Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Castorii se răspândesc prin tot Sibiul: după Muzeu au ajuns și în Țiglari

Castorii se răspândesc prin tot Sibiul: după Muzeu au ajuns și în Țiglari

Dispăruți de pe teritoriul României în urmă cu aproape 40 de ani, castorii aduși spre a repopula centrul țării găsesc că Sibiul le priește. Reprezentanții Agenției de protecție a mediului anunță că au descoperit castori și în cartierul Țiglari.

Exemplarele de castori nu au fost observate direct, prezența lor fiind stabilită în funcție de urmele descoperite.  ”În urma atenționării unui cetăţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a efectuat mai multe verificări în teren privind starea habitatelor pentru specia Castor fiber (castor), pe pârâul Rozbav. În urma acestor observaţii s-a constatat existența unui baraj specific pentru zona de hrană și odihna a speciei Castor fiber”, se arată într-un comunicat emis de Agenția de protecție a mediului Sibiu. Pârâul Rozbav izvorăște din zona Șurii Mici - Ocna Sibiului și se varsă în Cibin în zona cartierului Reșița II

Reprezentanții APM Sibiu atrag atenția că specia Castor fiber se află pe lista celor de interes comunitar care “necesită o protecţie strictă“, astfel încât sunt interzise capturarea, vătămarea, uciderea castorilor, cât şi deteriorarea sau distrugerea habitatelor lor. Cei care încalcă aceste interdicții pot primi pedepse cu închisoarea de la trei luni la un an.

Cel puțin un castor s-a stabilit și în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, după cum arăta Turnul Sfatului în vara acestui an. Acesta s-a instalat în partea dinspre podul care duce la zona de etno-tehno-parc a complexului muzeal, iar reprezentanții instituției intenționează să îi facă viața cât mai fericită.

Castorii au dispărut din România în jurul anului 1970. În 1996, în cadrul unui proiect de repopulare cu această specie de mamifere, 21 de castori au fost aduși în diferite zone din țara noastră. În zona Avrig, castorii s-au adaptat extrem de bine, încă din 2013 reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu anunțând că există cel puțin patru familii care și-au construit baraje pe diferite cursuri de apă. “Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu și-a manifestat interesul pentru protejarea speciilor de interes comunitar, printre care și a castorului, prin derularea proiectului “Managementul conservativ al siturilor de importanţă comunitară ROSCI0382 Râul Târnava Mare între Copşa şi Mihalţ, ROSCI0431 Pajiştile dintre Şeica Mare şi Veseud şi ROSCI0312 Castanii comestibili de la Buia”. Acest proiect își propune dezvoltarea unui sistem de evaluare a stării de conservare pentru speciile şi habitatelor de interes comunitar din cadrul siturilor ROSCI0382 Râul Târnava Mare între Copşa Mică şi Mihalţ, ROSCI0431 Pajiştile dintre Şeica Mare şi Veseud, ROSCI0312 Castanii comestibili de la Buia. Una din speciile care vor fi studiate în situl ROSCI0382 Râul Târnava Mare între Copşa Mică şi Mihalţ este Castor fiber(castor), pentru care se vor stabili măsuri concrete de conservare pe acest sector de râu“, se mai arată în comunicatul celor de la APM Sibiu.

Foto APM Sibiu

urme 1 urme castor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

ioan

Acum 6 ani

castorii si mai ales Hamstarii trebuie protejati in Romania
Raspunde

m

Acum 6 ani

Rossbach e pe toate hărțile, nu rozbav, de care aud prima data.
Raspunde

lampadarul exeget

Acum 6 ani

Mult stimate si iubite tovarase reporter, iata ce ne spune Wikipedia, o facilitate a internetului despre care unii nu au auzit Rotbav, Brașov De la Wikipedia, enciclopedia liberă Question book-4.svg Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. Rotbav — Sat — Rotbav Rotbav Stemă Stemă Rotbav se află în România RotbavRotbav Rotbav (România) Localizarea satului pe harta României Rotbav se află în Județul Brașov RotbavRotbav Rotbav (Județul Brașov) Localizarea satului pe harta județului Brașov Coordonate: Coordonate: 45°50′19″N 25°33′18″E45°50′19″N 25°33′18″E Țară Flag of Romania.svg România Județ Brasov county coat of arms.png Brașov Comună Historical Burzenland Feldioara CoA.png Feldioara SIRUTA 40982 Atestare documentară 1371 Populație (2011) - Total 1.173 locuitori - Recensământul anterior, 2002 1,650 locuitori Fus orar EET (+2) - Ora de vară (DST) EEST (+3) Cod poștal 507067 Prefix telefonic +40 x59 [1] Prezență online GeoNames Modificați la Wikidata Rotbav în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73(Click pentru imagine interactivă) Rotbav în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73 (Click pentru imagine interactivă) Modifică date / text Consultați documentația formatului Rotbav, mai demult Roșie, Rotbac (în dialectul săsesc Roiderbrich, Rudjebich, Rűdebiχ, în germană Rothbach, Rothpach, în maghiară Szászveresmart, Vörösmárt/Veresmart, în trad. „Pârâul Roșu”) este un sat în comuna Feldioara din județul Brașov, Transilvania, România. Paraul inventat de dvs nu isi gaseste proiectia in realitatea intrinseca. Daca ati avea acces la o alta facilitate a internetului, numita Google maps, ati observa ca exista un parau numit Rossbach, despre care e posibil sa vorbiti dvs in scriere.
Raspunde

m

Acum 6 ani

@lampadarul exeget da, dar se pare ca e mai grav, in articol apare Rozbav in comunicatul Agentiei de Mediu. Poate a fost comunicat verbal si reporterul nu a stiut ce a auzit? nu-i nimic, cu ocazia asta mai invata denumirile din orasul sau de adoptie. E urat oricum, ca reporter, sa nu stii numele celei de-a doua ape ca marime din orasul in care locuiesti. de agentia de mediu nu ma zic, daca de la ei a pornit. ca efectiv nu stiu ce sa zic.
Raspunde

m

Acum 6 ani

dar stirea e foarte frumoasa, inseamna ca si paraul e indeajuns de curat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus