Trecerea contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului va duce la scăderea încasărilor a două categorii de angajați, respectiv cei cu dizabilități și cei din domeniul IT. Scăderea veniturilor nete în urma modificărilor fiscale este de aproximativ șapte procente.
Cum este acum…
Explicația motivului pentru care angajații persoane cu dizabilități și cei din domeniul IT vor încasa mai puțini bani în urma modificărilor fiscale propuse de actualul executiv este una destul de tehnică. Aceasta trebuie să pornească de la înțelegerea ideii de mutare a impozitelor din sarcina angajatorului în cea a angajatului.În prezent, costurilor cu salariile sunt împărțite între angajat și angajator. Adică, din salariul brut al unui angajat, impozite de 16,5% din salariu sunt în sarcina angajatului și impozite de 22,75% - în sarcina angajatorului. Aceste impozite se aplică la salariul brut care, de anul viitor, va avea o altă valoare, având în vedere că acesta va reuni și taxele care, până acum, erau în sarcina angajatorului.
Pentru a înțelege mai ușor această situație, expertul contabil Mircea Coman, cel care conduce societatea Acecont, a ales exemplul unui actual salariu brut de 3.500 de lei, plătit unui IT-ist ori unei persoane cu dizabilități. În acest moment, din acest salariu brut angajatului îi revin taxe de 589 de lei, iar angajatorul mai plătește pe lângă acesta alte taxe în valoare totală de 797 de lei. Iar pe actualul sistem de impozitare, angajatul cu un salariu brut de 3.500 de lei ar avea un venit net de 2.921 de lei.
Cum se calculează impozitele potrivit actualelor norme fiscale
Cum va fi din ianuarie…
De anul viitor, potrivit modificărilor propuse de guvern, salariul brut va include și taxele care acum sunt în sarcina angajatorului, rezultând un „nou“ salariu brut de 4.297 de lei. Pentru precizie, din această valoare trebuie scăzut impozitul de 2,25% pentru Fondul de garantare a creanțelor salariale, impozit care va mai rămâne totuși în sarcina angajatorului. În exemplul salariului ales de Mircea Coman, cei 2,25% înseamnă 95 de lei. Scăzuți din cei 4.297 de lei rezultă că, de anul viitor, „noul“ salariu brut asupra căruia vor fi aplicate impozitele în sarcina angajatului este de 4.202 de lei.După impozitarea acestui nou salariu brut, IT-iștii și persoanele cu dizabilități vor mai avea de încasat un salariu net de 2.731 de lei, cu 190 de lei mai puțin decât acum. Pentru a păstra același salariu net, angajatorul va trebui să mai scoată din conturi încă 299 de lei.
Cum le va scădea salariul net angajaților din IT și persoanelor cu handicap
„Acest 4.202 de lei, în exemplul de față, se transformă în noul brut. La care, dacă se aplică acum impozitele totale de 35%, rezultă un salariu net mai mic cu 190 de lei decât cel de actual. Situația se datorează prevederilor speciale pentru angajații din IT și persoanele cu dizabilități, care sunt scutite pe plata impozitului pe salariu. Acest impozit pe salariu este prevăzut a scădea de anul viitor de la 16% la 10%, dar pentru veniturile IT-iștilor și ale persoanelor cu dizabilități această scădere a impozitului pe salariu nu are nicio relevanță, fiind scutite. Aceste categorii de angajați vor rămâne cu impozitul de 35% pe suma mărită, brutul cel nou cum ar veni, care include și taxele angajatorului, mai puțin acele 2,25% pentru fondurile de garantare”, explică Mircea Coman.
Pentru persoanele cu dizabilități o veste proastă nu vine singură
O altă modificare fiscală prevăzută a fi adoptată în ședința de Guvern de miercuri este cea a plafonului pentru impozitul pe venit. În prezent sunt impozitate cu 1% din cifra de afaceri firmele care au venituri anuale de până la 500.000 de euro, cele care depășesc acest plafon fiind impozitate în funcție de profit. De anul viitor, acest plafon va crește la un milion de euro. „Numeroase firme (450.000, aproxima ministrul Finanțelor – n.r.) vor trece la plata impozitului în funcție de cifra de afaceri și nu de cea a profitului. Or, acelea care, până acum, plătesc impozit pe profit aveau posibilitatea – într-o anumită limită - să își deducă sumele cu care sponsorizau persoane cu dizabilități, asociații și așa mai departe. Acum, cu noile prevederi, sponsorizările pentru societățile cu o cifră de afaceri de sub un milion de euro nu mai sunt încurajate, deoarece aceste firme nu mai au niciun avantaj fiscal. Vor sponsoriza doar dacă asta doresc cu adevărat, fără să mai fie stimulate în acest sens”, mai explică Mircea Coman, expert contabil.Zeci de mii de angajați
Potrivit datelor date publicității de Institutul național de statistică, în România lucrează în domeniul IT mai bine de 60.000 de persoane. Aceeași sursă mai estimează că aproape 30.000 de persoane cu dizabilități sunt angajate în acest moment. Pentru a stimula domeniul IT, dar și pentru a încuraja angajarea persoanelor cu dizabilități, Codul Fiscal prevede în aceste situații zero impozite pe salariu (care în prezent sunt de 16% și sunt propuse a scădea, de anul viitor, la 10%).Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Codul Fiscal , crește salariul minim din 1 ma , transfer , angajati , persoane cu dizabilităţi de au , Mircea Coman , contributii sociale , Titus Nicoară , Pentru Sibiu
Vizualizari: 7842
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Dan
Acum 7 ore
Noi noi
Acum 7 ore
IoB
Acum 7 ore
Barosanu
Acum 8 ore
Kukuruku