Salata verde, rucola, arpagicul și spanacul sunt doar câteva dintre plantele care, mâncate imediat după ce au fost culese, pot fi surse importante de vitamine. Cele mai des întâlnite vitamine sunt A, C, E și K, transformând astfel aceste legume în ingrediente esențiale la orice masă. Tocmai de aceea este important să avem în fiecare bucătărie sau balcon o mică „grădină”, plină cu legume cât mai diverse pe care să le putem consuma atunci când sunt proaspete.
„Salata, usturoiul, arpagicul, ridichiile și spanacul sunt bune consumate proaspete pentru că în acest fel avem toți nutrienții la dispoziția noastră, în special enzimele care sunt foarte importante pentru o digestie echilibrată”, spune Alexandru Mărginean, nutriționist sibian.Salată
Frunzele proaspete au vitamina A și caroteni, având proprietăți antioxidante. Salata conține Zeaxantină, un important carotenoid ce se absoarbe direct de macula retinei, unde oferă protecție antioxidantă și de filtrare a luminii excesive. Această legumă conține și cantități importante de vitamina C. De asemenea, regăsim fierul, calciul, magneziul, potasiul, minerale esențiale pentru metabolismul întregului corp.
Arpagic
Arpagicul conține o gamă largă de vitamine, precum vitamina K, vitamina C și vitamina A, dar și cantități importante de fier, cupru și triptofan. Această plantă îmbunătățește digestia, este benefic pentru sănătatea inimii și îmbunătățește vederea.
Mirosul și gustul arpagicului contribuie la creșterea apetitului și la fluxul sucurilor digestive.
Usturoi
Usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc și seleniu. Cu numai 100 g de usturoi ne putem asigura 95% din necesarul zilnic de vitamina B-6 (piridoxina), 52% din vitamina C, 33% din cupru, 21% din fier, 18% din calciu, 26% Seleniu și 73 % din mangan.
Usturoiul conține mulți fitonutrienți, substanțe care au beneficii dovedite împotriva bolilor arterelor coronare și infecțiilor.
Ridiche
Ridichile păstrează numeroase vitamine, fiind cele mai eficiente atunci când sunt mâncate proaspete. Acestea conțin vitaminele C, A, E și K, precum și calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, zinc și fitonutrienți. Având o cantitate importantă de vitamina C, aceste legume sunt antioxidanți importanți.
Spanac
Spanacul, la fel ca multe alte legume, este o sursă importantă de vitamine. Vitaminele A, C, E și K sunt regăsite în aceste frunze verzi, precum și calciu, fier, magneziu, mangan și zinc. Este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai funcționale alimente, datorită cantității mari de antioxidanți care se regăsesc în această legumă.
„Atenție sporită trebuie avută cu spanacul. Dacă se consumă crud, ajută la eliminarea toxinelor de la nivelul rinichilor, dar dacă se consumă gătit, crește riscul pentru crearea pietrelor oxalice la rinichi”, spune nutriționistul.
Rucola
Rucola este considerată ca fiind una din cele mai sănătoase salate verzi, datorită aportului important de vitamine și minerale. Această plantă conține vitaminele A, C și K în cantități mari, precum și o cantitate importantă de calciu. Este esențial ca rucola să fie consumată în ziua în care este culeasă, ulterior pierzându-și proprietățile, chiar dacă este păstrată la rece.
Foto: botanistii.ro
Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.
“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.
Sponsor principal: Oasis
Partener: Grădina Verde Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: salată de rucola , Turnul Sfatului , Primăria Municipiului Sibiu , vitamine , Alexandru Mărginean , legume , Agenda Comunității , arpagic , gradina mea de la oras , Grădina Verde Sibiu , Ridichea Uriașă , Filmul Usturoi , Sebastian Spanache
Vizualizari: 4402
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ioan
Acum 2 ore
Horațiu
Acum 2 ore
Lume nebuna
Acum 2 ore
Lume nebuna
Acum 3 ore
Mesterul dupe net