Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Cristina Goia, rezident chirurgie: Am fost absolut fascinată că se putea opri și porni cordul controlat

Cristina Goia, rezident chirurgie: Am fost absolut fascinată că se putea opri și porni cordul controlat

Cristina Goia și-a dorit încă din copilărie să urmeze medicina pentru că „oamenii în halate albe” care îi ajută pe cei din jur îi păreau supereroi. Acum este și ea rezident și așteaptă cu nerăbdare să pășească pe drumul la care a visat – acela al chirurgiei cardiovasculare.

Cristina Goia are 25 de ani, este proaspăt rezident pe chirurgie cardiovasculară la Târgu Mureș, unde își va începe activitatea din ianuarie 2018 și își dorește să își găsească și acolo un mentor ca dr. Victor Costache, cu care a colaborat în cadrul proiectului „Salvați Inimile Copiilor Români”. Și-a dorit dintotdeauna să devină medic, iar faptul că mama ei lucrează tot în sistemul medical a influențat-o enorm.

„De când mă știu mi-am dorit să devin medic. Cred că principala contribuție a avut-o mama, care este asistentă medicală la Spitalul Județean, pe secția de Reabilitare Medicală. Când eram mică mergeam frecvent la ea la muncă și eram curioasă și uimită de tot ce se întâmpla. Așa am început să prind mare drag de lumea medicală, văzând oamenii în halate albe care prin muncă și dăruire își ajută semenii”, spune tânăra.
O colaborare care a ajutat-o să își stabilească drumul în carieră a fost cea cu șeful secției de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Polisano. Dr. Victor Costache a fost cel care a inclus-o pe Cristina încă din studenție într-o echipă de medici profesioniști.
„Colaborarea cu dr. Costache a început în anul IV de facultate când am avut un curs opțional de chirurgie cardiovasculară la Spitalul Polisano. După curs, domnul doctor ne-a oferit ocazia să intrăm în sala de operații și să asistăm la o intervenție pe cord deschis. Am fost absolut fascinată de acea primă intervenție, de faptul că se putea opri și porni cordul controlat, de procedura în sine și de armonia echipei operatorii. Am trăit intens fiecare moment și mi-am dorit să văd și să știu mai multe, astfel, cu acordul domnului doctor am continuat să asist la intervenții și să mă implic în proiecte de cercetare. Îi mulțumesc pentru că m-a <<adoptat>> în echipă”, spune Cristina.
Drumul către echipa Saving Hearts a fost unul ușor de aici. Cristina a continuat să studieze și să se implice în diferite proiecte, cel mai apropiat de sufletul ei fiind cel prin care medici din Sibiu și din străinătate ajută copii cu malformații cardiace congenitale grave.
„Implicarea în intervențiile pe inimioarele copiilor cu malformații cardiace congenitale a urmat ulterior în cadrul Școlii de Vară, când s-a organizat o misiune umanitară pentru copilașii cu această problemă gravă. Au venit la Sibiu medici atât din țară cât și din afară (UK, Suedia, Spania, Italia), iar împreună cu toată echipa specializată pe chirurgie cardiacă pediatrică au operat micuții pacienți pro bono. Atunci l-am cunoscut pe dr. Stoica Șerban, medic specializat în chirurgie cardiacă congenitală la Bristol Royal Hospital UK, cu care am început o frumoasă colaborare și care mi-a indus irevocabil pasiunea pentru această chirurgie <<liliputană>>”, arată rezidenta.
De la studentă la junior-doctor

În cadrul proiectului care își propune să salveze micuții bolnavi, Cristina Goia a avut inițial un rol în promovare și organizarea agendei de lucru și a bazelor de date. Mai târziu însă, a venit și oportunitatea pe care o aștepta.

„Am aplicat pentru o bursă Erasmus în Bristol, UK.  Cu ajutorul și sub coordonarea dr. Stoica, am participat în intervențiile de chirurgie cardiacă congenitală ca junior-doctor. M-a frapat imaginea micuților de câteva zile/luni pe care de-abia îi puteai distinge de sub câmpurile operatorii. Inimioarele lor curate dar cu malformatii atât de grave și variate, majoritatea amenințătoare de viață, necesitau tehnicile de corectare elaborate, spațiul de lucru fiind restrâns. În schimb, spre deosebire de adulți, complicațiile erau mai puține, recuperarea mai rapidă, cei micuți fiind adevărați luptători. Țin minte un moment dintr-o intervenție extrem de complexă în care m-am retras pentru un moment și am privit imaginea de ansamblu: 11 oameni care lucrau intens, colaborau, formau un tot unitar perfect, pentru a oferi șansa unui <<pui de om>> să își cunoască părinții, să se joace, să meargă la școală și să trăiască o viață cât de cât normală. Atunci am știut că asta îmi doresc: să mă specializez în chirurgie cardiacă congenitală și să fac parte dintr-o astfel de echipă”, spune Cristina.
Pasiunea pentru chirurgia cardiovasculară a determinat-o să aleagă un centru medical cunoscut pentru excelența sa în domeniu și pentru numărul mare de pacienți cu probleme cardiace care ajung des la spital – rezidențiatul la Târgu Mureș, spune ea, o va ajuta să se pregătească pentru viitoarea carieră.

„Planul este să îmi termin rezidențiatul la Târgu Mureș, fiind centrul cardiovascular cu rulaj mare de pacienți pediatrici cu patologie cardiacă congenitală. Sper din tot sufletul să îmi găsesc și acolo un mentor, deoarece după părerea mea, este foarte important să ai un medic care să îți ofere credit, care să creadă în tine și în abilitățile tale și care să vrea să te învețe și să te lase să practici meserie. Din păcate, la spitalele private înca nu se poate face rezidențiatul, însă mi-aș dori să particip la câteva misiuni umanitare care vor urma în cadrul proiectului și nu exclud nici varianta unor stagii de pregătire în străinătate”, arată medicul.

Pentru Cristina Goia viitorul înseamnă cu siguranță chirurgie cardiovasculară. Unde va profesa după încheierea rezidențiatului este însă deocamdată un mister. Tânăra nu exclude nici varianta de a se întoarce la Sibiu, acolo unde a avut primul său mentor, dar spune că în șase ani multe lucruri se pot schimba, așa că preferă să își înceapă întâi rezidențiatul și să vadă unde o va duce formarea profesională.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

luca

Acum 4 ani

T. S. care-i stirea?!.. sunt zeci si sute de rezidenti care incep "fascinati" meseria (... si o termina cel putin la fel de frumos in Occident...)
Raspunde

V

Acum 4 ani

macar aveti bunul simt sa puneti P de la pu..blicitate !!!!! daca tot va folositi de orice pretext sa faceti reclama la cardiologul de la polisano
Raspunde

pan

Acum 4 ani

lu grasu bun de gura, bun de TV, bun de conferinte internationale da... slab la taiat. slab... fara talent... macelar. numa ziaru e de el.
Raspunde

Jan

Acum 4 ani

Mult succes! Insa o sa iti treaca repede entuziasmul la Mures cand o sa vezi cate lacune are sistemul asta de "mare institut" ....
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

stai sa vezi facinatia primului plic!!!
Raspunde

iulia

Acum 4 ani

Ehei, si jurământul lui Hipocrate seamănă, mai nou, cu cel al vechilor aspirante la carnetul de membru PCR dar nu a ăstora de-acum, limbricii gen Terea, aia adevărați si care mai întâi le puneau pe aspirante sa "jure" pe Sfântul Fus cam asa: Jur, sa fiu membra la FUS Sa stau tot cu craci-n sus Daca FUS-u-i lung si tare Jur, sa-l tin intre picioare Pana la eliberare!
Raspunde

Păstean Luminita

Acum 4 ani

Draga Cristina iti doresc mult succes si sa nu te descurajezi de imperfecțiunile sistemului sanitar, dar nici de oamenii care au ceva impotriva cadrelor medicale. Cineva spunea:" Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus