În fiecare an, la Sibiu, ajung zeci de studenți din toate colțurile lumii. Tot ce trebuie să facă este să aplice pentru o mobilitate Erasmus+. Pentru a afla ce-i determină pe tinerii de pe alt continent să aleagă Sibiul, am stat de vorbă cu un student din Cambodgia și un student din China. Amândoi apreciază liniștea orașului și mai ales ospitalitatea locuitorilor. Ba mai mult, au lăsat tradiționalul orez pentru mămăliguța și sarmalele românești.
Samrith Yoeun vine din Cambodgia pentru prima dată în România și totodată în Europa. Pentru un semestru va studia la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. A fost impresionat de Sibiu încă dinainte să ajungă aici, din pozele de pe Internet. „Mereu mi-am dorit să studiez într-o țară europeană pentru a vedea care sunt diferențele culturale și să învăț lucruri noi care îmi vor putea fi folositoare în viitor. Din luna mai, de când universitatea unde studiez eu a anunțat că aș putea aplica pentru o mobilitate de studiu în România nu am stat pe gânduri, iar acum, uite-mă aici, în această țară frumoasă. Sibiul este un oraș frumos. Înainte să vin aici am căutat poze pe Google ca să văd imagini de aici și am fost impresionat”, povestește tânărul.
A lăsat tradiționalul orez pentru mămăliguță
Când nu este la facultate, lui Samrith îi place să se plimbe în oraș. Iar, când ESN Sibiu organizează excursii prin țară, spune „prezent” de fiecare dată. Încă de când a ajuns aici, a observat ospitalitatea sibienilor.
„În aceeași măsură în care sunt impresionat de Sibiu sunt și de oamenii de aici. Sunt atât de prietenoși și de săritori. De exemplu, când merg la magazin, iar casierul nu știe engleză chiar face eforturi să mă ajute, iar asta pentru un student internațional e un lucru nemaipomenit. Studiez o mulțime de lucruri interesante la facultate, dar un lucru pe care pot să spun că îl apreciez foarte mult este înțelegerea care mi se acordă. Atât profesorii, cât și studenții sunt foarte prietenoși și îmi sar în ajutor ori de câte ori este nevoie. Mai mult decât atât, cei de la Biroul de Relații Internaționale și ESN joacă un rol foarte important în acomodarea mea aici. M-au ajutat mereu, indiferent dacă a fost vorba despre vreun curs sau ceva legat de șederea mea în Sibiu”, spune studentul.
Printre premierele de care a avut parte de când a venit la Sibiu, în capul listei se află mâncarea. A încercat mai multe preparate tradiționale românești și se declară încântat. „Am testat și sarmalele și mămăliguța și sunt delicioase. Pe lângă asta, tot pentru prima dată am mâncat ciorbă de perișoare, care a fost, la rândul ei, excelentă”.
Din Shanghai, la Sibiu
Tot din Asia vine și Li Xunchao. Doar că de data aceasta din metropola chineză Shanghai. Printr-o mobilitate Erasmus+ studiază la ULBS, la Facultatea de Științe Economice. A ales Sibiul dintr-un motiv cât se poate de plauzibil: vine dintr-un oraș mare și și-ar dori puțină liniște.
„Câțiva dintre colegii mei de clasă au fost plecați cu Erasmus+ la Sibiu în anii anteriori și mi-au povestit câteva lucruri. Mi-au zis că Sibiul este un oraș liniștit și frumos, unde ai putea să locuiești. Eu locuiesc în uriașul Shanghai, unde sunt multe clădiri înalte, străzi, mașini, magazine și oameni grăbiți, iar eu fiind o persoană mai liniștită am venit aici”, povestește tânărul.
În ceea ce privește diferențele culturale, dincolo de cele culinare, Li Xunchao vorbește și despre cele din mediul educațional. În China, spune el, la cursuri, nu există atât de multă interacțiune între studenți și profesori ca aici, iar lucrul acesta îi place foarte mult. Când are timp liber, îi place să viziteze obiectivele turistice din Sibiu, însă nu se limitează doar la asta. „Îmi place să călătoresc prin orașele din România. De exemplu, de Halloween, am fost la Palatul Peleș și la Castelul Bran. Înainte de asta, nu mai văzusem niciodată vreun castel european. Noi în China nu avem asemenea clădiri. Sper din suflet să mai am șansa să vizitez România și după perioada aceasta de studiu”, spune Li Xunchao.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Lucian Blaga , În China , Castelul Bran , Ştiinţe Economice , Relații Internaționale , Li Xunchao , Palatul Peleș , Samrith Yoeun , Din Shanghai
Vizualizari: 4082
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Satuldeprosti
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Lidia blajan
Acum 6 ore
Marius
Acum 7 ore
Asen