13 tineri, cursanți ai Școlii de Bucătari „Adi Hădean” au gătit aseară pentru copiii din Centrul de Plasament Gulliver. Evenimentul a avut loc la Cantina Studențească, unde nu mai puțin de 37 de copii au luat cina împreună. Acesta a fost organizat de Rotary Club Sibiu, Școala de Bucătari Adi Hădean și ULBS, prin Facultatea de ȘAIPM.
Copiii instituționalizați, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani s-au bucurat de o masa caldă și s-au simțit pentru o seară ca în sânul unei familii mari. Pentru prepararea mâncării, tinerii au petrecut în bucătărie mai bine de cinci ore. Dar, după spusele copiilor, toată munca a meritat, declarându-se încântați de toate cele trei feluri. „Pe masă, punem niște preparate foarte simple și de sezon. Am făcut o fasole frecată cu anchoa și cu ulei de floarea soarelui cu pătrunjel. Am făcut și pâine cu maia pe care am frământat-o cu o seară înainte și am lăsat-o la dospit. La felul principal, avem un piept de porc pe care l-am lăsat cu sare peste noapte, apoi l-am copt la temperatură joasă, aproape cinci ore și apoi încă o oră la temperatură mare ca să expandeze șoriciul. La desert tot ceva simplu: mere coapte pe care le-am umplut cu pastă din miez de nucă cu dulceață de gutui”, spune Adi Hădean. Dintre cei 13 tineri care au gătit, trei sunt absolvenți ai Școlii de Bucătari Adi Hădean, iar ceilalți 10 sunt cursanții proaspăt înscriși. „Pentru ei, e prima ieșire în direcția asta pentru că au început cu partea teoretică. Le place, sunt entuziaști și cei mai mulți, cred eu, o să rămână în bucătărie”, mai spune Adi Hădean.
Florin Tărășan are 21 de ani și este în anul III la Industrie Alimentară din cadrul ULBS. Recent, s-a înscris la cursurile Școlii de Bucătari și acum a gătit pentru prima dată pentru un număr atât de mare de persoane. „Totul a decurs foarte bine, iar munca nu a fost chiar atât de grea. Asta și pentru că am fost atât de mulți”, crede el, adăugând că în viitor vrea să devină bucătar.
„Totul a fost delicios. Însă, recunosc, mi-a plăcut mult mai mult felul principal. Carnea a fost foarte bună”, spune un băiețel de 10 ani. O colegă de-a lui mărturisește că ei i-a plăcut cel mai mult desertul. „A fost dulce, dar nu exagerat de dulce, delicios, într-un cuvânt”, zice ea.
Evenimentul este deja la a doua ediție, iar organizatorii sunt de părere că toată lumea are de câștigat: atât copiii instituționalizați, cât și cursanții Școlii de Bucătari. „Este una dintre modalitățile prin care tinerii din acest an de pregătire au un contact atât cu Adi Hădean, cât și cu bucătăria. Totodată, vrem să facem în preajma sărbătorilor și un eveniment frumos pentru acești copii din Centrul de Plasament de la Gulliver”, spune Claudiu Gavrea, de la Rotary Club Sibiu.
Invitația la cină către copiii de la Centrul de Plasament Gulliver nu a fost, însă, întâmplătoare. Anul trecut, au urmat cursurile Școlii de Bucătari Adi Hădean doi tineri de acolo, iar acum s-a mai înscris unul. Așadar, în bucătărie, printre cei care au contribuit la prepararea bucatelor a fost și un coleg de-al lor, de la centru. „Rolul ULBS în proiect este acelea de a asigura suportul didactic, tot ceea ce înseamnă parte de predare. Cele 85 de ore sunt asigurate prin bună-voința cadrelor didactice din universitate care și anul acesta au susținut orele pro bono pentru cursanții Școlii de Bucătari. O parte din cei 10 cursanți sunt studenți la ULBS, dar avem și copii de la centrul de plasament din Gulliver, fapt pentru care am și invitat copiii de acolo. Anul trecut am avut doi cursanți din centru, iar anul acesta avem doi. Această activitate caritabilă, pe lângă experiența pe care o împărtășesc alături de Adi Hădean, este de fapt puterea exemplului unei reușite. Băiatul de anul trecut deja lucrează și își câștigă existența datorită acestui curs”, arată Anca Tulbure, reprezentant al Facultății de ŞAIAPM, din cadrul ULBS.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Claudiu Gavrea , Industrie Alimentară , Cantina Studențească , Plasament Gulliver , Asociația Rotary Club Sibiu , Anca Tulbure , Adi Hădean , Bucătari Adi Hădean , Florin Tărășan
Vizualizari: 2364
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Adina
Acum 4 ore
Trancau
Acum 5 ore
Adi
Acum 5 ore
Chiorul
Acum 5 ore
Barosanu