluția fiscală“ va duce la scăderea salariilor nete ale persoanelor cu dizabilități și ale IT-iștilor

Analiză. „Revoluția fiscală“ va duce la scăderea salariilor nete ale persoanelor cu dizabilități și ale IT-iștilor

Trecerea contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului va duce la scăderea încasărilor a două categorii de angajați, respectiv cei cu dizabilități și cei din domeniul IT. Scăderea veniturilor nete în urma modificărilor fiscale este de aproximativ șapte procente.

Persoanele cu dizabilități și angajații din IT sunt cei care, de anul viitor, vor pierde șapte la sută din actualele venituri nete. Este rezultatul unui calcul realizat de un expert contabil asupra acestor categorii de angajați care, spre diferență de restul, sunt scutite de la plata impozitului pe salariu. Noile prevederi propuse de actualul Executiv în cadrul așa-numitei ”Revoluții fiscale” păstrează aceste scutiri de la plata impozitului pe salariu pentru angajații cu dizabilități și cei din IT, dar faptul că li se trece în sarcina lor plata tuturor impozitelor va duce la diminuarea veniturilor.

Cum este acum…

Explicația motivului pentru care angajații persoane cu dizabilități și cei din domeniul IT vor încasa mai puțini bani în urma modificărilor fiscale propuse de actualul executiv este una destul de tehnică. Aceasta trebuie să pornească de la înțelegerea ideii de mutare a impozitelor din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

În prezent, costurilor cu salariile sunt împărțite între angajat și angajator. Adică, din salariul brut al unui angajat, impozite de 16,5% din salariu sunt în sarcina angajatului și impozite de 22,75% - în sarcina angajatorului. Aceste impozite se aplică la salariul brut care, de anul viitor, va avea o altă valoare, având în vedere că acesta va reuni și taxele care, până acum, erau în sarcina angajatorului.

Pentru a înțelege mai ușor această situație, expertul contabil Mircea Coman, cel care conduce societatea Acecont, a ales exemplul unui actual salariu brut de 3.500 de lei, plătit unui IT-ist ori unei persoane cu dizabilități. În acest moment, din acest salariu brut angajatului îi revin taxe de 589 de lei, iar angajatorul mai plătește pe lângă acesta alte taxe în valoare totală de 797 de lei. Iar pe actualul sistem de impozitare, angajatul cu un salariu brut de 3.500 de lei ar avea un venit net de 2.921 de lei.

actuala formula Cum se calculează impozitele potrivit actualelor norme fiscale

Cum va fi din ianuarie…

De anul viitor, potrivit modificărilor propuse de guvern, salariul brut va include și taxele care acum sunt în sarcina angajatorului, rezultând un „nou“ salariu brut de 4.297 de lei. Pentru precizie, din această valoare trebuie scăzut impozitul de 2,25% pentru Fondul de garantare a creanțelor salariale, impozit care va mai rămâne totuși în sarcina angajatorului. În exemplul salariului ales de Mircea Coman, cei 2,25% înseamnă 95 de lei. Scăzuți din cei 4.297 de lei rezultă că, de anul viitor, „noul“ salariu brut asupra căruia vor fi aplicate impozitele în sarcina angajatului este de 4.202 de lei.

După impozitarea acestui nou salariu brut, IT-iștii și persoanele cu dizabilități vor mai avea de încasat un salariu net de 2.731 de lei, cu 190 de lei mai puțin decât acum. Pentru a păstra același salariu net, angajatorul va trebui să mai scoată din conturi încă 299 de lei.

noua formula Cum le va scădea salariul net angajaților din IT și persoanelor cu handicap

„Acest 4.202 de lei, în exemplul de față, se transformă în noul brut. La care, dacă se aplică acum impozitele totale de 35%, rezultă un salariu net mai mic cu 190 de lei decât cel de actual. Situația se datorează prevederilor speciale pentru angajații din IT și persoanele cu dizabilități, care sunt scutite pe plata impozitului pe salariu. Acest impozit pe salariu este prevăzut a scădea de anul viitor de la 16% la 10%, dar pentru veniturile IT-iștilor și ale persoanelor cu dizabilități această scădere a impozitului pe salariu nu are nicio relevanță, fiind scutite. Aceste categorii de angajați vor rămâne cu impozitul de 35% pe suma mărită, brutul cel nou cum ar veni, care include și taxele angajatorului, mai puțin acele 2,25% pentru fondurile de garantare”, explică Mircea Coman.

Pentru persoanele cu dizabilități o veste proastă nu vine singură

O altă modificare fiscală prevăzută a fi adoptată în ședința de Guvern de miercuri este cea a plafonului pentru impozitul pe venit. În prezent sunt impozitate cu 1% din cifra de afaceri firmele care au venituri anuale de până la 500.000 de euro, cele care depășesc acest plafon fiind impozitate în funcție de profit. De anul viitor, acest plafon va crește la un milion de euro. „Numeroase firme (450.000, aproxima ministrul Finanțelor – n.r.) vor trece la plata impozitului în funcție de cifra de afaceri și nu de cea a profitului. Or, acelea care, până acum, plătesc impozit pe profit aveau posibilitatea – într-o anumită limită - să își deducă sumele cu care sponsorizau persoane cu dizabilități, asociații și așa mai departe. Acum, cu noile prevederi, sponsorizările pentru societățile cu o cifră de afaceri de sub un milion de euro nu mai sunt încurajate, deoarece aceste firme nu mai au niciun avantaj fiscal. Vor sponsoriza doar dacă asta doresc cu adevărat, fără să mai fie stimulate în acest sens”, mai explică Mircea Coman, expert contabil.

Zeci de mii de angajați

Potrivit datelor date publicității de Institutul național de statistică, în România lucrează în domeniul IT mai bine de 60.000 de persoane. Aceeași sursă mai estimează că aproape 30.000 de persoane cu dizabilități sunt angajate în acest moment. Pentru a stimula domeniul IT, dar și pentru a încuraja angajarea persoanelor cu dizabilități, Codul Fiscal prevede în aceste situații zero impozite pe salariu (care în prezent sunt de 16% și sunt propuse a scădea, de anul viitor, la 10%).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

...

Acum 5 ani

cei care sunt capabili si au salarii decente pierd bani. aia care-s pe nicaieri si iau minimul pe economie, adica votacii psd, sau cei care iau ajutoare sociale nu vor pierde bani. in plus, marindu-se punctul de pensie, cei cu salarii decente pierd iar. cotizatiile lor reprezinta tot mai putine pct de pensie
Raspunde

TEPES

Acum 5 ani

Persoanele care se asigura pentru sanatate chiar daca nu au venituri vor fi obligate sa plateasca mai mult decat dublu. Trebuie multe TEPE pentru guvernanti sa scapam de CIUMA ROSIE.
Raspunde

TEPES

Acum 5 ani

....iar persoanele care contribuie pentru pensii cu activitati independente va trebui sa plateasca TRIPLU la CAS. HOTII de guvernanti. Vor jupui activitatile pentru intreprinzatori, sa dea 3 lei in plus la pensionari.
Raspunde

isis

Acum 5 ani

Da, asta a fost si una din mize. ANAF le spune in continuare fraierilor ca e mai "rentabil" sa-si deschida PFA decat sa faca societati, ca nu mai depun bilanturi pentru care trebuie sa plateasca la escrocii aia de contabili. Avem EXACT conducerea pe care o meritam. Moartea regelui Mihai ne-a amintit din nou de asta. Problema e ca tara merge in directia pe care o doreste majoritatea: adica majoritatea betivilor care voteaza cu ala care-i de de baut in ziua votului, a tiganilor fara scoala si a "lucratoarelor" de la sosea. Astilalti care avem pretentii mai mari de la noi, trebuie incet incet sa pornim in exil.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus