Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Proprietarii a 129 de imobile - monument istoric, care nu sunt renovate, vor plăti din 2018 impozit

Proprietarii a 129 de imobile - monument istoric, care nu sunt renovate, vor plăti din 2018 impozit

Din 2018 proprietarii imobilelor monument istoric nerenovate vor plăti impozit, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu. Conform Legii 209/2017 privind modificarea Codului Fiscal, proprietarii imobilelelor monument istoric care nu au renovat fațadele acestora vor plăti impozit în funcție de zona în care sunt amplasate clădirile. Este cazul a 129 de imobile din centrul Sibiului.

Taxele și impozitele locale în municipiul Sibiu nu vor crește în 2018, ci vor rămâne la același nivel ca în 2017. Totuși, modificările legislative vor avea ca rezutat două schimbări în modul de impozitare a imobilelor monument istoric și a terenurilor agricole, se arată într-un comunicat al primăriei.

Din 2018 proprietarii imobilelor monument istoric nerenovate vor plăti impozit. Conform Legii 209/2017 privind modificarea Codului Fiscal, articolul 456, alineatul 1, litera x, proprietarii imobilelelor monument istoric care nu au renovat fațadele acestora vor plăti impozit în funcție de zona în care sunt amplasate clădirile. Scutirea de impozit instituită prin Codul Fiscal (Legea 227/2015) nu se mai aplică astfel în cazul celor care nu își îngrijesc proprietatea de tip monument istoric.

Biroul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Sibiu a verificat în teren toate imobilele cu statut de monument pentru a atesta starea clădirii. Un număr de 114 imobile vor fi în continuare scutite de impozit ca urmare a lucrărilor de reabilitare, pentru restul de 129 urmând să se aplice impozitul corespunzător.

"Proprietarii acestor imobile vor fi informați despre instituirea impozitării și suma de plată prin intermediul deciziilor de impunere pe care le vor primi prin poștă la sfârșitul lunii ianuarie 2018. Spre exemplu, pentru un imobil monument istoric situat în centru, având o suprafață de 50 mp, proprietarul va plăti 96 de lei/an," se arată în comunicatul amintit.

Cei care reabilitează fațadele imobilelor monument istoric pe care le dețin pot anunța Poliția Locală Sibiu (http://www.politialocala.sibiu.ro/index.php/contact), iar scutirea de impozit se va aplica începând din anul următor. De altfel, inspectorii Poliției Locale vor efectua un inventar la sfârșitul fiecărui an pentru a actualiza situația.

Conform Codului Fiscal, în cazul terenurilor agricole, impozitul pentru primii 400 mp se plătea la nivelul unui teren pentru construcții, impozitul pentru această categorie fiind mai mare. Restul suprafeței era impozitată ca teren agricol. Codul Fiscal a fost modificat la sfârșitul lui 2017 prin Legea 196 în sensul că întreaga suprafață întabulată ca teren agricol va fi impozitată ca teren agricol, rezultând astfel o scădere a impozitului pe care proprietarii îl plătesc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus