Sâmbătă,
18.01.2025
Innorat
Acum
-2°C

Cum ne protejăm sistemul imunitar, în perioada toamnă-iarnă: „Este recomandată o saună pe săptămână”

Cum ne protejăm sistemul imunitar, în perioada toamnă-iarnă: „Este recomandată o saună pe săptămână”

Sistemul imunitar este scutul care ne ajută să combatem bolile. Atunci când acest scut este slăbit, microbii acționează mult mai ușor și ne îmbolnăvim mai repede. Toamna, atunci când temperatura începe să scadă, sistemul imunitar luptă, dar schimbările de vreme îl slăbesc, avertizează medicii. Astfel, fără un tratament corespunzător și o atenție sporită la modul în care ne hrănim, bolile apar mai des și scăpăm mult mai greu de ele.

Există mai multe moduri de a ne proteja sistemul imunitar de schimbările bruște de temperatură. O vizită la medicul de familie, un regim alimentar sau diferite leacuri de la farmacia naturistă, sunt printre opțiunile avute în vedere atunci când vine frigul.

„Cu ocazia trecerii la anotimpul rece și a variațiilor mari de temperatură și presiune atmosferică, organismul nostru trebuie susținut și ajutat. Pe un fond de imunitate slăbită putem contacta mai ușor un virus, copiii fac față mai greu epidemiilor sezoniere de colectivitate și vârstnicii se pot decompensa mai repede”, arată Daniela Presecan, medic de familie.

Fără leacuri luate de pe internet

Medicii de familie recomandă o atenție sporită la tendința de automedicație sau de medicație după sfaturi găsite pe rețelele de socializare.

„Pentru a ajuta organismul să se adapteze condițiilor vă recomand o alimentație bogată în vitamine cu rol imunostimulant, lichide pentru hidratare, evitarea „înfofolitului” copilului în exces deoarece duce la slăbirea rezistenței organismului, scoaterea acestora la aer și dacă e mai rece afara, evitarea automedicației și în mod special a tratării după sfaturile primite de pe rețelele de socializare, evitarea locurilor aglomerate unde crește probabilitatea de a vă întâlni cu persoane bolnave, consult medical la nevoie, evitarea antibioticului în caz de viroze (antibioticul nu are efect pe virus dar distruge flora responsabilă de imunitate), nefrecventarea grădiniței sau școlii a copilului contagios pentru a ne proteja copilul și colegii acestuia”, mai arată Daniela Presecan.

Un plan de nutriție adecvat și constant, pentru un sistem imunitar puternic

Pe lângă vizitele periodice la medic, o altă parte importantă o reprezintă alimentația corespunzătoare, corelată cu o atenție deosebită acordată sistemului circulator.

„Cel mai mult avem nevoie să ne ferim de frig. Este foarte recomandat, pentru cei care nu au probleme cardio-vasculare, să facă o saună pe săptămână. În rest, pentru noi toți este recomandat ca seara înainte de somn să încălzim apă fierbinte și să punem picioarele în apă. Se poate pune sare de mare, ajută foarte mult, pentru că majoritatea oamenilor au o circulație periferică deficitară – iar dacă avem picioare reci, avem probleme la rinichi. De asemenea, avem nevoie de un somn de calitate, pentru că astfel asigurăm curățarea optimă a corpului”, explică Alexandru Mărginean, nutriționist.

Specialistul mai arată că hidratarea este principalul element ajutător în lupta pentru protejarea sistemului imunitar.

„Să nu exagerăm cu hidratarea. Corpul are nevoie de o anumită cantitate de apă – trebuie să respectăm această cantitate și să bem cât cere corpul, nu în exces”, arată Alexandru.

La consumul de apă se adaugă și cel de lichide calde, așa cum sunt ceaiurile din diferite plante.

Factorul alimentar care scade imunitatea este zahărul, arată specialiștii. După ce consumăm spre exemplu o lingură de zahăr, între o oră și două ore corpul nostru nu mai beneficiază de ajutorul imunității, în proporție de 80%-90%.

Înlocuitori pentru zahăr – zahărul brun, ștevie, miere, sirop de arțar, de agave, tapioca.

De evitat – prăjelile, pun în dificultate sistemul digestiv.

Specialiștii mai recomandă consumul de grăsimi sănătoase, precum ulei de măsline, de cocos, de floarea soarelui, toate folosite pe lângă salate și nu pentru prăjit.

Farmaciile naturiste – natură la capsulă

Pentru cei care doresc să adopte un stil mai natural de protejare a sistemului imunitar, în farmaciile naturiste există nenumărate „leacuri” culese din natură. Echinaceea este cea mai recomandată plantă în această perioadă a schimbărilor.

„Există nenumărate forme pe care plantele au ajuns să le ia în farmacii - de la siropuri, comprimate, ceaiuri și tincturi, sunt acum leacuri naturale care ajută pentru întărirea sistemului imunitar. Prima plantă de la care pornim este echinaceea care se găsește sub formă de ceai, tinctură sau comprimate. Cel mai bine este potențată în asociere cu alte plante precum usturoiul și măceșul”, explică Melania Răulea, asistent farmacist.

Antioxidanții sunt de asemenea recomandați pentru protejarea sistemului imunitar. Este vorba despre plante precum cătina, goji, sâmburii de măr sau de strugure. Pe lista celor mai indicate remedii naturiste se află, tot pe un loc fruntaș, cocktailurile apicole.

„Produsele stupului au toate elementele necesare sistemului imunitar, iar vitamina C este de asemenea de mare ajutor. Este însă nevoie de răbdare, perseverență și credință că ceea ce ai primit este bun pentru tine”, explică Melania.

Produsele naturiste pornesc de la 3,5 lei și pot ajunge până la 76 de lei atunci când este vorba de un tratament pe timp îndelungat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus