Joi,
25.04.2024
Ploi Moderate
Acum
7°C

ADI Eco Sibiu: mulțumim celor care țin Sibiul curat! (P)

ADI Eco Sibiu: mulțumim celor care țin Sibiul curat! (P)

Se încheie primul an plin în care locuitorii municipiului Sibiu și cei ai altor 21 de localități învecinate au făcut parte din proiectul colectării selective a deșeurilor, proiect a cărui finalitate este una singură. Acela de a ține Sibiul curat!

 

Sub motto-ul ”Ține Sibiul curat!”, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu a lansat – de la începutul acestui an - o campanie de conștientizare a importanței proiectului colectării selective a deșeurilor. Proiectul a început a fi implementat de la finele anului 2016, vizând locuitorii municipiului Sibiu, ai orașelor Cisnădie și Ocna Sibiului și ai comunelor Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr.

Proiectul a schimbat total modul de colectare a deșeurilor, sibienii din localitățile mai sus amintite fiind chemați să precolecteze deșeurile produse în gospodărie în cinci fracții: hârtie (în recipientele albastre), plastic și metal (recipientele galbene), sticlă (recipientele verzi), biodegradabil (recipientele maro) și, respectiv, rezidual (recipientele negre). Îndemnul ADI Eco Sibiu către sibieni este acela de a precolecta deșeurile chiar la locul unde acestea sunt produse. ”Separați deșeurile chiar la locul unde se produc: în casă, la birou sau pe stradă! Mergeți la punctul de colectare selectivă din apropierea locuinței sau la pubelele pe care le aveți în curte și depuneți-le pe categorii, urmând culoarea containerului“, arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare intercomunitară Eco Sibiu.

 

Amplele schimbări

 

Separat de cele cinci categorii de deșeuri, sibienii sunt rugați să precolecteze separat și deșeurile voluminoase, dar și cele periculoase (cele din categoria medicamentelor, vopselelor, uleiurilor, acizilor, bateriilor etc etc). Pentru aceste tipuri de deșeuri, operatorul de transport organizează, anual, mai multe campanii de colectare. Totodată, sibienilor li se recomandă să nu arunce în recipientele de colectare a deșeurilor aparatele din gama celor electrocasnice. Acestea pot fi predate societăților private de reciclare, specializate pe acest segment.

 

În afara modului de precolectare, Sistemul integrat de management al deșeurilor implementat a Sibiu a adus și alte modificări cu impact direct asupra sibienilor. Spre exemplu, costurile serviciilor de gestionare a deșeurilor (colectare, transport, sortare și valorificare) sunt acoperite din taxele pe care locuitorii le plătesc, acum, la ghișeele primăriei de care aparțin. „Cu cât precolectarea deșeurilor este realizată mai corect de către sibieni, cu cât cresc cantitățile de deșeuri reciclabile colectate. Urmare a acestui fapt va fi scăderea taxelor de salubrizare. Deșeurile reciclabile, dar și compostul produs din deșeurile biodegradabile, sunt valorificate și generează venituri care acoperă, astfel, o parte din cheltuielile generate de proiectul colectării selective. De aceea este atât de important ca sibienii să depoziteze în mod corect deșeurile în recipientele de diferite culori: pentru că deșeurile aruncate la întâmplare, vor contamina întreaga cantitate de deșeuri colectată în mod corect de ceilalți sibieni. O întreagă pubelă de deșeuri biodegradabile poate fi contaminată de un singur sibian care va folosi respectiva pubelă maro pentru depozitarea deșeurilor reziduale, de exemplu. Prin urmare, în loc ca deșeurile reciclabile să fie folosite pentru producerea compostului, care mai apoi să fie valorificat, aceste deșeuri odată contaminate vor trebui duse la groapa de gunoi, fapt ce va genera costuri suplimentare pentru depozitare”, exemplifică reprezentanții ADI Eco Sibiu importanța unei precolectări corecte a deșeurilor.

Tuturor acestor motive li se adaugă și ampla componentă de protecție a mediului pe care o include colectarea selectivă a deșeurilor. Spre exemplu, cele mai utilizate tipuri de plastic nu se degradează niciodată. Colectarea lor selectivă ajută la reintroducerea acestor tipuri de plastic în circuitul economic, evitând astfel depozitarea în gropile de gunoi ”pentru totdeauna”.

 

Miturile

 

Într-un proiect atât de complex, eventualele deficiențe sunt eliminate pe parcurs, mai ales cu sprijinul cetățenilor care le sesizează. Cu toate acestea, sesizările unor cetățeni – multiplicate prin rețelele de socializare – s-au transformat în mituri, în povești fără nicio legătură cu realitatea. Unul din cele mai des răspândite este cel potrivit căruia deșeurile reciclabile sunt amestecate de operatorul SC Soma SRL ”în aceeași oală”. În realitate, mașinile de mare capacitate folosite de operatorul de salubrizare sunt compartimentate în interior, astfel încât în aceeași autospecială pot fi colectate separat mai multe tipuri de deșeuri reciclabile.

Situațiile în care operatorul de salubrizare colectează – spre exemplu – conținutul unui recipient de deșeuri biodegradabile în autospeciala pentru deșeurile reziduale se datorează faptului că recipientul destinat biodegradabilelor a fost contaminat peste limita maximă cu alte tipuri de deșeuri.

 

Un alt mit răspândit a fost cel potrivit căruia, de fapt, deșeurile reciclabile nu ar fi valorificate. Orice sibian poate verifica modul în care la stațiile de sortare și compost de la Șura Mică, Cisnădie și Târnava, deșeurile reciclabile sunt valorificate. Acest aspect este, de altfel, verificat și de primarii celor 22 de localități implicate în proiect. Primarii sunt cei care își reprezintă localitățile în cadrul ADI Eco Sibiu, având acces inclusiv la datele contabile raportate de către operatorii stațiilor de sortare și compost.

 

Demn de menționat este contextul în care, la Sibiu, se derulează proiectul colectării selective, ca urmare a implementării Sistemului integrat de management al deșeurilor (proiect finanțat din fonduri europene, în cadrul căruia au fost închise depozitele neconforme de deșeuri și a fost construită infrastructura necesară colectării selective).

Din cele 32 de județe în care au fost alocate fonduri europene pentru realizarea sistemelor de management integrat al deșeurilor, lucrările au fost finalizate în doar 14 județe, pentru restul de 18 proiectele fiind fazate pentru actualul exercițiu bugetar (2014 - 2020). Din cele 14 județe în care lucrările au fost finalizate și procedurile pentru angajarea operatorilor – lansate – doar în județul Sibiu proiectul a decurs fără întreruperi.

 

Un an mai bun

 

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu adresează mulțumiri, la final de an, tuturor celor care au contribuit la creșterea continuă a indicatorilor amplului proiect al colectării selective. De asemenea, urează un an 2018 plin de împliniri tuturor, un an care să convingă toată lumea de importanța și efectele pozitive pe care proiectul colectării selective le aduce asupra comunității sibiene.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Alzara 1918

Acum 6 ani

Eșec pe toate liniile .
Raspunde

...

Acum 6 ani

Din pacate multi concetateni nu stiu sa citeasca sau pur si simplu fac lucrurile pe invers din spirit de contra... Containerele pentru gunoi biodegradabil sunt sistematic umplute cu tot felul de alte deseuri (plastic, metal, sticla si chiar moloz) in timp ce in mod incredibil containerele metalice stau aproape goale. Mai oamenilor, daca chiar nu puteti sorta gunoiul asa cum vi s-a sugerat, de ce nu puteti sa faceti macar acest minim serviciu comunitatii si sa puneti gunoiul vostru nesortat in containerele metalice? Am patit de multe ori sa constat ca cineva s-a obosit sa duca gunoi nesortat pana in capatul tarcului in container de gunoi biodegradabil, trecand pe langa 2 sau 3 containere metalice aproape goale. Rea vointa? Chiar merita sa traversezi acea zona doar ca sa faci inca putin rau comunitatii?
Raspunde

...

Acum 6 ani

In ce priveste colectarea selectiva hartie/sticla/plastic, trebuie neaparat gasita o solutie pentru deseurile de mari dimensiuni ce nu incap in actualele containere. Si nu ma refer la adunarea periodica de deseuri mari care este foarte utila ci la orificiile mult prea mici de pe containerele actuale. Mai ales in perioade precum Craciunul se aduna foarte multe cutii de carton de mari dimensiuni si alte deseuri care nu sunt foarte mari dar care sunt foarte greu de convins sa intre in container chiar si cu mult efort si bunavointa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus