Sâmbătă,
18.05.2024
Ploi Scurte
Acum
10°C

12.000 de euro, taxa cerută de stat pentru acreditarea unui centru de copii

12.000 de euro, taxa cerută de stat pentru acreditarea unui centru de copii

Pare incredibil, dar unele taxe solicitate de stat depășesc orice imaginație. Pentru simpla aprobare a unui dosar de acreditare, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a facturat aproape 55.000 de lei pe numele centrului Carl Wolff. Deputatul FDGR Ovidiu Ganț a făcut o interpelare către prim-ministrul Mihai Tudose, pe acest subiect.

Este singurul centru din țară care îngrijește copii cu boli în fază terminală, 24 de ore din 24. Un amănunt care pare irelevant pentru statul român, dispus să arunce ultimele zile ale unor copii condamnați la moarte sigură, în negura unui spital impersonal sau în brațele familiilor care nu ar ști cum să îi îngrijească. hospice carl wolff 2 Acreditat acum cinci ani, cu o taxă de 12 ori mai mică

Centrul “Carl Wolff” din Sibiu a fost printre primele 20 din țară care s-au acreditat în anul 2012, după înființarea Autorității la nivel național. Atunci, taxa cerută de stat a fost de 250 de lei pe pat, iar centrul avea atunci doar 14 paturi. A plătit, așadar, mai puțin de 1.000 de euro.

Potrivit legii, reacreditarea se face după cinci ani, așa că, din 1 ianuarie 2018, instituția ar trebui să funcționeze după o aprobare nouă. Centrul de la Sibiu, care acum are 24 de paturi, a întocmit toată documentaţia necesară şi a primit confirmarea că actele sunt în regulă. Însă statul a schimbat regulile anul acesta și cere o taxă de peste 12 ori mai mare decât în trecut. Centrul a primit o factură de aproape 55.000 de lei. “Am întrebat încă din luna septembrie ce costuri va presupune această reacreditare. Tot timpul mi s-a răspuns că să citesc legea. Am citit legea, dar nimic nu este stipulat clar. Acolo se specifică doar că se va percepe o taxă pe oră, de către comisia de specialitate. Nimic clar. Am făcut și eu un calcul, după ce am primit factura - și ar însemna cam 290 de lei pe oră. Ce angajat din țara asta mai are un asemenea tarif?!”, se întreabă, retoric, managerul Centrului, Rhein Ortrun.

hospice carl wolff 3

Singurul centru din țară

În centrul din Sibiu sunt internați copii cu vârste cuprinse între un an și 17 ani. Toți primesc îngrijire de specialitate, urmează tratamentul medical prescris și pot fi internați cu părinții lor, dacă aceștia își doresc să rămână în hospice. Aici își petrec ultimele clipe din viață copii care nu mai au nicio speranță. Boli grave, în fază terminală, malformații incompatibile cu viața, afecțiuni degenerative – și vorbim despre copii care nu au apucat să se joace, poate, nici măcar o oră din viață, alături de vecinii de scară, de colegii de grădiniță. “Avem o fetiță care nu a zâmbit niciodată în viața ei. Are 2 ani, nu am văzut-o să schițeze un zâmbet. Altă fetiță a ajuns în centru respirând de patru ori pe minut. Nu am crezut că va supraviețui foarte mult. Acum respiră de 7 ori pe minut. Sigur, poate părea o luptă pierdută, dar pentru noi e foarte important. Iar pentru copii, faptul că cineva se ocupă de ei, îi ține în brațe, îi îngrijește, îi pasă de nevoile sale – înseamnă luni în plus dintr-o viață și așa foarte scurtă. Nu putem să le redăm sănătatea, nu facem minuni. Dar măcar să nu plece în chinuri, uitându-se la un tavan alb de spital”, mai spune Rhein Ortrun.

Hospice-ul Carl Wolff din Sibiu are și 14 locuri pentru adulţii care nu mai au nicio șansă la viață. Cei mai mulți sunt bolnavi de cancer cu metastaze și vin aici ca să își petreacă în liniște ultimele zile din viață.

Taxă enormă pentru un ONG

Factura primită de Centrul din Sibiu în luna octombrie înseamnă o depășire mult peste limite a bugetului. “Asta înseamnă, rotunjit, 12.000 de euro, pentru un proces în care comisia vine să verifice dacă centrul sorespunde standardelor de exigență pentru siguranța pacientului. Noi suntem o organizație non-profit. Ne bucurăm în fiecare lună că reușim să acoperim toate cheltuielile, deoarece pacienții noștri nu plătesc spitalizarea. Așa că nu avem un ban în plus. Din contră, în unele luni nu știm exact cum terminăm luna, să plătim și salarii, să oferim și toate condițiile pacienților. Și totuși, noi dorim să mergem mai departe. Dar sumele astea depășesc cu mult așteptările unui ONG”, susține managerul hospice-ului.

Deputatul FDGR Ovidiu Ganț a făcut o interpelare către prim-ministrul Mihai Tudose, în subordinea căruia se află ANMCS, înregistrată în 31 octombrie, în care explică problema reacreditării centrului. Până astăzi, nici deputatul nu a primit niciun răspuns. Interpelarea este disponibilă online AICI.

Centrul Carl Wolff a primit, totuși, o aprobare de amânare pentru reacreditare, până în martie 2018. Are la dispoziţie patru luni ca să strângă, din donaţii, banii pe care statul îi cere pentru aprobarea acestui dosar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Teo

Acum 6 ani

Inca o anomalie a statului mafiot,care dupa ce isi bate joc de contribuabilul roman,isi bate joc si de bolnavii in faza terminala.
Raspunde

EU

Acum 6 ani

SERIOS?!! este de neconceput ce se intampla, este totusi un ONG, pentru ce p..... sa ceri bani la ONG? Ba voi sunteti normali??? Tatal meu dupa ce a fost plimbat din spital in spital, si nimeni nu vroia sa isi asume ceva, sau macar sa aiba grije de el, l-am dus la acest ospiciu, unde am dat de niste oameni painea lui Dumnezeu. Dupa internare nu imi venea sa cred ce bine dispus era tatal meu. Da a murit, pentru ca era in faza terminala, dar acasa nu puteam avea grija de el 24/24, iar in spitalul public nici atat. Asa ca sfatul meu este ori ajutam prin donatii ori le luam falca in p.. la aia din conducerea ministerului...
Raspunde

KJF

Acum 6 ani

Incredibil! Dupa ce spitalele din Romania sunt intr-o stare jalnica iar acest hospiciu functioneaza la standarde din vest, guvernul a-si bate joc de acest ONG, cu toate ca ar trebui sa se mai dechida asemenea spitale in Romania, nu sa le puna bete in roti. Angajatii, medicii si conducerea spitalului depun o munca titanica, cu toate ca sunt permanent sub un stres psihic imens. Ei nu vindeca bolnavii, fiecare care ajunge la ei, mai devreme sau mai tirziu va muri. Ei le ofera posibilitatea pe care nici un muribund intr-un spital romanesc nu o are-sa moara in demnitate si intr-un pat curat, fara dureri. Bine ca guvernul elibereaza tilharii si criminalii tarii. Asta a-ti ales, asta aveti! Cu D-zeu inainte pina la Vladivostok . Eu o sa donez niste bani acestui ONG-merita!
Raspunde

Zero

Acum 6 ani

Statul social iubiti cetateni ! Azi mai social ca niciodata. Defapt il doare in galeata cu pomana de la vot pe Statul social, de voi ! Asta ca sa fie foarte clar ! Dar cu siguranta multi o sa mai voteze statul social, ori pt. ca nu stiu sa citeasca, ori ca ii doare in dos de altii. Traiasca Romania & minunatii romani ! (Poate va treziti in p-la mea o data !!!)
Raspunde

w

Acum 6 ani

o sa platesti pentru asta 2Doze!
Raspunde

wal

Acum 6 ani

Sprijin de la premier? Pai el crede ca ONG-urile sunt oamenii lui Soros si atat! fmm PSD!
Raspunde

Iulian

Acum 6 ani

Statul roman crede ca aceste centre produc benzina?Sai tigari? Huo!!!
Raspunde

'89

Acum 6 ani

Bine ca statul da bani la ONG - ul imputzitei de Pora, ( auzi nume Grupul de Dialog Social- cu cine p...a masii dialogheaza vaca aia? Cu unsurosul ala de Liiceanu care se da cu crema pe corp si ne mai si anunta), dar la un ONG care are grija de copii in faza terminala nu se gandeste sa ajute cu ceva. "Bravo statul Roman" vai de capul nostru. Noi suntem prosti ca nu ne punem cu ciomagul pe toti, din nou, ca in '89!
Raspunde

Paros leontina maria

Acum 6 ani

Te apuca plansul
Raspunde

linus

Acum 6 ani

La astia sa le citesti legea asa cumù le citea inainte de a-i spanzura pe borfasi, in Vestul de vrednica amintire. In filme, intotdeauna borfasul este gaurit, nu uns sheriff. Noi, se pare ca n-o prea avem cu gauritul, in afara de pereti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus