Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Ministrul pentru afaceri europene: Documentul care va fi aprobat la Sibiu este central pentru viitorul Europei

Ministrul pentru afaceri europene: Documentul care va fi aprobat la Sibiu este central pentru viitorul Europei

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a vorbit într-un interviu acordat Agerpres despre importanța faptului că România va deține în 2019 președinția Uniunii Europene. Iar cel mai important act pentru viitorul UE va fi semnat la Sibiu, cu ocazia Summitului anunțat de președintele Klaus Iohannis.

”Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene reprezintă un moment important pentru ţara noastră. Este pentru prima dată când vom deţine această această preşedinţie şi este important să arătăm că vom reuşi timp de şase luni să ne comportăm adecvat, arătând ce are de oferit ţara, dar mai ales contribuind la facilitarea consensului în plan european. Rolul unei preşedinţii este de a convinge statele membre să vină cu o viziune comună în relaţia cu celelalte instituţii europene, pentru a prezenta punctele noastre de vedere şi a le susţine în raport cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European. Plecând de la aceste premise, rolul unei preşedinţii este de a facilita consensul, de a fi un mediator imparţial. Credem că alegerile europarlamentare care vor avea loc în toată Europa nu vor afecta preşedinţia noastră. De fapt, aceste alegeri vor avea loc pe finalul preşedinţiei noastre şi este important să fructificăm ce avem de făcut pe perioada preşedinţiei. Mă refer aici la finalizarea dosarelor active şi la iniţierea unor noi măsuri, noi proiecte care vor caracteriza Europa de atunci încolo. Practic, pe perioada preşedinţiei noastre vor fi mai multe momente importante - momentul Brexit, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - şi este important ca noi să finalizăm acest proces de negocieri şi eventual să începem negocierile privind viitoarele relaţii. De asemenea, o să trebuiască să vorbim despre ceea ce înseamnă proiectul viitor al Uniunii Europene. De fapt, estimăm noi că dezbaterile vor fi finalizate până atunci şi Summitul de la Sibiu, care va avea ca temă strategia Uniunii Europene pentru perioada 2019 - 2024. Va fi prilejul de a veni cu o nouă viziune despre Europa. Evident, au existat crize şi pe perioada altor preşedinţii - criza economică, criza migraţiei. Aceste întâmplări pot afecta preşedinţiile, însă, în cazul nostru, sunt situaţii predictibile şi pe care le integrăm în programul de pregătire şi de desfăşurare a activităţii noastre”, a declarat Negrescu.

”Suplimentar, vorbim de această strategie, pe 2019 - 2024, care va determina viitorul mandat al următoarei comisii şi următorului parlament european. Noi estimăm că perioada 2019 - 2024 va fi o perioadă de tranziţie. De aceea, dosarul, acel document de lucru care va fi aprobat la Sibiu, este un document central pentru viitorul Europei şi este important să fim implicaţi în acest proces de definire a acestei strategii viitoare a Uniunii Europene”, a mai declarant Negrescu pentru Agerpres.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus