Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Preotul Constantin Necula: Cred că există o Românie paralelă

Preotul Constantin Necula: Cred că există o Românie paralelă

La vernisajul expoziției Direcției Județeane pentru Cultură Sibiu „1919 la Sibiu. Memoria patrimoniului cultural sibian”, a fost invitat și preotul Constantin Necula care a vorbit despre „2018, anul unei generații memorabile”. El crede că în anul ce va urma va trebui să postim de răutate, de prostie și de mediocritate. Mai mult, el este de părere că există o Române paralelă „între toate statele paralele”.

După vernisajul expoziției, Necula a vorbit preț de 20 de minute atât despre trecutul României, cât și despre viitorul acesteia. Asta în contextul în care, anul viitor se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire.

„Trăim într-o țară cu pătimași negativi, care se bat pe cine să scoată în stradă, pe cine să se bată cu cine. Cred că există și o Românie paralelă, între toate statele paralele — România oamenilor care nu vor decât să fie verticali. În continuare suntem regionaliști, în continuare ne miștocărim unii pe alții, în continuare unii suntem mai buni decât alții. Dar există o Românie frumoasă, care trece dincolo de toate aceste absurdități și aceasta este România care a murit. Eroii din trecătorile dintre Transilvania și restul regiunilor din țară ne învață că articularea unei țări se face pe jertfelnicie, nu pe politică”, spune preotul.

În manualele de istorie spune el, „se uită importanța diplomatică a bisericii ortodoxe. Se uită efortul făcut de preoți. Există un document din 1917 în care Nicolae Bălan povestește despre un efort fenomenal făcut de preoți pentru a menține poporul unit, pentru a construi o motivație politică și duhovnicească lucrurilor pe acre le au de înfruntat, pentru a ține țara una singură. De aceea, Necula este de părere că nu ar fi rău „să le spunem copiilor noștri că Liviu Rebreanu a scris întâi în maghiară, copiii învățau limba română ca o limbă alternativă la propria cultură, ca și când ar fi fost din alt neam decât cel din care fac parte. Poate nu ar fi rău să ne aducem aminte de toate acestea pentru azi, când toată lumea are impresia că dispune de libertăți luate din pom, că sunt libertăți venite de-a valma și sunt libertăți gratuite. Cert este că niciuna din libertățile pe care le trăim astăzi nu este gratuită. Pentru cuvintele pe care le rostim, pentru drumurile pe care le facem, pentru construcțiile pe care le avem la îndemână, cineva și-a jertfit viața la modul serios și real. Cred că datoria generației 2018 pentru 100 de ani de la 1918 este să refacă România Mare, să nu o mai piticească cu interese obscure și înguste, să încerce să restaureze și să restarteze ceea ce se poate restarta. Suntem într-o Românie divizată de interese, pusă cap în cap”, crede Necula.

În contextul în care anul viitor, de 1 decembrie, se vor celebra 100 de ani de la Marea Unire, Constantin Necula speră ca românii să trăiască centenarul ca niște români, nu ca niște străini.  „În ultimii 27 de ani ne mințim că suntem în tranziție. Cred că trebuie să ne învățăm că ăștia suntem. Trebuie să învățăm că România din 2018 nu are voie să-și pună mască, trebuie să meargă cu masca pe care i-a îngăduit-o D-zeu. Cred că anul viitor este un an în care va trebui să postim. Să postim de răutate și de prostie, de mediocritate. Să încercăm să facem lucrurile așa cum se fac, adică rugându-ne mai mult și vorbind mai puțin”, adăugând că a venit timpul să nu mai punem ingineri în învățământ și învățători în construcția de autostrăzi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

V

Acum 6 ani

să le spunem copiilor și că liturghia se ține în limba slavonă, românii ortodocși nu înțelegeau o iotă, că prima carte în limba română a fost scrisă de lutherani/reformați și, mai ales, importanța Bisericiii Greco-Catolice pt cultura și școala româneasca
Raspunde

Teo

Acum 6 ani

Daca preotul Necula vorbeste despre trecut,de ce nu prezinta meritele bisericii greco-catolice in faurirea Romaniei Mari,precum si prigoana la care aceasta a fost supusa de catre regimul comunist, cu complicitatea si contributia reprezentantilor bisericii ortodoxe,culminand cu martiriu preotilor bisericii unite cu Roma si scoaterea acesteia in afara legii ?
Raspunde

Willy aus Dachau

Acum 6 ani

Popo, crede si nu cerceta!
Raspunde

Jean paleta

Acum 6 ani

Sa ne spuna popa si despre ciripeala din timpul tineretii dumisale.
Raspunde

cititescu

Acum 6 ani

Mi-ar fi placut sa aud ceva asemanator rostit de patriarhul Daniel, dar dupa cum se prezinta nu cred ca voi avea ocazia.
Raspunde

Ha ha ha

Acum 6 ani

Pai daca vom "...posti de prostie si mediocritate..."atunci ar insemna ca s-a cam termina cu religia, de orice forma. Religia are putere dor in zona mai putin educata.
Raspunde

Magna Horreum

Acum 6 ani

Bai, educatule, in doua randuri scremute cu greu, ai doua greseli gramaticale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus