Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

La mulți ani, România! Sibienii plecați în străinătate: „Nu mă mai întorc niciodată“

La mulți ani, România! Sibienii plecați în străinătate: „Nu mă mai întorc niciodată“

Cu peste 3,4 milioane de români care au plecat să trăiască între granițele altor țări, România a ajuns să ocupe locul doi în lume în topul popoarelor migratoare, după Siria. De Ziua Națională, Turnul Sfatului a stat de vorbă cu câțiva dintre sibienii care au decis să trăiască în alte țări. Și toți spun că de întors în țară, nu se vor mai întoarce. Cu greu am găsit un sibian care să spună că, într-un anumit moment, s-ar putea să se gândească să se întoarcă în țară.

Marius e un sibian care acum are 35 de ani. În urmă cu 13 ani a părăsit orașul natal. Lucrează în Spania. „Mi-e dor mai mult de părinți, decât de România. La fel ca atunci când trăiam în țară, am un milion de motive să iubesc România și încă un milion pentru care o urăsc. Nu am plecat că mi-era bine și probabil din acest motiv nici nu mă întorc. Viața e grea aici, însă mă bazez pe mine, pe cine sunt eu și familia mea, pe ceea ce putem realiza noi. În țară aș depinde de foarte mulți oameni, de la tot felul de indivizi de la ghișee, până la toanele celor de la guvernare. Nu vreau să depind de alții. Mă simt român, sunt educat în țară, însă nu-mi mai văd viitorul acolo. Nu e ceea ce vreau de la viață. Și nici nu cred că se va schimba ceva. Ăștia suntem noi“, este mesajul lui Marius.

Doctorul

Lazea Tudor-Alin are 33 de ani și de aproape zece ani trăiește în Germania. La presiunile părinților a făcut facultatea de medicină ”Carol Davila” din București. A fost un student bun, însă nu unul extraordinar. A studiat pentru el și nu pentru note, lăsând suficient timp pentru distracțiile din ”Regie” și pentru jegul din ”P”-uri – cum sunt numite căminele de la Medicină. În ultimul an de studii a primit pe mail o serie de propuneri pentru continuarea studiilor în Germania, de la diverse firme care se ocupă cu plasarea de forță de muncă. A fost încântat. Practic, a trebuit doar să aleagă și toate examenele au fost floare la ureche. A avut timp inclusiv să ia lecții de limba germană câteva luni. Primii ani în Germania au fost groaznici. A lucrat la diverse spitale și clinici de stat din mediul rural. Unde există un nivel de dotare pe care țara noastră nici peste zece ani nu-l va atinge. Din punct de vedere profesional a avut ocazia să folosească aparatură de ultimă generație și să câștige într-o lună bani pe care în România i-ar fi câștigat în șase sau opt luni de muncă. Foștii lui colegi de facultate care au rămas în țară aveau un venit lunar sub salariul mediu. Adaptarea la rigoarea nemțească și singurătatea au fost crunte. Și-a găsit un loc în comunitatea medicilor din regiunea respectivă, avea mai mulți bani decât putea cheltui și muncea enorm de mult, însă nu era deloc fericit. Nu-i lipsea România, ci apropierea sufletească.

A schimbat mai multe mașini puternice, se consola în gardă de Crăciun făcând cumpărături online de mii de euro și când avea ocazia pleca cu prietenii de conjunctură la petreceri prin diverse colțuri ale Europei. În România venea cât de des putea.

Cu timpul, lucrurile s-au așezat. În fiecare an salariul i-a crescut, a devenit un doctor respectat și apreciat, iar noii prieteni s-au cernut de la sine. Astăzi are oferte de angajare de la spitale mari și își alege singur unde și cât muncește. De aproape doi ani este căsătorit cu o nemțoaică și așteaptă primul copil. Trăiește cea mai fericită perioadă a vieții, de până acum. În România vine cam o dată pe an, să-și vadă familia și prietenii. A primit cetățenia germană și spune că nu se va mai întoarce niciodată în România. Poate doar dacă găsește vreun partener alături de care să deschidă o afacere și în care să investească. Germania i-a oferit un nivel de trai incomparabil mai bun. Când joacă naționala de fotbal a României se uită la meci și ține cu România. Când joacă naționala Germaniei nici nu știe. Limba o vorbește atât de bine că nici nemții nu-și dau seama că nu-i nativ. Nu-și mai traduce cuvintele în minte, ci gândește direct în germană. Și-a păstrat totuși umorul și înjurăturile românești. Pe care le-a folosit cu prisosință când a stat ore în șir la coadă ca să voteze cu Iohannis. Ziua Națională a României aproape că nu mai are nicio însemnătate pentru el, deși spune oriunde merge că este român.

Cu toți cei trei copii. ”Înapoi? Not in this lifetime!”

„De când eram adolescent visam să plec din țară. Visam la lumea de peste ocean, aia din filme. Visam la SUA, Canada sau chiar Noua Zeelanda sau Australia. Când mi-am cunoscut viitoarea soție și ea se gândea la același lucru, doar că ea voia ceva mai aproape. Voia să se urce într-un avion și să fie «acasă» în maxim două ore. Timpul a trecut, am terminat amândoi școala, ne-am căsătorit, ne-am luat apartament cu credit pe 30 de ani. Apoi, au apărut copiii“, își începe povestea Adrian.

Odată cu apariția copiilor, Adrian spune că s-a întâlnit cu ”sistemul”, întâlnire determinantă pentru viitorul familiei sale în România. ”Dar ce e acest sistem? E un tot unitar de oameni, concepții, mentalitate, piedici, șpăgi, pile, fițe, ură, umilință. Sistemul e reprezentat de doctorul ăla nenorocit care a chinuit-o pe soția mea zile întregi. Însărcinată fiind în 40 de săptămâni, într-un spital trist și întunecat, pe un pat ruginit și cu lenjerie murdară și ruptă, a așteptat să fie... băgată în seamă. Probabil că nu am dat ce trebuie cui trebuie... Sistemul e grădinița unde trebuie să aducem de acasă hârtie igienică, săpun și detergent de vase. E școala unde învață la ora de religie cum să se închine și să pupe veștmintele preotului. Sistemul e funcționara aia scârbită de viața de la primărie de unde încerci să obții o autorizație de construire. Sunt foarte multe de spus aici și nici măcar n-am ajuns la viața politică. Ura noastră față de acest sistem creștea pe zi ce trece, dar, cu toate acestea, visul nostru de a pleca departe s-a cam stins. Aveam amândoi joburi decente, am început să ne construim o casă. Apoi, de nicăieri, a apărut această oportunitate, să mă mut cu job-ul din Sibiu la München, în cadrul aceleiași firme. Nu am ezitat nici măcar o clipă, iar câteva luni mai târziu eram deja mutat. Mai întâi eu, apoi restul familiei”, este descrierea – pe scurt – a plecării lui Adrian și a familiei sale.

Spune că s-au acomodat foarte ușor. ”Oameni relaxați, marea majoritate (mai ales cei trecuți de 40 de ani) vorbesc engleza. Funcționarii publici chiar te ajută. Copiii s-au adaptat și ei foarte ușor, probabil și din cauză că au învățat limba în mai puțin de un an”. Nici Adrian, nici soția și nici copiii nu regretă decizia de a pleca și spun că se simt integrați cu adevărat în noua țară. În care s-ar întoarce cu o condiție: să se schimbe mentalitatea oamenilor. ”Ceea ce e greu, foarte greu. Un proces de foarte lungă durată, generații poate. Deci, not in this lifetime”, concluzionează Adrian.

Atât el, cât și soția sa au votat la fiecare scrutin național. La ultimele prezidențiale erau în vacanță. Cu copiii alături, au stat șapte ore la coadă, până să apuce să voteze.

Un fel de ”poate”

Cristian Buzea are 26 de ani și a plecat de mai bine de jumătate de an în Germania pentru a munci. Deși nu a fost o decizie ușoară, criza situației politice l-a determinat să o ia de la capăt cu munca, deși domeniul de activitate i-a rămas același: web developer. „Ca să fiu foarte sincer, actualul Guvern m-a influenţat foarte mult în această decizie. Eu sper şi îmi doresc ca în doi ani să mă întorc în Sibiu. Simţeam nevoia de o schimbare pe plan profesional. Îmi doream să evoluez, să învăţ lucruri noi, dar simțeam și că în România uneori nu eram respectat ori apreciat, nu pentru cât efort depuneam. Aici am descoperit o altă lume, deşi domeniul de activitate e același. Sper să reuşesc în viitor să-mi deschid firma mea în Sibiu şi să pun în practică tot ce învăţ aici, în special pe partea de organizare şi lucrul cu oamenii. Mai ales că am continuat colaborarea cu mai multe firme locale din oraș. În ţară, lucram uneori șapte zile pe săptămână şi mai bine de 12 ore/zi, dar cu toate acestea, erau perioade când financiar eram la limită. Mereu am simţit că statul nu îşi doreşte ca tinerii să fie independenţi, drept urmare le pune tot felul de piedici”, consideră Cristian. Care are și câteva borne care, odată atinse, l-ar convinge că țara se îndreaptă într-o direcție bună. ”Îmi doresc să văd că educaţia şi sănătatea sunt prioritare, nu condițiile deţinuţilor şi legile justiţiei. Atunci am să ştiu că ţara merge în direcţia bună”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

35 comentarii

Herodot

Acum 4 ani

Bag p.........................aaaaaa in PSD.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicolae

Acum 4 ani

Naziștii din Germania au dat foc la imobilul în care au fost răniți românii!Păcat,mare păcat!
Raspunde

X

Acum 4 ani

Asta ca sa vedem totusi cat de iubiți suntem! Fiecare țară isi merita conducătorii!
Raspunde

Jean paleta

Acum 4 ani

Multumim PSD si tuturor ciolanarlor, incompetentilor, linge blide si pupatori de moaste, cretinilor fani antena3 si romaniaTV pentru cel mai mare exod de populatie dupa cel sirian.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Astrida Fodora

Acum 4 ani

Aceleasi multumiri chiorului presedinte, lui Blaga, Orban, blondei fatale prezidentiale si celorlalte generatii de aceeasi teapa (sau de aceeasi tzeapa daca vreti)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena

Acum 4 ani

Si cui dracu ii pasa de sclavii de la tara, fara educatie, pregatire si sperante, plecati dincolo la sclavit si umilit pt. +10€ ?! Cam multe pretentii de la unii care niciodata, acolo unde au ales sa-si mute curul nespalat (baga degetul in dos si vezi cum miroase), nu vor fi tratati ca un EGAL ! Cred ca e cazul sa vi se spuna adevarul in fata : nu sunteti de neinlocuit ! Drum bun cu gropi ! Mai tango cu pretentiile pe scari, sa nu va rupeti gatul :) A da, nu uitati sa fiti acolo mandri ca sunteti ROMAni, ca sa va luati permanent si perpetuu flegme in fata si zambete ironice.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

McD

Acum 4 ani

Pai se vede ca nu ai iesit deloc din barlogul tau din fundul Olteniei...afara din tara nu trebuie sa spui de unde vii, este de ajuns sa-ti faci treaba pentru care esti platit si atat, esti respectat....doar in tara ta draga toti vor sa stie cat mai multe despre tine ca apoi sa-ti dea acele flegme si zambete pe limba ta natala...si apoi nici nu vrem sa fim inlocuiti, dar se pare ca multi dintre conationalii tai duc dorul serviciilor si oamenilor de calitate...ei ce sa faci, acum in Romania ta draga trebuie sa platesti mult si bine ca sa ai parte de ceva cat de cat mai bun in orice domeniu, pe cand afara ajunge sa te asiguri ca si salariat si esti respectat si servit...in concluzie ai grija sa te feresti zilnic de flegmele care vin de peste tot de la cei care sunt in jurul tau si sunt asa mandri ca sunt romani adevarati...La multi ani...
Raspunde

halal sa ne fie

Acum 4 ani

Iata unul din motivele pentru care cei plecati la lucru in strainatate, chiar daca spala wc-uri acolo, iti vor fi mereu si toti superiori tie! Limbajul tau denota o lipsa crasa de educatie si mentalitate de jmecher! Trist este ca ai tai tovarasi, multi si la fel de sclipitori, au ramas in tara....unde civilizatia pe care o cunosc si o raspandesc se deduce clar din postarile tale.
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 4 ani

@Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena cel mai bine e sa termini si tu o scoala si mai ales sa si inveti ceva din ea, mai ales istorie! Dupa cum scrii si ce exprimi denota faptul ca tu esti mai inculta decat cei plecati de nevoie din aceasta tara! Daca studiai si tu un pic observai, cu stupoare, faptul ca marea majoritate personalitatilor Romanesti s-au realizat si au devenit cunoscuti in STRAINATATE!!!! Deoarece aceasta minunata tara a avut parte in conducerea ei doar de NULAITATI (asa ca TINE!!!). Cel mai trist este faptul ca TU esti SCLAV(A) la tine in tara, si asta e trist rau de tot!!!! Deocamdata cu ajutorul DIASPOREI am ajuns sa facem cat de cat ceva si tot ea ne sustine ECONOMIC si MORAL!!!
Raspunde

nobody like everybody

Acum 4 ani

Mai frati romani, nu va vorbitI urat unii alto ra, nici urat unit despre altii. vedetI voi, respectul asta simplu, elementar este cel care lipseste pentru a fi impacati unit cu altii... eu Traiesc de 9 ani in alta tara, a fost alegerea mea, as fi un nerusinat sa spun ca am plecat din cauza RomanieI sau a romanilor, desi asa se poarta, sa denigre zi , sa scuipi pe tara si neamul românesti....si e pacat. nu am ales noi sa ne nastem romani sau in Romania, dar e excusiv vina noastra daca nu ne acceptam simplu si fara patima obrārsiile... unde traiesc acum, la fel ca si in Romania, ince r c sa fiu OM, fara a face o mândrie sau o rusine din faptul ca sunt român.... La multi ani Romaniei , La multi ani nea mullui românesc !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dany

Acum 4 ani

Fratilor ati plecat, ramaneti acolo Nu sunteti nici mai destepti nici mai bogati,suferiti un pic de ipocrizie si putin snobism,in rest toate bune.La multi ani Romania!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

3,5 milioane de transfugi de toate categoriile ; realizați ce catastrofă națională am născut in '89 ? Nu am priceput nimic din libertatea greu câștigată dar siguri nemeritată !
Raspunde

Odin

Acum 4 ani

Articolul asta e trebuie sa ma faca sa ma simt prost ca am ales sa raman, sa intemeiez o familie si sa muncesc in tara?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

fane

Acum 4 ani

DA! Nu articolul, realitatea! Daca ai fi destept, ai munci pe bani-garla in Germania. Asa, pupi in kuhr aici si-ti nenorocesti copiii si familia.
Raspunde

ike

Acum 4 ani

neah, mexicanii au plecat mai multi decat romanii. cred ca si ca % numai sistemul medical e cu adevarat de speriat. restul sunt chestii rele care trebuie rezolvate, dar cu care se poate trai de la o zi la alta, daca esti relaxat (dar in acelasi timp harnic, muncitor).
Raspunde

un sas

Acum 4 ani

Asa...Asa ..Cand am plecat in 1985 din tara am fost numit ...TRADATOR DE TARA.Acum cei 3.5milioane plecati cum se numesc..Cu toate ca EU am plecat din cu totul alte motive ca si cei de azi..Trebuie s-a recunoasteti ca cei plecati in pribecie sustin financiar politicienii corupti si hoti la puter.Ei trimit mai multi bani in tara decat investesc multinationalele. Asa ca fiti bucurosi ca ai aveti cu toate ca nu-i usor pentu ei ..stu ce vorbesc din experienta...
Raspunde

pan

Acum 4 ani

forbesti prosti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

fecioara

Acum 4 ani

sasule,noi astia care am ramas platim pensiile parintilor si bunicilor vostri,stai pe varfuri si respira aerul de occident.
Raspunde

!

Acum 4 ani

da cum asa, proasto ? Sasi care o plecat, o plecat cu parintii si bunicii, pensiile platesc cei care io primit cu drag nu HOTII si TALHARIi romanesti
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 4 ani

A reusit din nou, Traian Deleanu, sa invrajbeasca oamenii! Daca citit atnt ultimele lui editoriale si articole o sa constatati ca toate "miroase" a articole scrise la comada. Am vrut sa scriu asta si prima oara dar am astepta comentariile care imi confirma de fapt cele mentionate. Mai oameni buni, sasi, romani, romi etc... acuzatiile si injuriile pe caer ni le aducem nu rezolva nimica. In ziua de astazi nu putem vorbi decat de o identitate nationala care nu presupune sa ai domiciliul stabil intr-o tara sau alta. O natiune se bazeaza pe valori iar suma valorilor definesc acel popor oriunde se va afla el. In EU chiar nu conteaza unde ai domiciliul, ca pana la urma de asta este vorba aici in articol, deoarece contributiile tale sunt platite la zi catre tine de orice tara unde ai lucrat. Serviciile de care beneficiezi ar trebui sa fie la fel, platite oriunde beneficiezi de ele. Toate astea le spun din experienta! Doar pentru faptul ca ai un stat corupt care nu iti plateste serviciile vitale nici la tine acasa nu inseamna ca cetatenii acestei tari sunt mai intelepti sau nu. Daca lor le convine ceea ce se intampla accepta situatia, daca nu atunci fac o schimbare si se IMPLICA! Cetateni sunt si acei oameni care au momentan domicilul in ate tari.
Raspunde

joseph

Acum 4 ani

Bag pu@a in toti politicienii de dupa revolutie (hoti,jegosi ,analfabeti,tradatori de neam si tara)!!!!! Toti s-au perindat rand pe rand la putere ,au distrus,jefuit,vandut la straini tara asta candva bogata si au trimis slugi la straini vreo 5-6 milioane de romani!!! Arza-i-ar focul iadului de jigodii ordinare!!!
Raspunde

Dorel

Acum 4 ani

Bine ca ati plecat voi, astia care ati putut! Noi ramanem sa ne razboim cu politicienii de carton, sa facem o tzara incare o sa va puteti intoarce acasa, la familie si prieteni
Raspunde

!

Acum 4 ani

Dorele cel putin o tara cu legi care se poate numii "europeana" si "democratica" Daca vad ce curve de comunisti si securisti sunt la putere stau mai bine intr-o tara "civilizata" asa vin din 10 in 10 ani in vizita sa ma mai mir putin ...
Raspunde

McD

Acum 4 ani

te referi la cei 1% care poate e vor intoarce dupa 30 de ani petrecuti in strainatate...la ce sa se intoarca daca si-au trait viata in alta parte...ce mai au aici dupa atata timp...2mc de pamant?...te inseli amarnic prietene, venim atata timp cat traiesc cei dragi, apoi gata...altceva nu ne cheama din pacate...
Raspunde

xyz

Acum 4 ani

Joseph daca nu erau strainii sa vina sa investeasca in Romania era vai de curu vostru romanii nu prea au produse ca sa zica cai produs romanesc au noroc cu firmele straine. rominia este o tara care importa si nu exporta.
Raspunde

un sas

Acum 4 ani

@fecioara..Pentru cultura ta generala..Peste 300000 de sasi pensionari care traesc in Germania statul Roman nu plateste nici partea de contributie pe care au platit-o in RO.Scutind astfel Casa de Pensie...si implicit pe tine si neamurile....
Raspunde

McD

Acum 4 ani

Cel mai mare hot in Romania este statul roman, prin reprezentantii si institutiile sale, asa ca ce o mai dam ascunsa, toata Europa stie si vede asta... La 02 februarie 1905 în Rusia, la St. Petersburg, s-a născut filozoafa şi scriitoarea americană Zinovievna Alisa Rosenbaum, cunoscută în lumea literară sub pseudonimul Ayn Rand, care a decedat în luna martie 1982 la New York. Cuvintele acestei scriitoare nicicând nu s-au potrivit mai bine, ca în aceste vremuri. „ - Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic, - când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, - când vei înţelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită şi influența lor e mai eficace decât munca lor, că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta, - când vei descoperi că este răsplătită corupția iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti, este condamnată.” Ayn Rand (1950)
Raspunde

Alex buc

Acum 4 ani

Pacat de tara asta,,,a devenit una de hoti si curve,,cu asta ne mandrim,,tara fara de lege
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus