Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Fără paradă militară la Alba Iulia, de Ziua Națională

Fără paradă militară la Alba Iulia, de Ziua Națională

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a susținut, joi, că pentru a participa la Alba Iulia, "locul de unde a pornit România", de Ziua Națională nu e nevoie de invitații scrise, edilul reproșând guvernanților că nu au fost de acord cu organizarea unei parade militare de 1 Decembrie în Orașul Marii Uniri, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

"(Pe români — n.r.) îi așteptăm ca în fiecare an la Alba Iulia. Pentru 1 Decembrie la Alba Iulia nu se fac invitații. Singura invitație trebuie să o ai în sufletul tău de român, de om care îți iubești țara și să vii aici ca să putem să ne bucurăm împreună. Alba Iulia înseamnă locul de unde a pornit România, înseamnă cinstirea, ridicatul pălăriei în fața celor care au făcut posibil ca să trăim într-o țară, într-un stat modern, România", a declarat primarul Mircea Hava, citat de Agerpres.

"Mâine (vineri — n.r.) cred că (vremea — n.r.) va fi mai bună, pentru că, dacă nu am putut să avem o înțelegere cu cei de la Guvern ca să facă măcar o paradă, ca și anul trecut — nu pentru mine, ci pentru popor și pentru ceea ce vă spuneam, pentru Alba Iulia. Pentru ei, atâta înseamnă Alba Iulia. Poate veneau să facă o baie de mulțime. Nu cred că au curajul, cu toate că ouăle sunt foarte scumpe. Acum mai glumim. Nu mă interesează lucrurile astea, dar e deranjant, să știți, e umilitor, până la urmă, să tratezi așa orașul în care s-a făcut Unirea. (...) E trist să se întâmple lucruri de genul acesta. Eu cred și credeam că indiferent de religie, de religie politică, 1 Decembrie este 1 Decembrie. Întotdeauna, oricine a venit aici a fost primit bine. Nu s-au întâmplat lucruri care ar fi putut să deranjeze ceea ce înseamnă sărbătoarea", a conchis edilul.

Premierul Mihai Tudose a declarat joi că nu a fost invitat să participe la ceremoniile organizate la Alba Iulia cu prilejul zilei de 1 Decembrie.

"Am citit din ziar că trebuie să merg la Alba Iulia. Eu nu mi-am exprimat niciodată intenția să merg la Alba Iulia. (...) Nu m-a invitat nimeni la Alba Iulia, nici Liviu Dragnea, nici Călin Popescu Tăriceanu, nici primarul din Alba, nici președintele (Consiliului Județean, n.r.) din Alba, care spuneau că scot nu știu ce utilaj pe șenile că vin eu acolo. Să și-l plimbe prin curte, nu venim acolo, fiindcă nu ne-a invitat nimeni", a afirmat Tudose.

Pentru prima dată în ultimii ani, în municipiul Alba Iulia nu va mai fi organizată o paradă militară de Ziua Națională a României, urmând ca în 1 Decembrie să aibă loc doar o defilare. Dacă săptămâna trecută se vorbea despre o paradă cu 1.500 de militari și cu 120 de mijloace tehnice, precum și de survolarea zonei cu elicoptere și MIG-uri Lancer, de 1 Decembrie, potrivit autorităților, va fi doar un ceremonial militar, blocul de defilare urmând să fie constituit din 300-400 de militari, jandarmi, pompieri, polițiști, angajați ai SRI și reprezentanți ai SMURD.

Este cel mai mic număr de militari care defilează de 1 Decembrie la Alba Iulia în ultimii ani.

Din 1990 încoace, doar șase parade militare au avut loc în "Orașul Marii Uniri" de Ziua Națională, din care ultimele trei în 2014, 2015 și 2016. În toți acești ani, parada militară a reprezentat principalul punct de atracție al manifestărilor organizate de 1 Decembrie.

foto/video unirea.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus